Mastectomie versus lumpectomie: beneficii si riscuri

Cand este vorba de tratamentul pentru cancerul mamar, exista mai multe tipuri de proceduri chirurgicale care pot fi efectuate.

Procedurile precum lumpectomia si mastectomia sunt efectuate pentru a extirpa formatiunea canceroasa (cancerul de san). Desi ambele proceduri sunt eficiente, ele au beneficii si riscuri diferite.

Prin procedura de lumpectomie, se pastreaza mare parte din tesutul sanului, in timp ce in cadrul unei mastectomii, sanul este extirpat. Medicul va ajuta pacienta sa decida ce optiune este mai buna in cazul ei. In alegerea procedurii, localizarea si stadiul cancerului mamar sunt factori importanti de care medicul tine cont, precum si alte caracteristici ale pacientei, cum ar fi dimensiunea sanilor.

Ce trebuie sa stii despre mastectomie si lumpectomie

Ambele proceduri sunt tratamente eficiente pentru cancerul mamar. Cercetarile arata ca nu exista nicio diferenta in ce priveste rata de supravietuire a oricarei proceduri, desi lumpectomia are un risc usor mai ridicat de recurenta a cancerului.

Newsletter DOC dedicat

Beneficii lumpectomie

Lumpectomia este mai putin invaziva in comparatie cu o mastectomie. Operatia se axeaza pe tesutul afectat, lucru care ajuta la pastrarea formei naturale a sanului pacientei.

Riscuri lumpectomie

O operatie cum este lumpectomia are un risc mai mare de recurenta a cancerului de san. Daca se intampla ca boala sa revina dupa o lumpectomie, pacienta va avea nevoie de interventie chirurgicala suplimentara.

Pacientele carora li se face o lumpectomie, de regula, urmeaza sedinte de radioterapie, pentru ca medicul sa se asigure ca celulele canceroase au fost distruse. Pacienta ar putea face radioterapie 5 zile pe saptamana, intr-un interval care poate ajunge la 7 saptamani.

Se intampla ca radioterapia sa aiba efecte adverse, cum ar fi:

  • afectarea tesuturilor din apropierea zonei tratate
  • oboseala
  • durere de sani
  • un numar scazut de leucocite in sange
  • reactii cutanate, cum ar fi roseata, mancarimi sau inflamatie

Beneficii mastectomie

Operatia de mastectomie ofera cel mai mare confort la nivel mental pentru paciente. Indepartarea intregului san afectat de boala are o sansa mai mare de a preveni reaparitia cancerului de san si scade riscul ca pacienta sa aiba nevoie de interventii chirurgicale suplimentare. In plus, pacientele care trec printr-o operatie precum mastectomia nu necesita, de regula, radioterapie.

Riscuri mastectomie

O mastectomie este o procedura mult mai invaziva in comparatie cu lumpectomia si necesita o perioada mai lunga de spitalizare. Timpul de recuperare poate fi mai mare, iar pacienta poate sa aiba unele efecte secundare, cum ar fi: durerea, sensibilitatea la durere, edemul, senzatia de amorteala in zona pieptului sau a bratului, mobilitate limitata in zona afectata, acumularea unui volum de sange in zona operata.

O mastectomie reprezinta, in acelasi timp, extirparea permanenta a sanului pacientei, operatie care poate avea efecte la nivel psihologic. Multe paciente aleg, ca urmare a unei mastectomii, si o operatie de reconstructie mamara, lucru care inseamna costuri mai mari si timp de recuperare mai mare.

Factori de decizie

Desi majoritatea femeilor prefera lumpectomia, care este o operatie mai putin invaziva (in multe cazuri, lumpectomia este o procedura care ii permite pacientei sa se intoarca acasa in aceeasi zi, dupa operatie), luarea deciziei intre cele doua proceduri depinde de urmatorii factori la care pacienta trebuie sa se gandeasca:

  • Vrei sa iti pastrezi sanul? Daca pentru tine este important ca sanul sa ramana nemodificat, ai putea alege o lumpectomie urmata de radioterapie.
  • Vrei ca sanii tai sa se potriveasca pe cat posibil in privinta dimensiunilor? Pentru cele mai multe paciente, lumpectomia are un bun rezultat de natura estetica. In cazuri rare, cand o zona mai mare de tesut canceros trebuie extirpata, lumpectomia poate face ca sanul sa arate mai mic sau sa aiba un aspect modificat. E bine de stiut ca exista tipuri de reconstructie mamara disponibile atat pentru lumpectomie (daca e cazul), cat si dupa mastectomie.
  • Cat de teama iti va fi ca boala va reveni? Daca extirparea intregului san afectat te-ar ajuta sa te ingrijorezi mai putin in legatura cu posibilitatea revenirii (recurentei) cancerului mamar, atunci ai putea lua in considerare mastectomia.
Cere sfatul medicului tau chirurg si nu ezita sa ii pui intrebari, pentru ca el este cel mai in masura sa iti explice beneficiile si riscurile ambelor proceduri.


Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0