Arsurile solare pot sa apara si dupa doar 15 minute! Cum stii cand ai stat prea mult la soare

Arsurile solare sunt extrem de neplacute si, mai important, produc daune importante la nivelul pielii noastre, printre care favorizarea imbatranirii premature si cresterea riscului de cancer de piele. Indiferent de cat de sensibila este pielea ta si de stilul de viata pe care il ai, poti preveni aparitia arsurilor de piele daca respecti o serie de reguli.

 

Capacitatea naturala de protectie a pielii

Pielea umana are capacitatea de a se apara singura de razele soarelui pe o perioada de 15-20 de minute. Chiar si in acest timp atat de scurt, ea inmagazineaza radiatiile UV, si vei observa ca bronzul incepe deja sa apara ca un raspuns natural de aparare impotriva acestora. Acest lucru se intampla fiindca in momentul in care este expusa la soare, pielea solicita melanocitelor sa produca mai multa melanina, un pigment inchis la culoare care are rolul de a bloca o parte dintre radiatiile UV daunatoare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Este o explicatie simpla si pentru gradul de sensibilitate al pielii: pielea foarte deschisa la culoare va fi mereu mai vulnerabila fata de pielea cu un pigment natural mai inchis. In cazul ambelor categorii de persoane, se secreta melanina la expunerea la soare, insa scutul de protectie va rezulta diferit.

Orice expunere la soare care depaseste 15-20 de minute, indiferent unde are loc, trebuie sa implice si protectie solara adecvata, care sa completeze si suplimenteze eforturile naturale ale organismului nostru.

Limitarea expunerii la soare

Vorbim astazi despre timpul de expunere la soare fiindca, in majoritatea cazurilor de arsuri solare, persoanele au respectat partial sau integral alte recomandari de protectie, insa au pierdut din vedere acest aspect: durata expunerii. Chiar daca aplici, sa spunem, o lotiune cu filtru SPF de 50, la inceputul zilei, nu ne putem considera protejati pentru tot parcursul zilei. Nici macar pentru doua ore!

Atat in cazul copiilor cat si al adultilor, zilele de vacanta ajung sa insemne ore intregi petrecute in soare, cumuland timpul petrecut pe plaja, la terase sau restaurant fara protectia umbrelelor, pe strazile oraselor sau statiunilor, la gratar, in timpul jocurilor in aer liber, etc. Mai mult, sunt familii care ajung acasa cu arsuri solare pe brate sau ceafa dupa drumul de cateva ore cu masina catre vacanta sau catre casa.

Iata, asadar, cat de important este sa fim, in primul rand, constienti de faptul ca ne expunem la soare in toate aceste momente, si sa facem tot posibilul pentru a limita intervalul de timp. Pentru a nu sta cu grija ochilor pe ceas, putem folosi dispozitive inteligente care masoara cantitatea de radiatii UV la care ne expunem si care ne anunta, prin diferite modalitati, ca este cazul sa ne retragem la umbra sau in interior.

Sun Meter este un astfel de dispozitiv, accesibil si foarte usor de purtat, sub forma de plasture sau bratara. Nu implica folosirea unui telefon sau a unei aplicatii speciale, ci isi schimba pur si simplu culoarea in timpul expunerii la soare. La inceput este galben, iar treptat devine portocaliu si apoi roz, schimbare care ne spune ca am atins limita de radiatii UV la care ne putem expune fara riscuri. Este rezistent la apa si poate fi aplicat si pe haine sau costumul de baie, comportandu-se exact ca pielea noastra.

Cine trebuie sa acorde o atentie sporita timpului de expunere la soare

Anumite categorii de persoane trebuie sa acorde o atentie si mai mare duratei de expunere, mai ales daca Indicele UV este crescut, sau daca soarele este foarte puternic, cum se intampla in mijlocul verii, in intervalul orar 11 – 15 sau in zonele ecuatoriale.

Pentru aceste persoane, expunerea fara protectie solara nu ar trebui sa depaseasca 10 minute:

  • Copiii mai mici de 10 ani
  • Batranii peste 60 de ani
  • Persoanele cu pielea foarte deschisa la culoare, care se inrosesc foarte rapid
  • Persoanele blonde si cu ochi deschisi la culoare (verzi, albastri)
  • Pacientii cu vitiligo, afectiune ce depigmenteaza pielea si reduce, astfel, protectia oferita de melanina
  • Pacientii care au sau au avut leziuni cu risc de cancer de piele.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0