5 mituri despre accidentul vascular cerebral

Invatand sa deosebesti faptele de mituri, acest lucru te poate ajuta sa actionezi corespunzator in cazul in care cineva din preajma ta sufera un accident vascular cerebral (AVC). Faptul ca actionezi rapid poate face diferenta dintre viata si moarte.

Astazi ne indreptam atentia in directia celor mai intalnite mituri despre atacul cerebral, asa cum mai este numit accidentul vascular cerebral.

Mitul nr. 1 AVC este o boala a varstnicilor

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Multi cred ca accidentul vascular cerebral afecteaza persoanele doar atunci cand au ajuns la o varsta inaintata, dar acest lucru este departe de adevar. Potrivit Asociatiei Americane de Accidente Vascular-Cerebrale, exista o crestere a cazurilor de AVC in randul tinerilor si o scadere a cazurilor inregistrate la persoanele varstnice. Astfel, rata cazurilor de AVC a crescut la 51% in randul barbatilor cu varste cuprinse intre 15 si 34 de ani si pana la 17% in cazul femeilor din acelasi grup de varsta.

Mitul nr. 2 Accidentele vascular-cerebrale nu pot fi prevenite

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care o persoana le poate face pentru a preveni un AVC este sa isi tina sub control tensiunea arteriala. Acest lucru se poate face prin monitorizarea regulata a valorilor tensiunii tale arteriale si printr-o discutie cu un medic care va putea sa trateze in mod corespunzator tensiunea arteriala daca aceasta este prea mare. Totodata, tratamentul prescris te medic te va ajuta sa iti reglezi tensiunea arteriala.

Mitul nr. 3 Accidentele vascular-cerebrale sunt complet ereditare

Desi antecedentele medicale familiale sunt un factor care contribuie la riscul tau de a suferi un AVC, exista multe lucruri care iti pot creste acest risc, asa ca cel mai bun lucru pe care il poti face este sa monitorizezi indeaproape acesti factori. Pe langa faptul ca trebuie sa iti controlezi sau reglezi tensiunea arteriala, exista si alte masuri care iti pot reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral, cum ar fi: tratarea valorilor mari ale colesterolului (hipercolesterolemie), respectarea unui regim cu exercitii fizice regulate si renuntarea la fumat.

Mitul nr. 4 Accidentele vascular-cerebrale au loc la inima

Exista o conceptie gresita in care multi oameni cred, cum ca accidentul vascular cerebral (atacul cerebral) este sinonim cu atacul de cord (numit infarct miocardic). Atacurile cerebrale au loc la creier si se intampla atunci cand fluxul de sange in directia creierului este intrerupt/impiedicat (si aici ne referim la un accident vascular ischemic) sau cand o artera se rupe (accident vascular cerebral hemoragic).

Mitul nr. 5 Faptul ca te intinzi in pat va face ca simptomele sa dispara

Ultimul lucru pe care ai vrea sa il faci daca simti simptomele unui accident vascular cerebral este sa te intinzi si sa astepti sa treaca de la sine. Atunci cand identifici simptomele (fata ta pare "cazuta", slabiciunea bratelor, vorbire neclara), trebuie sa actionezi rapid si sa ceri ingrijiri medicale. Sanatatea ta este foarte importanta, asa ca nu astepta ca simptomele sa treaca de la sine, pentru ca acest lucru nu se va intampla.

Retine: atacul cerebral se poate trata!

Accidentul vascular cerebral poate fi tratat. Marea majoritate a cazurilor de AVC sunt ischemice, iar aceste cazuri sunt cauzate de un cheag de sange, ceea ce inseamna ca pot fi tratate. Daca o persoana este adusa la spital intr-un interval de 4 ore si jumatate de la debutul simptomelor de AVC, medicii ii pot da medicamente care distrug cheagul de sange si care ar putea preveni sau ar putea eventual inversa "leziunile" care ar fi fost produse de acel accident vascular cerebral.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0