8 mituri frecvent întâlnite, dar neadevărate, despre tulburarea bipolară
8 mituri frecvent întâlnite, dar neadevărate, despre tulburarea bipolară
8 mituri frecvent întâlnite, dar neadevărate, despre tulburarea bipolară
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 45 milioane de oameni în lume se confruntă cu tulburare bipolară. Din păcate, prea puține se cunosc despre această afecțiune, iar mulți dintre pacienți nu știu dacă boala a fost transmisă pe cale genetică sau nu.
Deși, în prezent, există numeroase cercetări în derulare pe acest subiect, miturile și preconcepțiile despre persoanele cu tulburare bipolară rămân la fel de puternice ca în trecut, ceea ce afectează viețile celor ce se luptă, zi de zi, cu această boală complicată. Mai jos, regăsești câteva dintre miturile des întâlnite despre tulburarea bipolară și de ce nu sunt adevărate.
1. Tulburarea bipolară e caracterizată numai prin schimbări bruște de dispoziție
În realitate, tulburarea bipolară înseamnă mult mai mult. Persoanele cu această afecțiune se confruntă cu schimbări extreme în ceea ce privește nivelul de energie, capacitatea de concentrare, calitatea somnului și nu numai. Așadar, schimbările de dispoziție, pe care le poate avea oricine pe parcursul unei zile normale, sunt experiențe cauzate de nivelul de stres resimțit precum și de factori externi. Acest lucru nu înseamnă că o persoană suferă de tulburare bipolară, ci că are o zi mai dificilă. De altfel, ciclurile de dispoziție la persoanele bipolare se manifestă în episoade lungi, de câteva luni sau chiar ani.
2. Tulburarea bipolară este o afecțiune rară
După cum am menționat mai devreme, există circa 45 milioane de persoane cu tulburare bipolară diagnosticată. În Statele Unite se înregistrează cea mai mare pondere, unde există aproximativ 2 milioane de adulți cu această afecțiune, iar unul din cinci americani suferă de o problemă de sănătate mintală.
3. Tulburarea bipolară poate fi vindecată prin sport și regim alimentar
Tulburarea bipolară este o afecțiune cronică, pentru care nu există, în prezent, tratament. Cu toate acestea, poate fi ameliorată prin terapie psihologică și psihiatrică, dar și prin schimbări la nivelul stilului de viață, cum ar fi evitarea stresului, somn corespunzător, dietă și exercițiu fizic regulat.
4. Există un singur tip de tulburare bipolară
În realitate, există patru tipuri principale de tulburare bipolară, iar fiecare pacient resimte afecțiunea în mod diferit. Așadar, s-au clasificat până în prezent tulburare bipolară de tip I, tulburare bipolară de tip II, tulburare ciclotimică (ciclotimie) și tulburare bipolară nespecifică.
Tulburarea bipolară de tip I este caracterizată prin unul sau mai multe episoade depresive, urmate de unul sau mai multe episoade maniacale, care pot prezenta caracter psihotic, cum ar fi halucinațiile.
Tulburarea bipolară de tip II constă, în principal, în episoade depresive, alături de cel puțin un episod de hipomanie, adică o formă severă de manie. Persoanele cu acest tip de tulburare bipolară pot manifesta, de asemenea, simptome psihotice.
Ciclotimia se referă la mai multe perioade cu simptome hipomaniacale, precum și perioade depresive multiple, care pot dura cel puțin doi ani.
Tulburarea bipolară nespecifică nu urmează un tipar anume și este definită de simptome generale ale acestei afecțiuni.
5. Episoadele maniacale sunt productive, iar pe durata lor, pacientul are o dispoziție bună
Este adevărat că, la debutul unui episod maniacal, pacientul se poate simți bine, dar fără un tratament adecvat, acest episoade se pot transforma în coșmaruri. Așadar, persoana afectată poate trece prin stări puternice de anxietate, iritabilitate și nervozitate, poate ajunge să cheltuiască mult peste buget, prin cumpărături compulsive, să își piardă controlul asupra propriilor gânduri și chiar să piardă contactul cu realitatea.
6. Toate formele de tratament pentru tulburare bipolară sunt la fel
De fapt, pentru identificarea unui tratament corespunzător fiecărui pacient, este nevoie de mai multe încercări, cu diverse forme de terapie și medicamente. Există o serie de medicamente antipsihotice care funcționează foarte bine la mulți pacienți, în timp ce, pentru alții, nu sunt la fel de potrivite. Din acest motiv este important ca relația dintre terapeut și pacient să implice cât mai multă comunicare deschisă și să se bazeze pe un raport de încredere reciprocă.
7. Artiștii cu tulburare bipolară își pierd creativitatea odată ce încep un tratament medicamentos
Scopul tratamentului medicamentos pentru tulburarea bipolară are ca scop principal redobândirea abilității de a gândi coerent și de a deține stăpânire pe propriile gânduri. Acesta nu afectează creativitatea artistului, deci nu există motive pentru a refuza orice formă de tratament, de frica pierderii inspirației. De altfel, mulți artiști reușesc să creeze mai bine odată ce încep un tratament corespunzător.
Unele simptome vor persista mereu, altele vor apărea mult mai rar, dar, atât timp cât pornirile distructive sunt ținute sub control, orice persoană cu tulburare bipolară poate duce o viață normală. Terapia psihologică poate fi, în multe cazuri, o resursă valoroasă pentru întreținerea creativității, dar și a echilibrului fizic și mintal.
8. Persoanele cu tulburare bipolară sunt fie deprimate, fie în stare maniacală
În realitate, persoanele care suferă de tulburare bipolară pot trece prin lungi perioade de echilibru emoțional, care poartă numele de eutimie. De asemenea, unii pacienți pot manifesta, uneori, episoade mixte, în care starea maniacală este însoțită de depresie. Așadar, vorbim despre o afecțiune mult mai complexă decât ne-am imagina, care nu poate fi împărțită numai în episoade de depresie sau de manie. Mai mult, este bine să ne documentăm temeinic, mai ales dacă avem în preajmă o persoană care suferă de această afecțiune.
În multe cazuri, tulburarea bipolară poate fi controlată printr-o abordare cuprinzătoare de terapii, remedii și schimbări la nivelul stilului de viață. Astfel, există multe persoane cu tulburare bipolară care duc vieți normale, cu relații bine închegate și locuri de muncă stabile. De asemenea, mulți pacienți, prin tratament corespunzător, ajung să nu mai manifeste un episod bipolar timp de ani de zile. Este foarte important ca persoanele apropiate să fie mereu alături de pacienții cu tulburare bipolară, pentru a-i susține atunci când au mai mare nevoie. Nu în ultimul rând, dacă observi simptome similare cu cele descrise mai sus, la tine sau la cineva apropiat, este esențial să te adresezi unui medic psiholog sau psihiatru, pentru a acționa în consecință.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
World Health Organization - Bipolar disorder
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/mental disorders
National Alliance on Mental Illness - Mental Health By the Numbers
https://www.nami.org/mhstats
Te-ar mai putea interesa și...