Fara scuze: Sportul poate invinge „gena obezitatii”

Potrivit unui studiu nou, chiar daca aveti obezitatea „in sange”, sportul regulat poate contribui la prevenirea cresterii in greutate.

Oamenii de stiinta au aratat ca in cazul persoanelor cu o variatie a unei anumite gene care mareste riscul de obezitate, sportul practicat in mod regulat pare sa reduca cu aproape o treime efectele ADN-ului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Gena in cauza este cunoscuta drept gena FTO. Studiile arata ca persoanele cu o anumita variatie a acestei gene se confrunta cu un risc ridicat de obezitate. Dar efectele genei nu sunt semnificative sau batute in cuie. Cercetarile au aratat ca persoanele purtatoare a doua copii ale variatiei genei FTO (cate una mostenita de la fiecare parinte) cantaresc in medie, cu 3 kg mai mult decat cele care nu sunt purtatoare ale genei respective.

Noile constatari subliniaza o modalitate prin care se poate contracara impactul genei: sportul.

„Exista gene care par sa aiba un impact direct asupra greutatii corporale, dar ale caror efecte sunt nesemnificative” a precizat liderul echipei de cercetare, Mariaelisa Graff de la Universitatea North Carolina din cadrul Chapel Hill. „Depinde foarte mult de comportamentul pe care il alegeti”. Rezultatele studiului nu sunt chiar surprinzatoare, potrivit spuselor dr. Timothy Church, cercetator in domeniul obezitatii, care nu a participat la studiu.

„Acest lucru, demonstreaza inca o data, ca destinul nu ti-e scris in sange” a spus Church. Acesta este profesor de medicina preventiva in cadrul Centrului de Cercetare Biomedicala Pennington al Universitatii Statului Louisiana. Church sustine ca sportul practicat regulat este, in primul rand, un factor cheie in prevenirea cresterii in greutate si in mentinerea greutatii corporale dupa ce ati slabit.

Sportul este mai putin eficient in cazul persoanelor obeze care vor sa slabeasca, a mai spus Church. Esential este sa va schimbati regimul alimentar. Concluzia ar fi ca "sportul conteaza, indiferent de mostenirea genetica", potrivit dr. Chip Lavie de la John Ochsner Heart and Vascular Institute din New Orleans.

 

 

Lavie, care nu a participat la studiu, a facut trimiteri la rezultatele propriului studiu. „Am publicat date care sugereaza ca principala cauza a cresterii incidentei obezitatii in ultimele cinci decenii este declinul dramatic al activitatilor fizice” a precizat acesta. Potrivit spuselor lui Lavie, cu exceptia abonamentelor la sala, americanii sunt in prezent, mai putin activi la locul de munca, acasa (indeplinirea sarcinilor de menaj) si in timpul liber.

Acesta a mai subliniat ca sportul nu contribuie doar la mentinerea greutatii corporale. Activitatea fizica mareste nivelul de fitness, care, a spus Lavie, este esentiala in prevenirea bolilor cardiace si prelungirea duratei de viata. Noile constatari se bazeaza pe analiza a peste 200.000 de adulti, majoritatea cu descendenta europeana, care au participat si la alte studii.

Graff si colegii sai au analizat informatiile privind greutatea si obiceiurile in materie de sport si au examinat cum interactioneaza acesti factori cu 2,5 milioane de variatii genetice. FTO este gena care este cel mai strans asociata cu obezitatea, a precizat Graff. Per total, echipa a aratat ca persoanele active, purtatoare ale variatiei genei FTO, asociata cu obezitatea, par mai rezistente la efectele sale, spre deosebire de persoanele sedentare.

In medie, sportul a diminuat efectele variatiei genetice cu aproape 30%, potrivit raportului prezentat de cercetatori in editia din 27 aprilie a PLOS Genetics. Au existat anumite indicii conform carora sportul a influentat si alte gene asociate cu greutatea corporala. Dar Graff sustine ca singura legatura clara a aparut in cazul variatiei genei FTO. Ceea ce ar putea avea legatura cu abordarea generala a studiului in ceea ce priveste activitatile fizice. Cele 23% de persoane care au fost cel mai putin active au fost considerate „sedentare”, in timp ce restul au fost considerate „active”.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Church a precizat ca studiile privind influenta geneticii asupra greutatii corporale vor deveni din ce in ce mai utile. Daca anumite variatii genetice afecteaza spre exemplu, reactia oamenilor la un regim alimentar scazut in calorii sau la exercitiile de aerobic, acest lucru ar putea contribui la realizarea unor planuri „personalizate” de slabire, a sugerat acesta.
 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1