Studiu: vitamina D ar putea reduce riscul de cancer de san

Vitamina D este un nutrient-minune, capabil să scadă riscul unei persoane de a face diferite forme de cancer? O cercetare recentă afirmă că persoanele care au niveluri suficient de mari ale acestei vitamine în sângele lor au un risc semnificativ mai scăzut de cancer de sân. În plus, o cercetare anterioară a sugerat și o legătură între valorile mari ale vitaminei D și rate de supraviețuire mai bune în rândul pacienților care efectuează un tratament pentru cancerul mamar.

Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor și a sistemului imunitar și joacă un rol crucial în absorbția calciului și a fosforului în organism. Este cunoscută ca „vitamina soarelui” pentru că organismul o poate sintetiza atunci când pielea este expusă la lumina solară. De asemenea, poate fi obținută din anumite alimente sau suplimente.

Unele studii au sugerat că nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu depresia, anxietatea și alte probleme de sănătate mintală, iar altele, că vitamina D poate contribui la prevenirea unor afecțiuni cronice precum bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 și anumite forme de cancer.

Recomandările Experților DOC

Niveluri mai mari de vitamina D în sânge, risc mai mic de cancer de sân?

Într-o analiză globală și în cadrul a două trialuri clinice randomizate, mai mulți cercetători au investigat dacă și în ce măsură nivelurile mari ale vitaminei D în sânge au fost asociate cu un risc mai scăzut de a dezvolta cancer de sân. Rezultatele obținute sugerează că anumite valori ale vitaminei D sunt corelate cu un risc semnificativ mai mic de cancer mamar. 

Epidemiologul Cedric F. Garland și echipa sa au analizat datele din două trialuri clinice randomizate, cu un total de 3325 de participanți, și au examinat și informațiile dintr-un studiu de cohortă prospectiv, care a însumat 1713 participanți. Toți acești participanți erau femei - cu o vârstă medie de 63 de ani - care nu sufereau de cancer de sân la începutul cercetării. Datele folosite în această analiză au fost colectate între 2002 și 2017, iar starea de sănătate a participantelor a fost urmărită, în medie, pe o perioadă de 4 ani.

Mai exact, oamenii de știință au căutat să vadă dacă există asocieri între riscul unei persoane de a se confrunta cu cancerul mamar în concentrația de 25‑hidroxi-vitamina D în serul sangvin al femeilor (serul fiind o parte a sângelui uman, minus globulele roșii/eritrocitele), 25 (OH) D fiind un proeminent biomarker al vitaminei D.

În perioada în care cele trei studii analizate au fost conduse, au fost înregistrate, în total, 77 de noi cazuri de cancer mamar. „Noi am descoperit că participantele ale căror valori serice de vitamina D (25‑hidroxi-vitamina D) erau peste 60 de nanograme per mililitru (ng/ml) au avut o cincime din riscul de cancer mamar, în comparație cu femeile care aveau mai puțin de 20 ng/dl de vitamina D”, a declarat dr. Garland.

Mai mult, cu cât nivelurile de vitamina D în sistem erau mai mari, cu atât era mai scăzut riscul de cancer de sân, au mai subliniat oamenii de știință. Aceste descoperiri sunt remarcabile, mai ales când trebuie să luăm în considerare cât de multă vitamina D ar trebui să avem în sistemul nostru pentru a fi sănătoși, iar această chestiune este încă dezbătută.

Dr. Garland și echipa sa de cercetare au estimat că nivelul minim (considerat sănătos) de 25‑hidroxi-vitamina D în sânge ar trebui să fie de aproximativ 60 de nanograme per mililitru, ceea ce este mult mai mult decât cele 20 ng/ml, concentrație recomandată de unele autorități de sănătate.

„Creșterea valorilor de vitamina D în sânge în mod substanțial, peste 20 ng/ml pare să fie importantă pentru prevenirea cancerului de sân”, a adăugat și un alt autor al studiului, dr. Sharon McDonnell, iar dr. Garland a concluzionat că „această lucrare de cercetare raportează cea mai puternică asociere de până acum între nivelurile serice de vitamina D și reducerea riscului de cancer de sân”.

Nivelul optim de vitamina D pentru a scădea riscul de cancer de sân

Un studiu de dată și mai recentă a căutat să afle care sunt nivelurile serice optime estimate de vitamina D pentru a avea un efect protector împotriva cancerului de sân, pe lângă explorarea mecanismelor biologice și a factorilor de risc implicați.

Rezultatele obținute în acest studiu arată că deficitul de vitamina D este strâns asociat cu cancerul mamar, iar nivelurile serice mai ridicate de vitamina D pot exercita un efect protector împotriva dezvoltării bolii. S-a observat că nivelurile serice ale vitaminei D de cel puțin 40,6 ng/mL ± 14,19 ng/mL ar putea fi considerate protectoare împotriva riscului de apariție a cancerului de sân.

Același studiu a precizat că există dovezi științifice cu privire la diverși factori de risc care pot afecta relația dintre cancerul mamar și deficitul de vitamina D. De exemplu, menținerea unei alimentații sănătoase precum dieta mediteraneeană scade riscul de a dezvolta cancer de sân. 

Prin urmare, fortificarea alimentelor cu vitamina D, cum ar fi pâinea, laptele, brânza sau cerealele, a câștigat teren ca strategie de prevenire a deficienței de vitamina D. În plus, angajarea în exerciții fizice moderate contribuie la această relație. În cele din urmă, mai spun oamenii de știință, nu trebuie uitată importanța epigeneticii, a expunerii la lumina soarelui, a statusului hormonal și a diferențelor rasiale și etnice când e vorba de cancerul mamar și dezvoltarea bolii.

