Uleiul de zmeură: tratament natural anti-aging

Bogat în antioxidanți și acizi grași esențiali, uleiul de zmeură este o adevărată comoară pentru piele. Acest ulei are efecte anti-aging și ajută la combaterea acneei și la îngrijirea pielii uscate.

Uleiul din semințe de zmeură este de culoare galben-portocalie, are miros de fructe și se obține prin presare la rece; nu trebuie confundat cu uleiul esențial care se folosește pentru aromaterapie. Datorită proprietăților sale antiinflamatoare, antiîmbătrânire și a faptul că este non-comedogenic, acest ulei este indicat atât pentru a trata anumite probleme ale pielii, cât și pentru îngrijire.

Este uleiul de zmeură util pentru protecția solară?

De-a lungul timpului s-au făcut mai multe cercetări care au arătat că uleiul din semințe de zmeură poate absorbi ultravioletele (UVB, UVC ȘI UVA). Riscul de cancer de piele variază în funcție de tipul de radiație:

  • Razele UVC sunt absorbite de atmosferă și nu ajung la suprafața pământului, motiv pentru care nu reprezintă un factor de risc pentru cancerul de piele.
  • Razele UVB sunt asociate cu cancerul de piele pentru că pot dăuna stratului de suprafață al pielii și îi pot schimba ADN-ul.
  • Radiațiile UVA pătrund în profunzimea pielii. Expunerea neprotejată la aceste raze poate duce la îmbătrânirea prematură a pielii și la creșterea riscului de cancer.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Potrivit unor studii uleiul de zmeură poate absorbi razele UVB, dar oferă protecție limitată în fața razelor UVA. Prin urmare, acest ulei nu este recomandat a fi folosit de unul singur ca modalitate de protecție solară.

Uleiul de zmeură are, însă, alte caracteristici benefice, ceea ce îl face util pentru piele din alte puncte de vedere:

-    Reduce inflamația. Uleiul din semințe de zmeură conține o cantitate mare de antioxidanți și acizi grași esențiali, precum acidul alfa-linoleic. Aceștia combat stresul oxidativ și reduc inflamația. În compoziția acestui ulei intră și acidul elagic, care pe lângă faptul că previne inflamația și deteriorarea țesuturilor, îmbunătățește și sănătatea pielii.
-    Este sursă de vitaminele A și E. Vitamina A stimulează regenerarea celulară, ceea ce face ca pielea să devină mai catifelată și mai tonifiată. Vitamina E combate inflamația, reduce cicatricele și reface stocul de colagen din piele.
-    Conține fitosteroli. Nivelul mare de fitosteroli din uleiul de zmeură contribuie la reducerea pierderilor de apă la nivelul pielii, păstrând-o hidratată și hrănită.
-    Este non-comedogenic. Uleiul de zmeură poate fi folosit pentru a hrăni pielea fără să blocheze porii.

Întrebuințări pentru uleiul de zmeură: are efect anti-aging?

Datorită proprietăților sale, uleiul din semințe de zmeură este inclus în creme, loțiuni, șampoane și rujuri.

  • Efect anti-aging. Fiind o sursă bună de antioxidanți, vitamina A și vitamina E, uleiul de zmeură încetinește procesul de îmbătrânire a pielii, stimulează producția de colagen și ajută pielea să arate mai tânără, mai elastică și mai fermă.
  • Efect anti-acnee. Tratamentele tradiționale de combatere a acneei conțin peroxid de benzoil sau acid salicilic, dar acestea pot avea un efect de uscare a pielii. Uleiul de zmeură acționează ca un remediu natural datorită acidului linoleic din compoziție care echilibrează producția de sebum din piele. Uleiul este util pentru tenurile acneice și pentru că nu înfundă porii.
  • Efect de hidratare. În caz de piele uscată temporar sau dintodeauna, aplicarea câtorva picături de ulei de zmeură ajută la hidratarea pielii și la înmuierea porțiunilor foarte uscate.
  • Efect antiinflamator. Eczema și psoriazisul sunt două afecțiuni inflamatorii ale pielii cu care se confruntă multe persoane. Uleiul din semințe de zmeură înmoaie și hrănește pielea uscată, dar și reduce inflamația, iritația, roșeața și mâncărimile din zonele afectate.

În afară de beneficiile pentru piele, uleiul de zmeură este util și pentru păstarea sănătății orale, mai ales în caz de gingivită. Această afecțiune este o formă ușoară de parodontoză, cauzată de placa bacteriană din cavitatea bucală. Uleiul de zmeură, folosit pentru clătirea gurii, poate reduce numărul bacteriilor din cavitatea bucală și poate calma inflamația gingiilor, atenuând în același timp durerea și roșeața.

Pentru a beneficia de calitățile uleiului de zmeură, se pot folosi produse care au în compoziție acest element, fie se pun câteva picături de ulei de zmeură în crema de față obișnuită sau în loțiunea de corp, fie se poate folosi ca atare, aplicând direct pe piele câteva picături. După cumpărarea unei sticluțe cu ulei de zmeură, aceasta se va păstra într-un loc uscat și ferit de lumină.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Santé Magazine - Utiliser l'huile de pépins de framboises en soin anti-âge 
https://www.santemagazine.fr/videos/beaute/utiliser-lhuile-de-pepins-de-framboises-en-soin-anti-age-414853
Healthline - Is Red Raspberry Seed Oil an Effective Sunscreen? Plus Other Uses
https://www.healthline.com/health/red-raspberry-seed-oil

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0