Cum faci dulceață fără zahăr?

Prea mult zahăr rafinat nu este benefic pentru sănătate, iar dulceața conține de obicei o cantitate mare. Iată cum poți face dulceață gustoasă și sănătoasă fără zahăr!

Consumul mare de zahăr rafinat sau alimente îndulcite cu zahăr vine cu riscuri pentru sănătate. Deși autoritățile sanitare recomandă să nu se consume mai mult de 6 lingurițe de zahăr pe zi, mulți oameni depășesc această cantitate, chiar fără să-și dea seama. Dacă îndulcești cafeaua sau ceaiul zilnic, dacă obișnuiești să mănânci câte o prăjitură pe zi sau să bei sucuri carbogazoase, treci cu mult peste cele 6 lingurițe de zahăr recomandate.

Multe studii științifice au arătat că aportul de cantități mari de zahăr rafinat¹ este asociat cu supragreutatea sau obezitatea, ori cu excesul de grăsime abdominală, un factor de risc pentru afecțiuni precum diabetul și bolile de inimă. În plus, alimentația bogată în zahăr rafinat crește riscul de boli de ficat, demență, depresie și anumite tipuri de cancer.

Și atunci, să nu mai facem dulceață? Prepararea dulcețurilor și a gemurilor este o activitate de toamnă pe care multe persoane o asociază cu amintirile fericite din copilărie, din casa bunicilor sau a părinților, așa că este benefic din punct de vedere psihic să continuăm tradițiile. Așadar, nu este nevoie să renunțăm la a face dulceață de casă, dar putem să adaptăm rețetele în așa fel încât să fie mai sănătoase atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Atunci când prepari dulcețuri cu zahăr, nu este neapărată nevoie să pui toată cantitatea de zahăr recomandată în rețete, deoarece este dovedit că și dacă pui cu 20% mai puțin zahăr într-un desert, gustul final nu va avea de suferit. Totuși sunt persoane care nu consumă deloc zahăr rafinat, unele din motive medicale, altele pentru că nu doresc sau nu le plac în mod deosebit preparatele prea dulci.

Și atunci, este posibil să faci dulceață gustoasă dacă nu folosești și zahăr? Răspunsul este da, iar dulceața fără zahăr este mai sănătoasă și poate fi consumată și de persoanele care nu mănâncă alimente îndulcite cu zahăr din cauza anumitor probleme de sănătate. 
Fructele de pădure sunt cele mai recomandate pentru dulceața sau gemul fără zahăr

Dintre toate fructele pe care le poți folosi, fructele de pădure sunt probabil cele mai bune pentru o dulceață sau un gem cu conținut scăzut de carbohidrați. În mod natural, acestea au un conținut mai mic de carbohidrați și de zahăruri naturale decât alte fructe și conțin pectină, o fibră solubilă în apă care conferă consistență gemurilor.

Fructele de pădure au multe beneficii pentru sănătate cum ar fi faptul că ajută la combaterea inflamației din corp, la menținerea sănătății pielii, la protecția împotriva cancerului și la slăbit. Cele mai mari beneficii se obțin atunci sunt consumate crude, pe post de gustare între mese ori la micul dejun, cu terci de ovăz și lapte, însă te poți răsfăța și cu o dulceață sau un gem de fructe de pădure - mai ales fără zahăr.

Acestea fiind spuse, iată cum poți face dulceață de casă din fructe de pădure fără zahăr:

Dulceață fără zahăr de mure cu prune

Această dulceață se poate face nu neapărat cu mure, ci și cu orice alte fructe de pădure (zmeură, căpșuni etc.), iar prunele se pot înlocui cu piersici sau caise. Celor mici li se pot părea ciudate semințele de chia, de aceea se recomandă ca dulceața să conțină neapărat și fructe de pădure, care au în mod natural acele semințe mici și, deci, cele de chia vor trece neobservate.

În dulceața fără zahăr se poate pune fie zahăr din stevia - există și sortimente care nu schimbă gustul alimentelor, nu au calorii și nici indice glicemic, care mențin echilibrul glucozei în sânge și pot fi consumate și de diabetici ori persoane cu colon iritabil -, fie miere, sirop de arțar, sirop de agave sau alt îndulcitor natural.

Ingrediente:

  • 2 căni de mure, spălate bine
  • 6 prune mari, tăiate în patru, fără sâmburi și pieliță
  • 6 linguri de zahăr de stevia sau alt îndulcitor natural
  • 4 linguri semințe de chia
  • 2 linguri zeamă de lămâie

Mod de preparare:

Murele, prunele și zeama de lămâie se pun într-o cratiță potrivită pe foc mediu. Pe măsură ce amestecul începe să fiarbă, murele se zdrobesc ușor cu o furculiță, iar prunele se lasă cum sunt. (Dacă zdrobești și prunele, rezultatul va semăna mai mult cu un gem decât cu o dulceață, dar evident că poți proceda și așa, dacă dorești). 

După 10 minute, se ia cratița de pe foc, se adaugă mierea sau siropul de arțar treptat, lingură cu lingură, și se amestecă, se pun apoi și semințele de chia și se amestecă bine pentru a se încorpora, după care se mai lasă dulceața fără zahăr pe foc încă 5 minute, pentru a se îngroșa.

Se lasă amestecul să se răcească, după care se transferă în borcane spălate și uscate bine, se închid borcanele și se depozitează la frigider pentru două săptămâni sau la congelator pentru mai mult timp. Este important ca acest tip de dulceață să fie păstrat la rece, deoarece nu va rezista la temperatura camerei, din moment ce nu are zahăr (zahărul acționează ca un conservant, iar dulcețurile fără zahăr din comerț conțin aditivi care le fac să reziste mai mult). 

Dacă dorești să faci cantități mai mari din această dulceață, este necesar să dublezi sau să triplezi cantitățile, iar dacă dorești să pui alte fructe, cum spuneam mai sus, le poți înlocui pe cele din rețetă.

Cum poți consuma dulceața fără zahăr?

Dulceața sau gemul fără zahăr pot fi consumate ca parte a unui mic dejun sănătos, atât de adulți, cât și de către copii. De exemplu, se pune într-un bol o jumătate de cană de fulgi fini de ovăz, se acoperă cu lapte (animal sau vegetal) ori cu iaurt, după preferințe și se amestecă bine pentru ca fulgii să înghită laptele. Apoi, se pune pe deasupra o lingură de dulceață sau de gem fără zahăr și câteva semințe de floarea-soarelui ori de dovleac sau o lingură de nuci (alune de pădure, caju etc.) tocate. Poftă bună!

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Sugar-sweetened beverages and weight gain in children and adults: a systematic review and meta-analysis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23966427/
1. Studiul „Sugar-sweetened beverages and weight gain in children and adults: a systematic review and meta-analysis”, apărut în Am J. Clin Nutr. 2013 Oct;98(4):1084-102. doi: 10.3945/ajcn.113.058362, autori: Vasanti S. Malik et al.
Fountain Avenue Kitchen - No-Sugar Homemade Jam
https://fountainavenuekitchen.com/no-sugar-homemade-jam/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0