Varza Kale - pericol pentru glanda tiroida?

Varza Kale este extrem de sănătoasă și poate fi introdusă cu ușurință în alimentația de zi cu zi. Ce efect are însă această varză asupra glandei tiroide? Află mai multe în cele ce urmează!

Deși în România a fost cunoscută multă vreme ca plantă ornamentală, varza Kale sau varza de frunze este considerată un superaliment, fiind o sursă bogată de vitamine A, C, K, precum și carotenoide și fibre. De asemenea, studiile au dovedit că această varză conține 45 de tipuri diferite de flavonoide, ale căror efecte antiinflamatoare și antioxidante sunt cunoscute.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Valori nutriționale pentru o cană de varză Kale

Varza Kale are doar 33 de calorii per cană în care intră cam 70 g, dar are un conținut mare de fibre. Aceasta conține toți cei 9 aminoacizi esențiali, precum și cantități considerabile de proteine.

Vitamina A: 206% din doza zilnică recomandată
Vitamina C: 134% din DZR
Vitamina K:  684% din DZR
Calciu: 9% din DZR
Cupru: 10% din DZR
Mangan: 26% din DZR

Ce beneficii pentru sănătate are varza Kale?

Legumele din familia cruciferelor precum varza Kale sunt aliați de preț în lupta cu cancerul, potrivit unor studii științifice din ultimii ani. Aceste alimente susțin detoxificarea celulelor și împiedică dezvoltarea tumorilor, eficiența lor fiind mai mare în cazul cancerului cavitații bucale, al esofagului ori al stomacului.

Varza Kale are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante

Sulforafanul, kaempferolul și alți antioxidanți care se găsesc în crucifere sunt probabil responsabili pentru efectul antiinflamator al acestora. Unii compuși din varza Kale ajută organismul să lupte împotriva efectelor radicalilor liberi.

Varza Kale este sănătoasă pentru creier

Varza Kale conține grăsimi sănătoase și acid folic, elemente esențiale pentru un creier sănătos. Tulburările de somn, problemele de concentrare și schimbările bruște de dispoziție pot fi combătute și prin consumul de varză Kale.

Varza Kale este o sursă bogată de calciu

Acest tip de varză conține mai mult calciu decât laptele, adică în jur de 90 de grame/ porție.

Varza Kale este benefică pentru sănătatea ochilor

Varza Kale conține zeaxantină și luteină, carotenoide esențiale pentru o vedere sănătoasă. Multe studii științifice au arătat că persoanele care consumă suficientă luteină și zeaxantină au un risc mult mai mic de degenerescență maculară și cataractă, două tulburări oculare foarte frecvente.

Varza Kale ajută la scăderea colesterolului rău și la creșterea colesterolului bun 

Unele substanțe numite sechestranți ai acizilor biliari, care se găsesc și în varza Kale, pot lega acizii biliari în sistemul digestiv și pot împiedica reabsorbția acestora, ceea ce reduce cantitatea totală de colesterol din organism. Acest lucru ar putea duce la un risc redus de a dezvolta boli cardiovasculare. În plus, unele cercetări au arătat că varza Kale poate contribui la creșterea nivelului de colesterol bun HDL.

Varza Kale ajută la slăbit

Având în vedere conținutul mic de calorii și conținutul mare de apă, varza Kale are o densitate energetică scăzută. În numeroase studii s-a demonstrat că aportul de alimente cu o densitate scăzută de energie ajută la pierderea în greutate. Varza Kale poate fi cu ușurință introdusă în meniu în salate, supe sau chiar sub formă de chipsuri la cuptor.

Ce legătură este între varza Kale și glanda tiroidă?

Unele voci din lumea medicală susțin că varza Kale, la fel ca alte legume din familia cruciferelor, contribuie la problemele glandei tiroide. Acest lucru se întâmplă pentru că legumele crucifere conțin goitrogeni, care influențează producția de hormoni, inhibând abilitatea tiroidei de a absorbi iodul. Acest lucru se petrece însă numai atunci când varză Kale este consumată crudă, sub formă negatită, și în cantități mari.

Cum consumi varza Kale dacă ai hipotiroidism?

