Cancerul mamar triplu negativ

Cancerul mamar rămâne principala cauză de deces prin cancer în rândul femeilor din Romînia, cu aproximativ 95. 000 decese în 2020, reprezentând 17% din totalul deceselor provocate de această boală. 

Ce este cancerul la sân triplu negativ

„Calitatea" de carcinom triplu negativ la sân face referire la anumite caracteristici ale celulelor care constituie tumoră mamară. Celulele componente ale tumorii prezintă așa numiții "receptori", care nu sunt altceva decât niște proteine situate în interiorul sau pe suprafața acestora. Acești receptori sunt adevărate organe de simț ale celulei, care primesc semnale de la diverse substanțe și care indică celulei ce are de făcut.

Cei mai uzuali receptori determinați pe piesele anatomopatologice și imunohistochimice sunt receptorii hormonali de estrogen și de progesteron, precum și receptorii Cerb2 sau HER2.

Campanie DOC-Time ecografie mamara

Receptorii hormonali sunt prezenți atât pe suprafața, cât și în interiorul celulelor normale, cât și a unora dintre celulele maligne. Aproximativ 2 din 3 femei au receptori hormonali prezenți. În celulele normale, estrogenul sau progesteronul se leagă de receptorii aferenți și induc mesaje intracelulare care, odată ajunse la nucleul celulelor, stimulează creșterea și funcționarea normală a acestora.
Un procent relativ redus dintre cancerele mamare (20-25%) prezintă receptori HER2. În celulele normale ale glandelor mamare, receptorii HER2 recepționează semnale care stimulează creșterea celulară. Celulele tumorale mamare cu expresie ridicată a genei HER2 cresc și se divid foarte rapid și necontrolat. Terapiile hormonale sau terapiile țintă anti-HER2 interferează cu receptorii specifici de estrogen și de progesteron, respectiv HER2, și pot încetini sau chiar stopa creșterea celulelor neoplazice.

Aproximativ 10-20% dintre cancerele mamare sunt negative, atât pentru receptorii hormonali, cât și pentru gena HER2. Acestea sunt tumorile cunoscute generic drept triplu negative. Din punct de vedere evolutiv, tumorile mamare triplu negative sunt considerate mai agresive, comparativ cu alte cancere mamare. Acestea (cancerele triplu negative) au o capacitate considerabil mai mare de metastazare și de recidivă după tratamentele locale, în special în primii 2-3 ani de după terapia convențională. Ulterior, riscul de reluare de evoluție este similar altor categorii de cancere mamare.

De asemenea, cancerele mamare triplu negative sunt, în general, mai nediferențiate decât alte categorii de cancere. Aceasta înseamnă, în traducere evolutivă, un potențial suplimentar de agresivitate a acestor tumori. În limbaj anatomopatologic, nediferențierea corespunde unui grad G3, frecvent întâlnit în acest tip de cancere mamare.

Tot din considerente anatomopatologice, aceste tumori sunt, în general, de tip "basal like" (70-90%). Noțiunea de "basal like" face referire la tipul celulelor care constituie aceste tumori și care, în general, are morfologie asemănătoare celulelor bazale care delimitează ductele galactofore. Cancerele "basal like" sunt apriori mai agresive, comparativ cu altele.

Factori de risc cancer mamar triplu negativ

Din punct de vedere epidemiologic, cancerele triplu negative apar la femeile tinere și mai puțin după 60 de ani. De asemenea, frecvența acestor cancere este mai mare la femeile afro-americane, comparativ cu cele hispanice sau asiatice. În ceea ce privește mutațiile genetice frecvent întâlnite în cancerele mamare, mutațiile genei BRCA1 sunt frecvent asociate cu cancerele triplu negative.

