Care este “marginea de siguranta” atunci cand se indeparteaza o alunita suspecta

Daca suspecteaza ca o alunita ar putea fi melanom, medicul dermatolog recomanda excizia acesteia. Alunita trebuie indepartata cu putin din tesutul care o inconjoara, astfel incat medicii sa se asigure ca nu raman celule canceroase sau tesuturi bolnave care ar putea sa se dezvolte in timp in cancer de piele.

Pentru a preveni necesitatea unei alte interventii chirurgicale in cazul in care biopsia confirma diagnosticul de cancer, medicii ar trebui sa indeparteze alunita cu o margine de inca 2 milimetri de tesut.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In momentul in care o alunita este scoasa, aceasta e trimisa la laborator pentru proba la microscop. Daca nu se confirma diagnosticul de cancer de piele, pacientul poate sta linistit. Pe de alta parte, daca diagnosticul este confirmat, pacientul ar trebui supus unei noi interventii, prin intermediul careia sa fie indepartat tesutul bolnav din zona alunitei. Medicii au ajuns astfel la concluzia ca ar fi mai bine ca alunita sa fie tratata din start ca fiind melanom, astfel incat sa se indeparteze si tesutul din jurul ei. Astfel, fie ca diagnosticul este sau nu confirmat, pacientul nu mai e supus niciunei interventii.

 In ceea ce priveste dimensiunile exacte ale tesutului din jurul alunitei care ar trebui indepartat pentru ca situatia sa fie sub control, medicii au avut mai multe teorii. Un studiu publicat la inceputul lunii octombrie 2017 in Jurnalul American al Academiei de Dermatologie a decis ca 2 milimetri de tesut sunt mai mult decat suficienti.

Prin adoptarea acestei masuri de siguranta se reduc costurile unei alte interventii, insa si riscurile la care pacientul poate fi expus in timpul celei de-a doua interventii: infectii, sangerari si aparitia unor cicatrice.

Dr. David Polsky, cercetator din cadrul Academiei de Dermatologie sustine ca majoritatea alunitelor cu aspect dubios nu sunt confirmate ca fiind melanom, insa ar trebui respectata aceasta “margine de siguranta” atunci cand se ia decizia de a se inlatura o alunita.

In cadrul studiului mentionat mai sus, specialistii au indepartat 151 de alunite cu aspect dubios, majoritatea amplasate la nivelul bratelor, picioarelor si spatelui. Alunitele au fost indepartate cu tot cu marginea de siguranta de 2 milimetri. Starea pacientilor a fost monitorizata pret de un an si jumatate dupa realizarea exciziei alunitelor si in niciunul dintre cazuri nu s-a observat cresterea de noi tesuturi in zonele cu pricina.

 

 

Necesitatea exciziei alunitelor este stabilita de medicul dermatolog, care tine cont in luarea acestei decizii de mai multi factori precum culoarea, forma, textura si anomaliile pe care le observa la nivelul alunitei. De multe ori, atunci cand se descopera melanom la un pacient, medicul prefera sa ii fie indepartate toate alunitele acestuia, pentru a reduce riscurile ca melanomul sa se dezvolte si in alte zone ale corpului.

Melanomul este cea mai rara, dar si cea mai agresiva forma de cancer de piele. Autoexaminarea este importanta intrucat cu cat melanomul este depistat mai devreme, cu atat tratamentul va fi mai eficient.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0