Accidentul vascular ischemic

Află în cele ce urmează ce este un accident vascular ischemic, din ce cauze apare si care sunt opțiunile de tratament.

Un accident vascular cerebral (AVC) are loc atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului tău este întreruptă sau redusă, iar astfel țesutul cerebral este privat de oxigen și de nutrienți. Într-un interval de câteva minute, celulele creierului încep să moară. Un accident vascular cerebral poate fi ischemic sau hemoragic. Aproximativ 80% dintre accidentele vasculare cerebrale sunt ischemice.

Ce este un accident vascular ischemic?

Accidentul vascular cerebral ischemic este cel mai frecvent tip de AVC. Este de obicei cauzat de un cheag de sânge care blochează sau astupă un vas de sânge din creier, ceea ce împiedică sângele să curgă către creier. În câteva minute, celulele creierului încep să moară. O altă cauză este stenoza sau îngustarea arterei. Acest lucru se poate întâmpla din cauza aterosclerozei, o boală în care placa se acumulează în interiorul arterelor. 

Cauze accident vascular cerebral ischemic

Accidentul vascular ischemic apare atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă de un cheag de sânge sau de îngustarea arterelor. Cheaguri de sânge pot fi cauzate de bătăi neregulate ale inimii, cum ar fi aritmia, probleme cu valva cardiacă, infecția mușchiului inimii, întărirea arterelor, tulburări de coagulare a sângelui, inflamarea vaselor de sânge sau un atac de cord.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

O cauză mai puțin frecventă a accidentului vascular ischemic apare atunci când tensiunea arterială ajunge prea scăzută (hipotensiune), reducând fluxul de sânge către creier. Acest lucru se întâmplă de obicei cu arterele îngustate sau bolnave. Tensiunea arterială scăzută poate fi rezultatul unui atac de cord, pierderi mari de sânge sau infecții severe. 

Fiecare dintre aceste probleme afectează fluxul de sânge prin inimă și vasele de sânge și crește riscul de AVC.

Factori de risc accident vascular ischemic

Accidentul vascular cerebral se poate întâmpla la orice vârstă, inclusiv copiilor. Cu toate acestea, cu cât o persoană este mai în vârstă, cu atât este mai mare riscul de AVC ischemic. Acest gen de eveniment este mai frecvent la bărbați, dar mai multe femei mor din cauza lui.

Ai o probabilitate mai mare să suferi un accident vascular ischemic dacă:

 • ai vârsta mai mare de 60 de ani;
 • ai hipertensiune arterială, boli cardiace, colesterol mare sau diabet;
 • suferi de bătăi neregulate ale inimii (aritmie);
 • fumezi;
 • ai antecedente medicale familiale de AVC.

Tipuri de accident vascular ischemic

Cele mai întâlnite accidente vasculare ischemice sunt:

AVC ischemic trombotic 

Un accident vascular cerebral ischemic trombotic are loc atunci când un cheag de sânge (numit și tromb) se formează în una dintre arterele care alimentează creierul tău cu sânge. Un cheag de sânge poate fi cauzat de depozitele grase, numite și plăci de aterom, care se acumulează în interiorul arterelor și care provoacă reducerea circulației sângelui – ateroscleroza – sau alte afecțiuni ale arterelor.

Accidentul vascular cerebral embolic

Un AVC embolic are loc atunci când un cheag de sânge ori alte resturi sau fragmente se formează departe de creier – de obicei, în inimă – și este purtat sau transportat prin fluxul sangvin pentru a se depune în arterele îngustate ale creierului. Acest tip de cheag de sânge se numește embol. Potrivit definiției, un embol este un cheag de sânge ori o celulă grasă sau un corp străin care astupă un vas sangvin, producând astfel o embolie.

Un accident vascular ischemic este caracterizat de pierderea subită a circulației sângelui într-o zona a creierului, având ca rezultat o pierdere a funcției neurologice. Un AVC ischemic acut este cauzat de ocluzia de natură trombotică sau de natură embolică a unei artere cerebrale și este mult mai frecvent decât accidentul vascular cerebral hemoragic.

Simptome accident vascular ischemic

Simptomele unui accident vascular ischemic depind de ce părți ale creierului sunt afectate. Lista de simptome poate include:

 • amorțeală subită sau slăbiciunea feței, brațului sau piciorului, adeseori pe o parte a corpului;
 • confuzie;
 • probleme de vorbire sau dificultăți de înțelegere când vorbesc alte persoane;
 • amețeală, pierderea echilibrului sau a coordonării ori tulburări în ceea ce privește mersul;
 • pierderea vederii sau vederea dublă.

Diagnostic accident vascular ischemic

Diagnosticul unui accident vascular cerebral ischemic se bazează de obicei pe un istoric detaliat al evenimentelor și pe un examen fizic. Dacă se suspectează un accident vascular cerebral, se fac teste imagistice, inclusiv RMN și CT, pentru a produce o imagine detaliată a creierului.

