Cum sa aplici autobronzant fara sa te patezi

Vrei să ai pielea bronzată, însă știi că nu este sănătos să stai mult la soare, iar la solar nici nu te gândești să apelezi, pentru că știi cât de riscant este pentru sănătate? Ei bine, un spray autobronzant este o soluție eficientă și la îndemână, care nu îți pune sănătatea pielii în pericol, mai ales dacă este organic.

Multe persoane, mai ales femei, preferă să aibă tot timpul anului un aspect bronzat al pielii. Însă bronzul este, în sine, piele arsă. Potrivit autorităților sanitare internaționale, nu există bronz sănătos, schimbarea culorii pielii din cauza soarelui este un semn de deteriorare.

Odată ce pielea este expusă la radiații ultraviolete, producția de melanină crește în încercarea de a proteja pielea de deteriorarea ulterioară. Creșterea producției de melanină poate duce la întunecarea tonului pielii în următoarele 48 de ore. Cercetările sugerează că bronzarea crește foarte mult riscul de îmbătrânire prematură, dar și de a dezvolta cancer de piele.

Bronzatul este, deci, o modă, nicidecum ceva sănătos. Însă, dacă preferi să îți închizi puțin la culoare pielea din motive estetice, poți să apelezi la un spray autobronzant. Atenție, însă, felul în care aplici acest autobronzant este extrem de important, întrucât de acest lucru depinde uniformitatea bronzului obținut. Dacă nu folosești o metodă de aplicare corectă, bronzul va capăta o nuanță neplăcută și e posibil să apară pete mai pigmentate, deloc estetice.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum să aplici autobronzant fără să te pătezi?

Iată cum să folosești un spray autobronzant pentru rezultate cât mai bune:

Exfoliază

Procesul de aplicare a unui autobronzant trebuie întotdeauna să înceapă cu o exfoliere. Alege un produs exfoliant fără ulei, fie că este vorba despre un produs din comerț, fie că preferi o variantă preparată în casă. Insistă cu exfolierea în zonele în care pielea este mai aspră, precum la genunchi sau pe coate. Dacă vrei să folosești un exfoliant făcut în casă, folosește gel de duș amestecat cu zaț de cafea, de exemplu.

Hidratează selectiv

În zonele cu piele prea uscată ar trebui să aplici o cremă hidratanta fără ulei, pentru a preveni absorbția excesivă a autobronzantului și pătarea zonelor cu pricina.

Nu aplica autobronzantul cu mâinile goale

Pune-ți mănuși din cauciuc subțire înainte de a da cu spray autobronzant pe piele pentru că altfel riști să rămâi cu palmele colorate la finalul procedurii.

Începe de jos, de la tălpi

Aplicarea autobronzantului trebuie începută de jos, de la tălpi, și terminată cu brațele și mâinile. Întinde bine autobronzantul pe piele și nu aplica de două ori în același loc.

Corectează greșelile imediat ce le comiți

Dacă observi locuri în care nu ai aplicat așa cum trebuie și zona este prea pigmentată, repară imediat greșeala comisă, îndepărtând autobronzantul în exces cu ajutorul unui ulei pentru bebeluși. Lasă uleiul să acționeze în jur de 10 minute, apoi îndepărtează-l cu ajutorul unui prosop înmuiat în apă caldă. După ce ai îndepărtat autobronzantul în exces, lasă pielea să se usuce și aplică iar un strat de autobronzant.

Exfoliază și după aplicare

În funcție de hainele pe care le porți și de modul în care transpiri, e posibil ca unele zone să se decoloreze mai repede decât altele. În zonele în care observi că pielea a rămas mai pigmentată, poți folosi un produs de exfoliere pentru a deschide culoarea. Astfel, pielea ta va avea o culoare uniformă și se va decolora în mod armonios, treptat.

Lasă autobronzantul să se usuce înainte de a te îmbrăca

O greșeală comună pe care femeile o fac atunci când folosesc autobronzant este îmbrăcatul hainelor imediat după aplicare. Chiar dacă pe flaconul de autobronzant scrie că trebuie să aștepți să se usuce în jur de 15 minute, ideal ar fi să te îmbraci abia după 30 de minute.

Nu uita să aplici loțiune cu factor de protecție solară

Dacă folosești un spray autobronzant pentru a-ți colora pielea, acest lucru nu înseamnă că ești ferită de radiațiile ultraviolete dăunătoare. Așadar, folosește zilnic, înainte de a te expune razelor, o loțiune cu factor de protecție solară. Astfel, vei fi protejată de efectele nocive pe care soarele le poate avea asupra pielii tale.

Este sigur să folosești autobronzant?

Dermatologii spun că autobronzantele sunt o modalitate sigură de a obține o strălucire aurie a pielii, mai ales în comparație cu riscul de expunere neprotejată la soare. Acest așa-numit „bronz fals” este mai sigur decât să stai la plajă, unde este prezent riscul de arsuri solare și de îmbătrânire prematură, alături de riscul de a dezvolta cancer de piele în viitor.

