Scaderea nivelului de estrogen creste predispozitia pentru dureri lombare

Cercetările arată o legătură între menopauză și degenerarea discurilor intervertebrale, deci între scăderea nivelului de estrogen și instalarea sau accentuarea durerilor lombare. De ce apar dureri articulare și probleme cu sănătatea osoasă la menopauză și ce poți face pentru a le gestiona?

Menopauza este un moment important în ce privește sănătatea oaselor unei femei, având în vedere că nivelul hormonului estrogen, care este important pentru menținerea stabilă a densității osoase și menținerea rezistenței osoase, se reduce în această perioadă a vieții. Ca rezultat, densitatea osoasă începe să scadă, de asemenea, și crește riscul de fracturi. 

Schimbările în sănătatea oaselor se pot produce mai rapid în deceniul de după încetarea menstruației și apoi va exista o reducere constantă până la bătrânețe. Dacă menopauza apre precoce – înainte de 45 de ani – atunci densitatea osoasă scade mai de timpuriu, deci femeia are un risc mai mare de a dezvolta osteoporoză.

Pe lângă acest aspect, la menopauză se mai discută și despre durerile articulare. Durerile, rigiditatea și umflarea în jurul articulației sunt simptome obișnuite ale durerii articulare de la menopauză. Pe măsură ce o femeie se apropie de menopauză, corpul ei trece prin schimbări hormonale drastice care o pot afecta în multe moduri. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Menopauza, scăderea estrogenului și osteoporoza

Unul dintre motivele pentru care menopauza afectează articulațiile este modificarea nivelului hormonal. În articulații, există receptori de estrogen, acesta protejând oasele și ajutând la menținerea inflamației articulațiilor la un nivel scăzut. Pe măsură ce nivelul de estrogen scade în timpul perimenopauzei (prima etapă a menopauzei), articulațiile se pot umfla și pot deveni dureroase.

Scăderea nivelului de estrogen contribuie, cum spuneam, la pierderea densității osoase. Acest lucru face ca femeile aflate la menopauză să fie la un risc mai mare de osteoporoză, o afecțiune în care masa osoasă redusă face oasele slabe și fragile și predispuse la fracturi.

Fluctuațiile estrogenului cresc inflamația articulațiilor, ceea ce poate duce la osteoartrita asociată menopauzei. Și femeile care se confruntă cu menopauza timpurie au risc mare de a dezvolta poliartrită reumatoidă. Deoarece aceste probleme pot afecta grav calitatea vieții, este nevoie de un consult medical pentru a se stabili opțiunile de tratament.

Riscul de dureri lombare la menopauză

Atât femeile, cât și bărbații sunt afectați de dureri lombare, care devin tot mai intense pe măsură ce înaintează în vârstă. Un grup de cercetători chinezi au descoperit, în cadrul unui studiu, faptul că menopauza favorizează și accelerează degenerarea discurilor dintre vertebre.

Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 1.566 de femei și 1.382 de bărbați, cărora li s-au făcut o serie de RMN-uri. S-a constatat astfel că femeile la menopauză au de-a face cu degenerare severă a discurilor intervertebrale. În primii 15 ani după instalarea menopauzei, scăderea de estrogen are cel mai mare impact asupra discurilor intervertebrale.

Această descoperire ar putea fi de ajutor femeilor care experimentează simptome specifice menopauzei și care au posibilitatea de a urma un tratament hormonal pentru a substitui hormonii precum estrogenul, care sunt în concentrație tot mai mică.

Mai mult decât atât, un alt studiu făcut de către o echipă de cercetători din cadrul Universității Trakia, Bulgaria, condusă de Valeri Nikolov și Miroslava Petkova, a scos la iveală faptul că, după menopauză, femeile devin mai sensibile la durere. Astfel, s-a ajuns la concluzia că femeile la menopauză resimt mai puternic acele dureri lombare, iar acest lucru se petrece tot din cauza scăderii nivelului de estrogen din organism.

Rolurile estrogenului

Estrogenul este un hormon important în procesul de reproducere în cazul femeilor. La femei, estrogenul este produs, în mare parte, de ovare, care fac parte din sistemul endocrin. Totodată, cantități mai mici de estrogen sunt produse și de glandele suprarenale, precum și de celulele de grăsime. La pubertate, estrogenul joacă un rol important în dezvoltarea sânilor, a șoldurilor, dar și în apariția părului pubian. Tot estrogenul este și cel care reglează ciclul menstrual, iar atunci când un ovul este fertilizat, alături de progesteron, estrogenul oprește ovulația pe perioada sarcinii.

În timpul lunilor de sarcină, placenta produce de asemenea estrogen. Tot acest hormon controlează lactația și modificările care se petrec la nivelul sânilor în perioada de dinainte și de după sarcină.

Te întrebi poate care este legătura dintre estrogen și zona lombară? Ei bine, estrogenul este implicat și în procesul de formare a oaselor, iar când nivelul de estrogen scade fie din cauza menopauzei, fie din cauza procesului natural de îmbătrânire, apar probleme la nivelul oaselor și al coloanei vertebrale, acestea devenind mult mai vulnerabile, deci persoana poate resimți dureri lombare.

Nivelul de estrogen înregistrează o scădere bruscă în timpul menopauzei, de aceea și riscul de dureri lombare sau de probleme ale oaselor crește după această perioadă. Estrogenul sintetic, sub formă de pastile, poate fi folosit în timpul instalării menopauzei, pentru controlarea simptomelor neplăcute care apar în această perioadă. Există și o serie de alimente care conțin fitoestrogeni care stimulează producția de estrogen. Printre aceste alimente se află legumele crucifere (conopidă, broccoli), soia, fructele de pădure, nucile, semințele și fructele.

