Factorii de risc pentru angina pectorala

Angina pectorala reprezinta durerea in piept cauzata de un volum insuficient de sange si de o cantitate insuficienta de oxigen (tot din sange) catre o parte a miocardului, asa cum este numit muschiul inimii.

Arterele care iriga inima cu sange pot fi ingustate din cauza placilor de aterom (depunerilor de substante grase) si acest lucru reduce fluxul sangvin. Daca ai angina pectorala, riscul tau de a suferi un infarct miocardic creste pe masura.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Urmatorii factori de risc, spun specialistii, iti cresc riscul de boala arteriala coronariana (termen sinonim cu cel de cardiopatie ischemica) si riscul de angina pectorala:

Fumatul

Faptul ca fumezi si expunerea pe termen lung la fumatul pasiv deterioreaza interiorul peretilor arterelor, inclusiv arterele din interiorul inimii tale, permitand depunerilor de colesterol sa se adune in vasele importante de sange si sa blocheze circulatia sangelui.

Diabetul

Diabetul inseamna incapacitatea organismului nostru de a produce suficienta insulina sau de a raspunde in mod corespunzator la insulina. Un hormon secretat de pancreas, insulina ii permite corpului sa foloseasca glucoza, care este o forma de zahar din alimente. Diabetul creste riscul de cardiopatie ischemica, ceea ce duce la angina si la infarct miocardic, prin accelerarea aterosclerozei si prin cresterea valorilor colesterolului.

Hipertensiunea arteriala

Tensiunea arteriala este determinata de cantitatea de sange pe care inima noastra o pompeaza si de rezistenta arterelor la fluxul sanguin. In timp, hipertensiunea arteriala deterioreaza arterele, accelerand procesul prin care acestea devin rigide (prea putin flexibile).

Hipercolesterolemia ori valorile mari ale trigliceridelor (hipertrigliceridemia)

Colesterolul reprezinta o parte majora a depozitelor care pot sa ingusteze arterele din tot corpul nostru, inclusiv a arterelor care furnizeaza inimii sangele necesar. Un nivel mare al colesterolului LDL (cunoscut si sub numele de lipoproteine de densitate mica sau colesterol rau) creste riscul de angina si de infarct miocardic. Valorile mari ale trigliceridelor, un tip de grasimi din sange asociate cu dieta noastra, este, de asemenea, de nedorit, pentru ca creste riscul de angina.

Istoricul familial al bolilor de inima

Daca un membru din familie are cardiopatie ischemica (boala arteriala coronariana) sau a suferit un infarct miocardic, atunci ai un risc mai mare de a dezvolta angina pectorala. Aici este vorba de factorii genetici.

Varsta inaintata

Barbatii de peste 45 de ani si femeile de peste 55 de ani au un risc mai mare de angina in comparatie cu adultii mai tineri.

Lipsa de activitate fizica

Un stil de viata sedentar contribuie la hipercolesterolemie (valorile mari ale colesterolului), la hipertensiunea arteriala, la diabetul de tip 2 si la obezitate. Cu toate acestea, este important sa discuti cu medicul tau specialist inainte de a incepe un program de antrenamente fizice.

Obezitatea

Se stie ca obezitatea creste riscul de angina pectorala si de cardiopatie ischemica, deoarece este asociata cu valorile mari ale colesterolului, cu tensiunea arteriala mare si cu diabetul zaharat. De asemenea, inima ta va trebui sa pompeze mai mult pentru a iriga cu sange excesul de tesut din corp, daca ai o greutate mai mare.

Stresul

Si stresul poate sa iti creasca riscul de angina pectorala si de infarct miocardic. Prea mult stres in viata ta sau sentimente de suparare, furie, inseamna ca iti creste tensiunea arteriala. Valul mare de hormoni produs in timpul stresului poate sa iti ingusteze arterele si iti poate agrava angina pectorala.

Nu uita!

Chiar daca angina pectorala nu este un infarct miocardic, ea reuseste sa traga un semnal de alarma in privinta unui risc mare de a suferi un atac de cord. Daca simti durere in piept sau disconfort, cere ajutorul personalului medical. Indiferent de tipul de angina de care suferi, aceasta durere in piept, de regula, indica o afectiune a inimii inca nedepistata, asa ca este important sa te vada un medic specialist cat mai curand posibil daca ai simptomele anginei.

Alti factori de risc pentru angina pectorala

Orice factor care iti determina inima sa aiba nevoie de mai mult sange sau de mai mult oxigen poate rezulta intr-un episod de angina. Alti factori de risc pot fi: stresul emotional, caldura extrema, frigul extrem, consumul excesiv de alcool, mesele copioase, privarea de somn, anxietatea, istoricul medical de preeclampsie si diabetul ce apare in sarcina (ultimii doi factori, la femei).

 

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: shutterstock.com

Bibliografie:

  • University of Rochester Medical Center - https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=85&ContentID=P00194
  • Department of Health & Human Services, Australia - https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/heart-conditions-angina#lp-h-1
  • The Society for Cardiovascular Angiography and Interventions - http://www.secondscount.org/heart-condition-centers/info-detail-2/angina-causes-risk-factors-2#.W-SLpjGxWUk 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0