Obiceiuri care iti imbatranesc pielea prematur

Există in principal doi vinovați  care accelerează procesul de îmbătrânire al pielii noastre: expunerea la soare și produsele finale de glicație avansată, care se formează atunci când proteinele sau grăsimile se combină cu zahărul. Radiațiile ultraviolete, care accelerează procesul natural de îmbătrânire, sunt cauza principală a ridurilor precoce. Expunerea la lumina UV descompune țesutul conjunctiv al pielii - fibrele de colagen și elastină, care se află în stratul mai profund al pielii. In plus, pe măsură ce îmbătrânești, procesele interne ale corpului tău încetinesc și durează mai mult. Acest lucru lasă loc pentru apariția semnelor de îmbătrânire, cum ar fi ridurile și oboseala. Când vine vorba de îmbătrânirea pielii, nu putem face multe pentru a opri complet procesul. Semnele îmbătrânirii precum ridurile și petele sunt rezultatul acumulării de defecte în celule și structuri intracelulare, iar xperții considera că îmbătrânirea pielii începe de obicei în jurul vârstei de 25 de ani

Este imposibil să eviți complet aceste schimbări, dar există modalități de a reduce semnele de îmbătrânire în corpul tău si la suprafata pielii. Consumul de alimente bogate în vitamina C și aminoacizi poate crește nivelul de acid hialuronic și colagen din organism, deoarece ambele sunt importante pentru piele. Alimente precum portocalele, ardeiul roșu, kale, varza de Bruxelles, broccoli și căpșunile sunt toate bogate în vitamina C.

Care sunt semnele îmbătrânirii premature?

Procesul de îmbătrânire arată diferit pentru fiecare, dar există anumite semne de îmbătrânire care sunt considerate „premature”, dacă le observi înainte de a împlini 35 de ani.

Petele solare

Petele solare, numite și pete de vârstă și pete hepatice, sunt pete pe piele cauzate de anii de expunere la soare.

Aceste pete hiperpigmentate se pot dezvolta pe față, pe dosul mâinilor sau pe antebrațe.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Petele solare tind să apară la sau după vârsta de 40 de ani. Persoanele cu pielea mai deschisă pot observa dezvoltarea acestor pete solare mai devreme.

Mâinile slabe

În timp, straturile superioare ale pielii devin mai subțiri și conțin mai puține proteine structurante, cum ar fi colagenul, care dau forma pielii tale.

Mâinile tale pot începe să pară mai venoase, subțiri și, ca urmare, mai predispuse la riduri. Majoritatea oamenilor tind să observe acest lucru la sfârșitul vârstei de 30 de ani și începutul vârstei de 40 de ani.

Inflamația sau hiperpigmentarea de-a lungul pieptului

Mulți oameni dezvoltă o decolorare, sub formă neregulată, pe piept, pe măsură ce îmbătrânesc.

Similar petelor solare, aceste zone cu pigmenți diferiți pot fi cauzate de deteriorarea celulelor tale din cauza expunerii la soare.

Acest tip de hiperpigmentare nu este întotdeauna legat de îmbătrânire. Poate fi rezultatul eczemei sau a altor afecțiuni ale pielii care dăunează celulelor melaninei din piele.

Nu există o vârstă medie la care apare, de obicei, această afecțiune a pielii.

Pielea uscată sau mâncărimile

Pielea uscată sau cu mâncărimi poate apărea mai frecvent odată cu înaintarea în vârstă. Acest lucru este cauzat de faptul că pielea subțierea este mai susceptibilă la deshidratare.

Este posibil să observi că pielea ta devine mai uscată și mai predispusă la decojire pe măsură ce te apropii de 40 de ani.

Ridurile sau pielea lăsată

Pe măsură ce te apropii de vârsta de 30 de ani, pielea își încetinește producția de colagen, proteina care dă forma pielii tale.

Cu mai puțin colagen în piele, este mai ușor să apară ridurile vizibile și pielea lăsată. Este posibil să observi că acest lucru se întâmplă mai mult în zonele din jurul mușchilor folosiți frecvent, cum ar fi fruntea, sau zonele care sunt mai expuse la soare.

Pierderea părului

Căderea părului are loc pe măsură ce celulele stem care declanșează o nouă creștere a părului în foliculii tăi de păr, mor.

Modificările hormonale, factorii de mediu, genetica și dieta ta au un rol în cât de repede se întâmplă acest proces.

Cauze îmbătrânire prematură

Mai multe obiceiuri care țin de stilul tău de viață pot contribui la cât de repede își vor face aparția semnele de îmbătrânire pe corpul tău. 

Obiceiurile legate de somn

Somnul oferă organismului posibilitatea de a reîmprospăta și regenera celulele. O calitate slabă a somnului este legată de semne crescute de îmbătrânire și de o funcție diminuată de protecție a pielii.

Dieta

Unele cercetări sugerează că o dietă bogată în zahăr și carbohidrați rafinați îți poate deteriora pielea în timp.

Consumul de alcool și cofeină

Consumul excesiv de alcool îți deshidratează corpul. În timp, această deshidratare poate face ca pielea să se lase și să-și piardă forma.

