Complicatiile colitei ulcerative

Colita ulcerativa este o boala cronica, inflamatorie, de natura autoimuna, care afecteaza in mod deosebit colonul. Colita ulcerativa poate avea o serie de complicatii.

Complicatiile care sunt adesea asociate cu colita ulcerativa sunt:

[{ads-colita-first}]

Artrita – artrita, caracterizata de inflamarea articulatiilor, este cea mai des intalnita complicatie a colitei ulcerative, afectand peste 25% dintre pacienti, fie ei tineri sau varstnici. Severitatea artritei difera de la pacient la pacient.

Medicii nu au reusit insa sa identifice cauza pentru care artrita este atat de des intalnita in randul pacientilor diagnosticati cu colita ulcerativa. Acestia banuiesc insa ca are legatura cu inflamatia cauzata de sistemul imunitar, ce se raspandeste si catre articulatii.

Miscarea si medicamentele antiinflamatoare pot fi folosite pentru ameliorarea simptomelor artritei.

Afectiuni ale pielii – in jur de 5% dintre pacientii care sufera de colita ulcerativa au de-a face cu afectiuni cutanate, incepand de la ulcere la nivelul cavitatii bucale si pana la iritatii cutanate pe tot corpul.

Afectiuni oculare – uveita, o inflamatie oculara, este o complicatie a colitei ulcerative, care poate evolua transformandu-se in glaucom. Daca nu este tratata, uveita poate chiar sa determine pierderea vederii.

Pacientii cu colita ulcerativa pot avea, de asemenea, de-a face cu senzatia de ochi uscat ori de sensbilitate la nivelul ochilor.

Suplimentele pe baza de vitamina A, precum si picaturile de ochi, sunt in general folosite pentru tratarea acestor complicatii.

Pierderea densitatii osoase – osteoporoza poate fi, de asemenea, o complicatie a colitei ulcerative. Inflamatia din organism, efectele secundare ale tratamentului folosit in tratarea colitei ulcerative, precum si deficitul de vitamine specific acestei afectiuni pot afecta densitatea osoasa, favorizand aparitia unor afectiuni precum osteoporoza.

Boli hepatice – steatoza hepatica, calculii biliari, dar si pancreatita sunt asociate uneori cu colita ulcerativa.

Medicatia, dar si interventia chirurgicala, sunt folosite pentru tratarea acestor afectiuni.

Malnutritia – adesea colita ulcerativa impiedica absorbtia nutrientilor necesari din mancare, fapt ce determina instalarea malnutritiei.

Cancerul de colon – pacientii care primesc diagnosticul de colita ulcerativa prezinta risc crescut de cancer de colon. Riscul creste pe masura ce trec anii, devenind extrem de ridicat dupa 10 ani de la instalarea bolii – de aceea screening-ul pentru cancer colorectal este obligatoriu in caz de colita ulcerativa.

Anxietatea – simptomele colitei ulcerative afecteaza serios calitatea vietii pacientului, de aceea anxietatea apare adesea ca o complicatie a acestei boli autoimune cronice. Psihoterapia, terapia cognitiv comportamentala si sustinerea celor dragi, precum si tratamentul medicamentos, pot fi folosite pentru combaterea anxietatii.

 

 

Cum poate fi redus riscul de complicatii

Diagnosticarea timpurie, precum si tratarea colitei ulcerative din stadiu incipient reduc riscul de aparitie a complicatiilor in cazul acestei boli.

Cu toate ca nu exista inca un tratament care sa vindece colita ulcerativa, tratamentul folosit pentru ameliorarea simptomelor si pentru prelungirea perioadelor de remisiune pot reduce totodata riscul de instalare a complicatiilor.

Acceptarea bolii si adaptarea stilului de viata la aceasta sunt de mare ajutor in sporirea calitatii vietii pacientului.

Este important sa se identifice, apoi sa se evite, factorii care declanseaza sau agraveaza simptomele specifice acestei boli. Cei mai comuni factori sunt: preparatele picante, alimentele bogate in grasimi nesanatoase, zaharurile precum si stresul emotional.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0