Cauzele accidentului vascular

In timpul unui accident vascular cerebral (numit si atac cerebral), creierul nu primeste suficient oxigen sau suficienti nutrienti, iar din aceasta cauza, celulele creierului incep sa moara.

Exista trei tipuri principale de accident vascular cerebral (AVC):

  1. accident vascular cerebral ischemic
  2. accident vascular cerebral hemoragic
  3. accident ischemic tranzitoriu.

Cauzele accidentului vascular cerebral

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Diferitele tipuri de AVC au la baza cauze diferite. Cu toate acestea, accidentul vascular cerebral are o probabilitate mai mare sa afecteze oamenii daca acestia au urmatorii factori de risc:

  • sunt supraponderali;
  • au 55 de ani sau peste aceasta varsta;
  • au antecedente medicale personale sau familiale de accident vascular cerebral;
  • au un stil de viata sedentar;
  • au o tendinta de a bea alcool in exces, fumeaza sau folosesc substante ilegale (droguri).

Accidentul vascular cerebral ischemic - cauze

Acest tip de AVC este cauzat de blocajele sau de ingustarea arterelor care alimenteaza creierul cu sange, rezultand astfel ischemia. Ce inseamna asta? Ischemia este circulatia sangelui sever redusa, care deterioreaza celulele creierului.

Aceste blocaje sunt adeseori cauzate de cheaguri de sange (trombi), care se pot forma in arterele creierului. De asemenea, blocajele pot sa aiba loc si in alte vase de sange din corp inainte de a fi preluate si de a umbla libere prin fluxul de sange, ajungand astfel in arterele ingustate din creier.

Depozitele de substante grase din interiorul arterelor se numesc placa sau placi, iar acestea pot fi o cauza a cheagurilor care rezulta in ischemie.

Accidentul vascular cerebral hemoragic - cauze

AVC-urile hemoragice sunt cauzate de arterele din creier din care fie curge sangele, fie sunt sparte (au o zona deschisa). Cu alte cuvinte, accidentul hemoragic apare fie din cauza dilatarii subite a unui vas de sange care determina spargerea acestuia (anevrism), fie in urma slabirii unui vas de sange si ruperea lui. Sangele care curge pune presiune pe celulele creierului si le deterioreaza, atrofiaza.

De asemenea, reduce cantitatea de sange care poate ajunge la tesutul creierului, dupa hemoragie. Vasele de sange se pot rupe subit si astfel sangele se revarsa in creier sau in apropiere de suprafata creierului, trimitand sangele in spatiul dintre creier si cutia craniana.

Rupturile pot fi cauzate de afectiuni precum hipertensiunea arteriala, un traumatism, medicamentele prescrise pentru subtierea sangelui si de anevrisme. Aceste anevrisme sunt zone slabe in peretii vaselor de sange.

Accidentul vascular ischemic tranzitoriu - cauze

Acest tip de AVC este diferit de tipurile enumerate mai sus, deoarece circulatia sangelui in creier este doar pentru putin timp intrerupta. Accidentul ischemic tranzitoriu este similar cu AVC-ul ischemic, in sensul ca este adeseori cauzat de cheaguri de sange sau de alte cheaguri.

Aceste tipuri de accidente vasculare, chiar daca sunt tranzitorii, ar trebui privite ca urgente medicale, chiar daca blocajul arterei si simptomele AVC-ului sunt temporare. Acestea servesc drept semnale de alarma pentru viitoarele accidente cerebrale si indica faptul ca acolo exista o artera partial blocata sau o sursa in inima ce determina cheaguri.

Potrivit statisticilor autoritatilor americane, peste o treime dintre oamenii care au suferit un accident ischemic tranzitoriu au un AVC major in decurs de un an daca nu primesc niciun tratament. Intre 10 si 15% dintre oameni vor avea un AVC major intr-un interval de 3 luni de la un accidentul ischemic tranzitoriu.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0