Ce alte tipuri de angina exista si cum le recunosti

Angină pectorală este de mai multe tipuri, însă cel mai adesea ai auzit vorbindu-se despre angină pectorală stabilă și angină pectorală instabilă (această fiind numită de unii specialiști și "preinfarct"). Îți explicăm astăzi diferențele dintre diferitele forme ale acestei afecțiuni.

Angina este durerea toracică sau disconfort ce apare atunci când mușchiul inimii nu primește suficient sânge bogat în oxigen. Se poate simți ca o presiune sau o strângere în piept. Disconfortul poate apărea și în umeri, brațe, gât, maxilar, abdomen sau spate. Durerea anginoasă poate chiar să se simtă ca o indigestie. În plus, unii oameni nu simt nicio durere, dar au alte simptome precum dificultăți de respirație sau oboseală. Dacă aceste simptome se datorează lipsei de oxigen a mușchiului inimii, se numește „echivalent anginos”.

Când apare angina? 

Dar angina nu este o boală. Este un simptom al unei probleme cardiace subiacente, de obicei boala coronariană (CHD), cunoscută și sub numele de boală coronariană (CAD). Există multe tipuri de angină, inclusiv stabilă, instabilă, microvasculară și angină cauzată de un spasm la nivelul coronarian în artere. 

Angina se întâmplă de obicei deoarece una sau mai multe artere coronare sunt îngustate sau blocate.

Angina poate fi, de asemenea, un simptom al bolii microvasculare coronariene (MVD). Aceasta este o boală de inimă care afectează cele mai mici artere coronare ale inimii și este mai probabil să afecteze femeile decât bărbații. 

În funcție de tipul de angină pe care o ai, există mulți factori care pot declanșa durerea anginoasă. Simptomele variază, de asemenea, în funcție de tipul de angină. 

Totuși, nu toate durerile în piept sunt semne de boală de inimă.

Alte afecțiuni pot provoca, de asemenea, dureri în piept, cum ar fi:

  • Embolie pulmonară (un blocaj într-o arteră pulmonară)
  • Disecția aortică (ruperea unei artere majore)
  • O infecție pulmonară
  • Stenoza aortică (îngustarea valvei aortice a inimii)
  • Cardiomiopatie hipertrofică (boală musculară a inimii)
  • Pericardită (inflamație în țesuturile care înconjoară inima)
  • Un atac de panică

Angină stabilă sau cronică

Angina stabilă apare când inima este nevoită să "muncească" mai mult decât în mod normal, cum ar fi, de pildă, în timpul efortului fizic (exercițiilor fizice). Angină pectorală are un tipar regulat și își poate face apariția o dată la câteva luni sau câțiva ani. Prin odihnă/repaus sau cu ajutorul medicației, simptomele anginei pectorale stabile sunt controlate.

Simptomele anginei stabile

Durerea care însoțește angina stabilă:

  • Apare atunci când inima trebuie să lucreze mai mult, de obicei în timpul efortului fizic
  • Nu este bruscă, iar episoadele de durere tind să fie asemănătoare
  • De obicei durează puțin (5 minute sau mai puțin)
  • Este ameliorată prin odihnă sau medicamente
  • Se poate simți ca o durere în piept care se extinde la brațe, spate sau alte zone

Tipuri de angina pectorala

Angină instabilă (numită și preinfarct)

Angină instabilă nu urmează un "tipar" regulat, previzibil. Ea poate să apară chiar și când pacientul se află în repaus, fără stimuli, și este considerată mai rară și mai gravă, deoarece odihna/repausul pacientului și medicația nu o calmează. Acest tip de angină pectorală poate să indice un viitor infarct miocardic, ce va avea loc într-un interval scurt de timp - poate fi vorba de ore sau de săptămâni. De aceea, era numită în trecut și preinfarct.

Simptomele anginei instabile

Durerea sau disconfortul: 

  • Apar adesea în timp ce te odihnești, dormi sau faci efort fizic
  • Apar brusc și din senin
  • Pot dura mai mult decât la angina stabilă
  • Odihna sau medicamentele de obicei nu ajută la ameliorarea lor
  • Se pot agrava în timp
  • Pot duce la un atac de cord

Angină variantă și microvasculară

Angina variantă (angină Prinzmetal) și angină microvasculară sunt rare și au loc în repaus, fără nicio boală arterială coronariană identificată (numită și cardiopatie ischemică). Această angină se datorează, de regulă, unei îngustări anormale sau unei relaxări a vaselor de sânge, care reduce astfel fluxul sanguin către inimă. Formele acestea de angină sunt calmate de medicație.

Despre angina variantă

Spre deosebire de angina pectorală tipică, ce este declanșată de cele mai multe ori de efort sau de stresul emoțional, angină Prinzmetal sau angină varianta Prinzmetal (ori vasospastica) are întotdeauna loc când persoană se află în repaus, se odihnește, de regulă între miezul nopții și primele ore ale dimineții. Aceste atacuri de angină pot fi extrem de dureroase.

Angină Prinzmetal este rară și, de regulă, apare la pacienții mai tineri decât cei care suferă de alte tipuri de angină.

Cauzele anginei variante sau Prinzmetal

Durerea resimțită la angina variantă sau Prinzmetal este cauzată de un spasm în arterele coronare (cele care iriga cu sânge mușchiul inimii). Ea mai este numită și angină vasospastica, iar spasmul arterelor coronare poate fi un rezultat al:

- expunerii la frig (temperaturi foarte scăzute)

- stresului

- medicamentelor care îngustează sau contractă vasele de sânge

- fumatului

- abuzului de cocaină

Simptomele anginei variante (Prinzmetal)

Când este vorba de angină Prinzmetal sau variantă, durerea sau disconfortul apare de obicei în timpul repausului și în timpul nopții sau dimineață foarte devreme; de obicei, durerea sau disconfortul în piept este sever/a; durerea poate fi calmată prin administrarea unor medicamente, care ajută la controlul spasmelor.

Despre angina microvasculară

Acest tip de angină pectorală (durere în piept) poate fi un simptom al unei boli coronariene care afectează, însă, cele mai mici artere coronare.

Cauzele anginei microvasculare

Cauzele anginei microvasculare sunt următoarele: spasmele de la nivelul pereților acestor vase de sânge foarte mici determină reducerea fluxului sanguin către mușchiul inimii, ducând astfel la un tip de durere în piept denumită angină microvasculara.

Simptomele anginei microvasculare

Angina pectorală care are loc în cazul în care sunt afectate vasele de sânge foarte mici este diferită de angină care apare în cazul cardiopatiei ischemice (când sunt afectate arterele coronare, vase mari de sânge), în sensul că durerea în piept durează de regulă mai mult de 19 minute și poate să dureze chiar mai mult de 30 de minute.

Când este vorba de angină microvasculară, durerea sau disconfortul în piept poate fi mai sever/a și poate să dureze mai mult decât alte tipuri de angină; disconfortul în piept poate fi însoțit de dispnee (dificultate în respirație), probleme la nivelul somnului, oboseală și lipsa energiei; adeseori, durerea în piept este observată mai întâi în timpul unor activități zilnice de rutină și în perioadele de stres mintal, spun specialiștii.

De reținut!

Angina pectorală nu este un infarct miocardic, însă ea este un indicator al faptului că ai un risc de a suferi un atac de cord. Dacă suferi de angină pectorală, riscul tău de a suferi un infarct miocardic crește, așa că este important să mergi la controale regulate, la medicul cardiolog, și să respecți tratamentul prescris de acesta.

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0