Viata dupa mastectomie: cum faci fata emotiilor

Poate fi extrem de greu - atât din punct de vedere emoțional, cât și fizic - să te adaptezi la schimbările prin care trece corpul tău, după un cancer mamar. Fie că ai pierdut o parte sau tot țesutul din sânul tău, fie că ai suferit o mastectomie simplă sau dublă, este normal să te confrunți cu sentimente puternice.

Când ești nevoită să iei decizii dificile

După lupta cu cancerul la sân, trebuie să te gândești la intervenția de chirurgie reconstructiva. Să decizi dacă îți vei face o operație de reconstrucție a sânului sau nu după o mastectomie este o alegere foarte personală.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ai putea, de pildă, să alegi să îți faci operația de reconstrucție a sânului. Sau ai putea, la fel de bine, să te simți mai confortabil folosind un sutien special, numit sutien post-mastectomie, care are o croială specială. Unele femei care au avut o mastectomie dublă aleg să rămână cu "pieptul plat", fără să apeleze la implanturi mamare. Înainte de a lua o decizie finală, alocă-ți cât timp ai nevoie pentru a te informa despre toate opțiunile disponibile.

Cum faci fața efectelor emoționale și sexuale ale unei mastectomii

Psihologii spun că întotdeauna există o perioadă de acomodare după o astfel de schimbare majoră în viața ta, ca pacientă care a avut cancer de sân. Este posibil să te simți mai puțin atrăgătoare, să ai dificultăți atunci când trebuie să mergi la cumpărături după haine și alte obiecte vestimentare sau poate că ai alte păreri sau sentimente în legătură cu viața ta sexuală. Important este să știi că procesul prin care înveți să fii confortabilă cu noul tău corp va necesita timp, așa că nu te grăbi și acordă-ți timpul necesar pentru a te vindeca emoțional.

Mastectomia și imaginea de sine

Bătăliile ori conflictele interne cele mai frecvente cu care se confruntă femeile, după ce au pierdut un sân în urma diagnosticului de cancer mamar, includ faptul că se simt mai puțin "feminine" sau că își fac multe griji în legătură cu faptul că vor fi mai puțin atrăgătoare pentru partenerul lor. Aceste motive de îngrijorare ar putea să fie ceva mai pronunțate în cazul femeilor care vor să înceapă din nou să își dea întâlniri după ce au învins cancerul.

O parte din procesul de vindecare, însă, este să înveți să te simți confortabilă cu (și chiar să înveți să îți iubești) noul tău corp. Uneori, ai nevoie de ajutor pentru a trece prin această perioadă inițială de "acomodare". Poți căuta grupuri de suport sau ajutor de specialitate, apelând la un psiholog sau psihoterapeut.

Sexul și sexualitatea după mastectomie

Schimbările apărute în imaginea de sine îți pot afecta, totodată, viață sexuală, fie din punct de vedere fizic, fie mental. Drept rezultat al operației de cancer mamar, este posibil că unele femei să aibă o senzație scăzută la nivelul pielii de pe sân și mamelon. Chiar dacă nu a fost îndepărtat întregul sân sau chiar dacă ai avut o operație de reconstrucție a sânului, este posibil să nu simți lucrurile la fel ca înainte când îți atingi mamelonul. În plus, te poți simți nesigură în legătură cu modul în care partenerul tău va reacționa la noul tău corp.

Nu trebuie să vă grăbiți pentru a reaprinde "flacăra" în dormitor. Acordă-ți timp, discută deschis cu partenerul tău și experimentează cu el noi poziții, care te fac să te simți mai confortabil și care nu te fac să te gândești la cum arăți. Cel mai important, ai răbdare cu tine.

Cumpăratul hainelor după mastectomie

Dacă ai trecut printr-o operație de reconstrucție a sânului, vei descoperi acum că multe dintre vechile tale haine nu îți mai vin la fel ca înainte. Folosește această oportunitate pentru a cumpără haine de diferite stiluri. Sutienele speciale post-mastectomie te pot ajuta, "umplând" golurile din rochii sau cămăși, iar astfel te vei simți mai confortabil în pielea ta atunci când ieși în oraș.

Ce sutiene ar trebui să porți în primul an după mastectomie

În primul an după operația la sân (cum ar fi mastectomia), cel mai bine este să porți un sutien care are:

  • cusături moi
  • o bandă inferioară largă (banda care trece sub cupe și care înconjoară spatele)
  • panouri frontale și laterale adânci
  • cupe pline
  • separarea cupei (centrul sutienului dintre cupe ar trebui să stea plat pe piept)
  • bretele complet reglabile
  • fără sârme cusute sub fiecare cupă

Poate dura până la un an pentru ca zona să se recupereze după intervenție chirurgicală, nervii să se repare și orice modificări ale pielii de la radioterapie pentru a se vindeca. Tipul de sutien de care ai nevoie se poate schimba și din cauza greutății și a altor modificări legate de tratament în acest timp.

