Colagenul: Ce este? Proprietăți și beneficii pentru organism

1. Despre colagen
     a. Ce este colagenul?
     b. Tipuri de colagen
          i. Colagenul de tip I
          ii. Colagenul de tip II
          iii. Colagenul de tip III
          iv. Colagenul de tip IV
     c. Proprietățile colagenului
     d. Rolul colagenului în organism
     e. Factori care diminuează cantitatea de colagen din organism
2. Efectele colagenului în organism
     a. Manifestarea carenței de colagen în organism
     b. Beneficiile colagenului pentru organism
3. Sursele de colagen
     a. Alimente care stimulează producția de colagen
     b. Nutrienți care sporesc producția de colagen
     c. Produse dermatologice care conțin colagen
     d. Suplimente alimentare care conțin colagen
     e. Ce beneficii vei observa dacă iei suplimente cu colagen?
4. Efectele secundare ale administrarii de colagen

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Despre colagen

Colagenul este o proteină din țesutul conjunctiv al oamenilor și animalelor, care se găsește mai ales în tendoane, ligamente și piele. Există mai multe tipuri de colagen responsabile cu rezistența și elasticitatea pielii.

Ce este colagenul?

Colagenul este o proteină fibroasă, care nu este solubilă. Dintre toate proteinele, colagenul este cea care se regăsește în cea mai mare concentrație în organism. Acesta se regăsește în păr, piele, unghii, oase, ligamente și tendoane și, mulțumită lui, organismul are abilitatea de a se mișca. Totodată, acesta menține părul, pielea și unghiile frumoase și sănătoase. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, producția de colagen scade. De aceea este important să ajutăm organismul, prin dietă și suplimente alimentare, să înlocuiască colagenul pierdut.

Tipuri de colagen

Există mai multe tipuri de colagen, fiecare dintre acestea având în compoziție combinații diferite de peptide și aminoacizi. Mai exact, sunt 28 tipuri diferite de colagen identificate, însă dintre acestea, tipurile 1, 2 și 3 sunt cele mai frecvente.

Colagenul de tip I

Colagenul de tip 1 este cel mai elastic dintre toate. Acesta se regăsește la nivelul pielii, tendoanelor, organelor, vaselor de sânge, precum și al oaselor.

Colagenul de tip II

Colagenul de tip 2 este cel care se regăsește la nivelul cartilajelor. Acesta oferă suport articulațiilor prin fortificarea cartilajului.

Colagenul de tip III

Colagenul de tip III se regăsește în fibrele reticulare, care fac parte din țesutul conjunctiv. Acesta este adesea acompaniat de colagenul de tip 1.

Colagenul de tip IV

Colagenul de tip 4 se regăsește în compoziția laminei bazale, care la rândul ei face parte din membrana bazală.

Proprietățile colagenului

Colagenul este proteina care se regăsește în cantitatea cea mai mare în organism. Acesta se regăsește în mușchi, oase, piele, vasele de sânge, sistemul digestiv și tendoane. Datorită lui, pielea are elasticitate și fermitate, iar acesta contribuie și la înlocuirea celulelor moarte de la nivel cutanat. Colagenul este alcătuit în mare parte din 3 aminoacizi: glicină, prolină și lizină.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, producția de colagen începe să scadă. De aceea apar ridurile, iar articulațiile încep se slăbească. Femeile se confruntă cu o scădere dramatică a nivelului de colagen din organism după menopauză. Ambele sexe, însă, au de-a face cu un declin al nivelului de colagen după împlinirea vârstei de 60 de ani.

Colagenul provine atât din surse endogene, cât și din surse exogene. Colagenul din surse endogene este cel natural, sintetizat de organism. Pe de altă parte, cel exogen este cel sintetic, care provine dintr-o sursă exterioară precum suplimentele alimentare. Acesta poate fi folosit și în scopuri medicale, pentru repararea țesuturilor.

Rolul colagenului în organism

Colagenul este secretat de mai multe celule, însă mai ales de către cele care fac parte din țesuturile conjunctive. Colagenul are mai multe funcții în organism.

În primul rând, colagenul asigură elasticitatea pielii și a țesuturilor. Această proteină oferă elasticitate pielii, dar și flexibilitate și rezistență. Întrucât producția de colagen scade pe măsură ce înaintăm în vârstă, pentru prevenirea ridurilor și pentru sporirea elasticității pielii se recomandă suplimentarea aportului de colagen.

