Mastectomie versus lumpectomie: beneficii si riscuri
Mastectomie versus lumpectomie: beneficii si riscuri
Mastectomie versus lumpectomie: beneficii si riscuri
Când este vorba de tratamentul pentru cancerul mamar, există mai multe tipuri de proceduri chirurgicale care pot fi efectuate. Procedurile precum lumpectomia și mastectomia sunt efectuate pentru a extirpa formațiunea canceroasă (cancerul de sân) și, cu toate că ambele sunt eficiente, au beneficii și riscuri diferite.
Tratamentul pentru cancerul mamar variază în funcție de stadiul cancerului, tipul acestuia și caracteristicile individuale ale pacientei. De obicei, tratamentul implică o combinație de terapii, care pot include intervenții chirurgicale, chimioterapie, radioterapie, terapii hormonale sau terapii țintite.
Intervenția chirurgicală este una dintre cele mai comune opțiuni de tratament pentru cancerul mamar, cele două tipuri principale fiind lumpectomia (chirurgia conservatoare a sânului) și mastectomia (îndepărtarea întregului sân). Uneori, pacienta optează pentru mastectomie bilaterală (îndepărtarea ambilor sâni) pentru a preveni apariția cancerului în viitor. Radioterapia este frecvent folosită după chirurgie, în special după lumpectomie, pentru a distruge celulele canceroase care ar putea rămâne în sân sau în zonele înconjurătoare. Și chimioterapia este un tratament foarte utilizat, în special pentru cancerele de sân mai avansate sau agresive.
În acest articol, ne vom concentra pe cele două tipuri de operații: lumpectomia și mastectomia. Prin procedura de lumpectomie, se păstrează mare parte din țesutul sânului, în timp ce atunci când e vorba de o mastectomie, sânul este extirpat. Medicul va ajuta pacienta să decidă ce opțiune este mai bună în cazul ei. În alegerea procedurii, localizarea și stadiul cancerului mamar sunt factori importanți de care medicul ține cont, precum și alte caracteristici ale pacientei, cum ar fi dimensiunea sânilor.
Ce e bine să știi despre mastectomie și lumpectomie?
Ambele proceduri sunt tratamente eficiente pentru cancerul mamar. Cercetările arată că nu există nicio diferență în ce privește rata de supraviețuire, deși lumpectomia are un risc ușor mai ridicat de recurență a cancerului.
Beneficii lumpectomie
Lumpectomia este mai puțin invazivă în comparație cu o mastectomie. Operația se axează pe țesutul afectat, lucru care ajută la păstrarea formei naturale a sânului pacientei. Durata intervenției este mai scurtă, iar recuperarea fizică este mai rapidă. Pacientele care fac lumpectomie au, în general, o perioadă mai scurtă de convalescență și revin mai repede la activitățile normale în comparație cu cele care fac mastectomie. Păstrarea sânului poate reduce stresul emoțional și psihologic asociat cu pierderea sânului, îmbunătățind stima de sine și calitatea vieții.
Riscuri lumpectomie
O operație cum este lumpectomia are un risc mai mare de recurență a cancerului de sân. Dacă se întâmplă ca boala să revină după o lumpectomie, pacienta va avea nevoie de intervenție chirurgicală suplimentară.
Pacientele cărora li se face o lumpectomie, de regulă, urmează ședințe de radioterapie, pentru ca medicul să se asigure că celulele canceroase au fost distruse. Pacienta ar putea face radioterapie 5 zile pe săptămână, într-un interval care poate ajunge la 7 săptămâni.
Se întâmplă ca radioterapia să aibă efecte adverse, cum ar fi:
afectarea țesuturilor din apropierea zonei tratate
oboseală
durere de sâni
un număr scăzut de leucocite în sânge
reacții cutanate, cum ar fi roșeață, mâncărimi sau inflamație
Beneficii mastectomie
Operația de mastectomie oferă cel mai mare confort la nivel psihic pentru paciente. Îndepărtarea întregului sân afectat de boală are o șansă mai mare de a preveni reapariția cancerului de sân și scade riscul ca pacienta să aibă nevoie de intervenții chirurgicale suplimentare, ceea ce oferă o liniște mai mare din punct de vedere emoțional.
În plus, pacientele care trec printr-o operație precum mastectomia nu necesită, de regulă, radioterapie, în special dacă ganglionii limfatici nu sunt afectați și cancerul nu s-a răspândit. Acest lucru este un beneficiu important pentru femeile care nu doresc sau nu pot face radioterapie din motive medicale (de exemplu, alte probleme de sănătate sau expuneri anterioare la radiații).
În unele cazuri, cum ar fi cancerul de sân inflamator sau atunci când tumora este foarte mare în raport cu dimensiunea sânului, mastectomia poate fi singura opțiune care elimină în mod eficient cancerul.
Riscuri mastectomie
O mastectomie este o procedură mult mai invazivă în comparație cu lumpectomia și necesită o perioadă mai lungă de spitalizare. Timpul de recuperare poate fi mai mare, iar pacienta poate să aibă unele efecte secundare, cum ar fi: durerea, sensibilitatea la durere, edemul, senzația de amorțeală în zona pieptului sau a brațului, mobilitate limitată în zona afectată, acumularea unui volum de sânge în zona operată.
Mastectomia reprezintă, în același timp, extirparea permanentă a sânului pacientei, operație care poate avea efecte la nivel psihologic. Multe paciente aleg, ca urmare a unei mastectomii, și o operație de reconstrucție mamară, lucru care înseamnă costuri mai mari și timp de recuperare mai mare.
