5 lucruri esentiale despre cancerul la san

Cancerul mamar poate fi învins în majoritatea cazurilor dacă este depistat cât mai devreme posibil, iar faptul că ești informată te ajută în lupta contra acestei boli. Tocmai de aceea, în acest articol ti-am pregătit câteva informații esențiale pe care trebuie să le ai despre cancerul de sân.

Cancerul mamar este un tip de cancer care debutează în unul sau în ambii sâni. Deși este un cancer predominant la femei, și bărbații pot face cancer mamar.

Campanie DOC-Time ecografie mamara

Cancerul la sân, în creștere la nivel mondial

Cancerul la sân este cel mai frecvent diagnosticat tip de cancer, reprezentând 1 din 8 diagnostice de cancer la nivel mondial, potrivit unui articol științific din 2022. 

În același articol, statisticile furnizate de Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC) arată că, în 2020, au existat aproximativ 2,3 milioane de cazuri noi de cancer mamar la nivel global și aproximativ 685.000 de decese din cauza acestei boli, cu mari variații geografice observate între diverse țări și regiuni ale lumii. 

Cercetătorii prevăd că, până în 2040, povara mondială a cancerului de sân va crește la peste 3 milioane de cazuri noi pe an și la peste 1 milion de decese pe an. Cele mai mari rate de incidență (peste 80 la 100.000 de femei) au fost observate în Australia și Noua Zeelandă, Europa de Vest, America de Nord și Europa de Nord, iar cele mai scăzute rate (sub 40 la 100.000) în America Centrală și Africa de Est.

În România, potrivit unei statistici oferite de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), cancerul mamar ucide anual peste 9000 de românce, iar 8 din 10 femei care locuiesc în zonele rurale ale României nu au efectuat niciodată un control medical al sânilor. Deși cifrele generale par a fi mici, posibilitatea de îmbolnăvire există, tocmai de aceea este important că femeile tinere să fie conștiente de acest tip de cancer. 

Informații fundamentale despre cancerul la sân

Iată câteva aspecte de bază legate de cancerul mamar:

Nu este doar o boală a femeilor de vârsta a treia

Dacă ești o persoană tânără sau la vârsta a doua poate că te gândești că nu e posibil să fii diagnosticată cu un cancer mamar. Din păcate, în ciuda faptului că accesul la informațiile despre boală este în prezent mult mai ușor, multe femei își lasă pe ultimul loc sănătatea și, astfel, apar tot mai multe paciente cu cancer mamar de 20, 30 sau 40 de ani.

Însă nu trebuie să intri în panică dacă îți descoperi un nodul la sân sau mai mulți: majoritatea nodulilor și a modificărilor de la nivelul sânilor unei femei tinere nu sunt de natură canceroasă (sunt formațiuni benigne, nu maligne). 

Dacă atunci când faci duș, de exemplu, simți într-o zi că ai un nodul, mergi la medicul de familie să îți dea o trimitere pentru ginecolog. În urma consultului senologic, medicul îți va face mai departe recomandările necesare. Poți avea nevoie de o ecografie la sân sau de o mamografie, de exemplu.

Detecția precoce nu garantează vindecarea

Deși depistarea cancerului la sân în stadii cât mai timpurii este asociată cu un prognostic mai bun pentru pacientă, acest lucru nu garantează vindecarea, deoarece există mai multe tipuri de cancer mamar, iar unele sunt mai greu de combătut decât altele.
20-30% dintre pacientele cu un stadiu incipient de cancer la sân sunt mai târziu diagnosticate cu cancer metastatic (când cancerul mamar s-a extins și în alte locuri din corp). Deși tratamentele continuă să se îmbunătățească pe zi ce trece, nu există în prezent un leac pentru cancerul mamar metastatic.

Cancerul de sân nu se prezintă întotdeauna ca un nodul

Este adevărat că, în general, cancerul mamar se prezintă sub forma unui nodul la sân, însă majoritatea pacientelor nu își dau seama că ar putea exista și alte semne ale acestei boli la care trebuie să fie atente (mai ales când își fac autoexaminarea sânilor, în mod regulat). Alte simptome posibile ale cancerului mamar pot include: mâncărimi ale sânului, roșeață sau umflătură, încrețirea pielii - un aspect ca de coajă de portocală - și modificări ale mamelonului.

Cancerul mamar nu înseamnă o singură boală

Multe paciente nu cunosc faptul că nu există doar un singur tip de cancer la sân. În realitate, sub umbrela de „cancer mamar” sunt cuprinse multe tipuri și subtipuri ale acești boli grave, cum ar fi: cancerul mamar HER2-pozitiv, cancerul la sân estrogen receptor pozitiv, cancer mamar triplu negativ, invaziv, non-invaziv și cancer la sân inflamator.

Newsletter DOC dedicat

Diferitele tipuri de cancer la sân sunt tratate în mod diferit, în funcție de ceea ce se știe că funcționează cel mai bine pentru acel tip de cancer mamar și în funcție de particularitățile fiecărei paciente. În plus, o persoană tânără care este diagnosticată cu același tip de cancer mamar de care suferă o femeie în vârstă poate avea un prognostic diferit și poate necesita un tratament diferit, din cauza naturii mai agresive a cancerului la adulții tineri.

