

Depresia - cauze, simptome și tratament
Depresia - cauze, simptome și tratament
Depresia - cauze, simptome și tratament
Depresia afectează tot mai mulți oameni si pentru ca se dezvolta insidios si pare a avea de multe ori legatura cu lucrurile care se intampla in jur, personal sau chiar la nivel mai larg, poate trece nediagnosticata corect. Este normal sa fim tristi daca auzim de o problema grava, cum ar fi razboiul sau ingrijorati de situatia economica incerta, insa nu este normal sa resimtim depresie, anxietate, apatie. Asa ca,atunci cand recunosti semnele depresiei e bine sa apelezi cat mai repede la un specialist. Fie că alegi să apelezi la un psihoterapeut, fie că încerci să o depășești cu ajutorul medicatiei, dar si meditatiei, sportului, yoga sau alte tehnici trebuie să știi ce presupune, care sunt etapele si gradele de gravitate și cum poți trece cu bine peste o perioadă mai dificilă din viața ta.
Ce este depresia?
Depresia este clasificată ca o tulburare de dispoziție. Se poate manifesta prin sentimente de tristețe, pierdere, neputinta sau furie care interferează cu activitățile zilnice ale unei persoane. Depresia poate fi cauzată de o varietate de factori, precum mostenirea genetica, expunerea la stres sau traume din copilărie, abuzuri, dar si dezechilibre in producerea de neurotransmitatori. Efectele stresului cronic sau pe termen lung pot fi dăunătoare in sine, dar pot contribui și la depresie, Depresia vă poate afecta apetitul, obiceiurile de somn și capacitatea de concentrare. Persoanele cu depresie au adesea nevoie de ajutor profesional, cum ar fi psihoterapia și medicamente, pentru a-și reveni complet.
Coform"Harvard Health Publishing" se spune adesea că depresia rezultă dintr-un dezechilibru chimic al neurotransmitatorilor, dar această figură de stil nu surprinde cât de complexă este boala. Cercetările sugerează că depresia nu provine pur și simplu din a avea un nivel prea mare sau prea scazut din anumite substanțe chimice ale creierului. Mai degrabă, există multe cauze posibile ale depresiei, inclusiv reglarea defectuoasă a dispoziției de către creier, vulnerabilitatea genetică și evenimentele de viață stresante. Se crede că mai multe dintre aceste forțe interacționează pentru a provoca depresia.
Cu siguranță, substanțele chimice sunt implicate în acest proces, dar nu este o chestiune simplă ca o substanță chimică să faiba un nivel prea scăzut și alta prea mare. Mai degrabă, sunt implicate multe substanțe chimice, care lucrează atât în interiorul, cât și în exteriorul celulelor nervoase. Există milioane, chiar miliarde de reacții chimice care alcătuiesc sistemul dinamic care este responsabil pentru starea ta de spirit, percepțiile și felul în care experimentezi viața.
Oamenii experimentează si depresia în moduri diferite. Poate interfera cu munca ta zilnică, ceea ce duce la pierderea timpului și la productivitate mai mică. De asemenea, poate influența relațiile și unele condiții cronice de sănătate.
On plus, exista si o serie de afecțiuni care pot genera tulburari din sfera depresiei, precum si faptul ca acestea se pot agrava din cauza depresiei, cum ar fi:
• artrită
• astm
• boala cardiovasculara
• cancer
• diabet
• obezitate
• dezechilibre hormonale
Depresia este considerată o afecțiune gravă care se poate agrava fără un tratament adecvat. Cei care solicită tratament văd adesea îmbunătățiri ale simptomelor în doar câteva săptămâni.
Simptome de depresie
Depresia poate fi mai mult decât o stare constantă de tristețe și poate provoca o varietate de simptome. Unele îți afectează starea de spirit, iar altele îți afectează corpul. Simptomele depresiei pot fi experimentate diferit de bărbați, femei și copii. Simptome fizice ale depresiei demonstrează că depresia nu este doar în mintea ta.
Bărbații pot avea simptome legate de:
• Starea de spirit - furia, agresivitatea, iritabilitatea, anxietatea, neliniștea
• Starea emoțională - sentimentul de gol, tristețe, pierderea speranței
• Comportament - pierderea interesului, lipsa de plăcere în a face activitățile preferate, senzație de oboseală ușoară, gânduri de sinucidere, băut excesiv, consum de droguri
• Interesul sexual - dorința sexuală redusă, lipsa performanței sexuale
• Abilitățile cognitive - incapacitatea de concentrare, dificultăți în îndeplinirea sarcinilor, răspunsuri întârziate în timpul conversațiilor
• Tulburările de somn - insomnia, somn neliniștit, somnolență excesivă
• Starea fizică - oboseală, dureri, cefalee, probleme digestive
Femeile pot avea simptome legate de:
• Starea de spirit - iritabilitate
• Stare emoțională - sentimente de tristețe sau anxietate
• Comportament - pierderea interesului pentru activități, retragerea din angajamentele sociale, gânduri de sinucidere
• Abilitățile cognitive - gândirea sau vorbirea mai lentă
• Tulburări de somn - dificultăți în a dormi toată noaptea, trezitul devreme, somnul în exces
• Starea fizică - scăderea energiei, oboseală, modificări ale poftei de mâncare, modificări ale greutății, dureri de cap, crampe
Cauzele depresiei
Există mai multe cauze posibile ale depresiei. Cauzele frecvente includ:
Istoric de familie - ai un risc mai mare de a dezvolta depresie dacă ai antecedente familiale de depresie sau altă tulburare de dispoziție.
