Tratamentul pentru psoriazis: de ce uneori nu mai funcționează?

Psoriazisul este o afecțiune autoimună a pielii, care are mai multe soluții de tratament. De ce uneori acest tratament pentru psoriazis nu mai funcționează?

Psoriazisul este o afecțiune a pielii cu diferite clasificări care implică toate un răspuns autoimun. Poate diferi în funcție de tip, de locul apariției și de severitate. Boala se manifestă sub formă de zone pe piele care se ususcă, se înroșesc și se descuamează și este asociată cu mai multe afecțiuni comorbide, inclusiv obezitatea, bolile cardiovasculare, boala Crohn și artrita psoriazică.

La fel ca în cazul altor boli și afecțiuni autoimune, nu există un tratament unic pentru psoriazis.  Poate fi dificil pentru o persoană afectată de psoriazis să găsească un tratament care să funcționeze. Cercetări recente confirmă că mulți pacienți nu reușesc să răspundă la terapiile biologice, în timp ce alții se confruntă cu o pierdere a eficacității în timp. Aceste medicamente necesită, de asemenea, o cale de administrare parenterală și sunt adesea costisitoare pentru pacienți, ridicând, deci, mai multe bariere în ceea ce privește îngrijirea. De ce nu mai funcționeazaă tratamentele și ce poți face pentru a menține controlul asupra stării tale?

STOP ARTRITA PSORIAZICA

De ce un tratament pentru psoriazis nu mai funcționează?

Există mai multe motive pentru care un tratament pentru psoriazis poate înceta să funcționeze sau poate să nu mai fie la fel de eficient în controlul simptomelor. Printre aceste motive se numără:

1.    Rezistența la medicamente

Corpul poate dezvolta o toleranță la tratamentele topice numită tahifilaxie și poate crea de fapt anticorpi pentru a răspunde la medicamentele sistemice. Când se întâmplă acest lucru, e nevoie să găsești o altă opțiune de tratament.

2.    Infecții ale pielii

Infecțiile cutanate pot încetini progresul realizat cu ajutorul tratamentului, iar unele medicamente pentru psoriazis pot înrăutăți infecția. Dacă prezinți semne ale unei infecții, cum ar fi o crustă sau o scurgere, cere sfatul medicului.

3.    Un diagnostic greșit

Infecțiile, eczemele și dermatita de contact pot imita foarte bine psoriazisul. Dacă nu răspunzi la tratament sau dacă terapia nu mai funcționează, e bine să mergi la un nou consult.

4.    O doză sărită

Există o mulțime de motive pentru care s-ar putea să ratezi o doză sau două când e vorba de administrarea medicamentelor tale. Unele tratamente nu sunt afectate foarte tare dacă uiți să iei o doză, dar succesul altora se bazează pe o utilizare constantă. Dacă uiți de multe ori să îți iei medicația, încearcă să-ți pui o aplicație în telefon sau o alarmă care să te anunțe când e cazul să îți aplici acest tratament pentru psoriazis. Dacă sari câte o doză sau mai multe deoarece costul medicamentului este o problemă, discută cu medicul despre metode alternative de tratament.

5.    Stresul

Agravarea simptomelor psoriazisului poate fi declanșată de stres, deci găsirea unor modalități de gestionare a acestei probleme poate face o diferență mare.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Opțiuni de tratament recomandate frecvent pentru psoriazis

Cum spuneam, nu există un unic tratament pentru psoriazis și pentru doi pacienți cu această boală pot fi indicate terapii diferite.

Tratamentele topice

Acestea sunt utile pentru tratarea formelor ușoare și moderate de psoriazis și includ corticosteroizi și tratamente nesteroidiene.

- Corticosteroizi topici

Atunci când sunt utilizați singuri sau împreună cu vitamina D, corticosteroizii topici sunt eficienți în tratarea psoriazisului localizat. Unul dintre dezavantajele folosirii corticosteroizilor este că pot provoca subțierea pielii. De asemenea, organismul dezvoltă rezistență la tratament. 

- Tratament topic nesteroidian

Tratamentele nesteroidiene includ retinoizi topici, gudron, analogi de vitamina D. Și acestea tind să-și piardă eficacitatea în timp. Retinoizii topici sunt derivați ai vitaminei A care pot ajuta la reducerea inflamației, dar măresc mult sensibilitatea pielii la lumină (se recomandă folosirea unei creme cu protecție solară la ieșirea din casă).

Gudronul este considerat extrem de eficient și a fost utilizat pentru tratarea psoriazisului de mai bine de 80 de ani. Adesea folosit împreună cu terapia UV, este considerat deosebit de eficient pentru psoriazisul scalpului, psoriazisul palmoplantar și psoriazisul cronic, localizat. Nu este recomandat femeilor însărcinate sau care alăptează. Analogii vitaminei D imită această vitamină și sunt folosiți pentru a încetini creșterea celulelor care formează plăci psoriazice. Acidul salicilic poate reduce apariția plăcii psorizice. Este adesea utilizat în combinație cu alte medicamente topice. Acidul salicilic se găsește în șampoane și soluții care tratează psoriazisul scalpului.

Fototerapia

  • lumina soarelui natural
  • ultraviolete B (UVB)
  • ultraviolete A (UVA)
  • terapia Goeckerman, care combină gudronul de cărbune și tratamentele UVB
  • tratamente cu laser

Dacă ai pielea sensibilă la lumină sau dacă ai un istoric familial de cancer de piele, fototerapia s-ar putea să nu fie potrivită pentru tine.