Cofeina poate avea un efect similar, deși există cercetări contradictorii despre consumul zilnic de cafea și apariția ridurilor.

Mediul înconjurător

Petele pigmentare și ridurile pot fi declanșate sau agravate de poluanții din mediul înconjurător. Deoarece pielea ta intră în contact direct cu aerul din jur, bariera ta de protecție a pielii este supusă zi de zi toxinelor și poluanților din mediul tău.

Stresul

Un stil de viață stresant poate declanșa un răspuns inflamator în corpul tău și de asemenea, îți poate afecta obiceiurile de somn. Hormonii de stres și inflamația pot produce îmbătrânirea prematură.

Expunerea la soare și bronzul

Razele ultraviolete care îți pătrund în piele îți deteriorează ADN-ul din celulele pielii, provocând riduri. 

Ai grijă să porți ochelari de soare, chiar și iarna, pentru a nu-ți deteriora ochii și pielea din jurul ochilor. Alege o pereche care are trec pe etichetă: „Protecție 100% împotriva UVA și UVB” sau „Protecție 100% împotriva UV 400”. 

Mai mult decât atât, nu te baza pe machiajul care conține SPF pentru a bloca razele UV dăunătoare, deoarece este posibil să nu îți protejezi suficient pielea. Majoritatea produselor de make-up protejează împotriva razelor UVB, dar nu blochează razele UVA, care provoacă linii fine, pete maronii, pori dilatați și piele încrețită. 

Amintește-ți să aplici o cremă de protecție solară sau hidratantă cu SPF cu spectru larg (împotriva razelor UVA și UVB) înainte de a te machia.

Alegerea greșită a produselor de curățare a pielii

Săpunurile conțin adesea detergenți duri care îndepărtează uleiurile naturale ale pielii. Deși pielea uscată nu provoacă direct riduri, le face mai vizibile. 

Alegerea unui săpun este deosebit de importantă, dacă pielea ta este sensibilă sau ai eczeme sau rozacee.

Ai griijă ce soluție pentru piele alegi! Utilizați un produs de curățare hidratant. Asigură-te că eviți, de asemenea, produsele care conțin ingrediente cu potențial de deshidratare a pielii, cum ar fi alcool, parfum, retinoizi sau acid alfa hidroxi.  Utilizarea unui toner cu oțet de mere, în special, poate ajuta la întărirea pielii și la protejarea acesteia de elementele dăunătoare ale mediului. Strângerea celulelor pielii poate ajuta, de asemenea, la întărirea pielii și la prevenirea apariției ridurilor.

După ce îți speli fața, aplică o cremă hidratantă care conține antioxidanți, cum ar fi vitamina C.Automasajul zilnic revigoreaza circulatia superficiala și netezește ridurile prin stimularea producției de colagen; normalizează activitate  glandelor sudoripare si sebacee.

Frecarea constantă a ochilor 

Pungile de sub ochi fac parte din procesul natural de îmbătrânire și apar atunci când mușchii din jurul ochilor slăbesc. 

Frecarea constantă a ochilor poate crea o problemă prin creșterea inflamației în zonă și poate provoca apariția cearcănelor și liniilor fine. Acest lucru devine o problemă pentru pacienții cu eczeme, care își pot freca excesiv ochii din cauza mâncărimii și iritației.

Cea mai frecventă cauză a mâncării ochilor (și a frecării excesive a ochilor) sunt alergiile, așa că discută cu un alergolog pentru a diagnostica și trata simptomele. Dacă, de fapt, eczema provoacă disconfort, un dermatolog te poate ajuta.

Fumatul

Toxinele din fumul de țigară îți expun pielea la stres oxidativ. Acest lucru provoacă uscare pielii, apariția ridurilor și a altor semne de îmbătrânire prematură.

Sorbitul din pai 

Dacă obișnuiești să bei băuturile cu paiul, acest lucru poate provoca linii fine în jurul gurii, ceea ce este un semn al îmbătrânirii pielii.

Atunci când sorbi dintr-un pai îți activezi mușchii din jurul buzelor. Cu cât activăm mai mult acei mușchi, cu atât avem mai multe șanse să obținem acea cută în piele. Acesta este același motiv pentru care fumătorii dezvoltă și riduri în jurul gurii. 

Alte cauze îmbătrânire prematură

Există și alți factori care influențează apariția acestor semne pe corpul tău!

Genele

Există unele afecțiuni genetice foarte rare care pot determina prezența semnelor de îmbătrânire în copilărie și în perioada pubertății.

Sindromul Werner afectează 1 din 1 milion de oameni. Determină dezvoltarea pielii ridate, a părului gri și a cheliei între 13 și 30 de ani.

Sindromul Hutchinson-Gilford este o afecțiune și mai rară, care afectează 1 din 8 milioane de copii. Copiii cu acest sindrom nu cresc la fel de repede ca alții din categoria lor de vârstă. De asemenea, au membre subțiri și chelie. Speranța medie de viață pentru copiii care trăiesc cu sindromul Hutchinson-Gilford este de 13 ani.

