Uleiul de in: beneficii, recomandari si contraindicatii

Semințele de in, dar și uleiul sunt folosite de mii de ani, în special în cultura mediteraneană. Uleiul este obținut din semințele de in și este o sursă excelentă de acid linoleic, de acizi grași Omega-3, dar și de fibre dietetice.

În pești precum somonul, acizii grași Omega-3 sunt reprezentați de acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA). Uleiul de semințe de in este cea mai bogată sursă de alfa-linolenic (ALA), care este o alegere bună pentru vegani sau pentru cei care nu vor să mănânce pește.

Valori nutriționale 1 lingură (14 g) ulei de in

  • Calorii: 119 kcal
  • Vitamina E: 2,4 mg
  • Grăsimi saturate: 1,3 g
  • Grăsimi monosaturate: 2,7 g
  • Grăsimi polinesaturate: 8,9 g
  • Acizi grași Omega-3: 7196 mg
  • Acizi grași Omega-6: 1715 mg

Ulei de in beneficii

Ar putea reduce inflamația

Uleiul de in este una dintre cele mai bogate surse vegetale de lignani. Aceștia sunt compuși antioxidanți și antiinflamatori. Așa cum știm deja, inflamația cronică este legată de tot felul de probleme de sănătate, inclusiv obezitatea, sindromul metabolic, diabetul de tip 2 și bolile de inimă. O meta-analiză a studiilor din 2018 a găsit o legătură promițătoare între uleiul de semințe de in și capacitatea acestuia de a reduce tipul de stres care încurajează inflamația 1.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Potrivit unui studiul mai vechi, se pare că există o asociere între consumul de semințe de in și un risc redus de cancer de sân. Asta s-a datorat lignanilor găsiți în uleiul de in 2. Oamenii de știință explorează, de asemenea, dacă lignanii ar putea duce la un risc redus de boli de inimă și osteoporoză, deși sunt necesare mai multe cercetări.

Totodată, o analiză a mai multor studii pe oameni a constatat că semințele de in conțineau compuși utili pentru reducerea proteinei C reactive (un marker de inflamație) la unii dintre participanții la studiu.
Totuși, specialiștii au conchis că uleiul din semințe de in poate afecta diferit oamenii și, prin urmare, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina clar care sunt efectele sale asupra inflamației la populația generală 3.

Te ajută să slăbești 

Uleiul din semințe de in este un aliat de preț în lupta cu kilogramele în plus. Acesta funcționează precum un laxativ natural, ajutând organismul să se detoxifice și facilitând astfel scăderea în greutate. Un studiu realizat în anul 2015 a confirmat faptul că uleiul de in este eficient în lupta cu kilogramele în plus. Iar o altă cercetare mai veche a arătat că suplimentele cu semințe de in pot ajuta la suprimarea apetitului, permițând reducerea aportului de alimente și pierderea în greutate. Se crede că fibrele solubile din semințe de in dau senzația de plenitudine 4.

Tratează constipația, dar și diareea

Constipația vine la pachet cu alte simptome neplăcute precum balonarea, durerile de spate, flatulență și oboseala așa că este musai să scapi de ea cât mai repede. Uleiul din semințe de in acționează precum un lubrifiant al colonului așa că tratează constipația. Totodată, uleiul de in este eficient și în tratarea diareei.

Ajută la prevenirea cancerului 

Un studiu realizat de către specialiștii Facultății de Medicină din cadrul Universității Toronto din Ontario a dovedit că uleiul de in previne multiplicarea celulelor canceroase la nivelul sânilor.

Tratează eczemele 

Acizii grași din compoziția uleiului de in îmbunătățesc elasticitatea pielii, o hidratează și tratează deci eczemele, atunci când este aplicat direct pe zona cu probleme.

Îmbunătățește sănătatea inimii 

Datorită conținutului mare de acid alfa linoleic, uleiul din semințe de in este benefic pentru sănătatea inimii, prevenind bolile cardiace.

Cum să alegi uleiul de in

Atunci când achiziționezi ulei din semințe de in, e bine să alegi o varianta obținută prin presare la rece. Ideal ar fi să alegi un produs depozitat într-o sticlă opacă întrucât aceasta va reduce procesul de oxidare. Uleiul din semințe de in se găsește și sub formă de capsule.

Cum folosești uleiul de în

Uleiul de in poate fi folosit atât pentru uz extern, cât și pentru uz intern. În ceea ce privește consumul de ulei de in, acesta poate fi adăugat în salate, sosuri, smoothie-uri și shake-uri sănătoase.
Nu este recomandat să folosești ulei de semințe de in pentru gătit, deoarece are un punct de fum sau de ardere scăzut. Asta înseamnă că arde la temperaturi scăzute. Când este încălzit, se descompun acizii grași. Și, de asemenea, poate forma radicali liberi, care sunt dăunători pentru sănătate, atrag atenția specialiștii.
 