Tratamentele sistemice

Medicamentele orale și injectabile, denumite și medicamente sistemice, sunt adesea utilizate ca tratament pentru psoriazis sever și rezistent. Unele au însă reacții adverse severe și sunt de obicei administrate doar pentru o perioadă scurtă de timp. De asemenea, tind să își piardă eficacitatea, deoarece organismul dezvoltă anticorpi pentru a le contracara. Aceste medicamente includ metotrexat, retinoizi orali și ciclosporină.

Produse biologice

Acestea modifică direct sistemul imunitar și sunt recomandate pentru tratarea psoriazisului moderat până la sever: infliximab, adalimumab, etanercept, ustekinumab, certolizumab, ixekizumab, secukinumab, tildrakizumab, guselkumab, brodalumab, risankizumab. În timp, corpul poate dezvolta rezistență la aceste medicamente.

Molecule mici

Se pare că moleculele mici pot trata psoriazisul la persoanele care nu răspund bine la tratamentele tradiționale. Apremilast, de exemplu, este o pastilă cu molecule mici, care poate ajuta la controlul artritei psoriazice active sau al psoriazisului în plăci.

Ce potențiale tratamente se mai studiază în prezent?

În prezent, există doi inhibitori ai IL-23 în faza II de dezvoltare ca tratament pentru psoriazis: IBI112, un inhibitor selectiv al subunității IL-23p19 și PN-235, o peptidă experimentală care vizează receptorul IL-23. 

Datele preclinice legate de primul au concluzionat că medicamentul are o activitate de blocare similară cu a guselkumabului în ceea ce privește capacitatea sa de a inhiba p19 și producția ulterioară de IL-17. Studiul a evidențiat, de asemenea, că injecția subcutanată cu IBI112 a redus semnificativ grosimea pielii și inflamația într-un „model de șoarece cu hiperplazie epidermică asemănătoare psoriazisului provocat de injecția continuă cu hIL-23”. 

Al doilea medicmaent, PN-235, spun oamenii de știință, este unic prin faptul că oferă o cale de administrare orală în comparație cu injecțiile subcutanate cerute de substanțele biologice menționate mai sus. Un studiu de fază II este în derulare.

Vunakizumab, un anticorp monoclonal inhibitor de interleukina-17 a arătat o eficacitate promițătoare pentru psoriazisul în plăci moderat până la sever, cu o tolerabilitate bună, justificând investigații suplimentare în studii mai mari și pe termen lung. Medicamentul este investigat în prezent într-un studiu de fază III în curs pentru a evalua siguranța și eficacitatea pe termen lung la pacienții cu psoriazis în plăci moderat până la sever. Imsidolimab este un antagonist monoclonal al receptorului IL-36, aflat în prezent în investigație în două studii de fază III.

De asemenea, mai mulți inhibitori orali de PDE4 și anume ME3183, mufemilast și orismilast sunt în prezent investigați ca tratament pentru psoriazis, dar datele disponibile despre eficacitatea lor sunt limitate. PF-07038124 este un inhibitor topic al PDE4 aflat în prezent în investigație într-un studiu de fază IIb pentru psoriazis și dermatită atopică.

Jaktinib, un inhibitor selectiv de JAK1/2 oral, administrat de două ori pe zi, aflat în prezent în faza II de dezvoltare ca tratament pentru psoriazis a fost investigat într-un studiu de fază I cu doză unică ascendentă și doză ascendentă multiplă și s-a dovedit a fi bine tolerat în rândul participanților sănătoși.

GSK2982772 este un inhibitor oral, monoselectiv, RIPK1 care a fost testat într-un studiu de fază II; participanții au fost randomizați pentru a primi o doză orală de GSK2982772 60 mg de două sau de trei ori pe zi ori placebo. Participanții au fost urmăriți timp de 84 de zile, iar biopsiile lezionale efectuate în ziua 43 au arătat îmbunătățiri ale grosimii epidermei și infiltrației limfocitelor față de valoarea inițială și placebo.

Piclodenoson este un agonist A3AR în prezent în faza III de dezvoltare ca tratament pentru psoriazis, a cărui eficacitate a fost demonstrată într-un studiu de fază II finalizat. În studiu au fost incluși 75 de participanți, randomizați pentru a primi piclodenoson oral 1 mg, 2 mg sau 4 mg de două ori pe zi sau placebo. După 12 săptămâni de urmărire, s-a observat o schimbare semnificativ mai mare a scorului PASI (care evaluează severitatea bolii) mediu în grupul cu 2 mg piclodenoson comparativ cu placebo. Rezultatul nu a fost observat și în grupurile de pacienți caer au luat doze de 1 mg și 4 mg. 

Tratamentul psoriazisului rămâne, deci, un domeniu de studiu care avansează rapid, cu terapii inovatoare care au șanse să intre pe piață în următorii ani. Datele de eficacitate și siguranță pe termen lung sunt necesare pentru a înțelege mai bine nuanțele dintre tratamente care pot ajuta la selecția optimă pentru pacienți.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Psoriasis 
https://www.msdmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/psoriasis-and-scaling-diseases/psoriasis
NCBI - A Review of the Clinical Trial Landscape in Psoriasis: An Update for Clinicians
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9674811/
Studiul „A Review of the Clinical Trial Landscape in Psoriasis: An Update for Clinicians”, apărut în Dermatol Ther (Heidelb). 2022 Dec; 12(12): 2715–2730. Published online 2022 Nov 1. doi: 10.1007/s13555-022-00840-9, autori: Anastasia Drakos și Ronald Vender


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0