Simptomele anginei pectorale

Ai auzit, cu siguranta, termenul de "angina pectorala" sau pe cel de "angina stabila" la cabinetul medicului tau specialist. In cazul in care te-ai intrebat ce inseamna si ce ar putea sa insemne pentru tine angina, vei afla din acest material informatiile necesare si vei intelege de ce este important sa cunosti simptomele anginei pectorale.

Angina pectorala este, de fapt, termenul medical folosit pentru durerea in piept (durerile in piept) ori disconfortul datorat(a) unei boli cardiace coronariene (aceasta boala mai este cunoscuta sub denumirea de cardiopatie ischemica). Angina apare cand muschiul inimii tale nu primeste suficient de mult sange, atat cat ar avea nevoie. De regula, aceasta durere in piept are loc deoarece una dintre arterele inimii tale (sau mai multe) este ingustata sau blocata (situatie care se mai numeste si ischemie).

Angina stabila este cel mai frecvent tip de durere in piept, spun specialistii, care rezulta de pe urma volumului redus de sange catre inima. Asta inseamna ca muschiul inimii, miocardul, nu primeste suficient oxigen. Durerea este, de cele mai multe ori, declansata de o activitate fizica sau de stresul emotional.

Cum recunosti angina pectorala (simptome)

Simptomele anginei stabile (cea cronica) sunt multe. Senzatia aceea dureroasa care are loc in timpul unui episod de angina stabila este de cele mai multe ori descrisa de pacienti ca o presiune sau o senzatie de plinatate (un junghi) in centrul pieptului. Durerea poate fi simtita ca o "gheara" care strange pieptul sau ca si cum o greutate foarte mare s-ar afla pe pieptul pacientului. Aceasta durere mai are o trasatura: se poate "raspandi" din zona pieptului catre gat, brate si umeri.

In timpul unui episod de angina stabila, mai poti observa urmatoarele simptome:

  • dificultati in respiratie (simti ca iti pierzi rasuflarea)
  • greata
  • oboseala
  • ameteala
  • transpiratii abundente
  • anxietate.

Angina stabila apare, de regula, dupa ce ai facut un efort fizic care ti-a solicitat mult organismul. Simptomele tind sa fie temporare, in cele mai multe cazuri, manifestarile avand o durata de pana la 15 minute. Este bine de stiut ca aceasta durere in piept este diferita de angina instabila, caz in care durerea poate fi continua si mult mai severa (ea este numita si "preinfarct").

In ce moment al zilei apare durerea in piept?

Poti sa ai un episod de angina stabila in orice moment al zilei, insa exista o probabilitate mai mare sa te confrunti dimineata cu simptomele anginei.

Durerea sau disconfortul mai are cateva trasaturi:

* are loc cand muschiul inimii trebuie sa pompeze mai mult, de regula in timpul efortului fizic

* nu apare ca o situatie surprinzatoare, iar episoadele de angina tind sa fie asemanatoare

* de regula, angina pectorala dureaza putin (sub 5 minute)

* durerea trece cand pacientul se odihneste sau ia medicamente

* durerea poate fi perceputa ca indigestie sau acumulare de gaze intestinale

* pacientul poate sa aiba senzatia ca durerea din piept radiaza catre brate, spate sau alte zone ale corpului.

Angina nu este o boala

Este bine sa retii ca durerea in piept (angina pectorala) nu este o boala, ci este un simptom al unei probleme ascunse a inimii, de obicei fiind vorba de boala cardiaca coronariana. Exista mai multe tipuri de angina, inclusiv "angina microvasculara", angina Prinzmetal, angina stabila, angina instabila si angina varianta. In functie de tipul de angina pectorala de care suferi, exista multi factori care pot declansa durerea in piept. Totodata, simptomele pot varia in functie de tipul de angina pectorala de care suferi.

Alte semne si simptome ale anginei

Simptomatologia raportata de pacientii cu angina include, de cele mai multe ori, urmatoarele:

* disconfort in piept (presiune, senzatie de greutate, senzatia de "gheara" care strange, senzatie de arsura sau senzatie de sufocare) in comparatie cu durerea simpla

* durere localizata in principal in epigastru (partea superioara si mijlocie a abdomenului, zona cuprinsa intre coaste si ombilic), spate, gat, maxilar sau umeri

* durerea este grabita de efort, de faptul ca persoana mananca, de expunerea la frig, de stresul emotional; durerea are o durata de aproximativ 1-5 minute si este calmata prin odihna sau prin administrarea de nitroglicerina

* intensitatea durerii nu se schimba odata cu respiratia, tusea sau modificarea pozitiei.

 

 

Bibliografie:

  • American Heart Association - http://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/angina-chest-pain/angina-pectoris-stable-angina
  • American Heart Association - http://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/angina-chest-pain
  • WebMD - https://www.webmd.com/heart-disease/heart-disease-angina#2-3

 

Sursa foto: shutterstock.com

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0