Cum faci dulceață fără zahăr?

1. De ce prea mult zahăr nu e bun?
2. Fructele de pădure sunt cele mai recomandate pentru dulceața sau gemul fără zahăr
3. Dulceață fără zahăr de mure cu prune
   a. Ingrediente dulceață fără zahăr
   b. Mod de preparare dulceață fără zahăr
3. Cum poți consuma dulceața fără zahăr?
4. De ce e mai sănătos să consumi fructe crude decât preparate termic?
   a. Fructe crude: păstrarea nutrienților esențiali
   b. Fructe crude: beneficii pentru sănătatea mintală
   c. Excepții și considerații legate de fructele crude și cele preparate termic

Ce tip de metabolism ai?

De ce prea mult zahăr nu e bun?

Prea mult zahăr rafinat nu este benefic pentru sănătate, iar dulceața conține de obicei o cantitate mare. Iată cum poți face dulceață gustoasă și sănătoasă fără zahăr!

Consumul mare de zahăr rafinat sau alimente îndulcite cu zahăr vine cu riscuri pentru sănătate. Deși autoritățile sanitare recomandă să nu se consume mai mult de 6 lingurițe de zahăr pe zi, mulți oameni depășesc această cantitate, chiar fără să-și dea seama. Dacă îndulcești cafeaua sau ceaiul zilnic, dacă obișnuiești să mănânci câte o prăjitură pe zi sau să bei sucuri carbogazoase, treci cu mult peste cele 6 lingurițe de zahăr recomandate.

Multe studii științifice au arătat că aportul de cantități mari de zahăr rafinat este asociat cu supragreutatea sau obezitatea, ori cu excesul de grăsime abdominală, un factor de risc pentru afecțiuni precum diabetul și bolile de inimă. În plus, alimentația bogată în zahăr rafinat crește riscul de boli de ficat, demență, depresie și anumite tipuri de cancer.

Și atunci, să nu mai facem dulceață? Prepararea dulcețurilor și a gemurilor este o activitate de toamnă pe care multe persoane o asociază cu amintirile fericite din copilărie, din casa bunicilor sau a părinților, așa că este benefic din punct de vedere psihic să continuăm tradițiile. Așadar, nu este nevoie să renunțăm la a face dulceață de casă, dar putem să adaptăm rețetele în așa fel încât să fie mai sănătoase atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Atunci când prepari dulcețuri cu zahăr, nu este neapărată nevoie să pui toată cantitatea de zahăr recomandată în rețete, deoarece este dovedit că și dacă pui cu 20% mai puțin zahăr într-un desert, gustul final nu va avea de suferit. Totuși sunt persoane care nu consumă deloc zahăr rafinat, unele din motive medicale, altele pentru că nu doresc sau nu le plac în mod deosebit preparatele prea dulci.

Și atunci, este posibil să faci dulceață gustoasă dacă nu folosești și zahăr? Răspunsul este da, iar dulceața fără zahăr este mai sănătoasă și poate fi consumată și de persoanele care nu mănâncă alimente îndulcite cu zahăr din cauza anumitor probleme de sănătate. 

Fructele de pădure sunt cele mai recomandate pentru dulceața sau gemul fără zahăr

Dintre toate fructele pe care le poți folosi, fructele de pădure sunt probabil cele mai bune pentru o dulceață sau un gem cu conținut scăzut de carbohidrați. În mod natural, acestea au un conținut mai mic de carbohidrați și de zahăruri naturale decât alte fructe și conțin pectină, o fibră solubilă în apă care conferă consistență gemurilor.

Fructele de pădure au multe beneficii pentru sănătate cum ar fi faptul că ajută la combaterea inflamației din corp, la menținerea sănătății pielii, la protecția împotriva cancerului și la slăbit. Cele mai mari beneficii se obțin atunci sunt consumate crude, pe post de gustare între mese ori la micul dejun, cu terci de ovăz și lapte, însă te poți răsfăța și cu o dulceață sau un gem de fructe de pădure - mai ales fără zahăr.

Acestea fiind spuse, iată cum poți face dulceață de casă din fructe de pădure fără zahăr:

Dulceață fără zahăr de mure cu prune

Această dulceață se poate face nu neapărat cu mure, ci și cu orice alte fructe de pădure (zmeură, căpșuni etc.), iar prunele se pot înlocui cu piersici sau caise. Celor mici li se pot părea ciudate semințele de chia, de aceea se recomandă ca dulceața să conțină neapărat și fructe de pădure, care au în mod natural acele semințe mici și, deci, cele de chia vor trece neobservate.

În dulceața fără zahăr se poate pune fie îndulcitor natural numit stevia - există și sortimente care nu schimbă gustul alimentelor, nu au calorii și nici indice glicemic, care mențin echilibrul glucozei în sânge și pot fi consumate și de diabetici ori persoane cu colon iritabil -, fie miere, sirop de arțar, sirop de agave sau alt îndulcitor natural.

