Cum previi al doilea AVC, daca ai peste 50 sau 60 de ani

O data ce ai suferit un accident vascular cerebral (AVC), ai un risc mai mare de recurenta, adica acest eveniment poate sa aiba loc din nou, de data aceasta cu consecinte mult mai grave. Vestea buna este ca exista cativa pasi pe care ii poti face pentru a preveni recurenta unui AVC, chiar si la varsta de peste 50 sau 60 de ani.

S-a sugerat, de-a lungul timpului, ca 80% dintre accidentele vasculare cerebrale recurente pot fi prevenite printr-o combinatie de modificari facute in stilul de viata si interventii medicale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cum poti sa reduci riscurile de a suferi un al doilea accident vascular cerebral

In primul rand, identifica factorii de risc care au cauzat declansarea primului tau AVC. O data ce i-ai identificat si ai discutat cauzele cu medicul tau, e momentul sa abordezi fiecare factor de risc in mod individual si sa gasesti modalitati de a recapata controlul asupra lor, astfel incat sa poti fi implicat(a) in prevenirea unui accident vascular cerebral recurent.

Strategiile vor fi diferite in functie de fiecare factor de risc, asa ca nu uita ca obiectivul tau este sa iti faci un plan bine pus la punct si sa detii controlul asupra sanatatii tale.

1. Renunta la fumat - acesta iti dubleaza riscul de a suferi un al doilea AVC.

2. Tine sub control hipertensiunea arteriala - aceasta este cel mai important factor de risc (care poate fi modificat) in ceea ce priveste un AVC. Persoanele care sufera de hipertensiune au cel putin un risc de 1,5 ori mai mare de a avea un accident vascular cerebral.

3. Medicatia optima - Ia-ti medicamentele asa cum ti-au fost prescrise de medic, pentru ca medicatia este esentiala pentru recuperarea ta si pentru prevenirea recurentei unui AVC. Cercetarile arata ca cel putin un sfert dintre supravietuitorii unui accident vascular cerebral renunta sa mai ia unul sau mai multe dintre medicamentele prescrise pentru prevenirea AVC-ului in primele 3 luni dupa un AVC (cand sansa de a avea un alt atac cerebral este mai mare).

4. Controlul valorilor mari ale colesterolului (hipercolesterolemia) - Colesterolul sau depunerile de placi de substante grase in interiorul arterelor pot bloca circulatia normala a sangelui catre creier si pot cauza un AVC, iar in acelasi timp, iti cresc riscul de boli cardiovasculare.

5. Tine diabetul sub control - persoanele cu diabet sunt de 4 ori mai predispuse sa aiba un AVC, in comparatie cu o persoana care nu are aceasta boala.

6. Fibrilatia atriala trebuie si ea tinuta sub control - Fibrilatia atriala, un tip de bataie neregulata a inimii, iti creste de 5 ori riscul de a avea un AVC, asa ca este important sa discuti cu medicul tau specialist despre cele mai bune mijloace pentru a o tine sub control.

7. Adopta o dieta sanatoasa - incearca sa mentii o alimentatie saraca in calorii, fara grasimi trans, fara grasimi saturate si fara colesterol. Avand o dieta sanatoasa, vei reusi sa tii sub control atat obezitatea, cat si valorile colesterolului din sange; tot dieta echilibrata iti reduce si riscul de accident vascular cerebral.

8. E bine sa ai mai multa activitate fizica - Un studiu recent a aratat ca persoanele care fac miscare de 5 sau de mai multe ori pe saptamana au mai putine sanse sa sufere un al doilea accident vascular cerebral.

9. Consumul de alcool iti poate dauna - Unele studii spun ca daca bei mai mult de 2 bauturi alcoolice pe zi, acestea iti pot creste riscul de AVC cu pana la 50%, scrie stroke.org. Discuta cu medicul tau specialist despre consumul de alcool si despre modul in care il poti controla cel mai bine, pentru a preveni recurenta unui AVC. Inainte de toate, afla factorii de risc care ti-au provocat primul accident vascular cerebral si, daca ai nelamuriri, nu ezita sa il intrebi pe medicul tau.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0