Tenul uscat si deshidratat favorizeaza aparitia ridurilor

Îmbătrânirea este, într-adevăr, principala cauză a apariției ridurilor, însă deshidratarea contribuie în aceeași măsură, adâncind ridurile.

Tenul uscat, fără hidratarea corespunzătoare își pierde abilitatea de a se repara și de a genera celule noi, ceea ce înseamnă că semnele îmbătrânirii sunt accentuate de lipsa hidratării. Hidratarea tenului poate fi făcută atât din interior, cât și la exterior. Ideal ar fi, de fapt, să ne hidratăm pielea pe ambele căi, pentru a estompa ridurile, dar și pentru a preveni apariția altora.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, textura pielii se schimbă. Producția de colagen scade, ceea ce înseamnă că pielea își pierde fermitatea și elasticitatea. De asemenea, este redus și nivelul de acid hialuronic, iar asta înseamnă că pielea își pierde capacitatea de a menține apa în țesuturi. Alte obiceiuri dăunătoare pe care le avem, precum expunerea la radiațiile UV fără protecție solară sau fumatul, contribuie de asemenea la adâncirea ridurilor.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Atunci când tenul nu mai are suficientă apă în țesuturi, pielea devine uscată, capătă un aspect tern și ridurile devin mai proeminente. Consumul de apă este cel care menține pielea fermă și elastică, în ciuda trecerii anilor.

Consumul recomandat de apă pentru menținerea organismului hidratat este de opt pahare pe zi. Dacă practici sport și transpiri mai mult ori când urmezi un tratament medicamentos care are ca efect secundar deshidratarea, vei avea nevoie de mai multă apă.

Simptome piele deshidratată

Pielea deshidratată poate fi detectată imediat întrucât apar câteva simptome evidente. Deshidratarea pielii se manifestă într-o manieră similară arsurilor solare. Apare senzația de “piele care strânge”, însoțită adesea și de usturime, mai ales dacă expui pielea la condiții meteorologice extreme precum vânt puternic. Și pruritul poate fi un semn al tenului deshidratat. Crăparea buzelor este un alt indicator al deshidratării.

Cum combați ridurile cauzate de deshidratare

Consumă cât mai multă apă

În primul rând, poți combate ridurile cauzate de deshidratare consumând foarte multe lichide. Apa, ceaiurile, supele și sucurile pe bază de legume și fructe hidratează organismul, implicit pielea.

Folosește produse speciale pentru ten

Oferă pielii hidratare suplimentară folosind creme și produse speciale de îngrijire a tenului, care nu numai că asigură țesuturilor necesarul de apă, însă favorizează totodată retenția de apă în țesuturi. Ca să ameliorezi aspectul tenului și senzația de piele uscată este important să aplici produse care au în compoziție ingrediente emoliente, hidratante, cum ar fi uleiurile de plante fără parfum, cum ar fi uleiul de argan și uleiul de primulă, unturile de plante (precum untul de shea) și ingrediente care ajută la refacere pielii. 

Folosește o cremă de zi și una de noapte, special concepute pentru tipul tău de ten. Pielea uscată și deshidratată poate fi calmată în mai multe moduri, dar asigură-te că din rutina de îngrijire a pielii de zi și de noapte nu lipsește o cremă hidratantă bogată în emolienți, umectanți și ceramide. Iar dacă în compoziția acestui produs face parte și acidul hialuronic, e și mai bine. Acesta este un produs care ajută pielea să atragă și să mențină umezeala.  

Stai departe de produsele care agresează tenul

Evită produsele cosmetice care deshidratează pielea precum gelurile de curățare abrazive, mai ales că acestea pot să îți agreseze tenul. Scruburile și produsele pentru exfoliere ar trebui și ele evitate. Pielea feței nu are nevoie de exfoliere foarte des întrucât se poate deshidrata destul de ușor dacă este agresată prin exfolieri repetate.

Ai grijă ce bei!

Consumul de cafea și de băuturi alcoolice nu este recomandat dacă dorești să ai o piele veșnic tânără. Cofeina și alcoolul deshidratează organismul, deci și pielea, contribuind la adâncirea ridurilor.

Și un mediu uscat poate să accentueze ridurile

De asemenea, și un mediu foarte uscat are un impact negativ asupra ridurilor, favorizând accentuarea acestora. Folosește un umidificator în dormitor sau la birou, dacă simți că aerul este prea uscat și îți afectează tenul. Dușurile și băile fierbinți și lungi ar trebui, de asemenea, evitate întrucât deshidratează pielea.

Lipsa protecției solare poate să favorizeze apariția ridurilor

Așa cum am menționat mai sus, ridurile sunt o parte firească a îmbătrânirii pielii, dar există numeroși factori externi care favorizează accentuarea acestora. Îmbătrânirea extrinsecă este cauzată de expunerea neprotejată la soare, de expunerea continuă la poluare și de fumat (inclusiv expunerea la fumatul pasiv). O mare parte dintre daunele produse de fumat sunt atribuite compușilor toxici care se găsesc în fumul de țigară. Și nu doar atât. Actul fizic de a fuma creează cute în piele, iar fumătorii dezvoltă adesea linii în jurul gurii, inclusiv linii verticale vizibile deasupra buzei superioare.