În aproape toate sortimentele de autobronzant se regăsește același ingredient activ pentru a oferi pielii nuanța întunecată: DHA (dihidroxiacetonă). Această substanță este un zahăr simplu care reacționează cu aminoacizii din celulele moarte ale pielii pentru a o face să strălucească. 

Dacă utilizezi corect un spray autobronzant și la concentrația potrivită, DHA este considerat un risc scăzut pentru sănătate. Deși au apărut unele preocupări cu privire la toxicitatea cauzată de o concentrație prea mare de DHA, utilizarea în autobronzante a fost aprobată de Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA). 

Produsele de bronzat la domiciliu conțin în general DHA în concentrații cuprinse între 3-5% - niveluri considerate a fi netoxice și necancerigene. Așadar, este o idee bună ca atunci când folosești un produs autobronzant să urmezi exact instrucțiunile, să aplici autobronzantul într-o zonă ventilată și să ai grijă să nu-ți intre în ochi sau să îl ingerezi. Dacă nu te încântă ideea de a folosi pe piele un produs autobronzant cu DHA sintetic, caută unul care a fost formulat cu DHA natural, de origine vegetală.

Pentru zona feței, este indicat să folosești un produs autobronzant mai delicat cu pielea, cu substanțe active de bronzare în concentrații mai mici sau, cum spuneam, formule mai naturale, cu DHA natural, fără alcool și care nu usucă pielea.

Așadar, atâta vreme cât ai grijă să eviți iritanții și alergenii cunoscuți și să faci mai întâi un test cu autobronzant pe o porțiune mică de piele, bronzul fals poate fi folosit în siguranță de toate tipurile de piele, inclusiv cea sensibilă. Singurul „pericol” major al bronzării false este să ajungi să ai o nuanță portocalie a pielii sau să pari bronzată neuniform.

Poți folosi autobronzant în timpul sarcinii?

Recomandarea noastră este ca, dacă vrei să folosești autobronzant în lunile de sarcină, să te îndrepți către un produs cu DHA natural și cu ingrediente organice. Pe piață există mai multe astfel de sortimente de autobronzant bio, așa că ai de unde alege. Chiar și cu aceste precauții, e bine să îți faci un test cu 24 de ore înainte, adică să aplici autobronzant pe o zonă mică de piele pentru a te asigura că nu îți provoacă o alergie.

Ce ingrediente să eviți când alegi un autobronzant?

Dacă te întrebi ce nu ar trebui să conțină un spray autobronzant, iată ce ingrediente ar fi bine să nu se afle pe eticheta produsului pe care îl cumperi:

Ulei mineral

Un derivat al petrolului, uleiul mineral este comedogen (deci înfundă porii) și poate fi și cancerigen. Acest ulei este folosit în multe cosmetice pentru că este un ulei bază ieftin, dar e mai bine să fie evitat. 

Hidroximetilglicinat de sodiu

Acest ingredient stă uneori ascuns după denumirea „conservant natural” însă, în concentrații mari, este un iritant pentru piele și ochi. De asemenea, s-a descoperit că poate conține formaldehidă (adăugată în timpul procesării) și se poate descompune în formaldehidă odată ce a pătruns în piele.

Acetat de amil

Având în vedere că acest ingredient este folosit la curățătoriile chimice, e recomandat să nu ți-l pui cu bună știință pe piele.

Octyl stearat

Acest ingredient este și iritant, și comedogen, deci ai grijă să nu se regăsească pe eticheta produsului autobronzant pe care ți-l cumperi.

Miristat de izopropil

Un alt ingredient comedogen, miristatul de izopropil se poate lega de nitrații din organism – iar nitrații sunt cancerigeni.

Arome și culori artificiale

Multe parfumuri utilizate în produsele autobronzante utilizate pentru a crea mirosuri plăcute sunt create din substanțe chimice cancerigene cunoscute (de exemplu, clorura de metilen).

Ce ingrediente sănătoase se pot regăsi în autobronzant?

  • aloe vera, care oferă hidratare directă pielii, precum și un efect calmant, reducând iritația;
  • ceai verde, care ajută la întinerirea pielii, combate uscăciunea, precum și deteriorarea cauzată de razele UV;
  • ulei de avocado, care hidratează, netezește și stimulează repararea pielii;
  • ulei din semințe de macadamia, care lasă pielea moale și mătăsoasă;
  • ulei din semințe de kiwi, care hrănește pielea în profunzime și ajută la restabilirea elasticității;
  • ulei de cocos, care are efect antibacterian, calmează și catifelează pielea, protejând-o în același timp împotriva daunelor radicalilor liberi;
  • extract din semințe de struguri, care ajută la protejarea și îmbunătățirea aspectului pielii, este non-comedogen și poate contribui la un aspect mai ferm al pielii prin refacerea colagenului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
FDA - The Risks of Tanning
https://www.fda.gov/radiation-emitting-products/tanning/risks-tanning
Skin Cancer Foundation - Fake it to Make it: Sunless Tanning Explained
https://www.skincancer.org/blog/sunless-tanning-explained/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0