Efectele secundare ale chimioterapiei, la pacientele cu cancer de san

Chimioterapia are o listă foarte lungă de efecte adverse, pe care orice femeie diagnosticată cu cancer de sân este bine să le știe. Efectele secundare ale chimioterapiei sunt, de regulă, temporare, iar cele mai multe dintre ele pot fi controlate. 

Chimioterapia este un tip de tratament medical folosit în principal pentru a trata cancerul, prin utilizarea de medicamente puternice care distrug celulele canceroase. Aceste medicamente sunt concepute pentru a ucide celulele care se divid rapid, caracteristică definitorie a celulelor canceroase. Aceasta, însă, poate avea multe efecte secundare. Cercetări recente arată că peste 97% dintre pacienții care fac chimioterapie au cel puțin un efect secundar, cele mai frecvente fiind oboseala, pierderea apetitului și diareea.

Recomandările Experților DOC

Scopurile chimioterapiei 

Chimioterapia poate încetini dezvoltarea cancerului sau poate reduce dimensiunea tumorilor, chiar dacă nu poate elimina complet cancerul. În anumite cazuri, chimioterapia poate fi utilizată pentru a distruge complet celulele canceroase, eliminând astfel cancerul din organism. După o intervenție chirurgicală sau alte tratamente, medicul poate recomanda chimioterapie pentru a distruge orice celule canceroase rămase și pentru a preveni reapariția bolii. În cazurile avansate, când cancerul nu poate fi vindecat, chimioterapia poate ajuta la reducerea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții pacientului.

Modalități de administrare pentru chimioterapie

  • Oral: medicamentele sunt luate sub formă de pastile sau lichide.
  • Intravenos (IV): administrarea se face direct în venă, fie printr-o perfuzie, fie printr-o injecție.
  • Subcutanat sau intramuscular: medicamentele sunt injectate sub piele sau în mușchi.
  • Administrare locală: presupune creme aplicate pe piele sau injecții direct în tumori.

Efecte secundare generate de chimioterapie la pacientele cu cancer de sân

Chimioterapia afectează pacientele în moduri diferite, iar două femei cărora li se administrează același medicament se pot simți complet diferit în timpul tratamentului pentru cancer de sân. 

Efecte asupra sângelui

Medicamentele administrate în chimioterapie pot afecta, temporar, numărul de celule sangvine sănătoase din corp. Leucocitele, eritrocitele și trombocitele sunt eliberate de măduva osoasă, pentru a le înlocui pe cele folosite, în mod natural, în corp. Chimioterapia reduce capacitatea măduvei osoase de a produce aceste celule sangvine.

Tot din cauza chimioterapiei, crește riscul de infecție (pentru că nu există suficiente leucocite în sânge), apare un risc mai mare de anemie (pentru că există prea puține globule roșii sau eritrocite în sânge) și pacienta se simte obosită, se învinețește sau sângerează mai ușor, pentru că, din păcate, chimioterapia reduce numărul de trombocite (sau plachete sangvine), care ajută sângele să se coaguleze.

Căderea părului 

Pentru unele paciente cu cancer de sân, pierderea părului poate fi unul dintre cele mai supărătoare efecte secundare ale chimioterapiei.

Probabilitatea de a-ți pierde părul depinde de tipul și de cantitatea de medicamente administrate în cadrul chimioterapiei. Căderea părului are un impact psihologic important asura pacientelor, de aceea persoana în cauza sau familia nu trebuie să neglijeze acest aspect și să contribuie cu soluții. 

Una dintre acestea ar fi tunsoarea scurtă dinaintea instalării alopeciei medicamentoase, care creează senzația de control al persoanei asupra acestui gen de reacție secundară. Procurarea unei peruci similare poate ajuta, dar și folosirea unor turbane, șepci, căciulițe moderne și adaptarea unui nou tip de vestimentație mai tinerească, asortată acestora pot crea o stare de spirit ceva mai bună.