Partea bună este că dacă renunți la fumat și adopți o rutină de îngrijire a pielii în care incluzi un produs cu SPF 30+ și produse de îngrijire bogate în antioxidanți poți ajuta la reducerea gradului pe care factorii externi îi lasă asupra tenului. 

Chiar dacă botoxul și tratamentele de îngrijire a pielii sunt printre cele mai populare proceduri minim invazive pentru o piele întinerită, specialiștii recomandă limitarea expunerii la razele dăunătoare ale soarelui, care cauzează riduri. De aceea, protejează-ți pielea purtând pălărie, folosind o cremă de protecție solară cu SPF de cel puțin 30 și evită să stai la soare între orele 10:00-16:00. 

Mișcările musculare repetitive pot accentua ridurilor

Știai că mișcarea musculară repetitivă poate să favorizeze apariția primelor riduri? Iar aici intră și acele linii care apar pe față atunci când zâmbim sau atunci când ne încruntăm. 

Stresul poate provoca apariția ridurilor?

Oricând de surprinzător pare, da, stresul poate favoriza apariția ridurilor. De ce se întâmplă asta? Pentru că stresul contribuie la distrugerea acelor substanțe din structura de bază a pielii - aceleași substanțe care mențin pielea fermă și elastică. Iar implicațiile stresului la nivelul pielii nu se opresc aici, căci stresul stresul cronic poate contribui și la alți factori care fac pielea să pară mai îmbătrânită, cum ar fi roșeața, iritația și tonul neuniform. Așa că este important să gestionezi stresul. Și poți să faci asta, de exemplu, prin meditație zilnică.

Care este legătura dintre machiaj și apariția ridurilor

Machiajul nu poate provoca în mod direct riduri, dar modul în care este aplicat și îndepărtat poate provoca daune care pot duce, în cele din urmă, la îmbătrânirea pielii sau pot accentua ridurile pe care le ai. De altfel, este important ca și produsele tale de machiaj să nu aibă în compoziție parfum și iritanți. Un corector parfumat aplicat pe pielea delicată de sub ochi poate provoca iritații care în cele din urmă duce la semne vizibile de îmbătrânire.

Când aplici și îndepărtezi machiajul (în special creionul de ochi!), este important să nu tragi de piele. Și neapărat să nu dormi machiată! Demachiază-te în fiecare zi, atât dimineața, cât și seara, indiferent dacă te-ai machiat sau nu. Demachierea necorespunzătoare a tenului poate duce la pori înfundați, umflături și iritații. 

Ai grijă ce mănânci!

Alimentele pe care le consumi pot juca un rol important în menținerea unei pieli sănătoase, care la rândul său poate preveni ridurile. Adoptă o dietă echilibrată, cu multe proteine, apă și alimente bogate în vitaminele A și C. Alimentele bogate în grăsimi și zahăr pot deteriora colagenul, așa că stai departe de ele. 

Ce ingrediente atenuează ridurile

Ca să atenuezi ridurile, pe lângă sfaturile de mai sus, ține cont și de următoarele recomandări: 

Folosește exfolianți chimici

Exfolianții chimici, cum sunt alfa-hidroxiacizii (AHA) și beta-hidroxiacizii (BHA) ajută la îndepărtarea celulelor moarte. Rezultatul? O piele mai fină, cu riduri mai puțin vizibile. Dacă te hotărăști să folosești exfolianți chimici, este important să folosești zilnic o loțiune de protecție solară. În caz contrar, te poți alege cu arsuri la nivelul pielii. 

Încearcă vitamina C

Vitamina C este antioxidantul favorit al persoanelor preocupate, întrucât aceasta poate să atenueze ridurile provocate de factorii extrinseci, cum sunt poluarea sau fumatul. Un alt beneficiu al folosirii vitaminei C este că ajută la menținerea structurii pielii. 

Apelează la retinol

Retinoizii, inclusiv retinolul sunt ingrediente-cheie atunci când vine vorba despre soluții anti-îmbătrânire, deoarece s-a dovedit că reduc la minimum aspectul ridurilor, îmbunătățesc nuanța neuniformă a pielii și redau fermitate pielii. 

Aplică antioxidanți

Antioxidanții acționează pentru a împiedica îmbătrânirea extrinsecă, ajutând la apărarea pielii de poluare, de razele UV și de alți agenți externi. Se găsesc ca ingrediente în multe produse cosmetice de îngrijire a pielii, dar pot fi folosiți și ca produse de sine stătătoare, sub formă de seruri concentrate.

Nu uita de peptide!

Peptidele sunt un grup de ingrediente despre care numeroase cercetări arată că pot ajuta în estomparea procesului de anti-îmbătrânire a pielii. Atunci când sunt aplicate local, acestea pot reduce aspectul liniilor fine și al ridurilor și chiar pot să îmbunătățească structura de susținere a pielii.​ În cazul în care, pe lângă riduri, te confrunți și cu alte probleme, precum acnee sau roșeață, este important să consulți medicul specialist. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
AARP Organization - Why Do We Get Wrinkles as We Age?
https://www.aarp.org/health/healthy-living/info-2022/what-causes-wrinkles.html
National Library of Medicine - Wrinkles
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4278179/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0