Depresia - cauze, simptome și tratament

1. Despre depresie
   a. Ce este depresia?
   b. Din ce cauze apare depresia?
   c. Ce simptome are o persoană în depresie?
   d. Diagnostic depresie
2. Complicații depresie
3. Tratament depresie
   a. Tratament general depresie
   b. Suplimente alimentare și uleiuri esențiale potențial utile în depresie
4. Prevenire depresie

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Despre depresie

Depresia afectează tot mai mulți oameni și, pentru că se dezvoltă insidios și pare a avea de multe ori legătură cu lucrurile care se întâmplă în jur, personal sau chiar la nivel mai larg, poate trece nediagnosticată corect. Este normal să fim triști dacă auzim de o problemă gravă, cum ar fi războiul sau îngrijorați de situația economică incertă, însă nu este normal să resimțim depresie, anxietate și apatie. Așa că, atunci când recunoști semnele depresiei, despre care vom vorbi în acest articol, e bine să iei măsuri cât mai repede pentru a-ți readuce calitatea vieții la un nivel bun. Fie că încerci să te ajuți singur sau cu ajutorul persoanelor dragi, fie că, dacă nu reușești, alegi să apelezi la un psihoterapeut, e bine de știut că și mișcarea, alimentația și unele suplimente alimentare îți pot fi de folos. 

Ce este depresia?

Depresia este clasificată ca o tulburare de dispoziție. Se poate manifesta prin  sentimente de tristețe, pierdere, neputință sau furie care interferează grav cu activitățile zilnice ale unei persoane. Depresia poate fi cauzată de o varietate de factori, precum moștenirea genetică, expunerea la stres sau traume din copilărie, abuzuri, dar și dezechilibre în producerea de neurotransmițători. Efectele stresului cronic sau pe termen lung pot fi dăunătoare în sine, dar pot contribui și la depresie. Depresia poate afecta apetitul, obiceiurile de somn și capacitatea de concentrare. Persoanele cu depresie au adesea nevoie de ajutor profesional, cum ar fi psihoterapie și medicamente, pentru a-și reveni și a gestiona eficient situația.

Din ce cauze apare depresia?

Există mai multe cauze posibile ale depresiei:

  • Istoricul familial - ai un risc mai mare de a dezvolta depresie dacă ai antecedente familiale de depresie sau altă tulburare de dispoziție.
  • Traume din copilărie - unele evenimente afectează modul în care corpul tău reacționează la frică și situații stresante.
  • Structura creierului - există un risc mai mare de depresie dacă lobul frontal al creierului este mai puțin activ. Cu toate acestea, oamenii de știință nu știu dacă acest lucru se întâmplă înainte sau după apariția simptomelor depresive.
  • Condiții medicale - anumite afecțiuni pot crește riscul de depresie, cum ar fi bolile cronice, insomnia, durerea cronică sau tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD).
  • Consumul de droguri sau excesul de alcool - un istoric al abuzului de droguri sau alcool poate crește riscul de depresie. Aproximativ 21% dintre persoanele care au o problemă cu consumul de substanțe experimentează și depresie.

Cercetătorii găsesc din ce în ce mai multe legături între afecțiunile creierului și microbii intestinali. Persoanele cu autism și tulburări de dispoziție, de exemplu, au deficite ale anumitor bacterii cheie în intestine. Nu este clar dacă aceste deficite microbiene contribuie cu adevărat la cauzarea tulburărilor psihice, dar constatările au dat naștere unor idei de a valorifica microbii intestinali și substanțele pe care le produc ca posibile tratamente pentru o varietate de tulburări ale creierului. De exemplu, un studiu mai vechi a arătat că transplanturile fecale au îmbunătățit simptomele la doi pacienți depresivi.