La nivelul dermului, colagenul formează o rețea de fribroblaste (celule ale țesutului conjunctiv), pe care se pot așeza și multiplica alte celule. Colagenul contribuie, așadar, la regenerarea celulară.

Colagenul stimulează și procesul de cicatrizare și de vindecare a rănilor, prin stimularea multiplicării celulare în zona lezată.

Factori care diminuează cantitatea de colagen din organism

O serie de factori contribuie la diminuarea cantității de colagen din organism. Nivelul scăzut de colagen vine cu o serie de probleme, începând de la apariția ridurilor și până la durerile articulare. În afară de procesul natural de îmbătrânire, toți ceilalți factori care contribuie la scăderea nivelului de colagen pot fi controlați.

Înaintarea în vârstă

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nivelul de colagen scade - după ce depășim vârsta de 20 de ani, producția de colagen scade treptat. De aceea apar ridurile, pielea își pierde fermitatea și elasticitatea, iar articulațiile încep să ne doară.

Efectele razelor UV

Expunerea la radiațiile ultraviolete cauzează ruperea fibrelor de colagen și de elastină, ambele responsabile cu menținerea fermității și elasticității pielii. Așadar, atât expunerea la soare, cât și bronzul de solar pot reduce producția de colagen din organism. Putem reduce acest factor de risc prin limitarea expunerii la soare, precum și prin folosirea zilnică a unei loțiuni cu factor de protecție solară.

Poluarea

Aerul poluat are, de asemenea, un impact negativ asupra nivelului de colagen din piele. Poluarea accelerează astfel procesul de îmbătrânire a tenului.

Fumatul

Fumatul accelerează procesul de îmbătrânire a pielii, reducând nivelul de colagen de tip I și împiedicând sinteza colagenului de tip III.

Radicalii liberi

Radicalii liberi cresc stresul oxidativ din organism, iar acesta la rândul lui afectează colagenul. Astfel, apar ridurile fine și alte probleme asociate cu scăderea nivelului de colagen. Radicalii liberi apar în urma expunerii la poluare, fum de țigară, dar și în urma expunerii la soare.

Consumul de zahăr

Zahărul consumat în exces scade nivelul de colagen. Atunci când consumăm carbohidrați simpli precum zahărul rafinat, organismul îi transformă rapid în glucoză, iar nivelul de insulină crește, apărând astfel stresul oxidativ și inflamația. Excesul de zahăr neconsumat se lipește apoi de proteinele de la nivelul pielii - acest proces poartă denumirea de glicare. Glicarea produce enzime care slăbesc legăturile de colagen și elastină, făcând pielea să fie mai lăsată, mai îmbătrânită și favorizând apariția ridurilor.

Lipsa exercițiilor fizice

Stilul de viață sedentar contribuie și el la reducerea nivelului de colagen din organism. Efortul fizic susține producția de colagen.

Efectele colagenului în organism

Colagenul are mai multe funcții importante în organism, atât în ceea ce privește sănătatea, cât și frumusețea. De aceea, e bine să evităm deficitul de colagen, iar dacă avem de-a face cu acesta, să îl combatem.

Manifestarea carenței de colagen în organism

Lipsa de colagen din organism se manifestă printr-o serie de semne și simptome.

Deteriorarea aspectului pielii

Primul semn vizibil al deficitului de colagen constă în deteriorarea aspectului pielii. Din cauză că organismul nu are suficient colagen, pielea devine mai lăsată, apar ridurile fine, dar și celulita. Celulita este favorizată de lipsa colagenului din țesuturi, așa că dacă ai această problema, nu ar strica să sporești aportul de colagen prin sport, alimentație și suplimente.

Reducerea funcțiilor vitale ale organismului

Și funcțiile vitale ale organismului sunt afectate de deficitul de colagen, nu numai aspectul pielii. Din cauza că pereții vaselor de sânge sunt alcătuiți în mare parte din colagen, organismului îi este greu să mențină tensiunea arterială în limitele sănătoase în caz de deficit.

O serie de simptome pot apărea din cauza lipsei de colagen din organism: leșinul, amețelile, durerea în piept, durerile de cap frecvente.

Rigiditatea articulațiilor

Colagenul este foarte important pentru buna funcționare a articulațiilor. Pe măsură ce nivelul de colagen scade, fluidele din articulații scad și ele, ceea ce înseamnă că poate să apară artrita.

