Dieta (regimul alimentar) după tiroidectomie

Glanda tiroidă este localizată la baza gâtului, anterior traheei, între cartilajul cricoid și crestătura suprasternală. Tiroida, glanda în formă de fluture, este formată din doi lobi care sunt conectați printr-un istm. În mod normal, are o dimensiune de 12 până la 20 g, este foarte vascularizată și cu o consistență moale. Cele patru glande paratiroide, care produc hormoniparatiroidiani, sunt situate în regiunea posterioară a fiecărui pol al tiroidei. Nervii laringieni recurenți traversează marginile laterale ale glandei tiroide și trebuie identificați în timpul intervenției chirurgicale tiroidiene pentru a evita paralizia cordului vocal.

Glanda tiroidă produce doi hormoni înrudiți, tiroxina (T4) și triiodotironina (T3), care controlează fiecare aspect al metabolismului, de la ritmul cardiac până la cât de repede arzi caloriile. Acționând prin intermediul receptorilor nucleari, acești hormoni joacă un rol critic în diferențierea celulară în timpul dezvoltării și ajută la menținerea homeostaziei termogene și metabolice la adult. Tulburările glandei tiroide rezultă în primul rând, din procesele autoimune care fie stimulează supraproducția hormonilor tiroidieni (tirotoxicoza), fie provoacă distrugerea glandulară și deficitul hormonal (hipotiroidismul). În plus, nodulii benigni și diferitele forme de cancer tiroidian sunt relativ frecvente și pot fi detectate prin examinare fizică.

Tulburările glandei tiroide constituie a doua cea mai frecventă boală endocrină după diabetul zaharat. Prevalența gușei nodulare și autonomia tiroidei este crescută în regiunile cu deficit cronic de iod. 

Hormonii glandei tiroide: ce funcții au în organism

Hormonul tiroidian este esențial pentru dezvoltarea normală, diferențierea și echilibrul metabolic. Acesta este produs de glanda tiroidă, care constă din foliculi în care hormonul tiroidian este sintetizat prin iodarea reziduurilor de tirozină din glicoproteinatiroglobulină.

Hormonul stimulator al tiroidei (TSH), secretat de hipofiza anterioară ca răspuns la feedback-ul din hormonul tiroidian circulant, acționează direct asupra receptorului TSH (TSH-R) exprimat asupra membranei bazolaterale a celulei foliculare tiroidiene. 

Hormonul tiroidian este esențial pentru dezvoltarea normală, creșterea, diferențierea neuronală și reglarea metabolică. Aceste acțiuni sunt cele mai evidente în condițiile deficitului de hormon tiroidian în timpul dezvoltării, cum ar fi deficitul matern de iod sau hipotiroidismul congenital netratat, care se manifestă ca deficite neurologice profunde și întârzierea creșterii. 

Intervenția chirurgicală în afecțiunile tiroidiene

În ultimii 25 de ani, tiroidectomia totală a înlocuit tiroidectomiasubtotală bilaterală ca opțiune preferată pentru gestionarea tuturor pacienților cu gușă multinodulară benignă bilaterală, a bolii Graves și a tuturor pacienților cu cancer tiroidian, cu un risc foarte scăzut.

Principala schimbare în tehnica operativă a fost trecerea de la „disecție laterală” la „disecție capsulară”. Tiroidectomia este o operație obișnuită, cu o incidență scăzută a morbidității, iar mortalitatea este rară. Tiroidectomia reprezintă îndepărtarea chirurgicală a întregii sau a unei părți a glandei tiroide. Tiroidectomia este utilizată pentru tratarea tulburărilor tiroidiene, cum ar fi cancerul, mărirea necanceroasă a tiroidei (gușa) și tiroida hiperactivă (hipertiroidia).

Cât din glanda tiroidă este eliminată în timpul tiroidectomiei, depinde de motivul intervenției chirurgicale. Dacă ai nevoie doar de o parte din tiroidă îndepărtată (tiroidectomie parțială), tiroida poate funcționa normal după operație. Dacă întreaga tiroidă este eliminată (tiroidectomie totală) ai nevoie de tratament zilnic cu hormon tiroidian pentru a înlocui funcția naturală a tiroidei.

