Sportul reduce riscul de recidiva a cancerului la san

Cancerul la sân are o rată de vindecare foarte mare, comparativ cu alte forme de cancer însă, în unele situații, chiar și acesta recidivează. Discutăm în acest articol despre ce au descoperit oamenii de știință că se poate face pentru a scădea riscul de recidivă în cancerul mamar, sportul fiind una dintre metodele de căpătâi.

În cele mai multe cazuri, cancerul la sân este diagnosticat în faze incipiente și rata de supraviețuire pe o perioadă de 10 ani depășește 83%. Chiar și așa, un cancer mamar poate recidiva fie în aceeași formă, fie sub o formă mai agresivă. Studiile efectuate până în prezent sugerează că 30% dintre femeile care au primit diagnosticul de cancer mamar în faza incipientă au fost ulterior diagnosticate cu cancer cu metastaze.

Recomandările Experților DOC

Sportul ar putea să împiedice cancerul mamar să recidiveze

Există o serie de factori care țin de stilul de viață, care pot influența rata de recidivă a cancerului la sân. Un studiu realizat recent de către o echipă de cercetători canadieni, care își desfășoară activitatea în cadrul Institutului de Sănătate Sunnybrook din Toronto, a scos la iveală faptul că există câteva schimbări la nivelul stilului de viață care pot preveni recidiva cancerului la sân.

Cei care au realizat studiul susțin că aceste schimbări ale stilului de viață pot fi considerate doar recomandări, dar nu garantează faptul că afecțiunea nu va reveni. Unele forme de cancer la sân sunt mai agresive și pot recidiva în ciuda stilului de viață sănătos al pacientei.

Activitatea fizică, factor important pentru sănătate

Dintre toți factorii care țin de stilul de viață, se pare că sportul are cel mai puternic efect asupra prevenirii când e vorba de cancerul la sân. Creșterea în greutate cu mai mult de 10% după stabilirea diagnosticului de cancer mamar crește riscul de deces. Femeile supraponderale sau cele obeze au cele mai mici șanse de supraviețuire pe termen lung. 

Însă, femeile cu greutate normală, care practică sport în mod regulat, cel puțin 30 de minute pe zi, 5 zile pe săptămână, au risc redus de a se confrunta din nou cu cancerul la sân și, deci, au un risc mai mic de deces din cauza acestei afecțiuni. Un alt studiu a arătat că excesul de grăsime în zona abdominală este asociat, de asemenea, cu riscul sporit de cancer la sân. O altă cercetare a mai arătat că și activitățile fizice recreaționale (yoga, dansul), deci nu neapărat practicarea unui sport, sunt utile pentru femeile care au supraviețuit cancerului.

Mișcarea îmbunătățește și starea psihică pentru persoanele cu cancer mamar

Oamenii de știință susțin că schimbările la nivelul stilului de viață pot avea efecte benefice și la nivel psihic asupra pacientelor care au fost diagnosticați cu cancer mamar și nu numai, chiar dacă boala a fost tratată. Starea psihică a pacientulei este extrem de importantă în prevenirea unei recidive, iar sportul nu face altceva decât să îi ofere o stare de bine, sporindu-i totodată încrederea în propriile forțe.

Se recomandă mai puține grăsimi saturate și mai multe legume crucifere

Deși nicio dietă nu a dovedit clar că are abilitatea de a reduce acest risc de recidivă, cercetătorii spun că e bine să se adopte o alimentație cât mai săracă în grăsimi saturate, în primul rând pentru menținerea greutății sub control. Unele lucrări științifice au arătat asocierea dintre riscul sporit de cancer la sân și aportul mare de grăsimi saturate (untură, unt, lactate grase, carne grasă, unt de cocos).

Unii medici spun că legumele crucifere precum broccoli-ul, conopida, varza, varza de Bruxelles, care sunt bogate în substanțe fitochimice, sunt benefice în dieta unei paciente care luptă cu cancerul la sân. De asemenea, un alt studiu a constatat că aportul ridicat de fibre poate avea un efect pozitiv prin modificarea acțiunilor hormonale ale cancerului de sân și ale altor tipuri de cancer dependente de hormoni.

Vitamina D ar putea fi utilă după tratamentul cancerului mamar

În ceea ce privește suplimentele alimentare precum cele pe bază de vitamina C, despre care se spune că ar fi eficiente în combaterea și prevenirea cancerului, studiile nu au găsit dovezi care să confirme eficiența acestora în prevenirea recidivei cancerului la sân. Totuși, suplimentele pe bază de vitamina D ajută la menținerea densității osoase, mai ales după tratamentele pe bază de chimioterapie sau hormoni, despre care se știe că reduc densitatea osoasă. 

Fumatul ar trebui evitat de pacientele cu cancer mamar

Aceiași cercetători recomandă și renunțatul la fumat, chiar dacă acest studiu nu a reușit să depisteze o legătură concretă între renunțatul la fumat și scăderea ratei de recidivă a cancerului la sân.

Numeroase cercetări confirmă beneficiile sportului în cancerul la sân

Oamenii de știință și-au pus întrebarea dacă exercițiile fizice pot reduce riscul de recurență a cancerului. Sportul, exercițiile fizice, orice fel de activitate fizică, chiar și la un nivel moderat, reprezintă un lucru pe care supraviețuitorii cancerului îl pot face pentru a-și reduce riscul de recidivă al bolii.

O analiză amplă despre efectele factorilor care țin de stilul de viață în privința mortalității din cauza cancerului la sân a arătat ca activitatea fizică este în mod constant asociată cu un risc mai mic de recidivă a cancerului mamar.