Pierderea strălucirii părului

Colagenul umple spațiile din jurul foliculilor firelor de păr. Asta înseamnă că, atunci când nu există suficient colagen, nutrienții nu ajung la folicul, iar astfel apare părul casant, subțire și fragil.

Deteriorarea treptată a cartilajelor

Nivelul de colagen este foarte important pentru menținerea sănătoasă a cartilajelor. Atunci când apare deficitul de colagen, cartilajele din tot organismul sunt afectate. De aceea apar simptome precum durerile articulare, instabilitatea articulațiilor ori rigiditatea acestora.

Diminuarea funcției vizuale

Colagenul este o proteină importantă și pentru sănătatea ochilor - mai ales pentru cornee și scleră. De aceea, deficitul de colagen poate afecta vederea, diminuând funcția vizuală.

Beneficiile colagenului pentru organism

Colagenul are o serie de beneficii pentru organism, de aceea e indicat să suplimentăm aportul de colagen pe măsură ce înaintăm în vârstă și producția înregistrează un declin.

Efectul anti-îmbătrânire

Colagenul are efecte anti-aging datorită faptului că sporește elasticitatea și fermitatea pielii, prevenind ridurile, dar totodată menține articulațiile flexibile și puternice. 

Menținerea sănătății și elasticității pielii

Colagenul însumează peste 70% din cantitatea totală de proteine care se regăsesc la nivelul pielii. Acesta menține pielea tonifiată, fermă și elastică. Așadar, colagenul te ajută să ai un ten tânăr în ciuda trecerii anilor, însă totodată reduce celulita și vergeturile.

Întărirea rezistenței oaselor și articulațiilor

Și oasele sunt alcătuite, în mare parte, din colagen, care le menține puternice. Odată cu înaintarea în vârstă, oasele își pot pierde din densitate și astfel apare osteoporoză. Studiile au arătat, însă, că suplimentarea aportului de colagen poate fortifica oasele, prevenind asemenea probleme. Întrucât cartilajul care protejează articulațiile este alcătuit, în mare parte, din colagen, această proteină poate menține și articulațiile tinere. Colagenul poate reduce durerile articulare și poate preveni deteriorarea acestora.

Îmbunătățirea digestiei

Întrucât proteinele de colagen formează țesuturile conjunctive din tot corpul, deci și din sistemul gastrointestinal, colagenul contribuie la o bună digestie prin crearea unui înveliș protector la nivelul acestui tract. Mai mult decât atât, colagenul absoarbe apă din intestine, favorizând astfel tranzitul intestinal.

Stimularea creșterii părului și unghiilor

Colagenul este important pentru creșterea părului și unghiilor. Un nivel optim de colagen stimulează creșterea acestora, pe când deficitul poate încetini procesul de creștere.

Creșterea rezistenței părului și unghiilor

Mai mult decât atât, colagenul menține părul și unghiile mai rezistente. De aceea, multe suplimente alimentare, dar și produse cosmetice, folosesc colagenul pentru fortificarea unghiilor și a părului.

Menținerea senzației de sațietate

Colagenul este o proteină care te poate ajuta să slăbești, fiind proteină pură, fără aditivi sau îndulcitori. Acesta menține senzația de sațietate pentru o perioada mai lungă, reducând apetitul și astfel și consumul caloric.

Accelerarea cicatrizării și vindecării rănilor

Colagenul accelerează și procesul de regenerare a pielii, grăbind astfel cicatrizarea și vindecarea rănilor de la nivel cutanat.

Ameliorarea calității somnului

Glicina, care se regăsește în colagen, îmbunătățește calitatea somnului. Insomnia poate fi combătută, așadar, prin suplimentarea aportului de calorii. Sunt necesare studii suplimentare pe această temă, însă oamenii de știință sunt siguri că există o legătură între nivelul de colagen și calitatea somnului.

Tonifierea globului ocular

Colagenul se regăsește în compoziția corneei și a sclerei, ceea ce înseamnă că deficitul de colagen produce probleme de vedere. Pe de altă parte însă, globul ocular este tonifiat de suplimentarea aportului de colagen, iar vederea e îmbunătățită și riscul de afecțiuni oculare scade.

Recuperarea mușchilor după efort

Colagenul este o proteină care contribuie la repararea și recuperarea musculară. Concentrația mare de aminoacizi din colagen face din acesta o proteină extrem de eficientă în repararea musculară.

Menținerea elasticității vaselor de sânge

Colagenul se regăsește și în pereții vaselor de sânge, oferindu-le elasticitate acestora. Suplimentarea aportului de colagen menține și sporește elasticitatea vaselor de sânge.

