10 beneficii ale cititului si idei de carti de citit pentru copii si adulti

Când aveai cărți de citit pentru școală îți plăcea sau nu să le citești? Ca adult, mai obișnuiești să citești sau nu ai deloc această preocupare? Oricare ar fi situația ta, e bine de știut că beneficiile cititului sunt multe, printre care îmbogățirea vocabularului și dezvoltarea gândirii analitice, dar și reducerea stresului, o problemă cu care se confruntă majoritatea adulților.

Deși există o mulțime de persoane care au impresia că lectura ține doar de anii de școală, această activitate este una extrem de utilă nu doar pentru copii (care trebuie încurajați să citească de plăcere, nu exclusiv pentru școală), ci și pentru adulți: nu numai pentru îmbogățitea cunoștințelor despre lume și viață, pentru lărgirea orizonturilor personale și pentru a deveni mai empatici, ci și pentru relaxarea de care avem nevoie cu toții. 

E adevărat, ritmul vieții poate fi uneori acaparator și, împărțiți între grijile aferente serviciului, lecțiile copiilor și alte activități presante, să nu ne mai rămână foarte mult timp pentru citit. Însă lectura cărților are multe beneficii și, dacă citim fie și 30 de pagini pe zi, ne putem bucura de ele.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Beneficiile cititului pentru copii și adulți

Iată de ce e bine să ai mereu cărți de citit, iar obiceiul lecturii să te însoțească toată viața:

1. Cititul te stimulează mintal și îți prelungește viața

Studiile arată că menținerea creierului cât mai activ poate încetini progresia demenței sau a bolii Alzheimer. Ca orice alt mușchi din corp, și creierul are nevoie de antrenament pentru a rămâne puternic și sănătos. Cititul cărților te ajută să îți păstrezi creierul într-o stare mai bună de funcționare și, potrivit unor cercetări recente, te ajută și să trăiești mai mult.

2. Cărțile de literatură reduc stresul

Indiferent cât de stresat ai fi din cauza serviciului, a relațiilor personale sau a altor motive, să te scufunzi într-o carte captivantă de literatură te face să uiți de toate problemele. Un roman bine scris atenuează tensiunile mentale și te ajută să te relaxezi, transportându-te într-o altă lume. Genul de roman este la latitudinea fiecăruia: sunt persoane care se relaxează citind cărți polițiste, altele care preferă comediile romantice sau aventurile SF. Pe piață există atât de multe opțiuni și atât de multe recomandări din partea criticilor și a cititorilor, încât e imposibil să nu găsești lecturi pe gustul tău, care să aibă un impact pozitiv asupra vieții tale.

3. Cărțile teoretice și practice îmbogățesc cunoașterea

Când citim ceva, putem reține informații utile la modul practic, care ne pot ajuta la serviciu, acasă sau în relațiile cu cei din jur. Există cărți informative pe orice subiect, de la cum să fii mai eficient la muncă și cum să-ți dezvolți diverse abilități (învățarea unor programe de calculator, de exemplu, sau cum să vorbești eficient în public) până la ghiduri practice despre cum să fii mai sănătos, cum să construiești diverse obiecte sau cum să relaționezi mai bine cu cei din jur

4. Cititul extinde vocabularul

Cu toții avem momente în care parcă nu ne găsim cuvintele să exprimăm clar ceea ce ne dorim sau ce avem nevoie de la alții. Dar o persoană pentru care cititul este o activitate frecventă are mai multe cuvinte în vocabular, își poate structura mai bine ideile și se poate exprima cu o mai mare ușurință, în așa fel încât să se facă mai bine înțeleasă. Beneficiile cititului se extind și mai departe: lectura te ajută și când înveți o limbă străină, pentru că vei plasa mai ușor cuvintele învățate într-un context.

5. Lecturile frecvente îmbunătățesc memoria

Când citești un roman, trebuie să ții minte tot felul de personaje și de întâmplări. Fiecare lucru pe care îl ții minte creează sinapse noi (căi neuronale) și le întărește pe cele deja existente, ceea ce contribuie la o mai bună memorie de scurtă durată și la stabilizarea modificărilor de dispoziție.

6. Cititul îți formează o gândire analitică

Nimeni nu se naște învățat, însă cititul e de ajutor la formarea unei gândiri critice și analitice. Persoanele care au frecvent lecturi din diverse domenii își dezvoltă o gândire de sine stătătoare, văd mai clar imaginea generală, sunt mai greu de manipulat și de influențat în direcții greșite și iau decizii în cunoștință de cauză.

7. Dacă citești des, îți sporești capacitatea de concentrare

Statul pe rețelele sociale, unde trecem rapid de la o informație la alta și de la o poză la alta, în timp ce mai trimitem un e-mail pentru serviciu sau mai discutăm cu cineva pe chat ne reduce tuturor capacitatea de concentrare și ne face mai nerăbdători și mai puțin productivi. Cititul cărților, însă, ne învață să fim mai atenți și să ne concentrăm mai mult timp pe un singur lucru, pentru a absorbi detaliile de finețe.

8. Când ești un bun cititor, ești și un bun scriitor

Sigur, nu toată lumea care citește e capabilă să scrie romane senzaționale, de exemplu, și nici nu e nevoie. Însă, dacă citești mult, o să observi în timp că dezvolți și o mai bună exprimare în scris, fie că e vorba de mesajele sau prezentările asociate cu serviciul, fie că e vorba de e-mail-urile personale.

9. Lectura are un efect calmant

E adevărat că dacă citești un roman cu crime sângeroase sau unul în care personajele trec prin drame copleșitoare, nu ai mari șanse să te liniștești. Însă, pentru când simți nevoia să te calmezi, o carte amuzantă sau în care se povestesc amintiri plăcute poate fi exact ce ai nevoie.