În altă ordine de idei, e bine de știut că, deși ar putea dura 6‑9 luni, părul căzut în urma chimioterapiei se va reface când celulele de la nivelul cutanat al scalpului sau pielii (ten, axilă etc.) unde se află foliculul pilos nu mai sunt agresate de medicația citostatică. În prima fază, firele de păr pot fi mai subțiri, cu structura și nuanța diferită față de obicei. Dar într-un timp scurt părul își va reveni la forma dinainte de chimioterapie, poate însă mai încărunțit. Nu se recomandă vopsirea lui imediată, ci mai degrabă păstrarea lui naturală sau folosirea unor nuanțatoare cu efect mai blând decât vopseaua.

Sindromul mână-picior indus de chimioterapie

Acesta este un efect secundar comun al unor medicamente folosite în chimioterapie, care, de regulă, afectează palmele și tălpile. Sindromul mână-picior se manifestă printr-o iritație cutanată, însoțită uneori și de furnicături, arsuri, sensibilitate crescută, mâncărimi și chiar durere. 

Neuropatie periferică

Un alt efect advers care are loc în urma tratamentului pentru cancer de sân, neuropatia periferică apare când nervii, de la degetele de la mâini și de la picioare, în cele mai întâlnite cazuri, sunt deteriorați. 

Senzație de rău, greață și vărsături

Probabilitatea de a avea greață, de a se simți rău și de a vomita după chimioterapie depinde de tipul și de doza medicamentelor care i-au fost administrate pacientei. Însă greața și vărsăturile pot fi, de regulă, controlate cu diferite medicamente, cum ar fi dexametazona, metoclopramida și altele.

Alte efecte asupra sistemului digestiv

Chimioterapia poate afecta sistemul digestiv în moduri diferite. Unele paciente se confruntă cu constipația, altele au diaree. Unele medicamente folosite în chimioterapie pot face mai probabilă indigestia, iar altele pot cauza arsuri la stomac, adică acea senzație de aciditate care apare în partea inferioară a pieptului.

Probleme dentare și ale cavității bucale

Chimioterapia poate afecta gura în mai multe moduri. Această terapie poate cauza ulcerații și afte bucale, gură uscată (care poate să crească riscul de cădere a dinților), infecții, candidoză bucală, sângerarea gingiilor. Simțul gustului se poate modifica în timpul chimioterapiei, iar alimentele să pară fără gust sau cu o aromă diferită.

Efecte asupra puterii de concentrare sau asupra memoriei

Unele paciente descoperă că tratamentul le afectează capacitatea de concentrare și le face mai uituce, să spunem așa. Acest lucru este numit deteriorare cognitivă.

Simptome menopauzale

Unele femei care se tratează pentru cancer de sân pot dezvolta și simptome menopauzale, deoarece chimioterapia le afectează funcționarea ovarelor, care produc estrogen. Dacă pacienta nu a ajuns încă la menopauză, menstruațiile ei se pot opri sau pot deveni neregulate în timpul chimioterapiei. Alte simptome menopauzale includ: bufeuri, transpirații nocturne, modificări de dispoziție, dureri articulare, uscăciune vaginală.

Oboseala

Fatigabilitatea este o oboseală extremă și o extenuare care nu dispare odată ce pacienta s-a odihnit sau a dormit și care poate fi un efect secundar al chimioterapiei.

Efecte asupra fertilității

Chimioterapia cauzează multe schimbări în interiorul ovarelor, lucru care poate afecta capacitatea de a rămâne însărcinată.

Riscul de a avea cheaguri de sânge

Pacientele cu cancer mamar au un risc mai mare de a face cheaguri de sânge. Riscul lor este mai mare din cauza cancerului în sine, dar și din cauza unor tratamente pentru cancerul de sân. Chimioterapia crește riscul de formare a cheagurilor de sânge, cum este și cazul trombozei venoase profunde.

Cum gestionezi efectele secundare ale chimioterapiei?

Gestionarea efectelor secundare ale chimioterapiei este esențială pentru menținerea calității vieții pacientelor cu cancer de sân care urmează acest tratament.

