Diagnosticarea cancerului mamar: ce alte metode pot fi folosite in depistare

Diagnosticul precoce al cancerului mamar este extrem de important, iar pentru diagnosticare, medicii folosesc mai multe metode, dintre care cele mai cunoscute sunt mamografia si ecografia mamara. Pe langa acestea, exista si alte modalitati prin care poate fi diagnosticat cancerul de san.

Ce trebuie sa retina orice femeie este faptul ca testele care pot ajuta la diagnosticarea cancerului de san sunt mamografia si ecografia mamara. Medicul specialist poate sugera, de asemenea, si alte teste, cum ar fi imagistica prin rezonanta magnetica nucleara (RMN) ori o biopsie mamara.

Punctia sau biopsia mamara

Prin procedura numita biopsie (sau punctie) se recolteaza/indeparteaza o mostra de tesut dintr-un nodul mamar sau dintr-o formatiune/masa suspecta, pentru a determina daca este sau nu canceros(canceroasa) ori benigna. De regula, aceasta este o procedura care se realizeaza fara ca pacienta sa fie internata.

Biopsia cu ac este cel mai frecvent folosit tip de biopsie. Pacientei i se va aplica un anestezic local, ceea ce inseamna ca ea va fi treaza in timpul procedurii, dar sanul va fi complet amortit. Medicul poate sugera, de la caz la caz, sa fie folosita o biopsie mamara ghidata imagistic, de obicei cu ajutorul unei ecografii sau radiatiilor X, insa uneori poate recomanda ca aceasta sa fie ghidata prin RMN, pentru a se obtine un diagnostic mai precis si mai solid de cancer.

Newsletter DOC dedicat

Exista mai multe modalitati prin care se poate efectua o punctie mamara, in functie de dimensiunea tumorii. Daca tumora este mica si nu prezinta foarte multe suspiciuni, medicul chirurg poate efectua o biopsie cu ac. El introduce acul in sanul pacientei si extrage o bucata mica de tesut.

Exista mai multe tipuri de biopsii care pot fi folosite, in functie de fiecare caz in parte. Biopsia reprezinta standardul de aur pentru evaluarea tesutului sanului si nu numai:

Punctia sau biopsia aspirativa cu ac fin - este folosita atunci cand nodulul este solid. Medicul introduce un ac foarte fin si extrage o bucata foarte mica de tesut, pentru a fi studiata la microscop.

Punctia sau biopsia cu ac gros (numita si core needle biopsy) implica folosirea unui ac mai mare si a unui tub pentru a se indeparta o mostra de tesut de dimensiuni mai mari. Acul este ghidat fie prin atingere, fie cu ajutorul mamografiei sau ecografiei mamare.

Biopsia deschisa a sanului (sau excizionala/chirurgicala) - este procedura ce are loc cand un medic chirurg extirpa/indeparteaza o parte a unui nodul (biopsie incizionala) sau intregul nodul (biopsie excizionala ori lumpectomie), pentru a se face apoi evaluarea tesutului la microscop.

Biopsia nodulului limfatic santinela - este biopsia efectuata la un ganglion limfatic unde cancerul are cele mai mari sanse sa se raspandeasca in prima faza. In cazul cancerului mamar, biopsia nodulului limfatic santinela se face, de obicei, la nivelul ganglionilor limfatici de la axila (regiunea subratului).

Biopsia mamara ghidata imagistic (ecografic) - Pentru o astfel de procedura, medicul foloseste o tehnica de imagistica medicala, precum ecografia, pentru a crea o imagine in timp real a unei zone cu suspiciuni, care nu poate fi observata cu usurinta sau care nu poate fi simtita prin piele. Imaginea obtinuta il poate ajuta pe medic sa ghideze acul spre cel mai bun loc pentru a colecta celulele care sunt suspectate a fi canceroase.

In unele situatii, nu este nevoie sa se foloseasca metode de imagistica medicala in timpul biopsiei, insa acest lucru este valabil doar in cazurile in care nodulul mamar se poate simti prin piele.

RMN-ul de san

O scanare de tipul imagisticii prin rezonanta magnetica (IRM sau RMN) a sanului nu este o unealta tipica de screening pentru cancerul mamar, din cauza ca are un risc mai mare de rezultate fals pozitive, dar daca pacienta prezinta factori de risc pentru cancerul de san, ca metoda de precautie, medicul specialist poate recomanda un RMN al sanului sau mai multe, pe langa mamografiile anuale. Aceasta metoda de investigatie foloseste un magnet si undele radio, pentru a produce o imagine detaliata a interiorului sanului pacientei.

 

Bibliografie:

  • National Breast Cancer Foundation, Inc. - https://www.nationalbreastcancer.org/breast-cancer-biopsy
  • National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/breast-cancer/diagnosis/
  • National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/breast-lump/
  • National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/biopsy/what-happens/

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0