Fara scuze: Sportul poate invinge „gena obezitatii”

Multe persoane spun că au kilograme în plus deoarece au moștenit „gena obezității” de la părinții lor, însă oamenii de știință arată că aceasta este doar o scuză. Potrivit unui studiu recent, chiar dacă o persoană are obezitatea „în sânge”, moștenită de la părinți, sportul regulat poate contribui decisiv la prevenirea creșterii în greutate.

Obiceiurile alimentare și nivelul de activitate fizică joacă un rol semnificativ în dezvoltarea obezității, dar și factorii genetici pot contribui la predispoziția unei persoane la acumularea excesivă de kilograme. Este important să înțelegem că obezitatea este o afecțiune complexă, iar influențele genetice și ambientale interacționează într-un mod complex.

Studiile de cercetare au identificat anumite gene care pot fi asociate cu predispoziția la obezitate. Aceste gene pot afecta modul în care corpul procesează și depozitează grăsimile, cum reacționează la foame și sațietate, și pot influența nivelul de energie și metabolismul.

Cu toate acestea, este important să subliniem că predispoziția genetică nu determină în mod necesar obezitatea. Factorii de mediu, precum stilul de viață, alimentația de zi cu zi, nivelul de activitate fizică și alți factori comportamentali, joacă un rol crucial în dezvoltarea și menținerea obezității. Un studiu recent a subliniat că activitățile sportive în familie pot ajuta copiii obezi să crească mai sănătoși și să ajungă în formă bună.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Sportul „bate” obezitatea

Oamenii de știință au arătat că în cazul persoanelor cu o variație a unei anumite gene care mărește riscul de obezitate, sportul practicat în mod regulat pare să reducă cu aproape o treime efectele ADN-ului. 

O genă anume, vinovată de riscul sporit de obezitate

Gena în cauză este cunoscută drept gena FTO. Studiile arată că persoanele cu o anumită variație a acestei gene se confruntă cu un risc ridicat de obezitate. Dar efectele genei nu sunt semnificative și nici „bătute în cuie”, cum s-ar spune. Cercetările au arătat că persoanele purtătoare a două copii ale variației genei FTO (câte una moștenită de la fiecare părinte) cântăresc în medie, cu 3 kg mai mult decât cele care nu sunt purtătoare ale genei respective.

Sportul, impact direct asupra genei obezității

Aceste constatări recente subliniază și o modalitate prin care se poate contracara impactul genei: sportul. „Există gene care par să aibă un impact direct asupra greutății corporale, dar ale căror efecte sunt nesemnificative”, a precizat liderul echipei de cercetare, prof. Mariaelisa Graff de la Universitatea North Carolina din cadrul Chapel Hill. „Depinde foarte mult de comportamentul pe care îl alegeți”, a mai spus cercetătoarea. Rezultatele studiului nu sunt chiar surprinzătoare, potrivit spuselor dr. Timothy Church, cercetător în domeniul obezității, care nu a participat la studiu.

Regimul alimentar, pe primul loc în combaterea obezității

„Acest lucru demonstrează încă o dată că destinul nu ți-e scris în sânge”, a declarat dr. Church, profesor de medicină preventivă în cadrul Centrului de Cercetare Biomedicală Pennington al Universității Statului Louisiana. Dr. Church susține că sportul practicat regulat este, în primul rând, un factor cheie în prevenirea creșterii în greutate și în menținerea greutății corporale după ce o persoană a slăbit și a ajuns la o greutate potrivită.

Sportul este mai puțin eficient în cazul persoanelor obeze care vor să slăbească, a mai spus Church, esențial este ca acestea să își schimbe în primul rând regimul alimentar. 

Concluzia ar fi, potrivit și medicului Chip Lavie de la John Ochsner Heart and Vascular Institute din New Orleans, că sportul contează, indiferent de moștenirea genetică. Dr. Lavie, care nu a participat la studiu, a făcut trimiteri la rezultatele propriului studiu. „Am publicat date care sugerează că principala cauză a creșterii incidenței obezității în ultimele cinci decenii este declinul dramatic al activităților fizice”, a precizat acesta. Potrivit spuselor lui Lavie, cu excepția abonamentelor la sală, americanii sunt în prezent mai puțin activi și la locul de muncă, și acasă (la îndeplinirea sarcinilor de menaj) și în timpul liber.

Sportul prelungește viața

Acesta a mai subliniat că sportul nu contribuie doar la menținerea greutății corporale. Activitatea fizică mărește nivelul de fitness, care, a spus Lavie, este esențial în prevenirea bolilor cardiace și prelungirea duratei de viață. Noile constatări se bazează pe analiza a peste 200.000 de adulți, majoritatea cu descendență europeană, care au participat și la alte studii.

Prof. Graff și colegii săi au analizat informațiile privind greutatea și obiceiurile în materie de sport și au examinat cum interacționează acești factori cu 2,5 milioane de variații genetice. FTO este gena care a fost cel mai strâns asociată cu obezitatea, a precizat Graff. Per total, echipa a arătat că persoanele active, purtătoare ale variației genei FTO, asociată cu obezitatea, par mai rezistente la efectele sale, spre deosebire de persoanele sedentare.

În medie, sportul a diminuat efectele variației genetice cu aproape 30%, potrivit raportului prezentat de cercetători în PLOS Genetics. Au existat anumite indicii conform cărora sportul a influențat și alte gene asociate cu greutatea corporală. Dar prof. Graff susține că singura legătură clară a apărut în cazul variației genei FTO. Ceea ce ar putea avea legătură cu abordarea generală a studiului în ceea ce privește activitățile fizice. 

