Speranțe noi în tratarea cancerului mamar triplu negativ

Într-un studiu clinic global s-a descoperit că un anticorp conjugat unic, care furnizează o doză mare de medicament de combatere a cancerului către celulele tumorale printr-un anticorp vizat, poate aproape să dubleze timpul de supraviețuire al pacientelor cu cancer mamar triplu negativ.

Cancerul de sân triplu-negativ este acel tip de cancer mamar care testează negativ pentru receptorii de estrogen, receptorii de progesteron și excesul de proteine HER2., ceea ce înseamnă că creșterea tumorii nu este alimentată de hormonii estrogen și progesteron sau de proteina HER2. Așadar, acest cancer nu răspunde la medicamentele de terapie hormonală sau la medicamentele care vizează receptorii de proteine HER2. Aproximativ 10-20% dintre cancerele de sân sunt de acest gen. 

DOC EXPERT INSIGHTS

Oricine poate fi diagnosticat cu cancer mamar triplu negativ, dar cercetătorii au descoperit că este mai frecvent la adulții cu vârste sub 50 de ani, la femeile hispanice sau din rasa neagră (femeile albe și cele asiatice sunt mai puțin susceptibile) și la persoanele cu mutație BRCA1 (aproximativ 70% dintre cancerele de sân diagnosticate la persoanele cu o mutație BRCA moștenită, în special BRCA1, sunt triplu negative).

Un medicament combinat poate prelungi supraviețuirea în cazul cancerului mamar triplu negativ 

Studiul¹ medicamentului sacituzumab govitecan, care a avut loc la Spitalul General din Massachusetts, a raportat rezultate superioare comparativ cu chimioterapia cu un singur agent, standardul pentru tratarea cancerului de sân metastatic triplu negativ. Rezultatele fazei 3 a studiului ASCENT au fost publicate în revista științifică New England Journal of Medicine.

Potrivit oamenilor de știință, au fost observate rezultate favorabile cu acest medicament versus chimioterapia în ceea ce privește supraviețuirea fără progresie (durata de timp în care cancerul a fost împiedicat să se răspândească), durata de timp dintre începutul tratamentului și progresia cancerului și supraviețuirea generală - durata de timp înainte de decesul provenit din orice cauză.

Aceste descoperiri semnificative din punct de vedere statistic oferă pacientelor cu această boală devastatoare un nou motiv de speranță. Cercetătorii spun este vorba de un progres important și că în continuare trebuie accelerată dezvoltarea de medicamente cu anticorpi și a terapiilor combinate pentru pacientele cu cancer mamar.

Cancerul de sân triplu negativ metastatic este cel mai agresiv tip de cancer mamar, iar perspectiva nu este încurajatoare. Chimioterapia a rămas singura opțiune de tratament standard, dar este asociată cu rate de răspuns scăzute și perioadă scurtă de supraviețuire.
Medicamentul sacituzumab govitecan, care a fost dezvoltat și fabricat de Immunomedics, o filială a Gilead Sciences, a primit aprobarea accelerată de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) în aprilie 2020, pe baza studiilor clinice favorabile de fază 1/2, cu aprobarea completă în funcție de faza de confirmare 3.

ASCENT este un studiu global pentru evaluarea siguranței și eficacității acestui medicament comparativ cu chimioterapia la 529 de paciente cu cancer mamar metastatic triplu negativ al căror cancer a recidivat sau a fost rezistent la cel puțin alte două forme de terapie. 

Autorii studiului au descoperit că supraviețuirea mediană fără progresie cu ajutorul acestui medicament a fost de 5,6 luni comparativ cu 1,7 luni în cazul chimioterapiei și că supraviețuirea globală mediană a fost de 12,1 luni cu administrarea medicamentului, comparativ cu 6,7 luni cu chimioterapia. Studiul a constatat, de asemenea, că rata de răspuns - adică scăderea dimensiunii situsurilor tumorale metastatice - a fost de 35% după administrarea de sacituzumab govitecan, comparativ cu 5% în urma chimioterapiei.