Cel mai bine este să eviți să porți un sutien cu sârmă în timp ce zona se recuperează după operație, deoarece sârmele te pot incomoda. Alege sutiene care au un conținut ridicat de bumbac. Acestea vor fi mai blânde cu pielea ta în timp ce se vindecă. Odată ce pielea din zona pieptului s-a vindecat și s-a așezat, ceea ce poate dura până la un an, poți purta sutiene mai puțin restrictive.  

Depresia după mastectomie

Este normal să te simți frustrată sau să te simți cu moralul la pământ după mastectomie și după tratamentele pe care le-ai făcut pentru a scăpa de cancerul mamar. Cu toate acestea, disperarea sau momentele când te simți fără valoare, în special când sentimentele și emoțiile negative îți afectează viața de zi cu zi, sunt semnele unei depresii. Dacă sentimentele tale nu se schimbă pe măsură ce timpul trece, discută cu un psihoterapeut ori un psiholog, pentru că doar un specialist te poate ajuta să îți vezi mai departe de viața ta, după mastectomie.

Mastectomia poate afecta calitatea vieții pacientelor cu cancer la sân?

Potrivit unui nou studiu, tipul de intervenție chirurgicală ales de femeile tinere cu cancer la sân în stadiu incipient le-ar putea afecta calitatea vieții ani mai târziu 1. Femeile cărora li s-a îndepărtat chirurgical unul sau ambii sâni (o mastectomie unilaterală sau bilaterală) au avut scoruri mai mici la un studiu privind calitatea vieții, indicând o calitate mai proastă a vieții, decât femeile care au suferit o intervenție chirurgicală pentru a elimina doar tumora și unele țesuturi sănătoase din apropiere (chirurgie de conservare a sânilor), au descoperit cercetătorii.

Newsletter DOC dedicat

Cercetătorii au trimis un chestionar numit BREAST-Q la 560 de femei care au supraviețuit cancerului la sân ( acestea aveau 40 de ani sau erau mai tinere la momentul diagnosticului) pentru a-l completa. Femeile au fost întrebate despre mai multe subiecte, inclusiv satisfacția lor față de sânii după operație, bunăstarea psihosocială (de exemplu, nivelul de anxietate) și bunăstarea sexuală.

În fiecare dintre aceste zone, răspunsurile au fost diferite în funcție de faptul dacă o femeie a suferit o intervenție chirurgicală de conservare a sânilor, mastectomie unilaterală sau mastectomie bilaterală. Femeile care au suferit o mastectomie urmată de radioterapie au raportat cele mai mici scoruri, indicând o calitate mai slabă a vieții. Prin urmare, cercetătorii au ajuns la concluzia că alegerile chirurgicale pe care le fac femeile cu cancer la sân pot avea un impact asupra calității vieții lor pe termen lung.

Selectarea unui tratament chirurgical potrivit

Un număr tot mai mare de femei cu cancer de sân în stadiu incipient aleg mastectomia. Acestea includ femeile cu cancer în stadiu incipient la un sân, care aleg să se supună unei mastectomii profilactice contralaterale - intervenție chirurgicală care îndepărtează celălalt sân (sănătos).
 
Într-adevăr, majoritatea participantelor la studiul menționat mai sus au avut cancer de sân în stadiu incipient și multe dintre ele ar fi fost candidatele potrivite pentru o intervenție chirurgicală de conservare a sânilor, cum ar fi o lumpectomie, potrivit specialiștilor.  Cu toate acestea, 72% dintre acestea au ales să facă o mastectomie (20% au ales mastectomia unilaterală și 52% au ales mastectomia bilaterală) și 28% au ales să facă o intervenție chirurgicală de conservare a sânilor.

Participantele la studiu au completat chestionarul BREAST-Q la o medie de 5,8 ani după diagnosticul lor de cancer. Majoritatea erau căsătorite, au declarat că au o situație financiară bună și aveau studii universitare.

Rezultatele noului studiu ar trebui să fie încorporate în consilierea pacienților, atrag atenția specialiștii. Scorurile mai scăzute ale calității vieții după mastectomie în comparație cu terapia de conservare a sânilor ar trebui incluse în discuțiile despre beneficiile mastectomiei față de terapia de conservare a sânilor.

De altfel, specialiștii spun că femeile cu cancer de sân în stadiu incipient au un risc scăzut de a dezvolta cancer la celălalt sân (contralateral). Aceste informații ar trebui transmise pacientelor diagnosticate cu cancer mamar incipient. Rezultatele acestui studiu subliniază importanța efectuării cercetărilor asupra supraviețuitoarelor de cancer, astfel încât femeile care iau în considerare o intervenție chirurgicală la sân să poată fi informate despre problemele legate de calitatea vieții.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Long-Term Quality of Life (BREAST-Q) in Patients with Mastectomy and Breast Reconstruction”, Int J Environ Res Public Health. 2021 Sep, Silvia García-Solbas, Miguel Ángel Lorenzo-Liñán, Gracia Castro-Luna
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8472119/
National Cancer Institute - Breast Cancer Surgery Choice May Affect Young Survivors’ Quality of Life
https://www.cancer.gov/news-events/cancer-currents-blog/2021/breast-cancer-mastectomy-quality-of-life

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0