Parte a unui efort de 40 de ani de a găsi cauzele care stau la baza bolilor cronice la finlandezi, studiul a evaluat componenta genetică a 6000 de participanți, le-a identificat microbii intestinali și a compilat date extinse despre dietele lor, stilul de viață, administrarea de medicamente pe bază de rețetă și sănătatea generală. În ce privește depresia, două bacterii care provoacă infecții la pacienții spitalizați, Morganella și Klebsiella, păreau să joace un rol cauzal. Una dintre ele, Morganella, a fost semnificativ crescută într-un studiu microbian al celor 181 de persoane din studiu care au dezvoltat mai târziu depresie.

Coform Harvard Health Publishing, se spune adesea că depresia rezultă dintr-un dezechilibru chimic al neurotransmițătorilor, dar această figură de stil nu surprinde cât de complexă este boala. Cercetările sugerează că depresia nu provine pur și simplu din a avea un nivel prea mare sau prea scăzut din anumite substanțe chimice ale creierului. Mai degrabă, există multe cauze posibile ale depresiei, inclusiv reglarea defectuoasă a dispoziției de către creier, vulnerabilitatea genetică și evenimentele de viață stresante. Se crede că mai multe dintre aceste forțe interacționează pentru a provoca depresia.

Cu siguranță, substanțele chimice sunt implicate în acest proces, dar nu este o chestiune simplă cum ar fi ca o substanță chimică să aibă un nivel prea scăzut și alta un nivel prea mare. Mai degrabă, sunt implicate multe substanțe chimice, care lucrează atât în interiorul, cât și în exteriorul celulelor nervoase. Există milioane, chiar miliarde de reacții chimice care alcătuiesc sistemul dinamic care este responsabil pentru starea ta de spirit, percepțiile și felul în care experimentezi viața.

Oamenii experimentează depresia în moduri diferite. Pentru unii, poate interfera cu munca zilnică, ceea ce duce la pierderea timpului și la productivitate mai mică. Pentru alții, poate influența mai degrabă relațiile personale și viața socială. În plus, există și o serie de afecțiuni care pot genera tulburări din sfera depresiei și care sunt la rândul lor agravate de depresie, cum ar fi artrita, astmul, o boală cardiovasculară, un cancer, diabetul, obezitatea sau dezechilibrele hormonale.

Ce simptome are o persoană în depresie?

Depresia este mai mult decât o stare constantă de tristețe și poate provoca o varietate de simptome. Unele îți afectează starea de spirit, iar altele îți afectează corpul. Simptomele depresiei pot fi experimentate diferit de bărbați, femei și copii. Simptomele fizice ale depresiei demonstrează că problema nu este doar în mintea ta.

Bărbații pot avea simptome legate de:

  • Starea de spirit - furia, agresivitatea, iritabilitatea, anxietatea, neliniștea
  • Starea emoțională - sentimentul de gol, tristețe, pierderea speranței
  • Comportament - pierderea interesului, lipsa de plăcere în a face activitățile preferate, senzație de oboseală ușoară, gânduri de sinucidere, băut excesiv, consum de droguri
  • Interesul sexual - dorința sexuală redusă, lipsa performanței sexuale
  • Abilitățile cognitive - incapacitatea de concentrare, dificultăți în îndeplinirea sarcinilor, răspunsuri întârziate în timpul conversațiilor
  • Tulburările de somn - insomnia, somn neliniștit, somnolență excesivă
  • Starea fizică - oboseală, dureri, cefalee, probleme digestive

Femeile pot avea simptome legate de:

  • Starea de spirit - iritabilitate, plâns din orice
  • Stare emoțională - sentimente persistente de tristețe sau anxietate
  • Comportament - pierderea interesului pentru activități, retragerea din angajamentele sociale, gânduri de sinucidere
  • Abilitățile cognitive - gândire sau vorbire mai lentă
  • Tulburări de somn - dificultăți în a dormi toată noaptea, trezitul devreme, somnul în exces
  • Starea fizică - scăderea energiei, oboseală, modificări ale poftei de mâncare, modificări ale greutății, dureri de cap, crampe

Diagnostic depresie

Există mai multe teste pentru diagnosticarea depresiei, dar medicul tău poate pune un diagnostic pe baza simptomelor și unei evaluări psihologice. În majoritatea cazurilor, medicul va adresa o serie de întrebări despre:

