Tenul, expus riscului de cancer de piele pe timp de iarna

Pe timp de iarna, tenul tau nu este expus numai riscului de deshidratare, ci si riscului de cancer de piele. In mod cert nu te asteptai la asta, insa e important sa stii ca radiatiile ultraviolete provoaca daune pielii tale pe tot parcursul anului, nu numai vara.

 

Chiar daca soarele nu mai arde si abia isi face simtita prezenta pe cer, si in zilele geroase de iarna radiatiile UV intra in contact cu pielea ta si provoaca daune la nivel celular, crescand astfel riscul de aparitie a cancerului de piele.

De ce este tenul expus riscului de cancer de piele si iarna

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca vara folosesti protectie solara pe post de baza de machiaj, poate chiar si fond de ten cu factor de protectie de peste 30, iarna te bazezi numai pe crema hidratanta atunci cand vine vorba despre ingrijirea tenului. Ei bine, specialistii ne avertizeaza, atragand atentia asupra necesitatii protectiei solare chiar si in toiul iernii.

 

Risc crescut de cancer de piele au in special cei care practica sporturi de iarna si petrec multe ore pe partie, la altitudini mari. Daca bratele, mainile si alte zone din corp sunt acoperite de haine si accesorii, fata ramane adesea descoperita, fiind astfel expusa fara protectie radiatiilor care sunt mai intense la altitudini mari. Mai mult decat atat, zapada reflecta radiatiile, ceea ce inseamna ca intensitatea acestora este si mai mare.

Persoanele blonde sau roscate intra in categoria cu risc crescut de cancer de piele, din cauza pielii foarte deschise la culoare. Asadar, acestea sunt mai expuse riscurilor, ceea ce inseamna ca trebuie sa fie de doua ori mai precaute atunci cand vine vorba despre arsurile solare si efectele negative ale expunerii la radiatii.

Cum iti protejezi tenul de riscul de cancer de piele pe timpul iernii

Daca expunerea la radiatiile solare nu depaseste 15-20 de minute pe zi si nu te afli la altitudini mari, este in regula sa nu folosesti lotiune cu factor de protectie SPF, pentru ca astfel obtii doza zilnica de vitamina D necesara.

Insa daca timpul petrecut afara depaseste 20 de minute ori te afli la munte, unde altitudinea depaseste 1200 de metri, este obligatoriu sa folosesti protectie solara. Aplica o crema de fata cu SPF minimum 30, de preferat rezistenta la apa. Lotiunea trebuie aplicata si in zilele innorate, pentru ca radiatiile UV penetreaza norii.

 

 

De asemenea, daca afara ninge sau bate vantul foarte tare, lotiunea trebuie aplicata ori de cate ori ai ocazia. Asadar, daca iti petreci toata ziua pe partie, nu e suficient sa aplici lotiunea cu SPF o singura data pe zi, inainte de a iesi din casa, ci trebuie sa repeti aceasta procedura pe parcursul zilei. Nu evita zone precum urechile, ceafa sau tamplele.

De asemenea, buzele nu trebuie neglijate nici ele – asigura-te ca folosesti cu regularitate un balsam de buze cu factor de protectie solara.

Tenul poate fi protejat si prin purtarea unor accesorii precum ochelarii de soare supradimensionati, un fular voluminos, precum si o caciula sau o palarie.

Daca, dupa vacanta petrecuta la schi, observi ca pe ten ti-au aparut pistrui, anumite pete pigmentare sau chiar alunite, ori daca alunitele deja existente si-au modificat forma ori aspectul, mergi la un control de specialitate la medicul dermatolog. Acesta este in masura sa iti spuna daca modificarile produse sunt sau nu un pericol pentru sanatatea ta, dar si ce poti face pentru a remedia situatia.

Radiatiile UV nu cresc numai riscul de cancer de piele, ci totodata declanseaza si procesul de imbatranire prematura a tenului, asa ca ai inca un motiv sa te protejezi de acestea.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA


 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0