Cum protejam alunitele de pe fata si corp

Majoritatea melanoamelor apar de novo, adica pe o zona de piele pe care nu se afla anterior o alunita. Aproximativ 30% din melanoame se dezvolta de la nivelul unei alunite preexistente, prin transformare maligna.

In afara de predispozitia genetica, cel mai important stimul din afara organismului care determina aparitia melanoamelor este agresiunea solara. Expunerea la ultraviolete se refera atat la expunerea la soare, cat si la expunerea la solar. Atat arsurile solare, cat si expunerea cronica la ultraviolete, cresc riscul de aparitie a cancerelor de piele.

Intreaga piele trebuie protejata de agresiunea solara prin restrictionarea timpului petrecut in soare, mai ales vara, si prin utilizarea mijloacelor de protectie – imbracaminte adecvata, care sa acopere cat mai mult din suprafata corpului, palarii si crema ecran solar cu factor maximal de protectie atat pentru ultraviolete de tip A, cat si B.

Cateva reguli pentru o fotoprotectie eficienta:

  • Evitarea mersului si statului in soarele de vara intre orele 10 si 17
  • Evitarea bronzului excesiv si a arsurilor de soare
  • Evitarea mersului la solar
  • Folosirea unei creme de fotoprotectie cu indice mare (peste 30 SPF), si care sa protejeze si contra ultravioletelor de tip A. Crema se aplica pe toate zonele expuse la soare, cu 15 minute inainte de a iesi in aer liber si trebuie reaplicata la fiecare 2 ore de stat in aer liber.
  • Utilizarea unor haine care sa acopere cat mai mult din suprafata cutanata
  • Utilizarea de palarii cu boruri largi

Traumatismele pot fi un stimul care face ca unele alunite sa se transforme malign. Implicarea traumatismelor in aparitia melanoamelor este un subiect controversat, pentru care nu exista studii concludente efectuate pe loturi mari de pacienti. Dar, in cazuri individuale, unii pacienti isi amintesc de anumite traumatisme survenite la nivelul respectivelor leziuni. Aceste situatii sunt rare, dar existenta lor impune o atentie deosebita pentru alunite, mai ales cele care sunt situate pe zone cu risc crescut de traumatisme. O inflamatie cronica, dar si procesul de vindecare dupa un traumatism survenit la nivelul unei alunite, se pot afla la baza transformarii maligne a unor celule.

Zonele cele mai predispuse la traumatisme sunt palmele si talpile (traumatisme prin lovire sau presiune), fata si scalpul (traumatisme survenite prin taiere cu foarfeca sau lama de ras), si zonele de corp pe care apare frecare produsa de obiectele de lenjerie sau imbracaminte. In unele cazuri, se prefera ca alunitele aflate pe aceste zone, mai ales daca sunt atipice, sa fie indepartate preventiv.

Atentie la traumatismele prin taiere, mai ales cu sangerare.

Atentie la alunitele care au pe suprafata lor fire de par. Aceste fire de par, chiar daca sunt inestetice, nu trebuie scoase cu penseta sau extrase folosind ceara de epilat. In cazul efectuarii unor tehnici de epilare laser sau alte lasere la nivelul tegumentului ce prezinta alunite, spotul laser nu va fi aplicat la nivelul alunitelor, ci doar pe pielea din jur.

Orice alunita care a fost traumatizata, mai ales prin taiere, cu sangerare, trebuie monitorizata de medicul dermatolog.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0