Cum să obții suficientă vitamina D?

Obținerea unui nivel adecvat de vitamina D este esențială pentru menținerea sănătății generale și poate ajuta la reducerea riscului de dezvoltare a unor tipuri de cancer, cum ar fi cel colorectal, de sân și de prostată, pentru că joacă un rol în prevenirea proliferării celulelor canceroase.

Expunerea la lumina solară

Atunci când pielea este expusă la razele ultraviolete B din lumina solară, corpul sintetizează vitamina D. Aceasta este cea mai naturală și eficientă metodă de obținere a vitaminei D. O expunere de 20 de minute fără protecție solară de 3-4 ori pe săptămână este adesea suficientă pentru majoritatea oamenilor. Expunerea trebuie să fie pe zone mari ale corpului (față, brațe, picioare) - e important să nu se depășească durata, pentru a se preveni arsurile solare.

Alimentația bogată în vitamina D

Alimente bogate în mod natural în vitamina D sunt somonul, macroul, sardinele, tonul, uleiul de ficat de cod, ficatul de vită, gălbenușul de ou și ciupercile. Alimente fortificate cu vitamina D sunt de obicei diverse sortimente de lapte, cereale pentru micul dejun și suc de portocale.

Suplimentele de vitamina D

Dacă expunerea la soare și alimentația nu sunt suficiente pentru a menține un nivel optim de vitamina D, suplimentele pot fi o soluție eficientă. Acestea sunt recomandate mai ales în cazul persoanelor care au dificultăți în obținerea vitaminei D din surse naturale, cum ar fi: oamenii care trăiesc în zone cu puțină lumină solară, cei care petrec mult timp în interior, vârstnicii (care au capacitatea redusă de a sintetiza vitamina D) sau persoanele cu pielea mai închisă la culoare.

Forma mai eficientă și recomandată, derivată din surse animale sau lanolină, este vitamina D3 (colecalciferol). Studiile sugerează că vitamina D3 crește și menține mai bine nivelurile serice de vitamina D decât D2. Pentru majoritatea adulților, o doză zilnică de 600-800 UI este recomandată, dar cine are deficiență de vitamina D sau un risc crescut de cancer poate beneficia de doze mai mari, de 1000-2000 UI, sau chiar mai mult, sub supravegherea medicului. 

Exercițiile fizice

Exercițiile fizice, în special cele în aer liber, pot crește expunerea la soare și ajută la menținerea sănătății oaselor și la prevenirea bolilor cronice. Activitatea fizică regulată contribuie la menținerea sănătății generale și poate scădea riscul de cancer, inclusiv prin mecanisme indirecte legate de vitamina D.

Cum îți mai poți scădea riscul de cancer de sân?

Adoptă o alimentație echilibrată și practică exerciții fizice regulate pentru a-ți menține indicele de masă corporală într-un interval sănătos. Obezitatea și excesul de greutate, în special după menopauză, cresc riscul de cancer de sân. 

Dacă bei alcool, limitează-te la maximum un pahar pe zi (aproximativ 150 ml de vin sau 330 ml de bere). Alcoolul crește nivelul de estrogen și poate afecta ADN-ul celulelor, crescând riscul de cancer de sân. Chiar și un consum moderat de alcool poate crește riscul.
Renunțarea la fumat scade riscul de cancer și aduce beneficii semnificative pentru sănătatea generală. Fumatul este asociat cu un risc crescut de multe tipuri de cancer, inclusiv cancer de sân, mai ales în cazul femeilor aflate în premenopauză. Produsele chimice din fumul de țigară pot deteriora ADN-ul celulelor mamare. 

Studiile arată că femeile care alăptează au un risc mai scăzut de cancer de sân, în special dacă alăptarea este de lungă durată. Acest lucru poate fi legat de scăderea expunerii la hormonii estrogeni în timpul alăptării. 

Limitează expunerea la radiații medicale inutile și alege produse de uz personal fără chimicale nocive (cum ar fi parabeni și ftalați). 

Dacă ai un istoric familial de cancer de sân, discută cu medicul despre testarea genetică și monitorizarea regulată prin mamografii sau RMN. 

Newsletter DOC dedicat

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
PMC - The Impact of Vitamin D and Its Dietary Supplementation in Breast Cancer Prevention: An Integrative Review
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10934904/
Studiul „The Impact of Vitamin D and Its Dietary Supplementation in Breast Cancer Prevention: An Integrative Review”, apărut în Nutrients. 2024 Feb 20;16(5):573. doi: 10.3390/nu16050573, autori: Antía Torres et al.
ASCO - Vitamin D deficiency as a risk factor for breast cancer development
https://ascopubs.org/doi/10.1200/JCO.2023.41.16_suppl.10559
Studiul „Vitamin D deficiency as a risk factor for breast cancer development”, apărut în Journal of Clinical Oncologym, Volume 41, Number 16_suppl, https://doi.org/10.1200/JCO.2023.41.16_suppl.10559, autori: James David Mackey et al.
PLOS ONE - Breast cancer risk markedly lower with serum 25-hydroxyvitamin D concentrations ≥60 vs <20 ng/ml (150 vs 50 nmol/L): Pooled analysis of two randomized trials and a prospective cohort
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0199265
Studiul „Breast cancer risk markedly lower with serum 25-hydroxyvitamin D concentrations ≥60 vs <20 ng/ml (150 vs 50 nmol/L): Pooled analysis of two randomized trials and a prospective cohort”, apărut în PLOS ONE, June 15, 2018, https://doi.org/10.1371/journal.pone.0199265, autori: Sharon L. McDonnell et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0