.jpg)
.jpg)
Colita ulcerativa: alimentele recomandate, dar si cele contraindicate
Colita ulcerativa: alimentele recomandate, dar si cele contraindicate
Colita ulcerativa: alimentele recomandate, dar si cele contraindicate
Colita ulcerativa este o afectiune cronica inflamatorie a colonului, caracterizata de inflamatia si ulcerele ce apar la nivelul acestuia.
Colita ulcerativa poate cauza simptome neplacute precum dureri abdominale severe, diaree, constipatie sau scadere in greutate. Cauzele acestei afectiuni nu sunt cunoscute, insa se stie ca boala se instaleaza in urma unei reactii anormale a sistemului imunitar.
Pana de curand se credea ca exista o legatura intre declansarea colitei ulcerative si dieta adoptata, insa studiile facute in domeniu au confirmat faptul ca alimentatia nu poate cauza aceasta boala cronica. Pe de alta parte insa, specialistii sustin ca alimentatia poate declansa sau agrava simptomele specifice acestei boli.
Mai multe alimente pot declansa un puseu de activitate a colitei ulcerative, determinand aparitia simptomelor neplacute. Pe de alta parte insa, exista si alimente sanatoase, care previn perioadele active ale bolii, prelungind remisiunea acesteia.
Alimente benefice in caz de colita ulcerativa
Somonul – bogat in acizi grasi Omega-3, care sunt benefici atat pentru inima, cat si pentru colon, consumul de somon poate contribui la combaterea inflamatiei.
Avocado – potrivit nutritionistilor, cantitatea bogata de nutrienti din avocado face din acesta o alegere buna pentru pacientii care sufera de colita ulcerativa.
Alimentele fermentate – alimentele fermentate contin probiotice, adica bacterii benefice pentru intestine. Introdu in alimentatia ta alimente bogate in probiotice pentru a reduce simptomele colitei ulcerative. Printre acestea se numara: iaurtul, chefirul, muraturile.
Ouale – bogate in nutrienti valorosi, printre care si Omega-3, ouale sunt satioase dar totodata usor de digerat asa ca reprezinta o alegere potrivita in caz de colita ulcerativa.
Carnea slaba – carnea slaba, de pui sau de curcan, este recomandata pacientilor care sufera de colita ulcerativa. Bogata in nutrienti, satioasa si totodata usor de digerat, carnea slaba poate regla tranzitul intestinal.
Alimente contraindicate in caz de colita ulcerativa
Produsele lactate – cu toate ca iaurtul si chefirul sunt recomandate datorita continutului mare de probiotice, celelalte produse lactate pot face rau pacientilor care sufera de colita ulcerativa. Produsele lactate declanseaza, in special in cazul persoanelor cu intoleranta la lactoza, pusee de activitate a bolii.
Alimentele care contin sulf – sulful produce gaze in exces, de aceea este recomandat ca pacientul cu colita ulcerativa sa evite alimentele precum: pastele, cidrul, berea, vinul, migdalele, painea, stafidele sau alunele.
Carnea grasa – grasimea din carne nu poate fi digerata asa cum trebuie in timpul unui episod de activitate a bolii, ceea ce inseamna ca poate agrava simptomele resimtite.
Fructoza – fructoza este greu de digerat si cauzeaza flatulenta, crampe si diaree. De aceea nu se recomanda alimentele precum mierea, sucul de fructe si alte alimente care contin fructoza.
Alimentele picante – ardeiul iute, condimentele picante si sosurile iuti sunt contraindicate intrucat pot cauza diaree si totodata pot irita intestinul gros. Astfel, acestea pot declansa sau agrava simptomele colitei ulcerative.
Cofeina – cofeina accentueaza simptomele colitei ulcerative, de aceea e bine sa fie evitat consumul acesteia. Cofeina se regaseste in cafea, ceai, unele sucuri si ciocolata.
Alcoolul – alcoolul poate declansa diaree si poate irita totodata mucoasa colonului.
Sursa foto: Shutterstock