Pe ce zone ale pielii se poate dezvolta melanomul?

Melanomul poate apărea pe orice zonă a pielii, dar şi la nivelul mucoaselor. Acesta este un cancer de piele mai rar, dar este cel mai periculos tip. Diagnosticat în fază incipientă, însă, melanomul are şanse de vindecare şi este tratat, în general, prin îndepărtarea cu ajutorul unei intervenţii chirurgicale minore.

Melanomul debutează la nivelul celulelor pielii care sunt responsabile cu crearea pigmentului, adică melanocitele. Atunci când melanocitele sunt afectate de radiaţiile UV, se pot produce mutaţii, apărând astfel tumorile.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

În ce zone ale corpului se dezvoltă melanomul?

Majoritatea melanoamelor se dezvoltă pe zone fotoexpuse (care au „beneficiat” de o expunere îndelungată la soare). Așa se face că localizările cele mai frecvente unde se dezvoltă melanomul sunt reprezentate de zona spatelui (mai ales la bărbaţi), gambe (mai ales la femei), braţe şi antebraţe. Faţa, gâtul şi urechile sunt, de asemenea, predispuse melanomului.

Însă nu toate melanoamele se dezvoltă în strânsă legătură cu expunerea la soare. Există persoane care fac melanom pe arii care nu sunt expuse frecvent la ultraviolete, cum ar fi tălpile sau alte părți ale corpului. Pentru apariţia acestora, predispoziţia genetică are o implicare deosebită.

Unele forme de melanom pot apărea şi pe faţă sau pe pielea capului, pe palme ori tălpi, şi spaţiile dintre degete. Există forme de melanom care se dezvoltă la nivelul unghiilor. Unele tumori apar şi la nivelul mucoaselor, pe mucoasa bucală sau genitală.
Melanomul nu este o tumoră care poate avea localizare exclusiv cutanată, celulele pigmentare existând şi în alte organe, cum ar fi ochiul şi creierul (meningele). La nivel cutanat, melanoamele pot fi tumori primare, dar pot fi şi metastaze la distanţă ale unui melanom primar.

Cum apare melanomul și cum îl poți depista?

Expunerea excesivă și repetată la radiațiile UV, atât de la soare, cât și de la surse artificiale, cum ar fi solarul, poate crește riscul de melanom. Radiațiile UV pot provoca leziuni ale ADN-ului din celulele pielii, inclusiv ale melanocitelor, ceea ce poate duce la dezvoltarea melanomului. De asemenea, mutatiile genetice moștenite, cum ar fi sindromul nevilor displazici familiali, sindromul Li-Fraumeni sau sindromul de sensibilitate la radiațiile UV (xeroderma pigmentosum), pot predispune la dezvoltarea melanomului.

Melanomul se poate dezvolta la nivelul unei aluniţe deja existente, dar poate să se dezvolte şi sub forma unei leziuni nou apărute la nivel cutanat. Pentru a verifica o aluniţă sau orice altă formaţiune apărută la nivelul pielii, poți face testul ABCDE.

A: verifică dacă aluniţa are o formă asimetrică. Dacă are, mergi la medicul dermatolog.
B: marginea neregulată a aluniţei reprezintă un alt semnal de alarmă (B provine din cuvântul englez „border”).
C: aluniţele în mai multe culori pot fi, de asemenea, melanom.
D: melanomul depăşeşte adesea 6 cm, în timp ce aluniţele sunt, de regulă, mai mici.
E: evoluţia melanomului este un alt aspect important. O aluniţă care îşi schimbă forma sau dimensiunile ori culoarea, poate fi melanom.

Alte simptome care pot trăda melanomul sunt:

  • O aluniţă sau leziune care capătă o crustă
  • O aluniţă care sângerează
  • Mancărimi la nivelul unei aluniţe
  • Umflarea unei aluniţe
  • Schimbarea texturii unei aluniţe

Cu cât melanomul este identificat mai devreme, cu atât şansele de vindecare ale acestuia sunt mai mari.De aceea, sunt recomandate controalele dermatololgice periodice, precum şi autoexaminarea lunară a pielii şi a aluniţelor deja existente.

Stadiile melanomului

Stadiul 0

Cancerul se limitează la epidermă, stratul exterior al pielii, nu s-a răspândit la ganglionii limfatici din apropiere sau la părți îndepărtate ale corpului. Această etapă este cunoscută și sub denumirea de melanom in situ.

Stadiul I

Tumora nu are mai mult de 2 mm grosime și poate fi sau nu ulcerată. Cancerul nu s-a răspândit la ganglionii limfatici din apropiere sau la alte părți mai îndepărtate ale corpului.

Stadiul II

Tumora are o grosime mai mare de 1 mm și poate fi mai groasă de 4 mm. Ar putea fi sau nu ulcerat. Cancerul nu este răspândit încă la ganglionii limfatici din apropiere și nici la părți îndepărtate ale corpului.

Stadiul IIIA

Tumora nu are o grosime mai mare de 2 mm și poate fi sau nu ulcerată. Cancerul s-a extins la 1 până la 3 ganglioni limfatici din apropiere, dar este atât de mic încât este văzut doar la microscop și nu este extins în părți îndepărtate ale corpului.

Stadiul IIIB

Tumora nu are o grosime mai mare de 4 mm și poate fi sau nu ulcerată și cancerul s-a răspândit la un singur ganglion limfatic din apropiere și în zone foarte mici ale pielii din apropiere (tumori satelit) sau în canalele limfatice ale pielii din jurul tumorii (fără a ajunge la ganglionii limfatici din apropiere) sau s-a răspândit la 2 sau 3 ganglioni limfatici din apropiere, dar nu și în alte părți îndepărtate ale corpului.