Dr. Church a mai spus că studiile privind influența geneticii asupra greutății corporale vor deveni din ce în ce mai utile. Dacă anumite variații genetice influențează, spre exemplu, reacția oamenilor la un regim alimentar scăzut în calorii sau la exercițiile de aerobic, acest lucru ar putea contribui la realizarea unor planuri personalizate de slăbire, a sugerat acesta.

Cine este la risc de obezitate?

  • Obezitatea poate afecta oameni din toate categoriile de vârstă, gen și grup etnic, dar anumiți factori pot crește riscul unei persoane de a dezvolta această afecțiune. 
  • Predispoziția genetică poate juca un rol în susceptibilitatea unei persoane la obezitate. Dacă unul sau ambii părinți sunt obezi, există risc mai mare ca și copiii să fie obezi.
  • Un stil de viață sedentar și obiceiurile alimentare nesănătoase, cum ar fi consumul excesiv de alimente bogate în calorii, zahăr și grăsimi, pot contribui la creșterea în greutate.
  • Stresul cronic și lipsa de somn pot afecta echilibrul hormonal și pot contribui la creșterea în greutate.
  • Anumite medicamente, cum ar fi cele pentru tratarea depresiei, anxietății și afecțiunilor endocrine, pot avea ca efect secundar creșterea în greutate.
  • Anumite condiții medicale, cum ar fi hipotiroidismul, sindromul ovarului polichistic (SOP) sau diabetul pot contribui la creșterea în greutate.
  • În unele cazuri, persoanele cu resurse financiare mai reduse pot avea un acces mai limitat la alimente sănătoase sau la educație alimentară adecvată și la facilități de activitate fizică, ceea ce poate contribui la riscul de obezitate.
  • Anumite probleme psihologice, cum ar fi depresia și anxietatea, pot influența obiceiurile alimentare și nivelul de activitate fizică, contribuind astfel la creșterea în greutate.

Cum se poate preveni obezitatea?

Mai ales dacă ești la risc de obezitate, dar nu numai, e bine să te străduiești să previi îngrășarea exagerată, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, care să includă obiceiuri alimentare echilibrate, activitate fizică regulată și gestionarea stresului. Iată câteva strategii eficiente pentru prevenirea obezității:

Alimentație hrănitoare și nu în cantități exagerate

Ca să ții obezitatea la distanță, contează și ce mănânci (o varietate de alimente incluzând fructe și legume proaspete, cereale integrale, proteine slabe și produse lactate sărace în grăsimi), dar și cât mănânci (e indicat să ții cont de dimensiunea porțiilor, după ce calculezi pe internet sau la medicul de familie cam de câte calorii ai nevoie zilnic). Evită consumul prea des de alimente ultra procesate, bogate în calorii și grăsimi saturate și trans lasă-le doar pentru ocazii sau de poftă (carne grasă, brânzeturi topite, mezeluri, prăjituri etc.).

Exerciții fizice regulate

Fii activ fizic regulat: mersul pe jos sau pe bicicletă, alergarea, înotul, yoga sau orice altă formă de exercițiu care îți place (sau, măcar, nu îți displace) trebuie practicată cât mai des. Încearcă să atingi cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată sau 75 de minute de activitate intensă pe săptămână.

Atenție la aportul de alcool

Limitează consumul de alcool și conștientizează aportul caloric asociat cu băuturile alcoolice. Consumul zilnic de lichide e bine să includă mai multă apă simplă, ceaiuri de plante, supe, eventual un smoothie, deci alcoolul, dacă obișnuiești să bei, va fi consumat doar în cantități mici (cel mult o băutură pe zi, ca femeie, și cel mult două, ca bărbat).

Somn adecvat

Deși somnul e o problemă pentru mulți adulți din lumea întreagă, care se luptă cu insomniile și alte tulburări, caută să obții un somn regulat și de calitate (mergi la medic și cere-i sfatul dacă nu poți dormi bine sub nicio formă); lipsa somnului de calitate poate afecta echilibrul hormonal și poate contribui la creșterea greutății, printre multe alte riscuri pe care le are pentru sănătate.

Gestionarea stresului

Stresul este prezent într-un fel sau altul aproape zilnic, deci nu ai cum să-l eviți, cel mult poți să-l combați. Aplică diverse tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi yoga sau alte activități relaxante - dans, drumeții la munte, activități de voluntariat etc. - pentru a evita compulsiile alimentare ca răspuns la stres.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard T.H. Chan - Physical Activity 
https://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-causes/physical-activity-and-obesity/
NCBI - Family sports interventions for the treatment of obesity in childhood: a meta-analysis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9440531/
Studiul „Family sports interventions for the treatment of obesity in childhood: a meta-analysis”, apărut în J Health Popul Nutr. 2022; 41: 40. Published online 2022 Sep 2. doi: 10.1186/s41043-022-00317-7, autori: Lihong Yang et al.
Pub Med - Genome-wide physical activity interactions in adiposity - A meta-analysis of 200,452 adults
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28448500/
Studiul „Genome-wide physical activity interactions in adiposity - A meta-analysis of 200,452 adults”, apărut în PLoS Genet. 2017 Apr 27;13(4):e1006528. doi: 10.1371/journal.pgen.1006528. eCollection 2017 Apr, autori: Mariaelisa Graff et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1