Remediile naturale pentru anxietate si starile depresive

Anxietatea este o tulburare psihologică în care sentimentul de frică te însoțește în permanență, într-un mod intens, influențând modul în care îți desfășori viața. În cazuri extreme, te poate împiedică să intri într-un lift, să treci strada sau chiar să ieși din casă. 

Predomină îngrijorarea excesivă, gândurile negative, lipsa de control asupra ideației, iar din punct de vedere fizic, apar palpitațiile și scurtarea respirației. Tratamentul se poate face cu anxiolitice, antidepresive sau medicamente calmante, tehnici de respirație, practicarea psihoterapiei regulate și exerciții fizice.

Crezi că suferi de anxietate?

Remedii naturale pentru depresie și anxietate

Remediu natural pentru anxietate cu broccoli și salată verde

Un remediu natural excelent pentru anxietate îl reprezintă infuzia de broccoli și salată verde, deoarece aceste legume au proprietăți medicinale calmante, care reduc stresul și excitabilitatea sistemului nervos central și sunt foarte eficiente în tratarea anxietății.
Ingrediente:

  • 1 litru de apă
  • o legătură de salată verde
  • 350 g de broccoli

Se fierbe apa și se adaugă salata verde și buchețelele de broccoli tocate. Se acoperă cratița și se lasă să stea timp de aproximativ 20 de minute. Se strecoară și se bea această infuzie ca substitut pentru apă timp de 5 zile. În fiecare zi se face o infuzie proaspătă.

Remediu natural pentru anxietate cu mușețel

Cercetările sugerează că utilizarea regulată a mușețelului este utilă pentru reducerea simptomelor tulburării de anxietate generalizată (GAD) moderată până la severă. Potrivit unui studiu mai vechi, participanții au remarcat o îmbunătățire a simptomelor anxietății după ce au luat trei capsule de 500 mg de extract de mușețel pe zi, timp de câteva luni. 

Utilizarea pe termen lung a extractului oral de mușețel în doză mare utilizată în studiu nu pare să creeze probleme de siguranță. Deși ar putea fi necesare mai multe cercetări pentru a cunoaște cantitatea exactă care este considerată sigură, se crede în general că orice cantitate utilizată în ceai, precum și orice supliment oral pe termen scurt, este sigură.

Efectele secundare negative, cum ar fi greața și amețelile, nu sunt frecvente. Dar reține că mușețelul poate interacționa cu medicamente pentru subțierea sângelui sau cu medicamentele utilizate pentru a preveni respingerea transplantului de organe. Mușețelul ar putea provoca, de asemenea, o reacție alergică la persoanele care sunt sensibile la polen precum ambrozia. Pentru a prepara ceai de mușețel, pune la infuzat un pliculeț de ceai de mușețel sau flori de mușețel în 250 ml de apă fierbinte timp de 5 până la 10 minute.

Remediu natural pentru anxietate cu Hypericum perforatum

Un alt bun remediu natural pentru anxietate este ceaiul Hypericum perforatum, de asemenea, cunoscut sub numele de sunătoare sau planta Sfântului Ioan Botezătorul. Această plantă medicinală are proprietăți calmante și sedative, acționând la nivelul sistemului nervos central, ajutând la tratarea anxietății.

Ingrediente:

  • 20 g de frunze de Hypericum perforatum
  • 500 ml apă

Puneți apa într-un ibric, împreună cu frunzele de Hypericum perforatum; se fierbe timp de aproximativ 10 minute la foc mic, cu ibricul acoperit. Apoi se stinge focul și se lasă ceaiul deoparte până se răcește. Se strecoară și se bea o ceașcă din acest ceai pe zi. În caz de anxietate extremă, se recomandă să veți 2-3 cești pe zi, seara.