Un studiu mare, tot pe aceeași temă, a arătat că femeile care au făcut exerciții fizice de intensitate moderată (echivalentul mersului pe jos 3‑5 ore pe săptămână, într-un ritm normal), după un diagnostic de cancer mamar, au avut un risc cu 40‑50% mai mic să facă din nou cancer mamar și un risc mai mic de deces de pe urma acestei boli sau de pe urma oricărei alte cauze, în comparație cu femeile care au făcut mai puțină mișcare.

Deoarece este un lucru frecvent întâlnit ca pacientele să își reducă nivelul de activitate fizică după un diagnostic de cancer mamar, este important, subliniază cercetătorii, ca medicii și consilierii să încurajeze sportul în rândul acestui grup de paciente. Oamenii de știință mai spun și că simplul sfat primit de paciente de la medicul oncolog, de a face mai mult sport și mișcare, s-a dovedit că sporește nivelul de activitate fizică al pacientelor.

Ce se mai poate face pentru a scădea riscul de recidivă a cancerului de sân?

Iată alte câteva măsuri care ar putea scădea riscul de revenire a cancerului mamar:

Terapia hormonală

Pentru femeile care au cancer cu receptor de estrogen pozitiv, terapia hormonală (cum ar fi tamoxifenul sau inhibitorii de aromatază) poate fi foarte eficientă în reducerea riscului de recidivă. Terapia hormonală funcționează prin blocarea efectelor hormonilor asupra celulelor canceroase sau prin reducerea nivelului de hormoni din organism, împiedicând astfel creșterea și proliferarea celulelor canceroase.

Tamoxifenul este un modulator selectiv al receptorilor de estrogen (SERM), care se leagă de receptorii de estrogen din celulele canceroase, împiedicând estrogenul să se lege și să stimuleze creșterea tumorilor. A fost dovedit că tamoxifenul reduce semnificativ riscul de recidivă și îmbunătățește rata de supraviețuire la femeile aflate în premenopauză și postmenopauză cu cancer mamar cu receptor de estrogen pozitiv.

Inhibitorii de aromatază (de exemplu, anastrozol, letrozol, exemestan) blochează enzima aromatază, care este responsabilă de conversia androgenilor în estrogeni în țesuturile periferice. Prin reducerea producției de estrogeni, scade stimularea creșterii celulelor canceroase. Aceste medicamente au dovedit că sunt deosebit de eficiente la femeile în postmenopauză și au arătat o reducere semnificativă a riscului de recidivă în comparație cu tamoxifenul în anumite cazuri. 

Limitarea aportului de alcool

Limitarea consumului de alcool poate ajuta și aceasta la reducerea riscului de recidivă. Consumul de alcool este asociat cu niveluri mai mari de estrogen în organism. Nivelurile crescute de estrogen pot stimula creșterea celulelor canceroase hormon-dependent, contribuind astfel la recidiva cancerului de sân cu receptor hormonal pozitiv. De asemenea, consumul regulat de alcool poate provoca inflamație cronică în organism. Inflamația cronică este un factor de risc cunoscut pentru dezvoltarea și progresia cancerului, inclusiv a cancerului de sân.

În plus, abuzul de alcool poate slăbi sistemul imunitar, făcând corpul mai vulnerabil la recurența cancerului. Un sistem imunitar puternic este esențial pentru identificarea și distrugerea celulelor canceroase reziduale.

Gestionarea stresului

Și gestionarea stresului prin tehnici de relaxare, plimbări, yoga sau alte activități sănătoase poate contribui la îmbunătățirea stării generale de sănătate și la reducerea riscului de recidivă. Stresul cronic poate afecta negativ calitatea somnului, iar somnul insuficient este asociat cu un risc crescut de recidivă a cancerului de sân. Stresul cronic poate slăbi sistemul imunitar, reducând capacitatea acestuia de a detecta și distruge celulele canceroase. Cum spuneam, un sistem imunitar puternic este crucial pentru prevenirea recidivei cancerului de sân. 

Mai mult decât atât, persoanele care își gestionează stresul eficient sunt mai predispuse să adopte comportamente sănătoase, cum ar fi alimentația echilibrată, exercițiile fizice regulate și evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool. Aceste comportamente contribuie la reducerea riscului de recidivă a cancerului de sân și îmbunătățesc sănătatea generală. 

Recomandarea noastră pentru pacientele care s-au tratat de cancer mamar este să urmeze indicațiile pe care le primesc de la medic referitoare la împiedicarea recidivei și să se informeze din surse serioase despre această boală și riscurile de revenire.

Newsletter DOC dedicat

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Cancer Society - Can I Lower My Risk of Breast Cancer Progressing or Coming Back?  
https://www.cancer.org/cancer/types/breast-cancer/living-as-a-breast-cancer-survivor/can-i-lower-my-risk-of-breast-cancer-progressing-or-coming-back.html
Science Direct - Recreational physical activity reduces breast cancer recurrence in female survivors of breast cancer: A meta-analysis
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1462388922000709
Studiul „Recreational physical activity reduces breast cancer recurrence in female survivors of breast cancer: A meta-analysis”, apărut în European Journal of Oncology Nursing, Volume 59, August 2022, 102162, https://doi.org/10.1016/j.ejon.2022.102162, autori: Noelia Zagalaz-Anula et al.
MDPI - Dietary Fat and Cancer—Which Is Good, Which Is Bad, and the Body of Evidence
https://www.mdpi.com/1422-0067/21/11/4114
Studiul „Dietary Fat and Cancer—Which Is Good, Which Is Bad, and the Body of Evidence”, apărut în Int. J. Mol. Sci. 2020, 21(11), 4114; https://doi.org/10.3390/ijms21114114, autori: Bianka Bojková et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0