  • starea de spirit
  • apetit
  • somn
  • nivelul de activitate
  • gânduri

Deoarece depresia poate fi legată de alte probleme de sănătate, medicul poate efectua, de asemenea, un examen fizic și poate solicita teste ale sângelui. Uneori, problemele tiroidiene sau un deficit de vitamina D pot declanșa simptome de depresie. E important să nu ignori simptomele depresiei: dacă starea de spirit nu se îmbunătățește în câteva săptămâni sau se înrăutățește, solicită ajutor medical. Depresia este o boală gravă de sănătate mintală cu potențial de complicații.

Complicații depresie

Depresia este considerată o afecțiune gravă care se poate agrava fără un tratament adecvat. Cei care solicită tratament văd adesea îmbunătățiri ale simptomelor în doar câteva săptămâni. Dacă depresia nu este tratată, complicațiile pot include:

  • creșterea sau pierderea exagerată în greutate
  • durere fizică
  • probleme de consum de substanțe
  • atacuri de panică
  • probleme în relațiile profesionale și personale
  • izolare socială
  • gânduri de sinucidere
  • automutilare

Tratament depresie

A trăi cu depresie poate fi dificil, dar tratamentul te poate ajuta să îți îmbunătățești  calitatea vieții, deci discută cu medicul tău despre posibilele opțiuni. 

Tratament general depresie

De obicei, se combină diverse tratamente medicale și terapii, ca de exemplu: 

  • Medicamente - Medicul îți poate prescrie antidepresive (sertralină, escitalopram, bupropion etc.), anxiolitice (diazepam, lorazepam, buspironă etc.), antipsihotice (fumarat de quetiapină, clozapină, olanzapină etc.). Fiecare tip de medicament utilizat pentru tratarea depresiei are beneficii și riscuri potențiale, deci e bine să discuți cu medicul despre orice îngrijorare ai avea.
  • Psihoterapie – Ședințele cu un terapeut te pot ajuta să înveți cum să faci față sentimentelor negative. De asemenea, poți beneficia de sesiuni de terapie de cuplu, de familie sau de grup.
  • Terapia cu lumină - Expunerea la doze de lumină albă te poate ajuta să îți reglezi  starea de spirit și să reduci simptomele depresiei.
  • Terapii alternative - Și acupunctura sau meditația pot fi de folos ca tratament în depresie. Unele suplimente pe bază de plante sunt, de asemenea, utilizate pentru tratarea depresiei.
  • Exerciții fizice - Sunt suficiente 30 de minute de activitate fizică, între 3 și 5 zile pe săptămână. Exercițiile fizice pot crește producția de endorfine din corp, acei hormoni care îți îmbunătățesc starea de spirit.
  • Evitarea alcoolului și a drogurilor - Consumul de droguri te poate face să te simți mai bine pe termen scurt. Dar, pe termen lung, aceste substanțe pot agrava simptomele depresiei și anxietății, ca să nu mai vorbim de daune și mai grave pe care le produc în corp.
  • Alimentația antidepresivă -  Peștele gras (somon, hering, macrou), carnea de curcan, ouăle, legumele frunzoase (spanac, kale, sfeclă elvețiană, salată verde etc.), fasolea, fructele de pădure, semințele de dovleac și ciocolata neagră (cel puțin 50% cacao) contribuie la combaterea depresiei. Printre alimentele și băuturile care agravează depresia se numără cele cu zahăr rafinat sau îndulcitori artificiali, dar și cele cu cofeină și cu grăsimi trans, iar pentru unele persoane, și alimentele cu gluten.

Suplimente alimentare și uleiuri esențiale potențial utile în depresie

Tratamentul tradițional al depresiei folosește o combinație de medicamente eliberate pe bază de rețetă și consiliere, dar există și tratamente alternative sau complementare pe care le poți încerca.