Remediu natural pentru anxietate cu banane

Un alt remediu natural pentru anxietate este un simplu milkshake de banane, deoarece bananele și cerealele integrale sunt alimente bogate în vitamine B, importante pentru buna funcționare a creierului și menținerea sănătății mintale, ajutând la reducerea anxietății și stresului.

Ingrediente:

  • 1 cană de lapte integral sau parțial degresat
  • 1 banană coaptă
  • 1 lingură cereale integrale, neîndulcite

Amestecați toate ingredientele într-un blender. Se recomandă să consumați acest milkshake în fiecare dimineață, pe post de mic dejun.

Remediu natural pentru anxietate cu roiniță

Roinița este o altă plantă cu proprietăți calmante. Potrivit unor studii mai vechi, această plantă are un impact pozitiv asupra anxietății și stării de spirit. De exemplu, două studii separate au constatat că consumul de băuturi infuzate cu roiniță a avut un efect pozitiv anti-anxietate asupra persoanelor care se recuperează după operații la inimă și arsuri severe 3.

Remediu natural pentru anxietate cu lavandă

Cercetările recente au indicat o îmbunătățire a simptomelor de anxietate după consumul sau mirosul de lavandă – în special înainte de operație și înainte și după chimioterapie 4. Reține că consumul de lavandă sub formă de ceai sau extract poate provoca efecte secundare precum dureri de cap și constipație. De asemenea, lavanda poate da somnolență atunci când este utilizată împreună cu alte medicamente sedative. 

Aceste remedii naturiste sunt eficiente și recomandate în tratarea stărilor anxioase și depresive ușoare, nu pentru tratarea depresiei severe ori a anxietății generalizate. Dacă medicul a pus diagnosticul de depresie sau anxietate, se recomandă tratamentul convențional, care e alcătuit fie din medicamente antidepresive și anxiolitice, fie din ședințe de psihoterapie. Aceste remedii naturiste pot fi, de asemenea, folosite în paralel cu tratamentul convențional, pentru potențarea efectelor acestuia. 

Pacientul nu trebuie să lase tulburările psihice să îi afecteze calitatea vieții întrucât există metode prin care aceste tulburări pot fi combătute. 

Ce mai poți încerca în ameliorarea simptomelor anxietății 

Acupunctura este practica de stimulare a unor puncte specifice ale corpului, de obicei prin introducerea de ace subțiri în piele. Aceasta este folosită încă din cele mai vechi timpuri pentru a ameliora durerea, durerile de cap și efectele secundare ale tratamentului cancerului. Cercetătorii sunt de părere că acupunctura ar putea fi benefică și pentru alte afecțiuni, inclusiv anxietatea.

O revizuire a 20 de studii a arătat că acupunctura poate reduce simptomele de anxietate în rândul celor cu tulburare de anxietate generalizată. Acest lucru este valabil mai ales în primele șase săptămâni de tratament. În acest timp, acupunctura poate funcționa mai rapid decât alte tratamente, cum ar fi medicamentele anti-anxietate 1.

Deoarece toate studiile din revizuire au inclus doar persoane cu tulburare de anxietate generalizată, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă acupunctura ar fi utilă pentru alte tulburări de anxietate.

O altă revizuire a studiilor sugerează că acupunctura poate ameliora simptomele de anxietate în rândul femeilor care primesc tratament pentru abuz de substanțe, precum și în rândul femeilor supuse fertilizării in vitro. Deși promițător, este nevoie de mai multe cercetări pentru a spune cu siguranță care ar fi efectele asupra acestor populații.

Vitamina B

Se știe că există o asociere între nivelurile de vitamina B12 și simptomele de anxietate. Cercetările mai noi sugerează în continuare că nu este neobișnuit ca persoanele cu anxietate să aibă niveluri scăzute de vitamina B12. Prin urmare, se crede că suplimentarea cu vitamina B12 poate ajuta la reducerea sau prevenirea simptomelor de anxietate.