Și bărbații pot face cancer la sân

O altă idee greșită despre cancerul mamar este că acesta este strict o boală a femeilor. Chiar dacă vasta majoritate a cazurilor de cancer la sân sunt femei, nu uita că și bărbații pot face această boală. Riscul pe toată durata vieții pentru bărbați de a face cancer mamar este de aproximativ 1 la 1000 (mai puțin de 1% dintre toate cazurile de cancer la sân). Deși este rar, este, totuși, important ca bărbații să fie conștienți de pericolele acestei boli, în special cei care au un istoric familial de cancer la sân, cei care au o mutație genetică și cei care au efectuat o terapie cu radiații în zona pieptului.

Cum se poate preveni cancerul mamar?

Cancerul nu este o singură boală, ci un grup de boli înrudite. Genele noastre, stilul de viață și mediul înconjurător pot crește sau pot reduce riscul de a face cancer. Riscul de boală al fiecărei persoane este alcătuit dintr-o combinație a acestor factori. Evitarea factorilor de risc și creșterea factorilor de protecție poate ajuta la prevenirea cancerului. 

Unii dintre factorii de risc nu pot fi evitați (înaintarea în vârstă, un istoric familial de cancer la sân, țesutul mamar dens, menstruația timpurie, lipsa nașterilor), însă alții, precum obezitatea și consumul de alcool, da. Pentru a scădea riscul de cancer la sân:

Nu bea alcool

Alcoolul crește riscul de cancer mamar, așa că, dacă vrei să ți-l scazi, evită alcoolul sau consumă-l doar cu moderație, ocazional. Ghidurile de sănătate sugerează ca femeile să nu bea mai mult de o porție de alcool pe zi. Dacă preferi vinul, o porție înseamnă 150 ml. Dacă bei bere, o porție înseamnă 330 ml.

Fii activă

Mișcarea efectuată regulat este indicată pentru o stare cât mai bună de sănătate, în general, iar unele cerctări au arătat că poate reduce riscul de cancer la sân. Caută să faci măcar două ore și jumătate de sport pe săptămână sau, dacă nu faci un sport anume, găsește diverse alte forme de mișcare, 30 de minute pe zi: plimbări în pas iute, dans, yoga, săpat în grădină, dat cu mopul energic etc.

Păstrează-te la o greutate sănătoasă

Odată cu înaintarea în vârstă, tindem să ne îngrășăm mai repede pentru că metabolismul încetinește. Acordă mai mare atenție alegerilor alimentare și bazează-ți mesele pe legume, fructe, leguminoase și proteine slabe, nu pe grăsimi, prăjeli, pâine albă și produse cu zahăr. Alimentația potrivită și mișcarea regulată despre care am vorbit mai sus te ajută să te menții la o greutate normală pentru vârsta și înălțimea ta.

Cere sfatul medicului

Dacă ai antecedente familiale de cancer la sân sau de modificări moștenite ale genelor BRCA1 și BRCA2, cere sfatul medicului despre alte modalități de a-ți reduce riscul (de exemplu, acesta îți poate recomanda teste imagistice la intervale regulate, pentru a detecta din timp orice anomalie).

Femeile aflate în premenopauză care au un risc ridicat de cancer la sân din cauza acestor modificări ale genelor BRCA1 și BRCA2 pot alege să facă o ooforectomie care să le scadă riscul (eliminarea ambelor ovare atunci când nu există semne de cancer). Aceasta scade cantitatea de estrogen produsă de organism și, ca urmare, scade riscul de cancer la sân.

Unele femei care au un risc ridicat de cancer mamar pot alege să facă o mastectomie de reducere a riscului sau profilactică (îndepărtarea unuia sau a ambilor sâni atunci când nu există semne de cancer).

Știai că și animalele de companie pot face cancer la sân?

Știai că nu doar oamenii pot dezvolta cancer la sân, ci și câinii și pisicile pot face această boală? Deși cancerul mamar este mai răspândit în rândul câinilor decât al pisicilor, acesta tinde să aibă forme mult mai agresive la pisici, spun specialiștii. Prin urmare, dacă ai un animal de companie, e important să-l duci la controale regulate la medicul veterinar pentru a-i oferi șansă la o stare de sănătate cât mai bună.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Breast Cancer 
https://www.msdmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/breast-disorders/breast-cancer
The Breast - Current and future burden of breast cancer: Global statistics for 2020 and 2040
https://www.thebreastonline.com/article/S0960-9776(22)00144-8/fulltext
Studiul „Current and future burden of breast cancer: Global statistics for 2020 and 2040”, apărut în The Breast, 2022, DOI:https://doi.org/10.1016/j.breast.2022.08.010, autori: Melina Arnold et al.
CDC - What Can I Do to Reduce My Risk of Breast Cancer?
https://www.cdc.gov/cancer/breast/basic_info/prevention.htm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0