Uleiul de in are o perioadă de valabilitate scurtă, așa că trebuie să îl depozitezi într-un loc răcoros și întunecat. Poate fi păstrat în cămară sau în frigider. Altfel, există riscul să oxideze și să râncezească rapid.

Doza recomandată de ulei de in

Pe de o parte, pentru persoanele care au colesterolul “rău” mărit este recomandat să se consume o doză de 40-50 de grame de ulei de în pe zi. Pe de altă parte, 15 grame de ulei de în pe zi îmbunătățesc funcțiile renale la persoanele care suferă de lupus. Simptomele menopauzei sunt ameliorate cu 40 de grame de ulei din semințe de în pe zi. Trigliceridele vor fi scăzute cu 38-60 de grame de ulei de in consumate zilnic.

Pentru a te bucura de proprietățile uimitoare ale uleiului de in fără a-ți pune sănătatea în pericol, este recomandat să te consulți cu medicul tău înainte de a începe să folosești acest ulei în scopuri terapeutice.

Reacții adverse posibile

Ca și în cazul multor suplimente, un consum exagerat de ulei de in poate provoca scaune moo și chiar diaree. Unii oameni ar putea avea, de asemenea, o reacție alergică. Mai mult, un studiu mai vechi publicat în The American Journal of Clinical Nutrition sugerează că ALA poate crește riscul de cancer de prostată sau poate promova creșterea tumorii 5. Cercetări suplimentare arată că ALA din alimentele de origine animală care sunt bogate în grăsimi saturate ar putea fi asociat cu cancerul de prostată.

Dar ALA în sine ar putea să nu fie de vină pentru asta, susțin specialiștii, ci alte substanțe din aceste alimente, cum ar fi hormonii și pesticidele din carne, ar putea promova creșterea tumorii.

Uleiul din semințe de in poate reduce, de asemenea, capacitatea sângelui de a se coagula și poate crește riscul de sângerare. De aceea, dacă urmezi un tratament cu medicamente anticoagulante, uleiul de semințe de in ar trebui evtat. Dacă utilizezi ulei de semințe de in sau dacă iei capsule cu ulei de in, ar trebui să oprești tratamentul, cu câteva săptămâni înainte de a avea o intervenție chirurgicală electivă.

Mare atenție și dacă iei medicamente pentru tensiunea arterială! Uleiul de semințe de in ar putea determina o scădere prea mare a tensiunii arteriale.

Există și reacții adverse ale consumului de ulei de in, care apar în special în cazul persoanelor care:

  • Urmează un tratament cu medicamente anticoagulante
  • Urmează un tratament pentru reducerea nivelului de zahăr din sânge
  • Urmează un tratament cu medicamente imunosupresoare

Totodată, uleiul de in nu este recomandat femeilor însărcinate, pentru că poate avea efecte adverse în timpul sarcinii, inclusiv un risc crescut de naștere prematură. Nu există suficiente dovezi cu privire la siguranța uleiului de in atunci când este administrat de copii sau de femeile care alăptează.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 „Flaxseed Oil Supplementation Augments Antioxidant Capacity and Alleviates Oxidative Stress: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials”, Evid Based Complement Alternat Med. 2021 Sep 3;2021:4438613., Vali Musazadeh, Jaber Jafarzadeh, Majid Keramati, Meysam Zarezadeh, Mahshid Ahmadi, Zohreh Farrokhian, Alireza Ostadrahimi
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34527059/
2 „Consumption of flaxseed, a rich source of lignans, is associated with reduced breast cancer risk”, 25 January 2013, Elizabeth C. Lowcock, Michelle Cotterchio & Beatrice A. Boucher 
https://link.springer.com/article/10.1007/s10552-013-0155-7
3 Studiul „Effect of flaxseed intervention on inflammatory marker C-reactive protein: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials„ Nutrients. 2016;8(3):136. doi:10.3390/nu8030136, Ren GY, Chen CY, Chen GC, et al.
https://www.mdpi.com/2072-6643/8/3/136
4 „Flaxseed dietary fiber supplements for suppression of appetite and food intake”. Appetite. 2012;58(2):490-5. doi:10.1016/j.appet.2011.12.024, Ibrügger S, Kristensen M, Mikkelsen MS, Astrup A.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195666311006969?via%3Dihub
5 „Breast, colorectal, and prostate cancer risk in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition-Norfolk in relation to phytoestrogen intake derived from an improved database. American Journal of Clinical Nutrition”. 2010;91(2):440-448. doi:10.3945/ajcn.2009.28282, Ward HA, Kuhnle GG, Mulligan AA, Lentjes MA, Luben RN, Khaw K-T.
https://academic.oup.com/ajcn/article/91/2/440/4597191?login=false
 

 
 
 
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0