Depresia: 13 sfaturi pentru a-i face fata la locul de munca

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, depresia este una dintre principalele cauze ale handicapului la nivel mondial în rândul bărbaților și femeilor cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani. De asemenea, persoanele care suferă de boli mintale, cum ar fi depresia, au dreptul de a avea acces la anumite condiții speciale la locul lor de muncă. Să vedem ce se poate face când te confrunți cu această tulburare pentru a-ți ușura viața la serviciu.

Oamenii tind să îi marginalizeze pe cei care sunt diferiți de ei sau să le impună să fie „ca toată lumea”. Depresia, însă, este o problemă reală, și are nevoie de soluții reale. De exemplu, este posibil ca performanțele la serviciu să poată fi îmbunătățite foarte mult prin soluții simple cu care angajatorul să fie de acord, cum ar fi lucrul la domiciliu o zi pe săptămână, găsirea unei zone de lucru mai silențioase sau solicitarea de instrucțiuni în scris, nu de instrucțiuni verbale.

Oamenii care suferă de dizabilități, adesea invizibile, cum ar fi depresia sau tulburarea bipolară, se confruntă cu stigmatizarea atunci când angajatorii sau colegii nu știu că o tulburare depresivă poate fi un handicap la locul de muncă. Statisticile arată că unul din 20 de angajați se confruntă cu depresie la un moment dat. Și nu poate scăpa din această stare doar cu „puțină voință”, cum li se spune unora. Este un proces care începe prin obținerea ajutorului de care persoana are nevoie.
Iată modul în care te poți descurca la locul de muncă în timp ce treci prin depresie:

Recomandările Experților DOC

1. Recunoaște semnele depresiei

Ești obosit tot timpul. Colaborarea cu colegii - chiar și doar vorbitul cu ei - reprezintă un efort enorm. Ții ușa biroului închisă și interacționezi doar cu computerul. Sau, dacă ai biroul la comun cu alții, mergi la toaletă pentru o altă repriză de plâns. Îți este greu să te concentrezi și să ai o atitudine pozitivă.

Moralul și productivitatea sunt la pământ. Îți ia mai mult timp să faci lucrurile și colegii tăi remarcă faptul că nu te descurci. Termenele limită nu te motivează - ci reprezintă doar o grămadă de stres. Începi să te dai bolnav. Sau, îți petreci o mulțime de timp suplimentar la locul de muncă, îngropându-te în sarcini, pentru a evita emoțiile. Dacă te recunoști în aceste descrieri, e timpul să cauți un tratament.

2. Ia o pauză pentru sănătatea ta mintală

Este greu când nu poți lucra așa cum ești obișnuit, dar munca intensă nu funcționează atunci când ești într-o spirală descendentă. Când te afli la o răscruce de drum în ceea ce privește sănătatea mintală, trebuie să te gândești ce ai nevoie și să ceri, chiar dacă acest lucru înseamnă cinci zile libere. Asta ar putea însemna diferența dintre a avea o cădere în ceea ce privește sănătatea mintală sau a-ți lua un timp suplimentar pentru refacere.

3. Caută tratament

Dacă ai avea gripă, ți-ai lua un timp să te recuperezi, nu? Și dacă ai dezvolta diabet la un moment dat, ai lăsa munca deoparte pentru a găsi un medic și pentru a începe să te tratezi. Depresia nu este diferită de orice altă afecțiune cronică. Pentru a menține o viață independentă și productivă este important să o identifici și să beneficiezi de tratamentul adecvat.

4. Verifică serviciile și asigurarea la locul de muncă

În condiții cronice - cum este și depresia - ai protecție la locul de muncă împotriva discriminării. În termeni practici, atunci când trebuie să îți iei o zi liberă și să mergi la consult, fă asta, fără teama de a-ți pune în pericol jobul. Mulți angajatori au programe de asistență pentru angajați care includ servicii confidențiale de sănătate mintală. De asemenea, verifică acoperirea asigurării de sănătate pentru tratament, inclusiv consiliere și medicație.

5. Ia în calcul să faci orice lucru care te face să treci cu bine peste ziua de muncă

Majoritatea oamenilor nu au posibilitatea să-și ia liber un timp până când depresia lor este sub control. Însă își stabilesc obiective clare, își fac liste cu ce au de făcut și evidențiază prioritățile de vârf, astfel încât să nu piardă din vedere nevoile superiorilor. Își iau o mulțime de note în timpul întâlnirilor și își acordă timp suplimentar pentru a-și pregăti sarcinile. De asemenea, le cer colegilor de încredere să-i supervizeze.