Greața și vărsăturile

Medicul poate prescrie medicamente antiemetice (anti-vărsături) care să fie administrate înainte sau după chimioterapie pentru a preveni sau reduce greața. Consumul de mese mici, frecvente, evitarea alimentelor grase sau condimentate și menținerea unei hidratări adecvate pot ajuta. Aromaterapia și acupunctura pot fi utile pentru unele persoane în reducerea senzației de greață.

Oboseala

Este important să echilibrezi activitatea cu odihna și să asiguri o bună igienă a somnului, inclusiv o oră de culcare constantă și un mediu de dormit liniștit. Activitatea fizică moderată, cum ar fi mersul pe jos sau yoga, poate ajuta la reducerea oboselii și la îmbunătățirea energiei. O alimentație echilibrată, bogată în nutrienți, ajută la menținerea energiei.

Căderea părului

Folosirea unor șampoane blânde și perii moi poate ajuta la prevenirea iritațiilor scalpului. Multe persoane aleg să poarte pălării, eșarfe sau peruci dacă pierd părul. Unele clinici oferă terapia de răcire a scalpului, care poate reduce riscul de cădere a părului în timpul chimioterapiei.

Infecțiile

Evitarea contactului cu persoane bolnave, spălarea frecventă a mâinilor și igiena alimentară scad riscul de infecții. Medicii pot recomanda unele medicamente, cum ar fi factorii de creștere a globulelor albe, pentru a stimula producția acestora și a reduce riscul de infecții. Orice febră sau alte simptome de infecție (dureri, frisoane, tuse) ar trebui raportate imediat medicului.

Anemia 

Dacă anemia este cauzată de lipsa de fier, medicul poate recomanda suplimente. În cazuri severe, poate fi necesară o transfuzie de sânge pentru a crește nivelul de globule roșii.

Tulburările de coagulare

Din cauza riscului crescut de sângerare, pacientele cu cancer de sân care fac chimioterapie ar trebui să evite activitățile care pot cauza răni sau vânătăi. În cazuri severe, medicul poate recomanda tratamente pentru a stimula producția de trombocite.

Modificările digestive

Hidratarea este esențială pentru a preveni deshidratarea asociată cu diareea. În caz de diaree, medicii pot recomanda o dietă cu alimente ușor de digerat (banane, orez, mere, pâine prăjită). În cazul constipației, fibrele și lichidele sunt esențiale. Pentru diaree sau constipație severă, medicul poate prescrie pastile care să ajute la reglarea tranzitului intestinal.

Modificările pielii și unghiilor

Folosirea unor loțiuni hidratante blânde și evitarea produselor chimice agresive pot ajuta la prevenirea uscării sau iritației pielii. Pielea poate deveni mai sensibilă la soare, așa că este important să se utilizeze protecție solară cu factor ridicat (SPF 30+) și îmbrăcăminte de protecție. Unghiile fragile pot beneficia de îngrijire suplimentară prin tăierea regulată și evitarea expunerii la substanțe chimice.

Modificările cognitive

Un carnet sau aplicații pe telefon pentru a nota întâlniri, idei și sarcini pot ajuta la compensarea problemelor de memorie care pot sa apară ca efect al chimioterapiei. Jocurile de stimulare a creierului și exercițiile mentale pot contribui și acestea la păstrarea clarității mintale.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Side effects. Chemotherapy
https://www.nhs.uk/conditions/chemotherapy/side-effects/
NCBI - The Incidence and Severity of Patient-Reported Side Effects of Chemotherapy in Routine Clinical Care: A Prospective Observational Study
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10226821/
Studiul „The Incidence and Severity of Patient-Reported Side Effects of Chemotherapy in Routine Clinical Care: A Prospective Observational Study”, apărut în Cureus. 2023 Apr; 15(4): e38301. Published online 2023 Apr 29. doi: 10.7759/cureus.38301, autori: Bhavana Katta et al.


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0