Newsletter DOC dedicat

Anticorpii monoclonali conjugați sunt molecule complexe care combină capacitățile de direcționare ale anticorpilor monoclonali cu puterea medicamentelor citotoxice de a neutraliza cancerul. În cazul sacituzumab govitecan, anticorpul monoclonal caută antigenul (sau proteina), cunoscut sub numele de Trop-2, care este supraexprimat pe suprafața celulelor tumorale, și eliberează medicamentul anticancer SN-38 într-o doză foarte concentrată care distruge celulele canceroase în timp ce le păstrează pe cele normale. Anticorpii monoclonali conjugați au fost stabiliți ca o opțiune de tratament pentru cancerul de sân HER2-pozitiv.

Savanții consideră că aceste medicamente conjugate cu anticorpi sunt deosebit de promițătoare ca elemente de bază pentru tratamente moderne eficiente. Scopul este nu doar de a îmbunătăți perspectivele pacienților, ci și de a încetățeni anticorpii monoclonali conjugați ca terapie de primă linie sau chiar mai devreme, astfel încât acești agenți puternici să poată juca un rol în prevenirea răspândirii tumorale a cancerului de sân triplu-negativ.

Cum se tratează în prezent cancerul mamar triplu negativ?

Cancerul de sân triplu negativ este de obicei tratat cu o combinație de intervenții chirurgicale, radioterapie și chimioterapie. Adesea, pacientelor trebuie mai întâi să le fie îndepărtat nodulul (prin lumpectomie) sau întregul sân (mastectomie), apoi li se fac tratamente de chimioterapie pentru a viza acele celule canceroase care nu pot fi văzute, care rămân în sân sau care s-ar putea răspândi în alte părți ale corpului.

Chimioterapie neoadjuvantă

Cercetările au arătat că atunci când cancerul de sân triplu negativ este tratat cu chimioterapie înainte de operație - ceea ce medicii numesc chimioterapie neoadjuvantă - și există un răspuns complet patologic, supraviețuirea fără boală și supraviețuirea generală sunt îmbunătățite. O modalitate prin care medicii pot evalua eficacitatea tratamentului neoadjuvant este să analizeze țesutul îndepărtat în timpul intervenției chirurgicale pentru a vedea dacă sunt prezente celule canceroase active. Dacă nu sunt prezente celule canceroase active, medicii numesc această situație „răspuns patologic complet”.

Inhibitori PARP

Inhibitorii PARP, cum ar fi olaparibul sau talazoparibul, au fost aprobați pentru a trata cancerul de sân în stadiu avansat HER2-negativ la persoanele cu mutație BRCA1 sau BRCA2. Enzima poli ADP-riboză polimerază (PARP) repară daunele ADN atât în celulele sănătoase, cât și în celulele canceroase. 

Imunoterapie

Medicamentul de imunoterapie atezolizumab în combinație cu medicamentul de chimioterapie paclitaxel legat de albumină sau nab-paclitaxel este aprobat pentru a trata cancerul de sân nerezecabil, avansat local sau metastazat, triplu negativ, PD-L1 pozitiv.

Medicamentele utilizate în imunoterapie funcționează ajutând sistemul imunitar să lucreze mai din greu sau într-o modalitate mai inteligentă pentru a ataca celulele canceroase. Atezolizumab este un medicament inhibitor al punctului de control imun, ceea ce înseamnă că vizează o proteină anume care ajută celulele canceroase să se „ascundă” de sistemul imunitar, în acest caz, proteina PD-L1. Prin inhibarea PD-L1, atezolizumab permite în esență celulelor sistemului imunitar să „vadă” celulele canceroase și să le neutralizeze.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The New England Journal of Medicine - Sacituzumab Govitecan in Metastatic Triple-Negative Breast Cancer
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2028485
1. Studiul „Sacituzumab Govitecan in Metastatic Triple-Negative Breast Cancer”, apărut în The New England Journal of Medicine, 2021; 384:1529-1541 DOI: 10.1056/NEJMoa2028485, autori: Aditya Bardia et al.
CDC - Triple-Negative Breast Cancer
https://www.cdc.gov/cancer/breast/triple-negative.htm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0