Tiroidectomia este una dintre cele mai frecvente operații efectuate în regiunile cu deficit de iod. La începutul secolului al XX-lea, tiroidectomia a fost asociată cu creșterea morbidității și chiar a mortalității. Cu toate acestea, astăzi îmbunătățirile anesteziei și antisepsiei, precum și instrumentelor chirurgicale mai bune și îmbunătățirea tehnicii chirurgicale au făcut ca tiroidectomia să fie o modalitate de tratament eficientă și sigură, cu morbiditate acceptabilă și chiar mortalitate neînregistrată.

Îngrijirea medicală a unui pacient care are o boală tiroidiană operabilă este cea mai importantă prin faptul că pregătirea cu succes a acestui pacient pentru operație și îngrijirea imediat următoare au mult de-a face cu recuperarea sa finală.

Nutriția preoperatorie: în ce constă dieta după operație

Din cauza metabolismului rapid apărut ca efect al activității funcționale excesive a glandei tiroide, este necesar să se compenseze procesul de descompunere din organism, oferind un aport caloric suficient, în special carbohidrați, pentru a menține un echilibru nutrițional.

Din punctul de vedere al alimentației, pacientul ar trebui să mănânce puțin și mesele să conțină alimente bine digerate, bine gătite, servite la intervale de două sau trei ore. Nu este necesar să se ia o masă completă la fiecare interval, dar pacientul trebuie să primească mai mult decât aportul caloric obișnuit într-o perioadă de douăzeci și patru de ore.

Recomandări după intervenția chirurgicală de tiroidectomie

După operația de înlăturare a tiroidei pot apărea complicații precum:
•    Sângerări;
•    Schimbări ale vocii;
•    Obstrucție respiratorie;
•    Tirotoxicoză.

Sângerarea postoperatorie într-o mică măsură poate fi normală. Pacientul trebuie să vorbească cât mai puțin posibil câteva zile după operație. Orice răgușeală care ar putea indica modificări vocale trebuie semnalizată medicului, deoarece orice astfel de abatere de la normal poate însemna leziuni ale nervului laringian. De asemenea, dispneea și cianoza sunt cele mai importante simptome ale obstrucției respiratorii, care trebuie luate în evidență.

În plus, trebuie să se acorde o atenție sporită în detectarea oricăror simptome ale tetaniei, cum ar fi rigiditatea și spasmele dureroase ale extremităților. Mai mult decât atât, printre complicațiile periculoase ale tiroidectomieise enumeră și tirotoxicozacare se manifestă prin simptome ca: transpirație abundentă, puls rapid, tulburări foarte severe, creștere marcată a temperaturii și delir.

Dieta (regimul alimentar) după tiroidectomie

Este posibil ca pacienții să primească lichide pe cale orală după ce se vor trezi din anestezie. Dacă vor tolera lichidele fără greață sau vărsături semnificative, vor putea mânca alimente solide fără restricții. De regulă, pacienții au o durere ușoară în gât timp de 2-3 zile după tiroidectomie, daraceasta nu interferează cu înghițirea.

Practic, în general, principiile dietetice vor rămâne aceleași atât în etapa preoperatorie, cât și în etapa postoperatorie, cu excepția faptului că pacientului i se vor administra lichide reci pentru câteva zile. Lichidele reci pot fi ingeratecu mai multă ușurință și se pare că fac înghițitul mai puțin dificil. Pacientul ulterior, va fiobișnuit treptat, mai întâi cu o dietă complet lichidă, apoi cu o dietă moale și, în cele din urmă, cu o dietă selectată. Rapiditatea cu care se mărește aportul de alimente depinde în mare măsură de dorințele pacientului și ale medicului, în această privință.

Prin urmare, băuturile special pregătite, care sunt agreabile pentru pacient și cu un conținut ridicat de glucoză, dextroză și lactoză, trebuie administrate ca hrană suplimentară. Ceaiul și cafeaua, din cauza conținutului lor de cofeină, nu i se vor administra pacientului atâta timp cât este posibilă înlocuirea acestora cu alte lichide.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The American Journal of Nursing: „ThyroidectomyPreoperative d postoperativenursing care”, http://www.jstor.org/stable/3414395
Facial Plastic & Reconstructive Surgery:„Post-operative InstructionsfollowingThyroidectomy”, http://www.drjoshuazimm.com/webdocuments/post-op-thyroidectomy.pdf
The Journal of ClinicalInvestigation:„Mechanisms of thyroidhormoneaction”, https://www.jci.org/articles/view/60047/pdf
Harrisonsprinciples of internal medicine:„Disorders of theThyroid Gland”, https://bit.ly/376nTzS
Mayo Clinic:„Thyroidectomy”,https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/thyroidectomy/about/pac-20385195


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0