Efectele secundare ale chimioterapiei, la pacientele cu cancer de san

Chimioterapia are o lista foarte lunga de efecte adverse, pe care orice femeie diagnosticata cu cancer la san este bine sa le stie.

Efectele secundare ale chimioterapiei sunt, de regula, temporare, iar cele mai multe dintre ele pot fi controlate. Chimioterapia afecteaza pacientele in moduri diferite, iar doua femei carora li se administreaza acelasi medicament se pot simti complet diferit in timpul tratamentului.

Efecte asupra sangelui

Medicamentele administrate prin intermediul chimioterapiei pot afecta, temporar, numarul de celule sanguine sanatoase din corp. Leucocitele, eritrocitele si trombocitele sunt eliberate de maduva osoasa, pentru a le inlocui pe cele folosite, in mod natural, in corp. Chimioterapia reduce capacitatea maduvei osoase de a produce aceste celule sanguine.

Tot din cauza chimioterapiei, creste riscul de infectie (pentru ca nu ai suficiente leucocite in sange), ai un risc mai mare de anemie (pentru ca ai prea putine globule rosii sau eritrocite in sange) si te simti obosita, te invinetesti sau sangerezi mai usor, pentru ca, din pacate, chimioterapia reduce numarul de trombocite (sau plachete sangvine), care ajuta sangele sa se coaguleze.

Caderea parului din cauza chimioterapiei

Pentru unele paciente, pierderea parului poate fi unul dintre cele mai suparatoare efecte secundare ale chimioterapiei. Probabilitatea de a-ti pierde parul depinde de tipul si de cantitatea de medicamente administrate in cadrul chimioterapiei. caderea parului are un impact psihologic important asura pacientelor, de aceea persoana in cauza sau familia nu trebuie sa neglijeze acest aspect si sa contribuie cu solutii. Una dintre acestea ar fi tunsoarea scurta dinaintea instalarii alopeciei medicamentoase, ce creeaza senzatia de control al persoanei asupra acestui gen de reactie secundara. Procurarea unei peruci similare poate ajuta, dar si turbane, sepci, caciulite moderne si adaptarea unui nou tip de vestimentatie mai tinereasca, asortata acestora, ce pot crea si o satre de bine si o preocupare mai vesela. 

in alta ordine de idei trebuie sa stiti ca desi ar putea dura  6-9  luni, parul cazut in urma chimioterapiei se va reface cand celulele de a nivelul cutanat al scalpului sau pielii (ten, axila etc) unde se afla foliculul pilos  nu mai sunt agresate de medicatia citostatica.  In prima faza, firele de par  pot fi  mai subtiri, cu structura  si nuanta diferita fata de obicei. Dar intr-un timp scurt parul isi va reveni  la forma dinainte de tratament, poate insa mai incaruntit. nu se recoamnda vopsirea lui imediata, ci mai degraba pastrarea lui naturala sau folosirea unor nuantatoare cu efect mai bland decat vopseaua.

Sindromul mana-picior indus de chimioterapie

Acesta este un efect secundar comun al unor medicamente folosite in chimioterapie, care, de regula, afecteaza palmele si talpile. Sindromul mana-picior se manifesta printr-o iritatie cutanata, insotita uneori si de furnicaturi, arsuri, sensibilitate crescuta, mancarimi si chiar durere.

Neuropatie periferica

Un alt efect advers are loc in urma tratamentului de acest tip, iar neuropatia periferica are loc cand nervii, in cele mai intalnite cazuri, de la degetele de la maini si de la picioare, sunt deteriorati.

Senzatie de rau, greata si varsaturi

Probabilitatea de a avea greata, de a te simti rau si de a vomita dupa chimioterapie depinde de tipul si de doza medicamentelor care ti-au fost administrate. Insa greata si varsaturile pot fi, de regula, controlate.

Alte efecte asupra sistemului tau digestiv

Chimioterapia iti poate afecta sistemul digestiv in moduri diferite. Unii pacienti devin constipati, alti pacienti au diaree. Unele medicamente folosite in chimioterapie pot face mai probabila indigestia, iar altele pot cauza arsuri la stomac, adica acea senzatie de aciditate care apare in partea inferioara a pieptului.

Probleme dentare si ale cavitatii bucale

Chimioterapia iti poate afecta gura in mai multe moduri. Aceasta terapie poate cauza ulceratii si afte bucale, gura uscata (care poate sa iti creasca riscul de cadere a dintilor), infectii, candidoza bucala, sangerarea gingiilor. Simtul gustului se poate modifica in timpul chimioterapiei, iar alimentele par fara gust sau cu o aroma diferita.

Modificari la nivelul pielii si unghiilor

Unele medicamente iti pot face pielea mai uscata, mai sensibila sau mai predispusa la reactii cutanate. Totodata, unele medicamente iti pot provoca eruptii cutanate. In plus, chimioterapia poate cauza modificari si in ceea ce priveste aspectl unghiilor, ele isi pot schimba culoarea sau textura, devin mai fragile si casante.

Efecte asupra puterii de concentrare sau asupra memoriei

Unele paciente descopera ca tratamentul le afecteaza capacitatea de concentrare si le face mai uituce. Acest lucru este numit deteriorare cognitiva.

Simptome menopauzale

Unele femei au si simptome menopauzale, iar asta se intampla deoarece chimioterapia le afecteaza functionarea ovarelor, care produc estrogen. Daca pacienta nu a ajuns inca la menopauza, menstruatiile ei se pot opri sau pot deveni neregulate in timpul chimioterapiei. Alte simptome menopauzale includ: bufeuri, transpiratii nocturne, modificari de dispozitie, dureri articulare, uscaciune vaginala.

Oboseala

Fatigabilitate este o oboseala extrema si o extenuare care nu dispare o data ce pacienta s-a odihnit sau a dormit.

Efecte asupra fertilitatii

Chimioterapia cauzeaza multe schimbari in interiorul ovarelor, lucru care iti poate afecta capacitatea de a ramane insarcinata.

Riscul de a avea cheaguri de sange

Pacientele cu cancer mamar au un risc mai mare de a face cheaguri de sange. Riscul lor este mai mare din cauza cancerului in sine si din cauza unor tratamente pentru cancerul de san. Faptul ca faci chimioterapie iti creste riscul de formare a cheagurilor de sange, cum este si cazul trombozei venoase profunde.

 

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0