Procedurile cu laser in tratarea varicelor - cat de eficiente sunt?

In cazul in care te gandesti sa apelezi la procedurile cu laser pentru a trata varicele, este important sa te informezi si sa afli cat sunt de eficiente.

Prima linie de tratament pentru varice, venele dilatate si cu aspect noduros de pe picioare, implica de regula unele schimbari in stilul de viata si folosirea ciorapilor compresivi. Insa uneori s-ar putea sa fie nevoie de o procedura medicala, iar medicul tau iti poate recomanda acest lucru daca varicele iti provoaca durere severa, probleme la nivelul pielii si cheaguri de sange. Unele femei aleg sa apeleze la aceste proceduri medicale - asa cum este terapia cu laser - pentru a-si imbunatati aspectul picioarelor.

Despre terapia cu laser endovenos

Tratamentul cu laser endovenos este o tehnica minim-invaziva pentru ablatia venelor safene mari si venelor safene mici incompetente.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Medicul specialist inchide vena vsafena cu probleme, tratand-o cu scurte pulsuri de lumina de intensitate mare (laser). Nu sunt necesare inciziile, taieturile sau folosirea acelor in privinta procedurii cu laser endovenos. Laserul este folosit, in cele mai multe cazuri, pentru a trata venele cu un diametru mai mic.

Cand sunt indicate procedurile cu laser

Laserele sunt, de regula, recomandate pentru cele mai mici telangiectazii de pe picioare, insa in prezent exista lasere cu o lungime de unda mai mare, care pot fi utile in tratarea venelor in panza de paianjen de pana la 2 mm diametru. Este bine de stiut ca acestea produc o durere ceva mai mare decat in situatiile in care sunt tratate vasele de sange cu un diametru mai mic.

Laserul este o optiune buna, spun specialistii, pentru a trata vasele de sange rezistente la scleroterapie. Tratamentele cu laser si cu surse de lumina ar trebui sa aiba un rol principal la anumiti pacienti, cum ar fi:

  • cei care se tem de ace
  • cei care nu tolereaza scleroterapia,
  • pacientii ale caror vase de sange nu raspund la scleroterapie etc.

Secventa tipica de tratament

Pentru pacientii cu vene in panza de paianjen (numite si telangiectazii), secventa de tratament este de a se trata varicozitatile axiale daca sunt prezente, urmate de varicozitatile ce apar ca niste ramuri venoase, iar apoi urmeaza venele reticulare, care sunt tratate mai intai prin folosirea mijloacelor chirurgicale corespunzatoare (de exemplu, laserul folosit intravascular sau folosirea radiofrecventei pentru a inchide vena si/sau flebectomia) sau prin folosirea scleroterapiei.

Odata ce aceste vase de sange sunt tratate in mod corespunzator, procedurile cu laser au cea mai mare utilitate in ceea ce priveste rolul de "curatare" asupra vaselor de sange cu un diametru mai mic.

Cat de eficiente sunt in tratarea venelor dilatate

Ablatia varicelor si a venelor mai mici dilatate se poate face prin intermediul laserului endovenos, care are avantajul de a fi o varianta potrivita pentru majoritatea pacientilor cu varice.

Tratamentul poate fi cunoscut si sub alte nume, in functie de echipamentul ce sta la baza laserului, insa procedura ramen in esenta aceeasi. Tratamentul cu laser este indicat pentru venele mai mari si mai drepte, asa cum sunt venele safene mari si venele safene mici.

Nicio optiune de tratament pentru varice nu este perfecta 100%, insa ablatia endovenoasa cu laser este cat se poate de aproape de acest procent. Studiile facute in privinta acestui tratament au concluzionat ca 94 din 100 de proceduri au fost in totalitate eficiente in ceea ce priveste inchiderea venelor tintite de laser. Desigur, expertii spun ca inchiderea completa a venelor depinde de anumiti factori, insa in cazul in care terapia initiala cu laser nu da rezultate, un al doilea tratament poate fi necesar, cu sau fara scleroterapie.

In ceea ce priveste aspectul estetic, pacientele ar trebui sa nu se astepte ca venele tratate cu laser sa dispara imediat si complet. Mai degraba trebuie sa aiba in vedere ca pe masura ce corpul absoarbe treptat vena inchisa si distrusa de laser, ea se "strange" si devine fibrozata in decursul a cateva luni, estompandu-se in cele din urma.

Ce spun studiile?

Intre ianuarie 2003 si ianuarie 2007, 204 pacienti cu vena safena mica incompetenta au fost alesi pentru o procedura chirurgicala si au fost supusi unor proceduri consecutive de ablatie cu laser endovenos. Multi dintre acestia au necesitat tratament aditional pentru anumite vene, fiind folosite flebectomia si scleroterapia cu spuma.

Ablatiile venelor au fost efectuate cu un laser dioda, sub ghidare ecografica (ecografie Doppler) si sub anestezie.

Pacientii au fost urmariti, in medie, pe o perioada de 16 luni (intre 2 si 39 de luni). Dupa 8-12 luni de la aceasta procedura, venele tratate cu laserul endovenos au fost analizate: erau fibrozate si aproape ca nu se distingeau pe ecografia Doppler de tesuturile din vecinatate. Concluziile oamenilor de stiinta au fost ca ablatia cu laser endovenos a venei safene mici are rezultate excelente, atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu, iar prevalenta trombozei si a paresteziei la pacientii tratati este doarte scazuta.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • WebMD - https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/surgery-for-varicose-veins#1
  • Articolul "Laser Treatment of Leg Veins", publicat in 2018, autor: Mitchel P Goldman - emedicine.medscape.com
  • Studiul "Endovenous laser treatment of the small saphenous vein", publicat in 2009 in Journal of Vascular Surgery, autori: Dimitrios Kontothanassis, Roberto Di Mitri, Salvatore Ferrari Ruffino, Eleonora Zambrini, Giuseppe Camporese, Jean Luc Gerard, Nicos Labropoulos.

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0