10. Cititul este o distracție ieftină

Deși multe cărți nou-apărute pot avea prețuri mari, nu e nevoie să-ți iei mereu cele mai recente titluri. Urmărește site-urile editurilor pentru a afla când oferă discount-uri, fii prezent la târgurile de carte, unde reducerile de preț sunt substanțiale pentru multe titluri și cercetează și bibliotecile online, unde poți citi gratuit o mulțime de cărți. În plus, poți împrumuta de la rude sau de la prieteni cărți despre care să povestiți apoi împreună.

Așadar, având în vedere că beneficiile cititului sunt multe, nu strică să iei în calcul crearea acestui obicei atât pentru tine, cât și pentru copii. Se știe că aceștia mai degrabă își imită părinții decât ascultă ce le spun aceștia, deci e mai probabil ca un copil care își vede părinții citind să vrea și el să aibă această activitate decât unul ai cărui părinți nu citesc, dar îl forțează pe el să facă acest lucru.

Cum îți creezi obiceiul cititului?

  • Găsește cărți relevante pentru interesele și pasiunile tale. Dacă citești ceva care te pasionează, este mai probabil să continui să faci acest lucru.
  • Dacă nu ai obiceiul cititului, începe cu perioade de citit scurte, de exemplu 10-15 minute pe zi.
  • Alocă un interval zilnic pentru citit. Poate fi dimineața în autobuz sau seara înainte de culcare sau în alt moment de respiro care poate fi inclus cu ușurință în programul tău. Consecvența este cheia în crearea unui obicei. Sfatul nostru este să ai mereu o carte cu tine pentru a citi atunci când se ivește ocazia. Dacă preferi să citești în format electronic, există unele aplicații pentru telefon în care, plătind un abonament lunar, poți avea acces rapid la o gamă variată de cărți. 

Cărți de citit pentru copii

Deși în ultimii ani se discută despre care sunt lecturile potrivite pentru copii și de la ce vârste ar fi potrivite diverse cărți, există multe titluri care le pot fi utile celor mici, pentru că îi învață despre viață și univers, dar și despre prietenie, responsabilitate și sacrificii. Sigur că părinții au un cuvânt de spus legat de lecturile copiilor și despre vâstele la care ar trebui să citească anumite cărți, însă vrem să propunem aici câteva cărți bune din care părinții pot face recomandări copiilor mai mici sau mai mari, dar care știu să citească singuri:

  • „Micul Prinț” de Antoine de Saint Exupery
  • „Poveste fără sfârșit” de Michael Ende
  • „Descifrarea universului” de Stephen și Lucy Hawking 
  • „Alice în Țara Minunilor” de Lewis Carroll
  • „Suntem de neoprit: Cum am luat în stăpânire lumea” - Yuval Noah Harari
  • „Elevul Dima dintr-a șaptea” de Mihail Drumeș
  • „Cireșarii” de Constantin Chiriță
  • „Cronicile Domnișoarei Poimâine” de Adina Rosetti  
  • „Cartea Bunătății” de Cristina Andone 
  • „Te rog, mulțumesc, te iubesc!” de Ioana Chicet-Macoveiciuc 

Cărți de citit pentru adulți

Ca adult pe care nici școala și nici părinții nu-l mai forțează să citească, și care, pe deasupra, înțelege beneficiile cititului, sigur că îți alegi singur orice lectură te interesează. Că este literatură sau istorie, că este dezvoltare personală sau un curs practic, nu are importanță atâta vreme cât e vorba de o carte care te interesează, te atrage și care fie te ajută să înveți ceva, fie te relaxează după o zi de muncă sau când călătorești.

Sunt atât de multe cărți de citit pentru un adult încât nu pretindem că putem face un top al celor mai bune, putem doar să îți dăm câteva sugestii de lectură din mai multe domenii:

  • „Minunata lume nouă” de Aldous Huxley
  • „Stăpânul inelelor” de J.R.R. Tolkien
  • „Scurtă istorie a timpului” de Stephen Hawking
  • „Sapiens” de Yuval Noah Harari
  • „Forța gândirii pozitive” de Norman Vincent Peale
  • „Mitul normalității” de Gabor Maté
  • „Arta subtilă a nepăsării” de Mark Manson
  • „O scurtă istorie ilustrată a românilor” de Neagu Djuvara
  •  „Solenoid” de Mircea Cărtărescu
  • „Crime sofisticate” de George Arion

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
ResearchGate - Reading and Health Benefits
https://www.researchgate.net/publication/329601541_Reading_and_Health_Benefits
Studiul „Reading and Health Benefits”, apărut în Journal of Healthcare Communications, January 2018, DOI:10.4172/2472-1654.100149, autori: Aikaterini Frantzana et al.
NCBI - The Survival Advantage of reading books
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6245064/
Studiul „The Survival Advantage of reading books”, apărut în Innov Aging. 2017 Jul; 1(Suppl 1): 477. Published online 2017 Jun 30. doi: 10.1093/geroni/igx004.1696, autori: A. Bavishi, M. Slade, B. Levy
Pub Med - Matthew effects in young readers: reading comprehension and reading experience aid vocabulary development
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21772058/
Studiul „Matthew effects in young readers: reading comprehension and reading experience aid vocabulary development”, apărut în J Learn Disabil. 2011 Sep-Oct;44(5):431-43. doi: 10.1177/0022219411410042. Epub 2011 Jul 19, autori: Kate Cain, Jane Oakhill


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0