10 beneficii ale cititului

Cititul cărților are multe beneficii, printre care îmbogățirea vocabularului, reducerea stresului și dezvoltarea gândirii analitice.

Deși există o mulțime de persoane care au impresia că lectura ține doar de anii de școală, această activitate este una extrem de utilă nu doar pentru copii (care trebuie încurajați să citească de plăcere, nu exclusiv pentru școală), ci și pentru adulți: nu numai pentru îmbogățitea cunoștințelor despre lume și viață, pentru lărgirea orizonturilor personale și pentru a deveni mai empatici, ci și pentru relaxare. 

E adevărat, ritmul vieții poate fi uneori acaparator și, împărțiți între grijile aferente serviciului, lecțiile copiilor și alte activități presante, să nu ne mai rămână foarte mult timp pentru citit. Însă lectura cărților are multe beneficii și, dacă citim fie și 30 de pagini pe zi, ne putem bucura de ele.

1. Cititul te stimulează mental

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiile arată că menținerea creierului cât mai activ poate încetini progresia demenței sau a bolii Alzheimer. Ca orice alt mușchi din corp, și creierul are nevoie de antrenament pentru a rămâne puternic și sănătos. Pe lângă cititul cărților, șahul și rezolvarea puzzle-urilor au și ele efecte de stimulare cognitivă.

2. Cărțile de literatură reduc stresul

Indiferent cât de stresat ai fi din cauza serviciului, a relațiilor personale sau a altor motive, să te scufunzi într-o carte captivantă te face să uiți de toate problemele. Un roman bine scris atenuează tensiunile mentale și te ajută să te relaxezi, transportându-te într-o altă lume. Genul de roman este la latitudinea fiecăruia: sunt persoane care se relaxează citind cărți polițiste, altele care preferă comediile romantice sau aventurile SF. Pe piață există atât de multe opțiuni și atât de multe recomandări din partea criticilor și a cititorilor, încât e imposibil să nu găsești lecturi pe gustul tău, care să aibă un impact pozitiv asupra vieții tale.

3. Cărțile teoretice și practice îmbogățesc cunoașterea

Când citim ceva, putem reține informații utile la modul practic, care ne pot ajuta la serviciu, acasă sau în relațiile cu cei din jur. Există cărți informative pe orice subiect, de la cum să fii mai eficient la muncă și cum să-ți dezvolți diverse abilități (învățarea unor programe de calculator, de exemplu) până la ghiduri practice despre cum să fii mai sănătos, cum să construiești diverse obiecte sau cum să relaționezi mai bine cu cei din jur.

4. Cititul extinde vocabularul

Cu toții avem momente în care parcă nu ne găsim cuvintele să exprimăm clar ceea ce ne dorim sau ce avem nevoie de la alții. Dar o persoană pentru care cititul este o activitate frecventă are mai multe cuvinte în vocabular, își poate structura mai bine ideile și se poate exprima cu o mai mare ușurință, în așa fel încât să se facă mai bine înțeleasă. Cititul te ajută și când înveți o limbă străină, pentru că vei plasa mai ușor cuvintele învățate într-un context.

5. Lecturile frecvente îmbunătățesc memoria

Când citești un roman, trebuie să ții minte tot felul de personaje și de întâmplări. Fiecare lucru pe care îl ții minte creează sinapse noi (căi neuronale) și le întărește pe cele deja existente, ceea ce contribuie la o mai bună memorie de scurtă durată și la stabilizarea modificărilor de dispoziție.

6. Cititul îți formează o gândire analitică

Nimeni nu se naște învățat, însă cititul e de ajutor la formarea unei gândiri critice și analitice. Persoanele care au frecvent lecturi din diverse domenii își dezvoltă o gândire de sine stătătoare, văd mai clar imaginea generală, sunt mai greu de manipulat și de influențat în direcții greșite și iau decizii în cunoștință de cauză.

7. Dacă citești des, îți sporești capacitatea de concentrare

 
 

Statul pe rețelele sociale, unde trecem rapid de la o informație la alta și de la o poză la alta, în timp ce mai trimitem un e-mail pentru serviciu sau mai discutăm cu cineva pe chat ne reduce tuturor capacitatea de concentrare și ne face mai nerăbdători și mai puțin productivi. Cititul cărților, însă, ne învață să fim mai atenți și să ne concentrăm pe un singur lucru, pentru a absorbi detaliile de finețe.

8. Când ești un bun cititor, ești și un bun scriitor

Sigur, nu toată lumea care citește e capabilă să scrie romane senzaționale, de exemplu, și nici nu e nevoie. Însă, dacă citești mult, o să observi în timp că dezvolți și o mai bună exprimare în scris, fie că e vorba de mesajele sau prezentările asociate cu serviciul, fie că e vorba de e-mail-urile personale.

9. Lectura are un efect calmant

E adevărat că dacă citești un roman cu crime sângeroase sau unul în care personajele trec prin drame copleșitoare, nu ai mari șanse să te liniștești. Însă, pentru când simți nevoia să te calmezi, o carte amuzantă sau în care se povestesc amintiri plăcute poate fi exact ce ai nevoie.

10. Cititul este o distracție ieftină

Deși multe cărți nou-apărute pot avea prețuri mari, nu e nevoie să-ți iei mereu cele mai recente titluri. Urmărește site-urile editurilor pentru a afla când oferă discount-uri, fii prezent la târgurile de carte, unde reducerile de preț sunt substanțiale pentru multe titluri și cercetează și bibliotecile online, unde poți citi gratuit o mulțime de cărți. În plus, poți împrumuta de la rude sau de la prieteni cărți despre care să povestiți apoi împreună.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Lifehack - 10 benefits of reading: Why you should read every day
https://www.lifehack.org/articles/lifestyle/10-benefits-reading-why-you-should-read-everyday.htm

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0