Simptomele carcinom triplu negativ la sân

Simptomele cancerului la sân triplu negativ sunt similare cu alte tipuri de cancer de sân. Printre acestea se numără: 

  • un nou nodul sau îngroșare a pielii în zona sânului sau axilă
  • o schimbare în dimensiunea sau forma sânului
  • modificări ale pielii la nivelul sânilor, cum ar fi încrețirea, erupția cutanată sau înroșirea pielii
  • prezența unei secreții care se scurge din mamelon la o femeie care nu este însărcinată sau care nu alăptează
  • modificări ale poziției mamelonului

Diagnostic cancer mamar triplu negativ

La multe femei cancerul se „vede” în timpul screening-ului la sân. Dar simptome precum nodul de sân pot fi un semn al cancerului de sân. Prin urmare, este important să verifici orice simptom cu medicul. 

Pentru confirmarea diagnosticului, acesta poate recomanda următoarele teste:

  • o mamografie (o radiografie a sânilor)
  • o ecografie  dacă ai sub 35 de ani)
  • o biopsie – medicul prelevează o mică probă de celule sau țesut din sân pentru a o examina la microscop

În funcție de vârsta pe care ai și dacă alți membri ai familiei au avut cancer de sân, medicul poate recomanda testarea genetică, pentru a afla dacă există o mutație în gena BRCA.

Tratament cancer mamar triplu negativ

Cancerul de sân triplu negativ are mai puține opțiuni de tratament decât alte tipuri de cancer de sân invaziv. Acest lucru se datorează faptului că celulele canceroase nu au receptorii de estrogen sau progesteron sau suficient din proteina HER2 pentru a face ca terapia hormonală sau medicamentele HER2 țintite să funcționeze. Deoarece terapia hormonală și medicamentele anti-HER2 nu sunt opțiuni pentru femeile cu cancer de sân triplu negativ, chimioterapia este adesea folosită.

Chimioterapia

În ceea ce privește chimioterapia, probabil că aceasta reprezintă cea mai eficientă terapie sistemică în cancerul mamar triplu negativ. Motivul eficienței este ritmul rapid de proliferare al acestor tumori și beneficiul substanțial asupra celulelor cu diviziune marcată, așa cum sunt cele frecvent întâlnite în aceste tipuri de cancere.

Newsletter DOC dedicat

Schemele de chimioterapie adjuvantă (secundare operației) sau neoadjuvante (anterior operației cu scop de restaging și diminuare a volumului tumoral) sunt similare oricăror alte forme de cancer mamar. Problemele rămân în caz de boala metastatică în progresie după regimurile standard de chimioterapie.

Rezistență la terapiile standard de tipul antraciclinelor sau taxanilor limitează semnificativ opțiunile terapeutice la un număr relativ redus de variante fără rezistență încrucișată. Din acest motiv, nu există practic un standard terapeutic preferat. Durata răspunsului la tratament este, în general, scurtă, cu reluare de evoluție rapidă și cu o supraviețuire mediană de aproximativ 12-13 luni.

Agenți relativ noi, cum ar fi eribulin sau terapii care au ca baza săruri de platină, în special, la pacienții cu mutații BRCA, reprezintă opțiuni terapeutice actuale. Nu în ultimul rand, inhibitorii VEGF (Vascular Epitelial Growth Factor) de genul acesta, împreună cu asocierea chimioterapică cu acesta și acesta, tind să devină standard terapeutic în această etapă a bolii. 

Inhibitorii de tirozinkinaza au demonstrat o oarecare activitate în cancerele triplu negative, cu o rată de răspuns aproximativ de 15%. De asemenea, anticorpii monoclonali anti EGFR (Endotelial Growth Factor Receptor), folosiți frecvent în cancerele de colon și ale cancerelor din sfera ORL, în ciuda exprimării crescute a EGFR, au avut doar beneficii modeste în ceea ce privește supraviețuirea.

Dintre ultimele achiziții terapeutice ale cancerelor mamare triplu negative, inhibitorii de poli (ADP riboza) și polimeraza (PARP), de exemplu, acesta, reprezintă unele dintre cele mai promițătoare tratamente ale cancerelor asociate mutațiilor BRCA.