În general, cui îi este recomandată o lumpectomie?
O lumpectomie este o intervenție chirurgicală recomandată, în principal, pentru tratamentul cancerului de sân în stadii incipiente. Această procedură implică îndepărtarea tumorii și a unei mici porțiuni din țesutul sănătos din jur, păstrând în același timp restul sânului. Cum am discutat, lumpectomia este o alternativă mai puțin invazivă la mastectomie, care presupune îndepărtarea completă a sânului.
De obicei, lumpectomia este recomandată atunci când tumora este mică și localizată, adesea în stadiile 0, I sau II ale cancerului de sân. Tumora trebuie să fie suficient de mică în comparație cu dimensiunea sânului, astfel încât chirurgul să o poată îndepărta cu marginile de siguranță adecvate, lăsând în urmă suficient țesut mamar sănătos.
După lumpectomie, majoritatea pacientelor necesită radioterapie pentru a reduce riscul de recurență locală a cancerului. Este esențial ca pacienta să poată tolera acest tratament post-operator. Unele femei aleg lumpectomia pentru a evita îndepărtarea întregului sân, preferând o soluție conservatoare.
Pacientele care nu prezintă multiple tumori în același sân, nu au forme agresive de cancer de sân sau nu suferă de afecțiuni genetice (de exemplu, mutații BRCA) care cresc semnificativ riscul de recidivă, sunt candidate bune pentru lumpectomie.
În general, cui îi este recomandată o mastectomie?
Mastectomia este o intervenție chirurgicală care implică îndepărtarea completă a unui sân și, uneori, a ganglionilor limfatici din apropiere, pentru a trata sau preveni cancerul mamar. Această procedură este recomandată în anumite situații specifice, în funcție de caracteristicile cancerului și de factori personali.
Mastectomia este adesea necesară atunci când tumora este mare în raport cu dimensiunea sânului sau dacă cancerul s-a răspândit în mai multe zone ale sânului (cancer multifocal sau multicentric). Dacă tumora este mare sau foarte agresivă (de exemplu, cancerul de sân triplu negativ), mastectomia poate fi recomandată pentru a reduce riscul de recidivă.
Mastectomia se recomandă și în caz de cancer de sân inflamator: Acesta este un tip rar și agresiv de cancer mamar care necesită adesea mastectomie împreună cu alte forme de tratament, cum ar fi chimioterapia și radioterapia. De asemenea, dacă o femeie a avut anterior cancer de sân și acesta revine, mastectomia poate fi necesară pentru a controla boala. Dacă o pacientă nu poate suporta radioterapia sau dacă a primit deja radioterapie la sânul afectat, mastectomia poate fi indicată ca soluție definitivă.
Unele femei aleg mastectomia pentru a elimina complet riscul de recidivă locală, chiar și atunci când o lumpectomie ar putea fi o opțiune, deoarece nu vor să treacă prin radioterapie sau să își facă griji cu privire la monitorizarea viitoare a sânului rămas. În unele cazuri, femeile cu cancer lobular in situ pot opta pentru mastectomie dacă prezintă un risc mare de a dezvolta cancer invaziv.
Femeile care prezintă mutații genetice (cum ar fi BRCA1 sau BRCA2) care le cresc semnificativ riscul de a dezvolta cancer de sân pot alege să facă o mastectomie preventivă (profilactică) pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer.
Factori de decizie pentru lumpectomie sau mastectomie
Deși majoritatea femeilor preferă lumpectomia, care este o operație mai puțin invazivă (în multe cazuri, lumpectomia este o procedură care îi permite pacientei să se întoarcă acasă în aceeași zi, după operație), luarea deciziei între cele două proceduri depinde de următorii factori la care pacienta trebuie să se gândească:
Vrei să îți păstrezi sânul?
Dacă pentru tine este important ca sânul să rămână nemodificat, ai putea alege o lumpectomie urmată de radioterapie.
Vrei ca sânii tăi să se potrivească pe cât posibil în privința dimensiunilor?
Pentru cele mai multe paciente, lumpectomia are un bun rezultat de natură estetică. În cazuri rare, când o zonă mai mare de țesut canceros trebuie extirpată, lumpectomia poate face ca sânul să arate mai mic sau să aibă un aspect modificat. E bine de știut că există tipuri de reconstrucție mamară disponibile atât pentru lumpectomie (dacă e cazul), cât și după mastectomie.
Cât de teamă îți este că boala va reveni?
Dacă extirparea întregului sân afectat te-ar ajuta să te îngrijorezi mai puțin în legătură cu posibilitatea revenirii cancerului mamar, atunci ai putea lua în considerare mastectomia.
Cel mai indicat este să ceri sfatul medicului chirurg și să nu eziți să îi pui întrebări, pentru că el este cel mai în măsură să îți explice beneficiile și riscurile ambelor proceduri în cazul tău.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Breast Cancer - Mastectomy vs Lumpectomy
https://www.breastcancer.org/treatment/surgery/mastectomy-vs-lumpectomy
NCBI - Comparative Effectiveness Analysis of Lumpectomy and Mastectomy for Elderly Female Breast Cancer Patients: A Deep Learning-based Big Data Analysis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10524818/
Studiul „Comparative Effectiveness Analysis of Lumpectomy and Mastectomy for Elderly Female Breast Cancer Patients: A Deep Learning-based Big Data Analysis”, apărut în Yale J Biol Med. 2023 Sep; 96(3): 327–346. Published online 2023 Sep 29. doi: 10.59249/IAJU7580, autori: Jiping Wang et al.
Te-ar mai putea interesa și...