Cum gestionezi durerile articulare la menopauză?

Dacă suferi de dureri lombare, dureri de genunchi, dureri de degete sau altele la menopauză, e bine de știut că mici modificări ale stilului de viață pot face minuni pentru calmarea acestora:

Mergi la medic

Programarea la medicul de familie este un prim pas când e vorba de dureri lombare sau alt tip de dureri articulare. Acesta îți poate da o trimitere la un alt specialist, care să te consulte și să îți recomande diferite analize sau teste pentru a-ți face apoi un plan de tratament.

Menține-te activă

Exercițiile fizice sunt o modalitate excelentă de a-ți întări articulațiile și de a-ți păstra flexibilitatea. Înotul, tai chi-ul și yoga sunt opțiuni foarte bune cu impact redus pentru a face mișcare și a scăpa de dureri lombare. Și exercițiile fizice specifice recomandate de un kinetoterapeut au un efect pozitiv moderat când e vorba de dureri lombare. Evită activitățile care pun multă presiune asupra articulațiilor, cum ar fi joggingul, baschetul sau sărit coarda. 

Activitatea fizică te ajută și să mai dai jos kilogramele în plus, ceea ce poate ușura, de asemenea, presiunea asupra articulațiilor. Exercițiile fizice nu doar că oferă mai multă flexibilitate articulațiilor și forță mușchilor, dar ușurează și simptomele depresiei și luptă împotriva bolilor de inimă. 

Gestionează stresul

Cortizolul, hormonul stresului, este recunoscut pentru stimularea inflamației la nivelul articulațiilor. Schimbări simple ale stilului de viață, cum ar fi practicarea tehnicilor de ameliorare a stresului și exercițiile fizice regulate, pot ajuta la scăderea nivelului de stres și cortizol. Ascultă muzică și dansează, citește o carte, mergi într-o drumeție la pădure, stai de vorbă cu o persoană dragă, aprinde o lampă de aroamterapie sau ocupă-te cât de des poți de alte activități care îți fac plăcere și astfel vei fi mai echipată să faci față stresului.

Mănâncă mai cu atenție

S-a demonstrat că dietele bogate în carbohidrați și zaharuri și sărace în acizi grași Omega 3 declanșează inflamația cronică. Înlocuiește, deci, pâinea albă și alte produse din făină albă cu alimente din cereale integrale, cum ar fi pâinea și pastele integrale, fulgii de ovăz integrali, orezul brun și quinoa.

Alege să consumi de trei ori pe săptămână pește precum macroul, sardinele, heringul, somonul, însoțit de legume verzi frunzoase, cum ar fi varza kale, sfecla elvețiană și spanacul, dar și broccoli. Unele alimente, cum ar fi murele, afinele și cireșele, oferă organismului antiinflamatoare naturale. De asemenea, poți lua suplimente cu ulei de pește sau ulei de alge și vitamina D. O astfel de alimentație îți oferă și calciu și magneziu, minerale care stimulează sănătatea oaselor și a articulațiilor.

Ia în calcul unele medicamente fără prescripție medicală

Acidul hialuronic ar putea ajuta la lubrifierea articulațiilor, deci întreabă-ți medicul dacă ar fi util în cazul tău, iar ibuprofenul poate ajuta la calmarea durerilor de zi cu zi. Nu lua, însă, acest medicament pe termen lung decât dacă medicul îți recomandă acest lucru.

Terapia de substituție hormonală poate fi utilă în durerile articulare la menopauză?

Terapia de substituție hormonală este cel mai eficient tratament pentru simptomele menopauzei, însă fiecare femeie este diferită și acest gen de terapie poate să nu fie indicat pentru oricine. Deși s-ar putea crede că administrarea de estrogen ar reduce simptomele poliartritei reumatoide împreună cu simptomele menopauzei, acest lucru nu pare să fie adevărat.

Potrivit unei analize recente, terapia de substituție hormonală s-a dovedit a fi protectoare împotriva osteoartritei asociate menopauzei, dar, cu toate acestea, un alt studiu a raportat că femeile care au urmat această terapie au suferit mai multe dureri de spate și dizabilități legate de durerile de spate decât cele care nu au au urmat-o.

Deoarece terapia de substituție hormonală este corelată cu bolile de inimă - un alt risc crescut pentru femeile cu poliartrită reumatoidă - medicii o recomandă rareori pentru tratarea simptomelor menopauzei la femeile cu această afecțiune.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
NCBI - Low Back Pain and Menopause
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6947725/
Studiul „Low Back Pain and Menopause”, apărut în J Midlife Health. 2019 Oct-Dec; 10(4): 163–164. doi: 10.4103/jmh.JMH_176_19, autori: Annil Mahajan, Ranu Patni, Somnath Verma
Pub Med - Association between menopause and lumbar disc degeneration: an MRI study of 1,566 women and 1,382 men
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28609385/
Studiul „Association between menopause and lumbar disc degeneration: an MRI study of 1,566 women and 1,382 men”, apărut în Menopause. 2017 Oct;24(10):1136-1144. doi: 10.1097/GME.0000000000000902, autori: Chao Lou et al.
NHS Inform – Signs and symptoms
https://www.nhsinform.scot/healthy-living/womens-health/later-years-around-50-years-and-over/menopause-and-post-menopause-health/signs-and-symptoms


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0