Sunătoarea poate fi utilizată ca tratament în depresie, dacă e vorba de o formă ușoară, deoarece în caz de depresie majoră, poate acționa exact invers, făcând mai rău. Și Rhodiola rosea poate fi un adjuvant naturist pentru depresie. S-adenozil-L-metionina (SAMe) a arătat în studii limitate că poate reduce simptomele depresiei. Efectele au fost observate cel mai bine la persoanele care iau inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS), un tip de antidepresiv tradițional.

5-hidroxitriptofan (5-HTP) poate crește nivelul serotoninei din creier, ceea ce ar putea reduce simptomele depresiei. Corpul produce și singur această substanță chimică atunci când consumi alimente cu triptofan (curcan, pește, ouă, semințe de floarea-soarelui, arahide, tofu), un element constitutiv al proteinelor. Acizii grași Omega 3 cu rol antiinflamator sunt importanți pentru dezvoltarea neurologică și sănătatea creierului. Adăugarea de suplimente cu Omega 3 în dietă poate ajuta la reducerea simptomelor depresiei. 

Inhalarea mirosului de ulei de ghimbir sălbatic poate activa receptorii serotoninei din creier. Acest lucru poate încetini eliberarea hormonilor care induc stresul. Uleiul esențial de bergamotă reduce anxietatea la pacienții care așteaptă o intervenție chirurgicală, deci poate fi de ajutor și pentru persoanele care suferă de anxietate ca urmare a depresiei. Și alte uleiuri esențiale, cum ar fi cel de mușețel sau de trandafir, pot avea un efect calmant atunci când sunt inhalate. 

Vitaminele B12 și B6 sunt vitale pentru sănătatea creierului, de aceea e necesar să se afle la un nivel adecvat. Când nivelurile de vitamina B sunt scăzute, riscul de apariție a depresiei poate fi mai mare. Vitamina D, numită și „vitamina soarelui”, deoarece expunerea la soare o furnizează corpului, este importantă pentru sănătatea creierului, a inimii și a oaselor. Persoanele care sunt deprimate sunt mai susceptibile de a avea un nivel scăzut al acestei vitamine.

În timp ce depresia poate fi tratată și simptomele pot fi reduse, depresia nu poate fi vindecată complet; scopul este remiterea acestei tulburări. Nu există o definiție universal acceptată a remisiunii, deoarece variază pentru fiecare persoană si conjunctură în care trăiește. Oamenii pot avea în continuare simptome sau tulburări de funcționare cu remisie, dar psihoterapia de susținere, remediile naturale, o viață socială echilibrată, o alimentație hrănitoare, mișcarea și relaxarea periodică ar trebui să devină reguli pentru viața de zi cu zi, pentru a impiedica instalarea episoadelor majore de depresie.

Prevenire depresie

Deși nu există o metodă garantată de prevenire a depresiei, există câteva măsuri care pot contribui la menținerea sănătății mintale:

  • O alimentație echilibrată, exercițiile fizice regulate și un somn adecvat
  • Evitarea consumului excesiv de alcool și a consumului de substanțe interzise
  • Învățarea tehnicilor eficiente de gestionare a stresului (mișcare, exerciții de repirație)
  • Menținerea unor relații sociale sănătoase
  • Stabilirea și atingerea de obiective realiste în viață

Crezi ca suferi de depresie?

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Depressive Disorders
https://www.msdmanuals.com/professional/psychiatric-disorders/mood-disorders/depressive-disorders?query=Depression
Nature - The serotonin theory of depression: a systematic umbrella review of the evidence
https://www.nature.com/articles/s41380-022-01661-0
Studiul „The serotonin theory of depression: a systematic umbrella review of the evidence”, apărut în Mol Psychiatry 28, 3243–3256 (2023). https://doi.org/10.1038/s41380-022-01661-0, autori: Moncrieff, J., Cooper, R.E., Stockmann, T. et al. 
Sage Journals - Review of Herbal Medicines for the Treatment of Depression
https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1934578X221139082
Studiul „Review of Herbal Medicines for the Treatment of Depression”, apărut în Natural Product Communications. 2022;17(11). doi:10.1177/1934578X221139082, autori: Peng S, Zhou Y, Lu M, Wang Q.

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0