

O imunoterapie noua a dus la regresul complet al cancerului de san [studiu]
O imunoterapie noua a dus la regresul complet al cancerului de san [studiu]
O imunoterapie noua a dus la regresul complet al cancerului de san [studiu]
O forma experimentala de imunoterapie a sters complet orice urma de cancer mamar la o pacienta la care, in trecut, alte tratamente nu au functionat.
Imunoterapia este o forma de terapie pentru cancer, care stimuleaza sistemul imunitar al corpului, ajutandu-l in lupta contra tumorilor.
Transferul de celule de adoptie (ACT sau adoptive cell transfer) este un tip de imunoterapie care intareste un anumit tip de celule care fac parte din sistemul imunitar, si anume celulele T sau limfocitele T.
In cadrul metodei transferului de celule de adoptie, expertii colecteaza limfocitele T din tumora maligna si izoleaza celulele sistemului imunitar care sunt cele mai agresive in lupta contra cancerului. Apoi, oamenii de stiinta dezvolta aceste limfocite T in numar cat mai mare, in laborator, si apoi le reintroduc in corpul pacientului, fiind administrate intravenos.
Transferul de celule de adoptie (ACT) s-a dovedit a fi eficient in tratamentul mai multor forme de cancer, cum ar fi melanomul, cancerul pulmonar si cel de la vezica urinara, iar toate aceste boli sunt caracterizate de un nivel sporit de mutatii genetice.
Pe de alta parte, aceasta forma de terapie nu este deosebit de eficienta impotriva cancerelor care au mai putine mutatii, cum este cancerul la stomac, la esofag, cancerul ovarian si cancerul la san.
Recent, insa, o forma noua si imbunatatita a transferului de celule de adoptie a dus la regresul complet al cancerului mamar la o pacienta care in trecut nu a raspuns la toate celelalte tratamente, nici chiar la chimioterapie si nici la hormonoterapie, scrie medicalnewstoday.com.
Tratamentul a fost administrat ca parte din a doua faza a unui studiu clinic, condus de dr. Steven A. Rosenberg, seful sectiei de chirurgie, de la Center for Cancer Research (CCR), iar rezultatele studiului au fost publicate in 2018 in revista "Nature Medicine".
Ce a insemnat tratamentul care a dus la regresul complet al cancerului mamar
Noutatea acestei forme experimentale de imunoterapie consta in folosirea unor celule, numite limfocite infiltrante ale tumorilor (TILS), pentru a tinti mutatiile din interiorul tumorilor.
In acest caz care a fost studiat, pacienta cu cancer mamar s-a inscris la studiul clinic dupa ce alte tratamente nu au dat rezultate in cazul ei: chimioterapia si tratamentul hormonal.
Echipa dr. Rosenberg a analizat ADN-ul si ARN-ul din tumora pacientei si le-au comparat cu ADN-ul si ARN-ul din tesuturile normale, pentru a descoperi ce mutatii genetice erau specifice pentru acest tip de cancer. Cercetatorii au descoperit 62 de mutatii diferite si au testat care dintre limfocitele infiltrante ale tumorilor (TILS) au capacitatea de a recunoaste aceste mutatii genetice. Ei au descoperit ca unele limfocite infiltrante ar putea recunoaste 4 mutatii.
Desi aceste limfocite infiltrante ale tumorilor au fost colectate si dezvoltate in laborator, pacienta a luat si un medicament (pembrolizumab), care este un fel de inhibitor care ajuta sistemul imunitar sa reactioneze mai puternic in fata cancerului.
Dupa acest tratament, cancerul mamar a disparut complet. Au trecut, scrie medicalnewstoday.com, 22 de luni de cand a avut loc regresul complet al cancerului, iar de atunci, tumorile nu au revenit.
Autorul principal al studiului spera ca aceste rezultate sunt generalizabile si ca, in curand, ele pot fi aplicabile in cazul unei palete largi de pacienti. "Am dezvoltat o metoda cu rezultate foarte inalte, pentru a identifica mutatiile prezente intr-un cancer si care sunt recunoscute de sistemul imunitar", a declarat dr. Rosenberg.
El a subliniat, insa, faptul ca acest tratament nu depinde de tipul de cancer de care sufera pacientul, ci de mutatiile existente la nivelul tumorii.
"Toate cancerele au mutatii si acesta este lucrul pe care noi il atacam cu ajutorul acestei imunoterapii. Aceasta cercetare este in prezent experimentala, dar deoarece aceasta noua abordare a imunoterapiei depinde de mutatii si nu de tipul de cancer, este, intr-un fel, o schita pe care o putem folosit pentru tratamentul multor tipuri de cancer.", a mai spus dr. Rosenberg.
Si alti oameni de stiinta sunt de aceeasi parere. "Acesta este un studiu de caz care ilustreaza foarte bine lucrurile, care subliniza, inca o data, puterea pe care o are imunoterapia. Daca concluziile sunt confirmate in cadrul unui studiu mai larg, ele promit extinderea la o scara mult mai larga a acestei terapii cu limfocite T, pentru un spectru mai larg de cancere.", a declarat Tom Mistel, directorul CCR.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul "Immune recognition of somatic mutations leading to complete durable regression in metastatic breast cancer", publicat in 2018, in Nature Medicine, autori: Nikolaos Zacharakis, Harshini Chinnasamy, Mary Black, Hui Xu, Yong-Chen Lu, Zhili Zheng, Anna Pasetto, Michelle Langhan, Thomas Shelton, Todd Prickett, Jared Gartner, Li Jia, Katarzyna Trebska-McGowan, Robert P. Somerville, Paul F. Robbins, Steven A. Rosenberg, Stephanie L. Goff, Steven A. Feldman.