Stadiul IIIC

Nu există niciun semn al tumorii primare și cancerul s-a răspândit la 2 sau mai mulți ganglioni limfatici din apropiere, dintre care cel puțin unul poate fi văzut sau simțit sau s-a răspândit în zone foarte mici ale pielii din apropiere (tumori satelit) sau la canalele limfatice ale pielii din jurul tumorii și a ajuns la ganglionii limfatici din apropiere ori s-a răspândit la ganglionii limfatici din apropiere care sunt aglomerați împreună. Nu s-a răspândit în părți îndepărtate ale corpului.

Stadiul IIID

Tumora este mai groasă de 4 mm și este ulcerată, cancerul s-a răspândit la 4 sau mai mulți ganglioni limfatici din apropiere ori s-a răspândit la ganglionii limfatici din apropiere care sunt aglomerați împreună și s-a răspândit la zone foarte mici ale pielii din apropiere (tumori satelit) sau la canalele limfatice ale pielii din jurul tumorii și s-a răspândit la cel puțin 2 ganglioni limfatici din apropiere sau la ganglionii limfatici care sunt aglomerați. Nu s-a răspândit în părți îndepărtate ale corpului.

Stadiul IV

În acest stadiu, tumora poate avea orice grosime și poate fi sau nu ulcerată. Cancerul s-ar putea să fi ajuns sau nu la ganglionii limfatici din apropiere și s-a răspândit la ganglionii limfatici îndepărtați sau la organe precum plămânii, ficatul sau creierul.

Cum se tratează melanomul?

Tratamentul melanomului depinde de stadiul la care a fost diagnosticată boala, adică de cât de avansată este și de extinderea sa. În general, tratamentul melanomului implică o combinație de intervenții chirurgicale, terapii adjuvante și sistemice. 

Operație

Excizia largă a melanomului este o intervenție care înseamnă îndepărtarea chirurgicală a melanomului și a unei zone de piele sănătoasă din jurul acestuia, pentru a asigura înlăturarea completă a tumorii. Limfadenectomia este îndepărtarea ganglionilor limfatici regionali în cazurile în care există răspândirea confirmată a melanomului. După excizia melanomului, poate fi necesară o intervenție chirurgicală de reconstrucție pentru a restaura aspectul și funcționalitatea zonei afectate.

Terapii adjuvante

Utilizarea medicamentelor care stimulează sistemul imunitar al pacientului pentru a lupta împotriva celulelor canceroase se numește imunoterapie. Exemple includ inhibitorii de punct de control imunitar, cum ar fi ipilimumab și pembrolizumab.

Terapie țintită

Utilizarea medicamentelor care acționează direct asupra anumitor mutații genetice prezente în melanom, cum ar fi inhibitoarele BRAF și MEK, se numește terapie țintită.

Terapii sistemice

Pentru tratamentul melanomului se poate recomanda chimioterapia, adică utilizarea medicamentelor anticanceroase pentru a distruge celulele canceroase. Chimioterapia este mai rar utilizată în tratamentul melanomului, dar poate fi de folos în anumite situații, cum ar fi în cazurile de melanom metastatic avansat. De asemenea, se poate indica utilizarea radioterapiei pentru a distruge celulele canceroase sau pentru a controla simptomele asociate cu melanomul metastatic.

Terapia țintită moleculară presupune utilizarea medicamentelor care acționează direct asupra unor mutații genetice specifice găsite în melanom pentru a inhiba creșterea tumorii.

Cum se poate preveni melanomul?

Prevenirea melanomului implică adoptarea unor măsuri de protecție împotriva expunerii excesive la radiațiile ultraviolete (UV) și monitorizarea atentă a alunițelor și a schimbărilor pielii. 

Protejează-te de soare

Evită expunerea prelungită la soare între orele 10:00 și 16:00, când radiația UV este cea mai intensă. Poartă haine protectoare, cum ar fi tricouri cu mâneci lungi, pantaloni lungi și pălării cu boruri largi. De asemenea, aplică o cremă cu factor de protecție solară (FPS) de cel puțin 30 pe toate zonele expuse ale pielii, cu 30 de minute înainte de expunerea la soare și reaplic-o la intervale regulate. Utilizează umbrele, parasolare sau alte mijloace de protecție pentru a reduce expunerea directă la soare.

Evită să te bronzezi artificial

Spune „nu” solarului și altor surse de radiații UV artificiale, deoarece acestea pot crește riscul de melanom.

Monitorizează alunițele și schimbările pielii

Fii atent la aspectul alunițelor și al petelor de pe piele și efectuează autoexaminări regulate ale pielii pentru a identifica orice schimbări suspecte. Dacă observi schimbări în mărime, formă, culoare sau textură, sau dacă apar ulcerații, sângerări sau mâncărimi, fă-ți cât mai curând o programare la medic.

Ia în considerare factorii de risc

Identifică factorii de risc personali, cum ar fi pielea deschisă la culoare, istoricul familial de melanom sau expunerea anterioară la radiații UV intense, și ia măsuri suplimentare de protecție. De asemenea e important să știi care sunt semnele melanomului și să mergi din când în când la dermatolog pentru o verificare a pielii, chiar dacă nu observi nimic suspect.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manuals - Melanoma
https://www.msdmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/cancers-of-the-skin/melanoma
American Cancer Society - Melanoma Skin Cancer Stages
https://www.cancer.org/cancer/types/melanoma-skin-cancer/detection-diagnosis-staging/melanoma-skin-cancer-stages.html


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0