Recomandări îmbătrânire prematură

Nu puteți opri complet îmbătrânirea. Experiențele vin odată cu vârsta și există momente în care pielea noastră și/sau corpul nostru vor reflecta asta.

Când vine vorba de încetinirea semnelor care nu îți plac, totul este despre prevenire și stimularea celulelor prin produse sau schimbări ale stilului de viață.

În unele cazuri, îngrijirea pielii poate permite un proces de vindecare care redă o parte din aspectul pielii și reface o parte din structura acesteia.

Discută cu un specialist! Unele simptome ar trebui să îți indice că este necesar să consulți un medic dermatolog.

Petele solare, de exemplu, pot fi dificil de diferențiat de alunițe sau alte pete. Un medic poate verifica dacă pata sau decolorarea nu este un semn al unei alte afecțiuni medicale. 

Rărirea părului poate fi rezultatul malnutriției sau al stresului excesiv, așa că întrebă și un medic despre asta.

Dacă ești îngrijorat de semnele îmbătrânirii și vrei să știi ce este normal, ce nu și dacă există ceva ce poți face diferit, discută cu un medic! Acesta te poate ajuta să creezi un plan de îngrijire care să ți se potrivească!

in cazul femeilor care trec de 45 de ani, pe măsură ce apare maturizarea pielii, aceasta provoacă o scădere a anumitor hormoni semnificativi pentru piele, la fel ca progresul întregului organism, cum ar fi hormonul de creștere factorul de dezvoltare asemănător insulinei-1 (IGF-1), melatonina, TSH, hormoni tiroidieni (T3), dehidroepiandrosteron (DHEA) (structura sulfatată și 17-ceto-metaboliții săi urinari), estrogeni și testosteron. Terapia de substituție hormonală (HRT), estrogenul și progesteronul împreună pot reprezenta o solutie care sa stopeze imbatranirea accelerata care apare dupa instalarea menopauzei.

Prevenire îmbătrânire prematură

Fii mult mai atent la dieta, opreste fumatul si redu cantitatea de alcool la minimum.  Consumă o dietă echilibrată. 

Consumul de ceai verde ar putea ajuta și el, deoarece conține catechine despre care s-a descoperit că îmbunătățesc hidratarea pielii. Ceaiul verde este plin de vitamina B2 și vitamina E, ambele esențiale pentru sănătatea pielii. B2 joacă un rol esențial în menținerea nivelului de colagen pentru structura și fermitatea pielii tinere.

În ceea ce privește hrana, semințele și nucile ar putea da un adevărat impuls pielii tale. Acestea conțin vitamina E antioxidantă și acid linoleic, un tip de grăsime care poate ajuta la hidratarea pielii. 

Cel mai bun mod de a reumple nutrienții de care corpul tău are nevoie pentru a produce colagen este prin dieta ta. Consumul de produse de origine animală, cum ar fi carnea de vită, puiul, peștele și ouăle va furniza aminoacizi. La fel și fasolea și leguminoasele, dar unul dintre cele mai bune alimente pentru construirea colagenului este bulionul de oase. 

Uleiul de nucă de cocos este asociat cu creșterea producției de colagen (o proteină naturală prezentă în pielea ta, care este responsabilă pentru a-i oferi rezistență și elasticitate) și astfel, prevenind semnele îmbătrânirii, cum ar fi ridurile și liniile fine de pe piele.

Iată si alte câteva recomandări de care să ții cont!

•    Folosește protecție solară în fiecare zi.
•    Demachiază-te înainte de culcare.
•    Spală-ți fața de două ori pe zi folosind apă caldă și un demachiant ușor.
•    Respectă un program de somn.
•    Hidratează-te!
•    Fii activ! Exercițiile zilnice îți stimulează circulația, ceea ce menține pielea mai sănătoasă. Acest lucru ar putea ajuta pielea să arate mai tânără.
•    Renunță la fumat!
•    Practică managementul stresului! Găsește o tehnică de ameliorare a stresului care funcționează pentru tine și transform-o într-un obicei. Yoga, plimbările în natură și meditația sunt câteva dintre opțiunile pe care le poți încerca.

Utilizeaza masti si produse special destinate combaterii imbatranirii

Dacă vrei să-ți exfoliezi pielea în mod natural, folosește scrubul cu zahăr și miere. Se amestecă o linguriță de zahăr și miere și se amestecă bine. Frecați încet acest amestec pe față și continuați să frecați timp de zece minute. Îți va hidrata pielea și o va preveni îmbătrânirea, păstrându-te tânără pentrumai mult timp..

Retinoizii reduc liniile fine și ridurile prin creșterea producției de colagen. De asemenea, stimulează producția de noi vase de sânge în piele, ceea ce îmbunătățește culoarea pielii. Beneficiile suplimentare includ estomparea petelor de vârstă și înmuierea zonelor aspre de piele.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:

Skin Ageing: Pathophysiology and Current Market Treatment Approaches, 2020,Manupriya Chaudhary, Azmi Khan, and  Madhu Gupta

Diet and Skin Aging—From the Perspective of Food Nutrition, 2020, Changwei Cao,Zhichao Xiao, Yinglong Wu and  Changrong Ge


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0