Uleiul de susan: beneficii pentru sănătate și sugestii de consum

Uleiul de susan este folosit atât la gătit, cât și în scopuri medicinale. Specialiștii sunt de părere că susanul a fost prima plantă folosită pentru producerea uleiului, chinezii folosind acest ulei în urmă cu 3000 de ani pentru gătit, iar egiptenii utilizându-l pentru tratarea durerilor. De asemenea, soldații greci și cei romani îl foloseau, combinat cu miere, pentru a-și întări forțele.

Ce tip de metabolism ai?
 
Sesamum indicum L. face parte din familia Pedaliaceae și este considerată cea mai veche plantă oleaginoasă utilizată de oameni, fiind cunoscută sub numele de susan. Este cultivat în întreaga lume. Susanul este o sursă bogată de lipide, acizi grași, antioxidanți endogeni, proteine, carbohidrați și minerale. Semințele de susan sunt folosite ca alimente, iar fitoconstituenții lor importanți sunt folosiți pe scară largă atât de sistemele tradiționale, cât și de cele moderne de medicină pentru tratamentul diferitelor stări de boală, inclusiv vindecarea rănilor, probleme hepatice, tulburări de memorie, encefalomielită autoimună, ateroscleroză, cancer și hipertensiune.

În zilele noastre, uleiul de susan este folosit în special în țările asiatice, însă adepții unui stil de viață sănătos din întreaga lume l-au introdus în dieta lor datorită proprietăților sale benefice pentru sănătate. În medicina ayurvedică, uleiul de susan este folosit pentru întărirea organismului, pentru detoxifierea sa, dar și pentru stimularea organelor vitale.

Există două tipuri de ulei de susan:

  • Uleiul de susan alb, obținut prin presare la rece, a cărui aromă este subtilă.
  • Uleiul de susan negru, obținut din semințele de susan prăjite, care are o aromă mai puternică.

Calitățile nutritive ale uleiului de susan

Uleiul de susan conține o cantitate mare de antioxidanți cu proprietăți antiinflamatoare. De asemenea acesta este bogat în vitamina E, minerale precum calciul, fierul, magneziul, seleniul și cuprul, dar și în acizi grași Omega-3.

Iată ce calități nutriționale are o cantitate de 28 g de susan:

  • Proteine: 4,7 g
  • Calciu: 277 mg (28% din doza zilnică recomandată)
  • Fier: 41 mg (23% DZR)
  • Magneziu: 99,7 mg (25% DZR)
  • Triptofan: 93 mg
  • Zinc: 2 mg (13% DZR)
  • Fibre: 3,9 g (16% DZR)
  • Vitamina B6: 0,2 mg (11%DZR)

Beneficiile uleiului de susan

Antiinflamator: cuprul, care se regăsește din belșug în uleiul de susan, are proprietăți antiinflamatoare puternice. Așadar, acesta poate fi folosit pentru ameliorarea durerilor articulare cauzate de artrită sau alte afecțiuni.

Antioxidant: uleiul de susan conține sesamol și sesaminol, doi antioxidanți care pot avea efecte puternice asupra sănătății tale. Antioxidanții sunt substanțe care ajută la reducerea deteriorării celulelor cauzate de radicalii liberi. O acumulare de radicali liberi în celulele tale poate duce la inflamații și boli. Un studiu de o lună pe șobolani a constatat că administrarea de suplimente de ulei de susan a protejat împotriva deteriorării celulelor cardiace. În cadrul aceluiași studiu, activitatea antioxidantă a crescut la șobolanii care au primit fie aproximativ 2 sau 5 ml de ulei de susan pe kilogram de greutate corporală zilnic. Uleiul de susan poate avea efecte similare atunci când este utilizat la nivel topic. Un studiu efectuat pe șobolani a arătat că poate reduce deteriorarea celulelor prin inhibarea unor compuși precum xantin oxidază și oxidul nitric, care produc radicali liberi.

Reduce tensiunea arterială – pacienții hipertensivi pot consuma ulei de susan pentru a reduce tensiunea arterială. Magneziul care se regăsește în acest ulei echilibrează tensiunea arterială.

Previne cancerul – uleiul de susan conține fitați, substanțe cunoscute ca fiind anticancerigene. Și cantitatea mare de magneziu din uleiul de susan previne multiplicarea celulelor cancerigene.

Întărește sistemul osos – mineralele precum cuprul, zincul și calciul din uleiul de susan întăresc oasele, prevenind instalarea bolilor precum osteoporoza. Mai multe studii pe rozătoare au asociat uleiul de susan cu îmbunătățiri în cazul artritei.

