AVC: simptome pe care sa le recunosti si diagnostic

Accidentul vascular cerebral (AVC) are nevoie de tratament rapid, pentru ca daunele aupra creierului să fie cât mai mici și pentru ca persoana afectată să se recupereze cât mai bine. De aceea, când e vorba de un AVC, este foarte util să recunoaștem acele simptome colrelate cu evenimentul dacă le vedem la cineva sau la noi înșine, pentru a putea contacta ajutorul medical de urgență.

Accidentul vascular cerebral, cunoscut și sub denumirea de atac cerebral, este o afecțiune gravă care apare atunci când furnizarea de sânge către o parte a creierului este întreruptă sau redusă semnificativ. Acest lucru poate duce la moartea celulelor cerebrale în zona afectată, ceea ce poate avea consecințe serioase asupra funcțiilor cerebrale și ale corpului.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Există două tipuri principale de accident vascular cerebral: accident vascular cerebral ischemic (atunci când un vas de sânge care alimentează creierul se blochează sau devine îngustat, limitând astfel fluxul de sânge și oxigen către creier) și accident vascular cerebral hemoragic (când un vas de sânge din creier se sparge, ducând la scurgerea de sânge în țesutul cerebral). 

Când vorbim de un AVC și la ce simptome să fim atenți, e bine de știut că acestea pot varia în funcție de zona creierului afectată și de gravitatea afecțiunii. Semnele apar, de regulă, rapid, dar există situații când pot să apară după câteva ore sau chiar după câteva zile. Aceste simptome sunt, în general, următoarele:

  • Amorțeală sau slăbiciune bruscă în față, braț sau picior, în special pe o parte a corpului (fața pare „căzută” pe o parte).
  • Confuzie bruscă, dificultăți de vorbire sau înțelegere.
  • Probleme de vedere într-un ochi sau în ambii ochi.
  • Dificultăți în deplasare, coordonare sau echilibru.
  • Durere de cap severă, fără o cauză aparentă.

Mini-AVC-ul are aceleași simptome precum AVC-ul obișnuit, dar durează aproximativ două ore și se poate întâmpla o singură dată în viață sau poate avea loc de mai multe ori.

Studii științifice recente arată că femeile pot prezenta și simptome netradiționale de accident vascular cerebral, cum ar fi slăbiciune bruscă sau oboseală care nu este corelată nici cu efortul fizic excesiv și nici cu lipsa de somn - acesta este un simptom frecvent întâlnit la femeile care fac AVC. De asemenea, femeile pot prezenta greață sau vărsături ca simptom al unui accident vascular cerebral, acest simptom fiind deosebit de frecvent la cele sub 45 de ani. Femeile au un risc mai mare de AVC decât bărbații în timpul sarcinii, iar cele care se confruntă cu preeclampsia își dublează riscul de AVC mai târziu în viață.

Cum se diagnostichează accidentul vascular cerebral?

Diagnosticarea unui AVC se face pe seama simptomelor, a examenului fizic, a istoricului medical, dar și cu ajutorul testelor și procedurilor medicale. În categoria procedurilor, se încadrează:

Examinarea fizică

Medicul va efectua un examen fizic pentru a evalua funcțiile motorii, simetria feței, abilitățile de vorbire și coordonare ale pacientului. Uneori, anumite semne fizice pot indica tipul de AVC.

Computerul tomograf (CT)

Testul este nedureros, utilizează razele X pentru a fotografia în detaliu creierul. Se efectuează după ce este suspectat un AVC.

Imagistică prin rezonanță magnetică (RMN)

Procedura utilizează magneți și unde radio pentru a capta imagini ale organelor. Acest test identifică modificările la nivelul țesutului nervos. Poate fi folosit în locul CT-ului sau împreună cu acesta.

Teste sangvine

Și testele de sânge ajută la diagnosticare. Detectarea unui nivel scăzut de glucoză în sânge poate infirma diagnosticul de accident vascular. Glicemia mult scăzută sub valoarea normală are simptome asemănătoare cu accidentul vascular. Numărarea trombocitelor (responsabile de coagularea sângelui) oferă informații despre formarea și existența trombilor (cheagurilor de sânge). Se mai pot efectua teste de coagulare ale sângelui (de exemplu, viteza de coagulare a sângelui).

Alte teste

De asemenea, pentru a disgnostica un AVC se mai pot face și alte teste precum EKG, ecocardiografie, angiografie carotidiană pentru verificarea inimii și a vaselor de sânge.

Așa cum am menționat mai sus, accidentul vascular și mini-accidentul vascular reprezintă urgențe medicale. Dacă indentifici la tine un potențial AVC, ai simptome care se potrivesc sau le observi la altcineva, sună de urgență la 112 sau, dacă nu e vorba de tine, ci de altă persoană, și ai această posibilitate, transportă pacientul la un spital.

Ce este mini-accidentul vascular cerebral și cum îl recunoști?

Numit uneori și mini-AVC, acesta este de fapt un accident ischemic tranzitoriu (AIT). Acest tip de accident vascular cerebral are loc când o parte a creierului se confruntă cu o pierdere temporară a fluxului de sânge. Acest lucru provoacă apariția unor simptome asemănătoare accidentului vascular cerebral care trec în decurs de 24 de ore.

