Diferenta dintre antiaging si antirid - tu o stii?

Atât produsele antiaging, cât și cele antirid promit să îți mențină pielea tânără, ștergând ridurile de pe chipul tău. Care este însă diferența dintre aceste două tipuri de produse?

Potrivit unor cercetări recente, în ultimii ani, interesul pentru dermatologia estetică preventivă este tot mai mare, deoarece oamenii caută metode de a îmbătrâni cât mai frumos și sănătos. Astfel, se fac cercetări legate de tratarea sau prevenirea anumitor afecțiuni cutanate, cum ar fi cancerul de piele, dar și de întârzierea îmbătrânirii pielii prin combinarea metodelor locale și sistemice de terapie, dispozitive instrumentale și proceduri invazive.

În ce privește termenii „antiaging” și „antirid”, aceștia sunt folosiți de multe ori ca și cum ar fi sinonimi, însă în realitate nu sunt chiar așa. Diferența dintre cele două tipuri de produse constă în modul în care acestea acționează. 

Concret, pe de o parte, produsele cu efect antiaging previn îmbătrânirea prematură, deci încetinesc apariția semnelor îmbătrânirii în organism și pe chip, adică ridurile, petele, pierderea elasticității pielii. Pe de altă parte, produsele antirid estompează ridurile deja apărute la nivelul pielii și le pot preveni pe cele noi. Spre deosebire de cele antiaging, care au ca scop înlocuirea celulelor vechi cu unele noi, dar nu sunt prea grozave pentru combaterea ridurilor deja existente, cele antirid au exact scopul minimizării ridurilor deja existente.

În concluzie, crema antiaging poate fi utilizată în scop preventiv, pentru a întârzia apariția semnelor de îmbătrânire a pielii, în timp ce crema antirid acționează numai la nivelul ridurilor deja apărute. Putem spune că un produs cu proprietăți antiaging este mai complex, întrucât nu numai că tratează ridurile mici existente, însă totodată previne și apariția altora.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Crema antiaging și suplimentele

O cremă antiaging de zi conține întotdeauna și factor de protecție solară (SPF), dar poate conține și un agent iluminator, care să ofere tenului un aspect mai proaspăt și mai tânăr. Acestea conțin uneori retinol, care stimulează producția de colagen, îndepărtând totodată celulele moarte de la nivel cutanat. O cremă antiaging de noapte, însă, are o textura mai consistentă și conține și ingrediente care hidratează pielea în profunzime.

Produsele cosmetice antiaging sunt eficiente, însă dacă vrei cu adevărat să îți susții organismul în lupta cu stresul oxidativ care favorizează îmbătrânirea prematură, poți încerca și suplimentele alimentare antiaging. Un supliment alimentar de calitate, cu proprietăți antiîmbătrânire, va oferi organismului nutrienții de care are nevoie pentru a încetini apariția ridurilor. Coenzima Q10, antioxidanții și vitaminele precum vitamina E, vitaminele din complexul B ori betacarotenul vor proteja organismul și vor menține tinerețea pentru o perioadă mai îndelungată.

Când e cazul să folosești produse cosmetice cu efect antiaging?

Începând cu vârsta de 20 de ani, producția de colagen și elastină începe să scadă, ceea ce înseamnă că pielea își va pierde treptat din fermitate și elasticitate. Așadar, dacă vrei să îți protejezi pielea și să îi menții aspectul tânăr pentru cât mai mult timp, specialiștii recomandă folosirea produselor antiaging încă de la această vârstă fragedă. Cu cât îți îngrijești pielea mai din timp, cu atât mai târziu se vor vedea semnele îmbătrânirii pe chipul tău.

Bineînțeles, pentru rezultate mai bune în ce privește aspectul pielii, e indicat să nu te apuci de fumat sau să renunți la acest viciu, dar și să folosești o cremă cu protecție solară de fiecare dată când te expui razelor de soare. În acest fel, nu favorizezi stresul oxidativ la nivel cutanat, ceea ce înseamnă că amâni îmbătrânirea pielii și a întregului corp.

Specialiștii recomandă, totodată, și adoptarea unei alimentații sănătoase, bogată în antioxidanți. Antioxidanții combat efectele radicalilor liberi, amânând apariția ridurilor pe față - aceștia se regăsesc din belșug în fructe, legume, dar și în ceaiul verde.

Crema antirid

Majoritatea cremelor antirid conțin agenți hidratanți care mențin pielea hidratată, reducând astfel aspectul liniilor fine și al ridurilor aflate la început. Unele creme antirid conțin antioxidanți precum vitamina C și vitamina E, care protejează pielea de daunele cauzate de radicalii liberi și de factorii de mediu. Retinoizii (cum ar fi retinolul) pot stimula producția de colagen și elastină în piele, ceea ce ajută la reducerea ridurilor și la îmbunătățirea texturii pielii. 

Crema antirid poate fi utilizată în funcție de nevoile individuale ale pielii și de vârsta persoanei. Multe persoane încep să folosească creme antirid în jurul vârstei de 25-30 de ani sau când încep să apară primele riduri - acest lucru depinde și de stilul de viață, dar și de moștenirea genetică.

Ce ingrediente vei regăsi într-o cremă antirid?