Traume din copilărie - unele evenimente afectează modul în care corpul tău reacționează la frică și situații stresante.
Structura creierului - există un risc mai mare de depresie dacă lobul frontal al creierului este mai puțin activ. Cu toate acestea, oamenii de știință nu știu dacă acest lucru se întâmplă înainte sau după apariția simptomelor depresive.
Condiții medicale - anumite afecțiuni pot crește riscul de depresie, cum ar fi bolile cronice, insomnia, durerea cronică sau tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD).
Consumul de droguri - un istoric al abuzului de droguri sau alcool poate crește riscul. Aproximativ 21 la sută dintre persoanele care au o problemă cu consumul de substanțe experimentează depresie.
Cercetătorii găsesc din ce în ce mai multe legături între afecțiunile creierului și microbii intestinali. Persoanele cu autism și tulburări de dispoziție, de exemplu, au deficite ale anumitor bacterii cheie în intestine. Nu este clar dacă aceste deficite microbiene contribuie cu adevărat la cauzarea tulburărilor, dar constatările au dat naștere unei grădini de a valorifica microbii intestinali și substanțele pe care le produc ca posibile tratamente pentru o varietate de tulburări ale creierului. Într-adevăr, cercetătorii au raportat recent în Frontiers in Psychiatry că transplanturile fecale au îmbunătățit simptomele la doi pacienți depresivi.
Guillaume Méric nu și-a propus să găsească microbi care provoacă depresie. Bioinformatician microbian la Baker Heart & Diabetes Institute, el și colegii săi analizau datele dintr-un studiu amplu de sănătate și stil de viață din Finlanda. Parte a unui efort de 40 de ani de a identifica cauzele care stau la baza bolilor cronice la finlandezi, studiul din 2002 a evaluat componența genetică a 6000 de participanți, le-a identificat microbii intestinali și a compilat date extinse despre dietele lor, stilul de viață, consumul de medicamente pe bază de rețetă și sănătate. Cercetătorii au urmărit starea de sănătate a participanților până în 2018.
Méric și colegii săi au studiat datele pentru a găsi indicii despre modul în care dieta și genetica unei persoane afectează microbiomul. „Au existat foarte puține studii care au examinat [toți acești factori] atât de detaliat”, spune Gilbert. Două secțiuni ale genomului uman păreau să influențeze puternic ce microbi sunt prezenți în intestin, au raportat cercetătorii săptămâna aceasta în Nature Genetics. Unul conține gena pentru digerarea zahărului lactozei din lapte, iar celălalt ajută la specificarea grupului de sânge. Un al doilea studiu, publicat în Nature Genetics, a identificat aceiași loci genetici analizând relația dintre genomul și microbii intestinali ai 7700 de oameni din Țările de Jos.
Când vine vorba de depresie, două bacterii care provoacă infecții la pacienții spitalizați, Morganella și Klebsiella, păreau să joace un rol cauzal, spun cercetătorii. Una dintre ele, Morganella, a fost semnificativ crescută într-un studiu microbian al celor 181 de persoane din studiu care au dezvoltat mai târziu depresie.
Test de depresie
Exista mai multe teste pentru diagnosticarea depresiei. Dar medicul tău poate pune un diagnostic pe baza simptomelor tale și unei evaluări psihologice.
În majoritatea cazurilor, medicul va pune o serie de întrebări despre:
• stări de spirit
• apetit
• somn
• nivelul de activitate
• gânduri
Deoarece depresia poate fi legată de alte probleme de sănătate, medicul poate efectua, de asemenea, un examen fizic și poate solicita teste ale sângelui. Uneori, problemele tiroidiene sau un deficit de vitamina D pot declanșa simptome de depresie.
Nu ignora simptomele depresiei. Dacă starea ta de spirit nu se îmbunătățește sau se înrăutățește, solicită ajutor medical. Depresia este o boală gravă de sănătate mintală cu potențial de complicații.
Dacă nu este tratată, complicațiile pot include:
• creșterea sau pierderea în greutate
• durere fizică
• probleme de consum de substanțe
• atacuri de panică
• probleme în relații
• izolare sociala
• gânduri de sinucidere
• automutilare
Tratament pentru depresie
A trăi cu depresie poate fi dificil, dar tratamentul te poate ajuta să îți îmbunătățești calitatea vieții. Discută cu medicul tău despre posibilele opțiuni.
De obicei, se combină diverse tratamente medicale și terapii, ca de exemplu:
Medicamente - Medicul tău îți poate prescrie antidepresive, anxiolitice, antipsihotice. Fiecare tip de medicament utilizat pentru tratarea depresiei are beneficii și riscuri potențiale.