Refacerea țesuturilor și flexibilității plămânilor

Colagenul se regăsește în structura plămânilor, contribuind la refacerea țesuturilor pulmonare, precum și la menținerea flexibilității plămânilor.

Hidratarea pielii

Colagenul contribuie, de asemenea, și la hidratarea pielii. De aceea, acesta se regăsește în multe creme faciale.

Reducerea ridurilor fine

Fiind extrem de important pentru elasticitatea și fermitatea pielii, colagenul are abilitatea de a reduce ridurile fine.

Menținerea sănătății dinților și gingiilor

Colagenul contribuie, de asemenea, și la menținerea sănătății orale. Această proteină menține dinții puternici și sănătoși, dar și gingiile fortificate.

Sursele de colagen

Aportul de colagen poate fi stimulat prin consumul anumitor alimente, dar și prin administrarea de suplimente alimentare ori prin folosirea unor produse cosmetice sau proceduri de înfrumusețare.

Alimente care stimulează producția de colagen

Mai multe alimente stimulează producția de colagen. Asigură-te că fac parte din alimentația ta, pentru a evita deficitul de colagen. Colagenul se regăsește în concentrații mari în țesuturile conjunctive ale animalelor, ceea ce înseamnă că vegetarienii pot suferi de deficit.

Legumele

Legumele care conțin sulf stimulează producția de colagen. Asta pentru că sulful este necesar pentru sintetizarea colagenului. Printre legumele care conțin cantități mari de sulf se numără: varza, varza de Bruxelles, broccoli-ul, ceapa și usturoiul.

Peștele și fructele de mare

Unele tipuri de pește alb precum codul conțin cantități mari de colagen. Și uleiul de pește conține colagen din belșug. Pielea peștelui este cea mai bogată în colagen, așa că gătește peștele cu tot cu piele.

Ouăle

Ouăle de găină conțin colagen în cantități mari. Mai mult decât atât, ouăle sunt bogate și în sulf, care este necesar pentru producția de colagen din organism.

Carnea slabă

Carnea slabă precum cea de pui, de curcan sau chiar de porc, este recomandată pentru mărirea nivelului de colagen din organism. 

Citricele, kiwi-ul, rodiile, merele

Fructele acestea nu conțin colagen, însă au vitamina C din belșug. Vitamina C este necesară pentru producția de colagen. Mai mult decât atât, proprietățile antioxidante ale acestei vitamine împiedică radicalii liberi să afecteze fibrele de colagen.

Ceaiul alb

Ceaiul alb conține acid fenolic, care inhibă procesul de degradare a colagenului și a elastinei din piele. Mai mult decât atât, acesta are și proprietăți antioxidante, care reduc riscul de deficit de colagen.

Soia

Soia conține ginsteină, un ingredient esențial pentru producția de colagen. Așadar, boabele de soia stimulează producția de colagen.

Alunele

Alunele contribuie și ele la mărirea nivelului de colagen din organism.

Nutrienți care sporesc producția de colagen

Colagenul ia naștere ca procolagen. Corpul nostru produce, deci, procolagen prin combinarea a doi aminoacizi, glicina și prolina. În acest proces se folosește vitamina C. Poți să îți ajuți organismul să producă mai mult colagen dacă incluzi în alimentație cantități mari din acești nutrienți:

  • Vitamina C - Cantități mari de vitamina C vei găși în fructele citrice, în ardeiul gras și în căpșune.
  • Prolina - Concentrații mari de prolină se găsesc în albușul de ou, germenii de grâu, produsele lactate, varză, sparanghel și ciuperci.
  • Glicina - Cantități mari de glicină (a nu se confundă cu planta cu același nume), un aminoacid important, se găsesc în pielea porcilor, în pielea de pui și în gelatină, însă glicină găsim și în diverse alimente care conțin proteine.
  • Cupru - Mari cantități de cupru vei găsi în organe de la diverse animale, în semințele de susan, în pudra de cacao, caju și linte.

Produse dermatologice care conțin colagen

Colagenul se regăsește, de asemenea, și în produse dermatologice și cosmetice. De asemenea, există și injecții cu colagen, care îndepărtează ridurile și liniile fine și totodată maschează și cicatricile.

