Tratamentul general al accidentului vascular cerebral (AVC)

In cazul unui accident vascular cerebral, pacientul care se afla in stare critica va primi o ingrijire speciala, medicii aplicand mai multe strategii.

Strategiile terapeutice adresate stabilizarii pacientului cu AVC in stare critica includ:

  • ingrijirea respiratorie si cardiaca,
  • controlul hidric si metabolic,
  • controlul tensiunii arteriale,
  • prevenirea si tratarea afectiunilor cum sunt crizele convulsive,
  • tromboembolismul venos,
  • disfagia,
  • pneumonia de aspiratie,
  • alte infectii,
  • escarele
  • si, ocazional, tratarea hipertensiunii intracraniene.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA


Se recomanda monitorizarea semnelor vitale (puls, tensiune arteriala, temperatura, saturatia in oxigen), monitorizarea starii neurologice in primele 72 de ore la pacientii cu deficite neurologice semnificative persistente.

Se recomanda administrarea de oxigen daca saturatia in oxigen scade sub 95%. Functia respiratorie normala cu oxigenare normala a sangelui este importanta in perioada acuta a AVC pentru conservarea tesutului cerebral ischemic. Ventilatia mecanica poate fi necesara la pacientii cu functie respiratorie sever compromisa.

Se recomanda monitorizarea glicemiei, a echilibrului hidric si electrolitilor, reechilibrare hidrica in primele 24 de ore dupa AVC cu ser fiziologic.

Monitorizarea cardiaca trebuie efectuata pentru depistarea tulburarilor de ritm, mai ales fibrilatia atriala.

Scaderea tensiunii arteriale se recomanda la pacientii cu valori mari ale tensiunii arteriale (> 220/120 mmHg) la masuratori repetate, sau cu insuficienta cardiaca severa, disectie de aorta sau encefalopatie hipertensiva.

Se recomanda evaluarea pentru infectii concomitente in prezenta febrei. Profilaxia antibiotica nu este recomandata la pacientii imunocompetenti.

(Conform Ghidului de diagnostic si tratament pentru bolile cerebro-vasculare)

Tipul de tratament depinde de tipul de accident vascular cerebral pe care pacientul l-a avut

AVC ischemic - are loc cand un cheag de sange blocheaza un vas care alimenteaza creierul cu sange. Este cel mai intalnit tip, reprezentand 87% dintre toate accidentele vasculare cerebrale. Obiectivul tratamentului este de a descompune sau de a indeparta cheagul de sange.

AVC hemoragic - este cauzat de o ruptura intr-un vas de sange din interiorul creierului. Mai putine accidente vasculare cerebrale se intampla ca rezultat al unui vas de sange care s-a spart. Obiectivul tratamentului este ca medicii sa stopeze hemoragia din creier.

Pentru un AVC ischemic, tratamentul poate urma una din cele doua directii:

1. Tratament medicamentos

Considerat standardul de aur, activatorul tisular de plasminogen (sau alteplaza) este un tratament aprobat de experti pentru accidentele vasculare cerebrale ischemice. Cand este administrat prompt, medicamentul poate salva vieti si poate reduce efectele pe termen lung ale unui AVC.

Activatorul tisular de plasminogen este administrat intravenos, prin brat, si functioneaza prin dizolvarea cheagului de sange si prin imbunatatirea circulatiei sangvine in acea parte a creierului care a fost privata de fluxul sanguin.

In ce interval de timp trebuie sa se faca tratamentul medicamentos

Alteplaza (activatorul tisular de plasminogen) trebuie administrata intravenos intr-un interval de trei ore de cand persoana are un AVC sau cel mult pana la 4,5 ore de la debutul accidentului vascular, in cazul anumitor pacienti care sunt eligibili pentru acest tratament.

2. Tratament mecanic, pentru a indeparta fizic cheagul de sange

Indepartarea fizica a unui cheag mare de sange, numita procedura endovasculara sau trombectomie mecanica, este o alta optiune de tratament foarte recomandata in caz de AVC.

Trombectomia permite medicilor sa foloseasca un dispozitiv special, pentru a indeparta un cheag mai mare de sange. Pentru a-l indeparta, medicii introduc un cateter printr-o artera din picior, care ajunge pana la artera blocata din creierul pacientului. Stentul se deschide si "apuca" cheagul de sange, permitandu-le apoi medicilor sa scoata stentul cu tot cu cheagul prins. Pot fi folosite, totodata, si tuburi speciale pentru a aspira cheagul.

In ce interval de timp trebuie sa se faca tratamentul mecanic

Procedura ar trebui sa fie efectuata in interval de 6 ore de la debutul simptomelor accidentului vascular cerebral acut. Pentru pacientii selectati dupa anumite conditii, procedura poate fi benefica daca este efectuata intr-un interval de 24 de ore de la debutul unui AVC.

Oprirea hemoragiei in cazul unui accident vascular cerebral hemoragic

Cand un vas de sange slabit se sparge, iar sangele se scurge in tesutul cerebral, acesta se numeste AVC hemoragic. Cea mai intalnita cauza pentru ruptura peretelui vasului de sange este hipertensiunea necontrolata (tensiunea arteriala mare).

Exista doua alte tipuri de vase de sange slabite care pot cauza, de asemenea, un AVC hemoragic: anevrismul (zone umflate in interiorul vaselor de sange) si malformatii arterio-venoase (o incalcire anormala a vaselor de sange din creier).

Tratament mecanic pentru AVC hemoragic

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un tub mic, numit cateter, poate fi introdus uneori printr-o artera majora fie dintr-un brat, fie dintr-un picior, iar apoi cateterul este ghidat pana in tesutul cerebral, permitandu-i medicului chirurg sa foloseasca o tehnologie cu o camera video, pentru a rezolva problema.

O data ce cateterul este ghidat pana la sursa hemoragiei, acesta depune un agent mecanic, cum ar fi coil-urile metalice, pentru a impiedica o ruptura si mai mare a vasului de sange. Procedura este de tip endovascular, ceea ce inseamna ca medicul chirurg are acces prin intermediul sistemului vascular, facand metoda mai putin invaziva decat tratamentul chirugical clasic. Uneori, este nevoie de interventie chirurgicala, pentru a inchide vasul de sange de la baza anevrismului.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0