6. Decide cum să-i spui șefului despre depresie

Stigmatele asociate cu bolile mintale pot face ca apropierea de angajator pentru a discuta despre acestea să fie intimidantă și descurajatoare, dar dacă există probleme de performanță care încep să apară, este important să faci o abordare proactivă.
În funcție de politicile existente la locul de muncă, ți se poate cere să te întâlnești cu resursele umane pentru a discuta despre organizarea condițiilor speciale de muncă. În alte cazuri, ți se poate solicita să discuți cu managerul său supraveghetorul. Verifică mai întâi politicile de la locul de muncă și abordează persoana cu care te simți mai confortabil.

7. Ai grijă de corpul și de mintea ta

În timp ce aștepți ca tratamentul să-și facă efectul, este important să te îngrijești de sănătatea fizică. Să dormi suficient timp noaptea, să te hrănești în mod corespunzător și să alegi alimentele sănătoase, să faci o plimbare când poți. O alergare ușoară poate elibera endorfinele pentru a ușura unele simptome ale depresiei. Meditația îi ajută pe unii oameni cu depresie sau stres. Respirația adâncă, lentă oxigenează organismul și îți stabilizează dispoziția.

8. Petrecerile de la birou - să participi sau să le eviți?

Retragerea este un simptom al depresiei, nu o soluție. Acestea fiind spuse, atunci când ești deprimat, întâlnirile sociale de lucru care ar putea fi distractive se pot simți mai mult ca o tortură decât ca un moment plăcut. Nu trebuie să alegi între două extreme. În schimb, s-ar putea să reușești să stai de vorbă cinci minute cu un coleg într-un colț liniștit, apoi să pleci.

9. Apelează la sprijinul colegilor - sau acordă sprijin

Oamenii sunt ființe sociale. Însă, în condiții precum depresia aceștia tind să se închidă față de alte persoane. De aceea, colegii de la locul de muncă pot fi o mare sursă de sprijin. Chiar dacă cineva nu are de-a face cu depresia, dar dorește să fie mai apropiat de colegi, e nevoie să se îndepărteze de computer mai des, să intre în vorbă cu ei și să-i întrebe cum se mai simt azi și dacă au nevoie de ceva, fără să insiste prea mult.

10. Apelează la familie și la prieteni

Dacă ești gata să te deschizi în fața colegilor legat de depresie, este normal să începi cu persoanele cu care ai deja o relație confortabilă. Când știu ce se întâmplă, te pot sprijini în timpul proiectelor și perioadelor stresante. Prietenii și membrii familiei te pot ajuta, de asemenea, să faci față mai bine situației.

Depresia poate fi și ereditară, iar unele dintre rudele tale ar fi putut deja să o aibă și să-ți poată da indicii cu privire la modul în care poți trece cu bine peste zilele mai grele. Dacă te afli în terapie de grup sau într-un grup de auto-ajutor, poți lua de acolo sfaturi și strategii despre cum să te descurci la locul de muncă.

11. Anticipează factorii declanșatori de la birou

Pe măsură ce te ocupi de tratarea depresiei, îți dezvolți instrumentarul personal pentru a o gestiona. Uneori poți anticipa factorii declanșatori ai depresiei - proiectele majore care îți întorc biroul cu capul în jos, de exemplu, - și te pregătești în avans. Dacă reușești să recunoști factorii declanșatori ai depresiei, atunci îți vei putea da seama și ce trebuie să faci pentru a te ajuta singur.

12. Să știi când să cauți ajutor cât mai repede posibil

Chiar și persoanele care se află în tratament și au învățat cum să facă față situației se pot reîntoarce în faza acută de depresie. Indiferent dacă se bazează în cea mai mare parte pe medicamente sau pe consiliere, pot avea nevoie de o resetare terapeutică. În acele momente, contactează-ți psihoterapeutul și întreabă direct dacă te poate vedea, explicându-i că te simți mai rău și ai nevoie de o rezolvare pentru a nu ți se agrava starea.

13. Fii mai blând cu tine

Dacă ai depresie și te temi că, dacă vorbești despre asta, acest lucru ți-ar putea afecta locul de muncă, e bine să știi că nu ești singur - odată ce ești deschis să vorbești despre această problemă, vei descoperi că există mai mulți oameni care te înțeleg, mai degrabă decât să fie critici. Frica ta legată de reacția celorlalți este, în general, mai rea decât reacția lor reală. De aceea este nevoie să fii foarte blând cu tine. Cum am discutat deja, prin educarea proprie și, dacă este cazul, a angajatorului, se pot crea adesea strategii simple pentru a îmbunătăți calitatea muncii pe măsură ce faci față depresiei.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIMH – Depression
https://www.nimh.nih.gov/health/topics/depression
NHS - How to cope with depression 
https://www.nhs.uk/mental-health/self-help/tips-and-support/cope-with-depression/


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0