Persoanele care suferă de hipotiroidism au două opțiuni: fie consumă varză Kale sub formă gătită (în timpul gătirii se dezactivează enzimele cu probleme, iar varza devine și mai ușor de digerat), fie, dacă mănâncă varză Kale crudă, introduc în dietă mai multe alimente bogate în iod precum fructele de mare, codul, tonul, iaurtul, laptele, ouăle sau porumbul.

În principiu, multiplele beneficii ale consumului de varză Kale și alte legume crucifere eclipsează potențialele riscuri la care glanda tiroidă ar putea fi expusă, însă fiecare persoană este liberă să aleagă ce mănâncă.

Comparație între varza obișnuită și varza Kale

Atât varza obișnuită, cât și varza Kale au puține calorii și mulți nutrienți, fiind asociate cu o serie de potențiale beneficii pentru sănătate. Kale, de exemplu, poate ajuta la încetinirea progresiei anumitor boli legate de vârstă și a îmbătrânirii în general, datorită proprietăților sale antioxidante excepțional de puternice. 

Varza albă și verde obișnuită are o concentrație de antioxidanți mult mai mică, dar nu înseamnă că nu are și aceasta beneficii pentru sănătate. Unele studii au arătat că sucul de varză contribuie la tratarea ulcerului stomacal și, datorită proprietăților sale antiinflamatorii puternice, poate ajuta la combaterea inflamației cronice din organism.

De asemenea, atât varza, cât și varza Kale conțin glucozinolați care pot fi transformați în izotiocianați în organism. S-a demonstrat că izotiocianații derivați din legumele Brassica, precum varza, inhibă proliferarea celulelor canceroase și stimulează autodistrugerea acestora.

Cum se poate consuma varza Kale?

Crudă

Varza Kale poate fi consumată crudă, tăiată în fâșii foarte, foarte fine, și pusă în orice salată. Textura sa aspră și gustul ușor amar merg bine cu brânza maturată și cu lămâia. Exemplu de salată: varză Kale, salată verde, castraveți, ardei gras, boabe fierte de linte, brânză, lămâie, ulei de măsline.

Fiartă

Pentru persoanele cărora nu le place varza crudă sau care nu o pot consuma așa, varza Kale poate fi fiartă și pusă apoi în salate sau în alte preparate.

Într-o supă

Varza Kale are o textură fermă, deci dacă este pusă într-o supă nu se va împrăștia prin oală precum spanacul tocat, de exemplu. Când supa este aproape de final, se toacă fin o mână-două de varză kale și se adaugă în vas.

În paste

Varza Kale este foarte bună și în paste, în combinație cu parmezan, usturoi și ulei de măasline, deoarece, cum spuneam, nu se ofilește prea mult la căldură și nici nu își pierde textura densă.

Sub formă de chipsuri

Deși mulți oameni preferă chipsurile din cartofi ca gustare vinovată, e bine de știut că chipsurile din Kale nu doar că sunt extrem de gustoase, ci sunt și sănătoase. Taie varza Kale în fâșii potrivite ca mărime, apoi pune-ți în palmă o lingură de ulei și un praf de sare (plus, opțional, o lingură de fulgi de drojdie inactivă care oferă o ușoară aromă de brânză) și masează bine toate frunzele.

Pune frunzele astfel unse pe o foaie de copt în tavă, introdu tava în cuptorul preîncălzit la 150 de grade și lasă la copt 15-20 de minute (la jumătatea timpului se întorc pe partea cealaltă).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

#sfatulDOC

Dacă te-ai hotărât să mergi la endocrinolog sau nutriționist pentru a identifica cea mai potrivită soluție pentru tine, pregătește-te să adresezi următoarele întrebări:

  • Ce dietă ar fi mai potrivită pentru tine?
  • Ce suplimente te pot ajuta, când și cât timp le-ai putea lua?
  • Ce complicații pot exista dacă renunți la terapia recomandată?

Dacă îți dorești să te programezi chiar acum la un specialist, nu mai amâna nicio zi. Timpul și sănătatea ta sunt prețioase!

Te poți programa chiar acum la un medic specialist, în orașul tău, pe DOC TIME

Soluția pentru îmbunătățirea stării tale de sănătate este doar la un click distanță!

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard T.H. Chan - Kale
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/kale/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0