Spre deosebire de AVC, un accident ischemic tranzitoriu nu provoacă dizabilități permanente. Pentru că simptomele unui mini-AVC sunt aproape identice cu cele ale unui AVC, ar trebui să primești imediat îngrijiri medicale dacă te confrunți cu orice simptom.

Care sunt simptomele unui mini-AVC?

Un accident ischemic tranzitoriu poate fi dificil de identificat, dar câteva simptome pot indica faptul că ai avut un astfel de eveniment. Simptomele pot fi trecătoare:

  • disfazie sau tulburări de vorbire
  • disartrie sau o dificultate fizică în timpul vorbirii, articularea cuvintelor este defectuoasă
  • modificări la nivelul vederii
  • confuzie
  • probleme apărute în menținerea echilibrului
  • amorțeală
  • un nivel modificat al stării de conștiență
  • amețeală
  • leșin
  • durere severă de cap
  • un simț anormal al gustului
  • un simț anormal al mirosului
  • slăbiciune sau amorțeală doar pe partea dreaptă sau stângă a feței sau a corpului, determinată de localizarea cheagului de sânge în creierul pacientului

Sună imediat la 112 sau roagă pe cineva să te ducă la Urgență în cazul în care ai oricare dintre aceste simptome. Nu te urca la volan în această stare!

Ce se poate face pentru a preveni un AVC?

Prevenirea unui accident vascular cerebral implică adoptarea unui stil de viață sănătos și gestionarea factorilor de risc care pot crește șansele de apariție a unui AVC. Iată câteva măsuri pe care le poți lua pentru a reduce riscul de AVC:

  • Menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase: Hipertensiunea arterială este unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru AVC. Monitorizează-ți tensiunea arterială regulat și colaborează cu medicul pentru a menține valori sănătoase. Tensiunea tinde să crească odată cu înaintarea în vârstă, deci e important să îți verifici regulat valorile.
  • Controlul nivelului de colesterol: Nivelurile ridicate de colesterol pot contribui la formarea cheagurilor de sânge care pot cauza AVC. Pentru a ține sub control valorile colesterolului, este impoprtantă alimentația sănătoasă, săracă în combinații de alimente precum zahăr, grăsimi și făină albă, și bogată în legume, fructe, leguminoase, pește și altă carne slabă, pâine integrală, ulei de măsline. Dacă, în ciuda alimentației sănătoase, la analize îți iese că ai colesterolulu prea mare, urmează tratamentul prescris de medic.
  • Gestionarea diabetului: Diabetul poate crește riscul de afecțiuni cardiovasculare, inclusiv de AVC. Menține-ți, deci, nivelurile de glucoză în limitele recomandate și colaborează cu medicul pentru gestionarea diabetului, respectând medicația și sfaturile legate de alimentație și mișcare.
  • Renunțarea la fumat: Fumatul poate dubla riscul de AVC. Dacă fumezi de mulți ani și foarte multe țigări pe zi, poate să-ți fie extrem de greu să renunți la acest viciu, de aceea e bine să cauți sprijin pentru a reuși. Medicul de familie te poate ajuta să faci un plan de a renunța la țigări și îți poate prescrie unele medicamente care să îți facă tranziția mai ușoară.
  • Limitarea consumului de alcool: Consumul excesiv de alcool poate crește tensiunea arterială și riscul de AVC. Dacă nu bei alcool deloc, este foarte bine, iar dacă bei, fă acest lucru cu moderație (ca femeie, nu mai mult de un pahar pe zi, iar ca bărbat, nu mai mult de două).
  • Menținerea unei greutăți sănătoase: Greutatea în exces poate crește riscul de AVC. O alimentație echilibrată, care îți aduce un număr suficient de calorii, combinată cu mișcare de cât mai multe ori pe săptămână te ajută să ajungi la o greutate normală pentru înălțimea, genul, vârsta și activitatea ta și să te menții pe termen lung.
  • Activitate fizică regulată: Exercițiile fizice regulate contribuie la menținerea unei sănătăți cardiovasculare bune și pot reduce riscul de AVC. Caută să faci cel puțin 150 de minute de activitate aerobă moderată sau 75 de minute de activitate intensă pe săptămână, plus exerciții de întărire musculară.
  • Gestionarea stresului: O problemă majoră pe care o au mulți oameni este stresul, care poate contribui la o mulțime de efecte negative în corp, inclusiv la creșterea riscului de AVC. Practicarea tehnicilor de reducere a stresului, cum ar fi aromaterapia, dansul, activitățile sportive, drumețiile, yoga sau exercițiile de respirație, poate ajuta la gestionarea stresului.
  • Consulturile medicale regulate: Efectuează controale medicale regulate pentru a-ți monitoriza sănătatea și pentru a detecta și trata precoce orice factor de risc, mai ales dacă ai un istoric familial de AVC (rude apropiate de sânge care au făcut AVC: mamă, tată, bunici, frați).

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Stroke Signs and Symptoms
https://www.cdc.gov/stroke/signs_symptoms.htm
American Heart Association - Is it fatigue - or a stroke? Women shouldn't ignore these warning signs
https://www.heart.org/en/news/2019/05/31/is-it-fatigue-or-a-stroke-women-shouldnt-ignore-these-warning-signs


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0