În comerț se găsesc o serie de creme cu efect anti-îmbătrânire, pe bază de colagen. Acestea promit să estompeze ridurile și să sporească elasticitatea pielii. Există, de asemenea, și loțiuni de plajă, cu FPS, care conțin colagen. Nanotehnologia permite „spargerea” moleculelor de colagen, astfel încât acestea să pătrundă în piele. În ceea ce privește cremele și produsele cosmetice produse conform pricipiilor nanotehnologiei, părerile specialiștilor sunt încurajatoare.

Suplimente alimentare care conțin colagen

O metodă extrem de eficientă de combatere a deficitului de colagen, dar și de suplimentare a aportului de colagen constă în administrarea de suplimente alimentare. Acestea se regăsesc fie sub formă de tablete, fie sub formă de pudră sau formă lichidă.

Nu există o doză zilnică standard atunci când vine vorba despre consumul de colagen. E bine să respecți indicațiile oferite de producător atunci când îți administrezi un supliment cu colagen, acestea se află întotdeauna pe eticheta produsului. Nu se cunosc substanțe care intracționează cu colagenul.

Ce beneficii vei observa dacă iei suplimente cu colagen?

În ultimii ani, suplimentele cu colagen au devenit tot mai populare. Cele mai multe dintre acestea sunt special concepute, ceea ce înseamnă că organismului îi este mai ușor să absoarbă colagenul din compoziția produsului.

Iată o listă cu cele mai importante beneficii pentru sănătate ale administrării unor suplimente cu colagen:

Colagenul are un rol important în fermitatea pielii și poate asigura beneficii și în ceea ce privește hidratarea și elasticitatea ei. Pentru că, odată cu vârsta, corpul produce din ce în ce mai puțin colagen, această scădere duce la uscarea pielii și la formarea ridurilor. Studiile arată, însă, că suplimentele care conțin colagen pot să ajute la încetinirea procesului de îmbătrânire a pielii, reducând ridurile și uscarea pielii.

Colagenul menține integritatea cartilajului din componența articulațiilor. Unele studii au arătat că administrarea suplimentelor cu colagen poate să ajute la calmarea simptomelor artrozei și poate reduce în general durerea articulară. Oamenii de știință spun că acest colagen sub forma unor suplimente se poate acumula în cartilaj și poate stimula țesuturile proprii, pentru a produce colagen.

Studiile sugerează că suplimentele cu colagen pot să ajute la construirea masei musculare în cazul persoanelor ce suferă de sarcopenie (pierderea masei musculare care are loc odată cu vârsta).

Suplimentele cu colagen au și alte beneficii, chiar dacă acestea nu au fost studiate intensiv în ultimii zeci de ani. Administrarea colagenului ca supliment poate să crească rezistență unghiilor, făcându-le mai puțin fragile. 

Unele cercetări arată că femeile care au luat un supliment cu colagen au observat îmbunătățiri în ce privește elasticitatea pielii. Colagenul este folosit de multe ori în tratamentele topice, pentru a îmbunătăți aspectul pielii, reducând liniile fine și ridurile.

Efectele secundare ale administrării de colagen

Administrarea de colagen este, în general, sigură, însă pot apărea și reacții adverse.

  • Alergiile alimentare pot fi declanșate de administrarea de colagen. Este vorba atât de suplimentele cu extract din coajă de ou, cât și de cele din surse marine.
  • Și gustul amar ori respirația urat mirositoare pot fi efecte adverse ale administrării de colagen, mai ales dacă vorbim despre colagenul extras din surse acvatice.
  • Pigmentarea sau învinețirea pielii sunt efecte adverse ale colagenului administrat sub formă de supliment alimentar, însă aceste simptome apar extrem de rar.
  • Durerile musculare și intraarticulare pot fi și ele puse pe seama administrării unei doze prea mari de colagen.
  • Ritmul cardiac poate suferi modificări în urma administrării de colagen, din cauză că se modifică structura pereților vaselor de sânge.
  • Suplimentarea nivelului de colagen poate afecta și tranzitul intestinal, astfel apărând constipația.
  • Nivelul de calciu poate să crească în mod nedorit din cauza administrării de suplimente cu colagen. Tabletele de colagen care conțin un extras din surse marine, precum cartilajul de rechin, pot conține (și) cantități mari de calciu, care pot duce la hipercalcemie. De aceea, un astfel de supliment alimentar nu se administrează, în general, în asociere cu suplimentele cu calciu.
     

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - The Best Way You Can Get More Collagen
https://health.clevelandclinic.org/the-best-way-you-can-get-more-collagen/
Pub Med - Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23949208/
Pub Med - Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17076983/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0