Ce modificari este recomandat sa faci in dieta daca ai varice
Ce modificari este recomandat sa faci in dieta daca ai varice
Ce modificari este recomandat sa faci in dieta daca ai varice
Varicele sunt acele vene dilatate, proeminente, care apar la unele persoane, din cauza circulației deficitare a sângelui în picioare. În anumite situații, varicele pot cauza durere și disconfort în zona picioarelor. Din fericire, există numeroase tratamente pe care le poți încerca acasă, care te pot ajuta să reduci aspectul și să calmezi durerea pricinuită de varice, inclusiv o dietă pentru varice.
Specialiștii subliniază că persoanele cu vene varicoase (varice) ar trebui să facă unele schimbări în alimentație, pentru a calma o parte dintre simptomele acestei afecțiuni venoase.
Modificări în dietă: în ce constă regimul alimentar al persoanelor cu varice?
Alimentele sărate și cele bogate în sodiu pot determina corpul pacientului să rețină mai multă apă (vorbim de așa-numita retenție de apă sau de lichide), așa că reducerea consumului de mâncăruri și preparate sărate poate să reducă la minimum această problemă.
Alimente bogate în potasiu
Specialiștii recomandă, totodată, persoanelor care suferă de varice să consume alimente bogate în potasiu, pentru că acestea ajută la reducerea retenției de apă. Printre alimentele care au un conținut ridicat de potasiu se află: migdalele și fisticul, lintea și fasolea albă, cartofii, legumele frunzoase, unele tipuri de pește (somonul și tonul).
Este important ca persoanele cu varice să își modifice dieta, în sensul că le-ar fi de folos să consume alimente bogate în fibre, care ajută la reglarea tranzitului intestinal (ușurează defecarea) și care previn constipația. Acest aspect poate fi extrem de important, pentru că efortul depus în timpul eliminării materiilor fecale din intestine poate agrava valvele afectate din interiorul venelor picioarelor sau poate agrava starea micilor valve din structura venelor.
Alimente bogate în fibre
Alimente care sunt bogate în fibre și pe care le poți mânca dacă ai varice:
- nuci, semințe și leguminoase (linte, fasole, năut, mazăre)
- alimente pe bază de cereale integrale
- fulgi de ovăz, grâu integral și semințe de in
Să nu uităm că pacienții care sunt supraponderali au o predispoziție mai mare pentru a dezvolta varice, prin urmare, este important să elimine excesul de kilograme și să slăbească într-un mod sănătos, pentru a reduce presiunea exercitată pe vene și pentru a calma disconfortul și umflarea venelor.
De ce este important să mănânci mai multe flavonoide?
În dieta persoanelor cu varice trebuie să se includă alimente care conțin flavonoide, pentru că acestea pot ajuta la micșorarea varicelor. Flavonoidele îmbunătățesc circulația sângelui, ceea ce înseamnă un risc mai mic de stază (oprire sau încetinire a circulației sângelui în anumite părți ale picioarelor). Totodată, flavonoidele ajută la reducerea presiunii sângelui în artere și pot relaxa vasele de sânge, iar toți acești factori pot reduce venele varicoase.
Pe lista de cumpărături a persoanelor cu varice este important să se regăsească, deci, alimente bogate în flavonoide, precum legumele (ceapa, ardeiul gras, spanacul și broccoli-ul), fructele citrice și strugurii, cireșele, merele și afinele, cacaua și usturoiul.
Alimente bogate în rutină
Mulți specialiști sunt de acord că cele mai bune alimente pentru cei care suferă de varice sunt acelea bogate în rutină, o substanță chimică esențială. Acest flavonoid are o mulțime de beneficii asupra corpului. Unul dintre cele mai importante efecte este capacitatea de a întări capilarele care sunt slăbite și care sunt mai predispuse să dezvolte varice.
Totodată, rutina este un vasoprotector (substanța protejează vasele de sânge), este antiinflamatoare, antitrombotică (protejează împotriva formării cheagurilor de sânge) și antioxidantă. Sursele naturale de rutină sunt: merele, hrișca, strugurii, cireșele, caisele și murele.
Diuretice naturale
Medicii prescriu uneori pacienților diuretice, pentru a ajută la creșterea frecvenței urinărilor și pentru a reduce retenția de apă și edemul (umflarea țesuturilor). Poți obține același efect și consumând anumite alimente cu efect diuretic, precum verdețurile proaspete (pătrunjel, coriandru, busuioc), feniculul, frunzele de păpădie, castravetele, sparanghelul și țelina.
Dieta mediteraneeană poate fi utilă în varice
O dietă mediteraneeană este benefică pentru sistemul vascular. Întrucât avem vene și artere în tot corpul, bolile sistemului vascular acoperă o paletă largă de tulburări, începând de la afecțiunile venoase de la picioare, circulația precară a sângelui în picioare, rupturile de aortă în zona abdominală și problemele renale sau ale arterelor carotide.
Studiile arată că o dietă cu elemente din cea mediteraneeană ar putea să ajute la menținerea vaselor de sânge sănătoase: mai puțină sare, zahăr și carne roșie, un consum regulat de pește (somon sau macrou), cereale integrale, mai multe fructe și legume, ulei de măsline extravirgin. Dieta mediteraneeană încurajează consumul de alimente simple și proaspete, fierte sau la cuptor și recomandă evitarea prăjelilor. De asemenea, lactatele sunt permise zilnic, dar în cantități mici (de exemplu, 150 ml de iaurt și 30 g de brânză).