Ingrediente dulceață fără zahăr

  • 2 căni de mure, spălate bine
  • 6 prune mari, tăiate în patru, fără sâmburi și pieliță
  • 6 linguri de zahăr de stevia sau alt îndulcitor natural
  • 4 linguri semințe de chia
  • 2 linguri zeamă de lămâie

Mod de preparare dulceață fără zahăr

Murele, prunele și zeama de lămâie se pun într-o cratiță potrivită pe foc mediu. Pe măsură ce amestecul începe să fiarbă, murele se zdrobesc ușor cu o furculiță, iar prunele se lasă cum sunt. (Dacă zdrobești și prunele, rezultatul va semăna mai mult cu un gem decât cu o dulceață, dar evident că poți proceda și așa, dacă dorești). 

După 10 minute, se ia cratița de pe foc, se adaugă mierea sau siropul de arțar treptat, lingură cu lingură, și se amestecă, se pun apoi și semințele de chia și se amestecă bine pentru a se încorpora, după care se mai lasă dulceața fără zahăr pe foc încă 5 minute, pentru a se îngroșa.

Se lasă amestecul să se răcească, după care se transferă în borcane spălate și uscate bine, se închid borcanele și se depozitează la frigider pentru două săptămâni sau la congelator pentru mai mult timp. Este foarte important ca acest tip de dulceață să fie păstrat la rece, deoarece nu va rezista la temperatura camerei, din moment ce nu are zahăr (zahărul acționează ca un conservant, iar dulcețurile fără zahăr din comerț conțin aditivi care le fac să reziste chiar și mai mult). 

Dacă dorești să faci cantități mai mari din această dulceață, este necesar să dublezi sau să triplezi cantitățile, iar dacă dorești să pui alte fructe, cum spuneam mai sus, le poți înlocui pe cele din rețetă.

Cum poți consuma dulceața fără zahăr?

Dulceața sau gemul fără zahăr pot fi consumate ca parte a unui mic dejun sănătos, atât de adulți, cât și de către copii. De exemplu, se pune într-un bol o jumătate de cană de fulgi fini de ovăz, se acoperă cu lapte (animal sau vegetal) ori cu iaurt, după preferințe și se amestecă bine pentru ca fulgii să înghită laptele. Apoi, se pune pe deasupra o lingură de dulceață sau de gem fără zahăr și câteva semințe de floarea-soarelui ori de dovleac sau o lingură de nuci (alune de pădure, caju etc.) tocate. Poftă bună!

De ce e mai sănătos să consumi fructe crude decât preparate termic?

Oricât de bună ar fi dulceața, fie ea și fără zahăr, tot mai bine este să consumi fructele ca atare. Consumul de fructe proaspete oferă multiple beneficii pentru sănătate comparativ cu cele preparate termic, datorită păstrării integrale a nutrienților esențiali și a impactului pozitiv asupra stării mintale.

Fructe crude: păstrarea nutrienților esențiali

Fructele proaspete conțin vitamine și minerale esențiale, precum vitamina C și complexul de vitamine B, care sunt sensibile la căldură. Procesul de gătire poate reduce semnificativ conținutul acestor nutrienți. De exemplu, vitamina C este deosebit de vulnerabilă la temperaturi ridicate, iar prepararea termică poate duce la pierderea acesteia. Astfel, consumul de fructe crude asigură o absorbție optimă a acestor vitamine esențiale. ​

Fructe crude: beneficii pentru sănătatea mintală

Un studiu publicat în Frontiers in Psychology a evidențiat că un consum ridicat de fructe și legume crude este asociat cu o stare mentală mai bună, inclusiv cu niveluri mai scăzute de depresie și o satisfacție generală mai mare în viață. În contrast, consumul de fructe și legume procesate nu a prezentat aceleași beneficii semnificative. Autorii sugerează că acest lucru se datorează faptului că procesarea termică poate diminua nivelurile de nutrienți esențiali necesari pentru funcționarea optimă a creierului. ​

Excepții și considerații legate de fructele crude și cele preparate termic

Este important de menționat că, în anumite cazuri, gătirea poate crește biodisponibilitatea unor nutrienți. De exemplu, prepararea termică a roșiilor (care sunt tot fructe) poate spori absorbția licopenului, un antioxidant benefic pentru sănătate. Cu toate acestea, în cazul majorității fructelor, consumul lor în stare proaspătă este, în general, recomandat pentru a maximiza aportul de vitamine și minerale sensibile la căldură. ​

În concluzie, pentru a beneficia pe deplin de nutrienții esențiali și de efectele pozitive asupra sănătății mentale, este recomandat să consumi fructele în stare proaspătă, evitând prepararea lor termică atunci când este posibil.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Fountain Avenue Kitchen - No-Sugar Homemade Jam (choose your favorite flavor-even use frozen fruit-in this easy, small batch recipe)
https://fountainavenuekitchen.com/no-sugar-homemade-jam/
PMC - Dietary sugar consumption and health: umbrella review
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10074550/
sTUDIUL „Dietary sugar consumption and health: umbrella review”, apărut în BMJ. 2023 Apr 5;381:e071609. doi: 10.1136/bmj-2022-071609, autori: Yin Huang et al.


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0