Vitamina B6 ar putea fi, de asemenea, utilă în anxietate. S-a demonstrat că suplimentarea cu doze mari de vitamină B6 reduce anxietatea auto-raportată2. Este nevoie de cercetări mai solide pentru a ști cu siguranță că vitamina B6 este utilă în anxietate, dar unele studii au arătat, de asemenea, că aportul zilnic de vitamina B6 ajută la reducerea simptomelor sindromului premenstrual (PMS), în special anxietatea legată de sindromul premenstrual. 

Vitaminele B sunt în general sigure de utilizat, dar au potențialul de a interfera cu unele medicamente. De accea, consultă medicul înainte de administrare. 

Acizi grași Omega-3

Întâlniți în fructe de mare, crustacee și suplimente cu ulei de pește, acizii grași Omega-3 sunt necesari pentru a construi celulele creierului.

Acizii grași ar putea avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra anxietății. Cercetările arată că suplimentarea cu Omega-3 poate ajuta la reducerea și prevenirea semnificativă a simptomelor comune în anxietate.  

Practică regulat mișcare

Exercițiile fizice sunt benefice pentru sănătatea generală, inclusiv pentru sănătatea mintală, atrag atenția specialiștii. Deși este recomandat ca oamenii să practice 150 de minute de exerciții de intensitate moderată pe săptămână, cercetările arată că anxietatea poate fi redusă temporar imediat după chiar și o singură sesiune de exerciții. De fapt, doar o sesiune de exerciții aerobice de cinci până la 10 minute, cum ar fi mersul pe jos. , ciclismul sau înotul — pot să ofere ameliorarea simptomelor de anxietate pe termen scurt. Practicând exerciții fizice regulate și continue, simptomele de anxietate pe termen lung pot scădea, de asemenea.  În plus, se crede că anumite practici, cum ar fi yoga, au efecte anti-anxietate. 

Factori care pot accentua anxietatea și stările depresive

De asemenea, este important ca pacientul care e afectat de depresie și/ sau anxietate să evite factorii care îi pot accentua stările:

  • consumul de alcool - cu toate că poate crea falsa impresie de ameliorare a simptomelor, alcoolul nu face altceva decât să adâncească problema, fie că vorbim despre depresie, fie că vorbim despre anxietate
  • consumul de substanțe interzise - drogurile sunt contraindicate în general, însă mai ales pacienților care suferă de asemenea tulburări psihice
  • nopțile nedormite - oboseala are un impact negativ asupra pacientului anxios sau depresiv, agravând simptomele resimțite
  • consumul de zahăr sau de cofeină - excitanți pentru creier, atât zahărul, cât și cofeina sunt dăunătoare pentru persoanele care suferă de depresie sau anxietate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Effectiveness of acupuncture on anxiety disorder: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. Ann Gen Psychiatry. 2021;20(9). doi:10.1186/s12991-021-00327-5, Yang X, Yang N, Huang F, Ren S, Li Z.
https://annals-general-psychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12991-021-00327-5
2 Studiul „High-dose Vitamin B6 supplementation reduces anxiety and strengthens visual surround suppression”. Hum Psychopharmacol. 2022;e2852. doi:10.1002/hup.2852, Field DT, Cracknell RO, Eastwood JR, et al.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35851507/
3 Studiul „Effects of Melissa officinalis on anxiety and sleep quality in patients undergoing coronary artery bypass surgery: A double-blind randomized placebo controlled trial”. Eur J Integr Med. 2019;28:27-32. doi: 10.1016/j.eujim.2019.01.010, Soltanpour A, Alijaniha F, Naseri M, Kazemnejad A, Heidari MR.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1876382018309892
4 Studiul „Effects of lavender on anxiety: A systematic review and meta-analysis”. Phytomedicine. 2019 Dec;65:153099. doi: 10.1016/j.phymed.2019.153099, Donelli D, Antonelli M, Bellinazzi C, Gensini GF, Firenzuoli F.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944711319303411?via%3Dihub


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0