E important și să bei mai multă apă și să limitezi alcoolul
Este esențial să îți menții corpul hidratat, deoarece hidratarea te ajută în cazul varicelor. Apa este o parte importantă a dietei tale, mai ales dacă mănânci suficiente alimente care conțin fibre - apa ajută fibrele să își îndeplinească rolul, reducând crampele și balonarea.
E bine să începi ziua cu un pahar cu apă și să bei o cană plină la jumătate de oră după micul dejun. Un alt truc este să ții o sticlă cu apă la îndemână, cum ar fi pe birou, în mașină, în geantă și atunci când ești la drum. Dacă vrei, poți da apei un plus de savoare: adaugă felii rupte de portocale, frunze de mentă, feliuțe de limetă sau felii de castravete.
Dacă ai varice, este recomandat să limitezi sau să eviți cu totul consumul de alcool. Aportul excesiv de alcool poate afecta circulația sangvină și poate agrava simptomele varicelor. Alcoolul dilată vasele de sânge și poate duce la umflarea și inflamarea vaselor de sânge superficiale, accentuând aspectul și disconfortul asociate cu varicele. De asemenea, alcoolul poate contribui la creșterea în greutate și poate afecta funcția ficatului, care joacă un rol important în reglarea circulației sangvine și a metabolismului.
Meniu pe o săptămână pentru o persoană cu varice
Acest exemplu de meniu are în vedere o alimentație sănătoasă și echilibrată, care poate ajuta la gestionarea varicelor. Poți să îți întrebi direct medicul dacă are să îți facă și alte recomandări.
Ziua 1
Mic dejun: Omletă cu legume crude la alegere și o felie de pâine integrală
Gustare: Un măr și un pumn de nuci crude
Prânz: Salată de fasole boabe cu crudități la alegere și bucăți de piept de pui fiert
Gustare: O mână de afine proaspete
Cină: Pește cu legume la grătar și orez integral
Ziua 2
Mic dejun: Fulgi de ovăz înmuiați cu iaurt grecesc, cacao, plus fructe de pădure proaspete
Gustare: O mână de migdale sau alte nuci ori semințe crude (nu prăjite)
Prânz: Supă de legume și boabe de fasole și o salată de spanac cu roșii
Gustare: O bucată de ananas proaspăt
Cină: Piept de pui la cuptor cu cartofi dulci, alături de salată verde cu ulei și lămâie
Ziua 3
Mic dejun: Smoothie din banană, încă un fruct și spanac, plus lapte de migdale
Gustare: O piersică și un pumn de semințe de dovleac
Prânz: Tocană de linte cu legume și orez brun cu salată verde cu lămâie și ulei
Gustare: Două linguri de humus puse în jumătate de ardei gras, cu măsline
Cină: Somon la cuptor cu broccoli și conopidă, stropit cu mujdei de usturoi
Ziua 4
Mic dejun: O felie de pâine integrală cu unt de arahide și felii de fructe proaspete
Gustare: Un smoothie din banană, kiwi și iaurt (poate fi și vegetal)
Prânz: Tocană de linte cu legume și orez brun
Gustare: O lingură de fructe uscate la alegere
Cină: Chifteluțe din carne de vită cu garnitură de legume la cuptor
Ziua 5
Mic dejun: Ouă fierte cu legume crude după preferințe și o felie de brânză
Gustare: O mână de alune și o piersică
Prânz: Salată de orez brun cu legume proaspete și cubulețe de tofu
Gustare: Un iaurt grecesc cu o lingură de nuci și, opțional, o linguriță de miere
Cină: Pește la grătar cu dovlecei și cartofi copți, cu dressing de iaurt și usturoi
Ziua 6
Mic dejun: Smoothie cu banană, spanac și lapte de cocos
Gustare: O bucată de pepene verde sau alt fruct proaspăt
Prânz: Supă de roșii cu tăiței integrali și o salată de legume
Gustare: O mână de afine și un pumn de migdale
Cină: Pește la grătar cu salată de varză albă sau roșie și orez brun
Ziua 7
Mic dejun: Salată de ouă fierte cu țelină rasă, ceapă verde, muștar, oțet, ulei de măsline și o felie de pâine integrală
Gustare: Un fruct proaspăt la alegere
Prânz: Salată de pește cu fasole boabe și legume proaspete la alegere
Gustare: Un iaurt cu o lingură de semințe de floarea soarelui
Cină: Supă de roșii cu tăiței integrali și un cartof copt cu unt
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Njvvc - Diet and Varicose Veins – What’s the Connection?
https://njvvc.com/diet-and-varicose-veins/
NCBI - The Mediterranean Diet: An Update of the Clinical Trials
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9317652/
Studiul „The Mediterranean Diet: An Update of the Clinical Trials”, apărut în Nutrients. 2022 Jul; 14(14): 2956. Published online 2022 Jul 19. doi: 10.3390/nu14142956, autori: Mauro Finicelli et al.
Te-ar mai putea interesa și...