Analizele suplimentare pot include teste de activitate electrică, inclusiv electroencefalograma (EEG), precum și teste de flux sangvin, inclusiv angiografie și ecocardiografie. Unele teste de diagnostic pot fi efectuate pentru a vedea dacă sunt prezente alte afecțiuni, pentru a verifica starea generală de sănătate a persoanei și pentru a vedea dacă sângele pacientului se coagulează prea ușor.

Tratament accident vascular ischemic

Persoanele care au simptome de accident vascular cerebral au nevoie de îngrijiri medicale de urgență. Scopul tratamentului este de a preveni complicațiile care pot pune viața în pericol, care pot apărea imediat după dezvoltarea simptomelor de AVC, de a preveni viitoarele accidente vasculare cerebrale, de a reduce dizabilitatea, de a preveni complicațiile pe termen lung și de a ajuta pacientul să revină la o funcționare cât mai normală posibil prin reabilitare.

Medicație intravenoasă de urgență

Terapia cu medicamente care pot distruge un cheag trebuie administrată în 4,5 ore de la debutul simptomelor, intravenos. Cu cât aceste medicamente sunt administrate mai devreme, cu atât mai bine. Tratamentul rapid nu numai că îmbunătățește șansele de supraviețuire, dar poate reduce și complicațiile.

O injecție cu activator tisular recombinant al plasminogenului (t-PA) – numită și alteplază – este tratamentul standard de aur pentru accidentul vascular cerebral ischemic. Injecția se administrează de obicei printr-o venă a brațului. Acest medicament restabilește fluxul sangvin prin dizolvarea cheagului de sânge care a provocat accidentul vascular ischemic. Îndepărtând rapid cauza, medicamentul poate ajuta oamenii să se recupereze mai complet după un accident vascular cerebral.

Proceduri endovasculare de urgență

Medicii tratează uneori atacurile ischemice direct în interiorul vasului de sânge blocat. S-a demonstrat că terapia endovasculară îmbunătățește semnificativ rezultatele și reduce dizabilitatea pe termen lung după accidentul vascular cerebral ischemic. Aceste proceduri trebuie efectuate cât mai curând posibil.

Medicamente pot fi livrate direct la creier, printr-un un tub lung și subțire (cateter) printr-o arteră din zona inghinală conectată la creier pentru a furniza t-PA direct acolo unde are loc accidentul vascular cerebral. Fereastra de timp pentru acest tratament este ceva mai lungă decât pentru t-PA injectat.

Sau, medicii pot folosi un dispozitiv atașat la un cateter pentru a îndepărta direct cheagul din vasul de sânge blocat din creier. Această procedură este deosebit de benefică pentru persoanele cu cheaguri mari care nu pot fi dizolvate complet cu t-PA . Această procedură este adesea efectuată în combinație cu t-PA injectat.

Complicații accident vascular cerebral ischemic

Un AVC poate provoca uneori dizabilități temporare sau permanente, care pot include:

 • Paralizie sau pierderea mișcării musculare
 • Dificultate de a vorbi sau de a înghiți
 • Pierderea memoriei sau dificultăți de gândire
 • Probleme emoționale
 • Durere sau amorțeală în părțile corpului afectate de AVC
 • Modificări ale comportamentului și capacității de auto-îngrijire

Prognosticul pacientului cu AVC

Impactul accidentului vascular cerebral depinde de zona creierului implicată și de cantitatea de țesut deteriorat. Dacă accidentul vascular cerebral a afectat partea dreaptă a creierului, mișcarea și senzația din partea stângă a corpului pot fi afectate. Dacă accidentul vascular cerebral a afectat țesutul cerebral din partea stângă a creierului, mișcarea și senzația din partea dreaptă a corpului pot fi afectate. Leziunile creierului din partea stângă a creierului pot cauza tulburări de vorbire și limbaj.

Majoritatea supraviețuitorilor accidentului vascular cerebral urmează un program de reabilitare. Recuperarea fiecărei persoane este diferită și poate include ședințe de fizioterapie, terapie ocupațională, o dietă anume etc. Unele persoane se recuperează complet, altele nu.

Prevenire AVC ischemic

Printre măsurile de prevenire a unui AVC ischemic se numără:

 • Controlul hipertensiunii arteriale
 • Scăderea cantității de colesterol și grăsimi saturate din dietă
 • Renunțarea la fumat
 • Gestionarea diabetului
 • Menținerea unei greutăți sănătoase
 • O dietă bogate în legume și fructe
 • Exerciții fizice regulate
 • Evitarea excesului de alcool

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MedlinePlus - Ischemic Stroke
https://medlineplus.gov/ischemicstroke.html
Mayo Clinic - Stroke
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/stroke/symptoms-causes/syc-20350113
NCBI - Ischemic Stroke 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499997/

 


 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0