Psihoterapie - Discutarea cu un terapeut te poate ajuta să înveți cum să faci față sentimentelor negative. De asemenea, poți beneficia de sesiuni de terapie de familie sau de grup.
Terapia cu lumină - Expunerea la doze de lumină albă te poate ajuta să îți reglezi starea de spirit și să ameliorezi simptomele depresiei.
Terapii alternative - Poți apela la acupunctură sau meditație. Unele suplimente pe bază de plante sunt, de asemenea, utilizate pentru tratarea depresiei, cum ar fi sunătoare, SAMe și ulei de pește.
Exerciții fizice - Sunt suficiente 30 de minute de activitate fizică, între 3 și 5 zile pe săptămână. Exercițiile fizice pot crește producția de endorfine din corp, care sunt hormoni care îți îmbunătățesc starea de spirit.
Evită alcoolul și drogurile - Consumul de droguri te poate face să te simți mai bine pe termen scurt. Dar, pe termen lung, aceste substanțe pot agrava simptomele depresiei și anxietății.
Ai grijă de tine - De asemenea, poți ameliora simptomele depresiei, având mai multă grijă de tine. Ai grijă să te odihnești și să te alimentezi corespunzător.
Tratamente naturale pentru depresie
Tratamentul tradițional al depresiei folosește o combinație de medicamente eliberate pe bază de rețetă și consiliere. Dar există și tratamente alternative sau complementare pe care le poți încerca.
• Suplimente
Sunătoare - Studiile sunt mixte, dar acest tratament natural este utilizat în Europa ca medicament antidepresiv. În Statele Unite, nu a primit aceeași aprobare.
S-adenozil-L-metionină (SAMe) - Acest compus a arătat în studii limitate că poate reduce simptomele depresiei. Efectele au fost observate cel mai bine la persoanele care iau inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS), un tip de antidepresiv tradițional.
5-hidroxitriptofan (5-HTP) - 5-HTP poate crește nivelul serotoninei din creier, ceea ce ar putea reduce simptomele. Corpul tău produce această substanță chimică atunci când consumi triptofan, un element constitutiv al proteinelor.
Acizi grași Omega-3 - Aceste grăsimi esențiale cu rol antiinflamator sunt importante pentru dezvoltarea neurologică și sănătatea creierului. Adăugarea de suplimente omega-3 în dietă poate ajuta la reducerea simptomelor depresiei. In plus, oncă din 2008, cercetătorii care au investigat o posibilă legătură între depresie și inflamație au descoperit că persoanele deprimate au răspuns imun mai puternic la substanțele chimice produse de Morganella și alte bacterii gram-negative din intestin. Astfel, studiile noi par să fie „o dovadă suplimentară” că inflamația cauzată de microbii intestinali poate influența si starea de spirit si o dieta antiinflamatoare sau suplimentarea cu scop antiinflamator pot ajuta in gestionarea simptomatologiei.
• Uleiuri esențiale
Ghimbir sălbatic: Inhalarea acestui ulei cu parfum puternic poate activa receptorii serotoninei din creier. Acest lucru poate încetini eliberarea hormonilor care induc stresul.
Bergamotă: Acest ulei esențial citric s-a dovedit că reduce anxietatea la pacienții care așteaptă o intervenție chirurgicală. Același beneficiu poate ajuta persoanele care suferă de anxietate ca urmare a depresiei, dar nu există cercetări care să susțină această afirmație.
Alte uleiuri, cum ar fi mușețelul sau uleiul de trandafir, pot avea un efect calmant atunci când sunt inhalate. Aceste uleiuri pot fi benefice în timpul utilizării pe termen scurt.
• Vitamine
Vitamina B: B-12 și B-6 sunt vitale pentru sănătatea creierului. Când nivelurile de vitamina B sunt scăzute, riscul de apariție a depresiei poate fi mai mare.
Vitamina D: numită și "vitamina soarelui", deoarece expunerea la soare o furnizează corpului, vitamina D este importantă pentru sănătatea creierului, a inimii și a oaselor. Persoanele care sunt deprimate sunt mai susceptibile de a avea un nivel scăzut al acestei vitamine.
Te poti vreodată vindeca de depresie?
În timp ce depresia poate fi tratată și simptomele pot fi ameliorate, depresia nu poate fi „vindecată” complet. În schimb, remiterea este scopul. Nu există o definiție universal acceptată a remisiunii, deoarece variază pentru fiecare persoană si conjunctura in care traiesc. Oamenii pot avea în continuare simptome sau tulburări de funcționare cu remisie, iar psihoterapia de sustinere, remediile naturale, o viata sociala echilibrata, dieta sanatoasa, miscarea, masajul, relaxarea periodica trebuie sa devina reguli de viata de zi cu zi pentru a impiedica instalarea episoadelor majore de depresie.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.nhs.uk/mental-health/conditions/clinical-depression/overview/
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/depression
Te-ar mai putea interesa și...