Tratează anxietatea și depresia – tirosina este un amino-acid care se regăsește în uleiul de susan. Tirosina stimulează secreția de serotonină, dspre care se știe că îmbunătățește starea de spirit. Așadar, dacă suferi de depresie sau anxietate, uleiul de susan este benefic.

Protejează inima – conținutul ridicat de acizi grași polisaturați al uleiului de susan fac din acesta un ingredient minune pentru sănătatea inimii. Uleiul de susan ajută la scăderea nivelului de colesterol “rău” și previne atacul de cord și arteroscleroza.

Benefic pentru cavitatea bucală – medicii stomatologi recomandă clătirea cavității bucale cu ulei de susan, acesta având proprietăți antibacteriene.

Protejează ADN-ul de radiații – sesamolul din uleiul de susan protejează, potrivit studiilor, structura ADN atunci când este expusă radiațiilor.

Elimină constipația – datorită conținutului ridicat de fibre, uleiul de susan îmbunătățește tranzitul intestinal, asigurând un colon sănătos.

Benefic pentru piele – zincul este important pentru o piele frumoasă și se regăsește din plin în uleiul de susan. Așadar, consumul de ulei de susan mărește elasticitatea pielii, o face să fie mai catifelată și previne îmbătrânirea pielii.

Alte beneficii potențiale ale uleiului de susan

Recomandările experților DOC.ro

Deși cercetările sunt limitate, unele dovezi sugerează că uleiul de susan poate oferi și următoarele beneficii:
  • Poate îmbunătăți calitatea somnului. Un studiu a arătat că picurarea uleiului de susan pe fruntea a 20 de participanți în timpul a șapte sesiuni de 30 de minute, pe o perioadă de 2 săptămâni, a îmbunătățit calitatea somnului și calitatea vieții, în comparație cu un tratament placebo .
  • Aplicarea topică poate ameliora durerea. Unele studii au arătat că un masaj cu ulei de susan poate ajuta la reducerea durerilor de brațe și de picioare.
  • Poate îmbunătăți sănătatea părului. Compușii din acest ulei pot crește strălucirea și rezistența părului. Un studiu de opt săptămâni a constatat că administrarea zilnică de suplimente constând în sesamină și vitamina E a îmbunătățit rezistența și strălucirea părului.

Cum să adaugi uleiul de susan în dieta ta

Uleiul de susan adaugă o aromă delicioasă și de nucă la o mare varietate de mâncăruri. Este un ingredient popular în bucătăria asiatică și din Orientul Mijlociu. Există mai multe varietăți ale acestui ulei, fiecare oferind o aromă și un gust ușor diferit.

Uleiul de susan nerafinat are o culoare deschisă, oferă o aromă de nucă și este cel mai bine utilizat atunci când gătiți la foc mic sau mediu. Uleiul de susan rafinat, care este mai mult procesat, are o aromă neutră și este cel mai bun pentru prăjire.

Uleiul de susan prăjit are o culoare maro închis și o aromă delicată, ceea ce îl face cel mai potrivit pentru dressing și marinade.

Adăugați ulei de susan în salatele din frunze verzi precum leurda, spanac, salată verde, tulpini de păpădie, pătrunjel, salată roșie creață, usturoi și ceapă verde. Sau puteți trage la tigaie cu puțin ulei de susan felii lungi de dovlecel, morcov, zucchini, castravete, alături de fâșii de carne de curcan rece sau pui, peste care adăugați câteva semințe de susan, încinse pe plită, încorporate în oțet balsamic. Puteți adăuga și câteva frunze proaspete de mentă și semințele delicioase din miezul unui sfert de rodie, pentru un gust mai exotic și mai multă savoare. 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Anti-inflammatory and Antioxidant Effects of Sesame Oil on Atherosclerosis: A Descriptive Literature Review - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5587404/
Anti-Atherosclerotic and Anti-Inflammatory Actions of Sesame Oil - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4281857/ 
Effects of Ayurvedic Oil-Dripping Treatment with Sesame Oil vs. with Warm Water on Sleep: A Randomized Single-Blinded Crossover Pilot Study - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4739344/
The Effects of Topical Sesame (Sesamum indicum) Oil on Pain Severity and Amount of Received Non-Steroid Anti-Inflammatory Drugs in Patients With Upper or Lower Extremities Trauma - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26161326/ 
Effect of light pressure stroking massage with sesame (Sesamum indicum L.) oil on alleviating acute traumatic limbs pain: A triple-blind controlled trial in emergency department - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28619303/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0