Imunoterapia oferită printr-un studiu clinic

Plecând de la succesul imunoterapiei în tratamentul melanomului malign metastatic sau recent al cancerului pulmonar fără celule mici, este de așteptat ca aceste strategii să fie extinse și către alte tumori solide.

Istoric, cancerul mamar a fost considerat multă vreme că este non immunogenic. Cu toate acestea, datele recente au arătat că anumite cancere mamare, în special cele HER2 pozitive sau cele triplu negative sunt, de fapt, imunogenice, iar intensitatea răspunsului imun se corelează direct cu prognosticul.

Rezultatele preliminare ale studiilor clinice al căror obiect îl reprezintă imunoterapia în cancerul mamar, fie că e vorba de anticorpi monoclonali, vaccinuri sau de inhibitori ai punctelor de control, alimentează entuziasmul preliminar. Succesul imunoterapiei în cancerul mamar va depinde de identificarea strategiilor imune adecvate fiecărui tip particular de boală și stadiului corespunzător.

Rămâne, în continuare, aceeași dilemă similară, de altfel majorității neoplaziilor: identificarea unor biomarkeri credibili, specifici fiecărui tip de boală, care să dea informații veridice legate de răspunsul terapeutic. În acest context, încă sunt tatonări în privință puzzle-ului pe care îl reprezintă aceste afecțiuni atât de eterogene și de complexe, tatonări care vizează tratamentul optimal și succesiunea terapeutică cu rezultatele și tolerabilitatea cele mai bune. Rămâne de văzut dacă entuziasmul actual se va regăsi în soluțiile terapeutice pentru cancerele mamare triplu negative în anii următori.

Care sunt efectele secundare frecvente ale tratamentului în cancerul mamar triplu negativ

Pierderea părului

Este posibil să-ți pierzi tot părul în aproximativ două până la patru săptămâni de la începerea chimioterapiei. Acesta va crește din nou începând cu aproximativ patru până la șase săptămâni după ultimul tratament de chimioterapie.

Greaţă

Majoritatea femeilor se simt rău și epuizate timp de o zi sau două după fiecare tratament de chimioterapie. 

Oboseală

Este posibil să te simți obosită sau să ai probleme de memorie după chimioterapie și radioterapie. Cele mai multe dintre aceste reacții adverse dispar la câteva săptămâni după terminarea terapiei.

Modificări ale pielii

Pe sau în jurul pielii unde ai fost tratată cu radiații, este posibil să ai roșeață, ca o arsură solară. 

Ratele de supraviețuire pentru cancerul la sân triplu negativ

Cancerul la sân triplu negativ este considerat un cancer agresiv, deoarece crește rapid, este mai probabil să se fi răspândit în momentul în care este descoperit și este mai probabil să revină după tratament decât alte tipuri de cancer de sân. Perspectivele nu sunt, în general, la fel de bune ca și pentru alte tipuri de cancer de sân.

Ratele de supraviețuire pot oferi o idee despre ce procent de persoane cu același tip și stadiu de cancer sunt încă în viață la un anumit interval de timp (de obicei 5 ani) după ce au fost diagnosticați.  
De exemplu, dacă rata de supraviețuire relativă la 5 ani pentru un anumit stadiu al cancerului de sân este de 90%, înseamnă că femeile care au acel cancer au, în medie, aproximativ 90% șanse să supraviețuiască încă 5 ani după diagnosticare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Institutul Național de Sănătate Publică
https://insp.gov.ro/download/cnepss/stare-de-sanatate/boli_netransmisibile/cancer/ANALIZA-SITUATIE-CANCER-2022.pdf
National Breast Cancer Foundation - Triple Negative Breast Cancer
https://www.nationalbreastcancer.org/triple-negative-breast-cancer
Cancer Research UK - Triple negative breast cancer
https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/breast-cancer/stages-types-grades/types/triple-negative-breast-cancer
Centers for Disease Control and Prevention - Triple-Negative Breast Cancer
https://www.cdc.gov/cancer/breast/triple-negative.htm#
American Cancer Society - Triple-negative Breast Cancer
https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/about/types-of-breast-cancer/triple-negative.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0