Iată ce ingrediente se găsesc în cremele antirid:

  • Retinol, care stimulează producția de colagen și elastină, ajutând la reducerea ridurilor și la îmbunătățirea texturii pielii;
  • Acid hialuronic sau glicerină, care ajută la menținerea hidratării pielii, reducând astfel aspectul liniilor fine și al ridurilor;
  • Peptide, care pot ajuta la stimularea producției de colagen și la îmbunătățirea fermității pielii;
  • AHA (alfahidroxiacizi) și BHA (betahidroxiacizi), care exfoliază pielea, eliminând celulele moarte și stimulând regenerarea celulară, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea texturii pielii și la diminuarea aspectului liniilor fine.
  • Ulei de argan, de jojoba sau de trandafir, care ajută la hidratarea și hrănirea pielii, contribuind la reducerea aspectului liniilor fine.

Ce factori accelerează îmbătrânirea pielii?

Oamenii de știință spun că principalul factor care contribuie la îmbătrânirea extrinsecă a pielii este radiația UV de la soare, atât cu lungimea de undă lungă (UVA) cât și scurtă (UVB), deși expunerea la toxine provenite de la poluare și fumul de țigară contribuie, de asemenea, la aceasta. În plus, factorii genetici au o influență mai mare asupra îmbătrânirii individuale intrinseci: se pare că pielea mai închisă la culoare îmbătrânește mai greu decât cea mai deschisă.

Expunerea la soare

Expunerea prelungită la radiațiile ultraviolete de la soare deteriorează colagenul și elastina pielii, ceea ce duce la apariția ridurilor, a petelor solare și a pierderii elasticității. Protecția solară adecvată (cu cât ai pielea mai deschisă, cu atât ai nevoie de un FPS mai mare) și evitarea expunerii excesive la soare în toiul verii sunt importante pentru a preveni îmbătrânirea prematură a pielii.

Fumatul

Fumatul este un factor major care contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii. Substanțele chimice din tutun pot reduce fluxul de sânge la nivelul pielii, ceea ce duce mai departe la riduri, îngroșarea și îngălbenirea pielii.

Alcoolul în exces

Consumul excesiv de alcool poate deshidrata pielea și poate contribui la pierderea nutrienților esențiali, situație care va afecta și aspectul și sănătatea pielii.

Dieta dezechilibrată

O alimentație bogată în alimente procesate, zahăr și grăsimi saturate poate contribui la îmbătrânirea prematură a pielii. În schimb, o alimentație bogată în antioxidanți, vitamine și minerale contribuie la sănătatea pielii.

Stresul

Stresul cronic poate declanșa reacții chimice în organism care contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii, cum ar fi apariția ridurilor și a altor semne ale îmbătrânirii.

Somnul insuficient

Lipsa somnului adecvat afectează aspectul și sănătatea pielii. În timpul somnului, organismul se repară și se regenerează, aceste efecte având loc și la nivelul pielii.

Poluarea ambientală

Expunerea la poluarea atmosferică, cum ar fi particulele fine și poluanții chimici, poate duce la daune ale pielii și la apariția semnelor de îmbătrânire prematură.

Lipsa hidratării

Pielea deshidratată tinde să aibă un aspect uscat și ridurile să se vadă mai pronunțat. Consumul adecvat de apă și utilizarea unor produse hidratante de îngrijire a pielii sunt, deci, foarte importante.

Genetica

Factorii genetici joacă și aceștia un rol în procesul de îmbătrânire a pielii. Anumite predispoziții genetice pot face ca o pesoană să fie mai susceptibilă la riduri sau la alte semne de îmbătrânire.

Mișcare insuficientă

Poate nu te-ai gândit la acest aspect, dar și lipsa exercițiului fizic poate afecta circulația și tonusul pielii, contribuind astfel la îmbătrânirea prematură.

Iată cum să pari mai tânăr decât ești, în 5 pași simpli

Bea apă din belșug

Pe de o parte, e bine de știut că aportul mare de apă umple ridurile fine și uniformizează pielea. Pe de altă parte, deshidratarea adâncește ridurile de la nivelul tenului.

Folosește întotdeauna protecție solară de minimum 30

Protecția solară nu numai că previne arsurile solare în timpul verii, când soarele este mai puternic, însă ajută și la prevenirea apariției ridurilor dacă este folosită regulat și în restul anului. Fă-ți un obicei din a-ți acoperi pielea cu un strat de cremă sau loțiune cu protecție solară în fiecare zi în care ieși din casă.

Fii activ zilnic

Mișcarea te face să te simți, dar și să arăți mai tânăr. Mergi la sală sau ieși la plimbări în aer liber ori la alergat și vei observa diferența: te vei simți mai în formă, mai energic, mai tânăr.

Adoptă o dietă sănătoasă și echilibrată

Cea mai bună sursă de antioxidanți, vitamine și minerale o reprezintă alimentele sănătoase, simple, mai ales fructele și legumele proaspete. Adoptă, mănâncă zilnic câte legume și fructe și îți vei menține aspectul tânăr pentru mai multă vreme.

Dormi suficient

Somnul este esențial nu doar pentru aspectul tău fizic, ci și pentru buna funcționare a creierului și a întregului corp. Dormi cel puțin 6-7 ore pe noapte, ideal 8, și vei părea mult mai tânăr decât dacă pierzi nopțile în mod regulat.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Keep Your Skin Healthy
https://newsinhealth.nih.gov/2015/11/keep-your-skin-healthy
MDPI - Current Insights into the Formulation and Delivery of Therapeutic and Cosmeceutical Agents for Aging Skin
https://www.mdpi.com/2079-9284/10/2/54
Studiul „Current Insights into the Formulation and Delivery of Therapeutic and Cosmeceutical Agents for Aging Skin”, apărut în Cosmetics 2023, 10(2), 54; https://doi.org/10.3390/cosmetics10020054, autori: Ayça Altay Benetti et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0