Cancerul mamar ar putea fi prevenit cu ajutorul alimentației? (studiu)

Un studiu la care au participat mai mult de 300.000 de femei a constatat că, cu cât o femeie consumă mai multe alimente pro inflamatorii, cu atât riscul ei de cancer mamar este mai mare.

Obiceiurile alimentare au fost corelate de-a lungul timpului cu riscul apariției unor boli, printre care și a numeroase tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân. O dietă pro inflamatorie, bogată în carne roșie și procesată, zahăr și grăsimi saturate, ar putea contribui la cancerul mamar, potrivit unor cercetări. O dietă antiinflamatorie include legume, fructe, leguminoase, cereale integrale (pâine integrală, paste integrale etc.), bogate în fibre și grăsimi nesaturate. Astfel, concluziile studiului se potrivesc cu sfaturile generale privind alimentația sănătoasă.

Făina albă și zahărul cresc riscul de cancer mamar?

Există unele dovezi că modelele dietetice mai bogate în alimente de origine vegetală și mai sărace în produse de origine animală și carbohidrați rafinați sunt asociate cu un risc mai mic de cancer de sân postmenopauză. Un studiu clinic a găsit beneficii derivate din dieta tradițională mediteraneeană: participantele care au urmat pe această dietă au avut un risc mai scăzut de a dezvolta cancer de sân decât cele cărora li s-a spus doar să reducă grăsimile din alimentație.

Newsletter DOC dedicat

Dieta mediteraneeană are multe dintre caracteristicile unui stil alimentar antiinflamator, fiind bogată în pește, legume, cereale integrale și grăsimi bune și săracă în carne roșie și alimente procesate. Societatea împotriva cancerului nu susține nicio dietă specifică pentru reducerea riscului de cancer, în schimb, recomandă urmărirea unui „model de alimentație sănătoasă” care include o mulțime de alimente vegetale și limitarea zahărului, a produselor din făină albă și a cărnii roșii.

Având în vedere că dieta influențează greutatea corporală, se crede că obezitatea crește riscul apariției diferitelor tipuri de cancer, dar studiile sugerează că obiceiurile alimentare afectează direct riscul de cancer, lăsând la o parte efectul lor asupra greutății coprorale.
Pentru studiu, echipa de cercetare a folosit datele dintr-un proiect de cercetare de lungă durată privind dieta și riscul de cancer în rândul adulților europeni. Aceștia s-au concentrat asupra a mai mult de 318.000 femei care la începutul studiului nu aveau cancer.

Cercetătorii au atribuit fiecărei femei un scor care să evalueze „potențialul inflamator” al dietei sale, pe baza nutrienților și a altor compuși din alimentele pe care raportase că le consumă. Peste aproximativ 15 ani, peste 13.200 de femei au fost diagnosticate cu cancer de sân. Acest risc a fost cu 12% mai mare în rândul unei cincimi dintre femeile cu cele mai inflamtorii diete, comparativ cu cincimea care consuma cele mai puține alimente pro inflamatorii.

Legătura a fost mai puternică în rândul femeilor care au dezvoltat cancerul înainte de menopauză, mai degrabă decât după, spun oamenii de știință. Ei a luat în considerare alți factori, inclusiv greutatea corporală, obiceiurile în ceea ce privește consumul de băuturi și exercițiile fizice, dar legătura dintre dietele inflamatorii și riscul de cancer mamar s-a menținut.

În afară de alegerile alimentare mai sănătoase, autoritățile internaționale recomandă limitarea alcoolului pentru a scădea riscul de cancer mamar. Consumul de alcool este legat de mai multe tipuri de cancer, inclusiv tumori de sân. De asemenea, cercetătorii încurajează oamenii să mențină o greutate sănătoasă și să facă mișcare regulată - cel puțin 150 de minute de activitate moderată, cum ar fi mersul pe jos, în fiecare săptămână.

Cum se poate reduce riscul de cancer mamar?

Nu există o modalitate sigură de a preveni cancerul de sân, dar riscul de boală se poate reduce astfel:

  • Obținerea și păstrarea unei greutăți sănătoase: atât greutatea corporală mare, cât și creșterea în greutate ca adult sunt legate de un risc mai mare de cancer de sân după menopauză. Societatea Americană a Cancerului recomandă rămânerea la o greutate sănătoasă pe tot parcursul vieții și evitarea kilogramelor în exces, echilibrând aportul alimentar cu activitatea fizică.
  • Mișcarea regulată: multe studii au arătat că activitatea fizică moderată până la viguroasă este legată de un risc mai scăzut de cancer de sân. Societatea Americană a Cancerului recomandă ca adulții să facă cel puțin 150 până la 300 de minute de sport de intensitate moderată sau 75 până la 150 de minute de activitate intensă în fiecare săptămână (sau o combinație a acestora), de preferință răspândită pe parcursul săptămânii.
  • Evitarea sau măcar limitarea consumului de alcool: alcoolul crește riscul de cancer mamar. Chiar și un consum redus de alcool este legat de o creștere a riscului. Pentru femeile care beau, e important de reținut că nu ar trebui să consume mai mult de o băutură alcoolică pe zi (fie 330 ml de bere, fie 150 ml de vin, fie 40 ml de băuturi alcoolice tari, distilate).

Posibila legătură între alimentație și riscul de cancer mamar este un domeniu activ de studiu. Unele studii au sugerat că o dietă bogată în legume, fructe și produse lactate bogate în calciu, dar săracă în carne roșie și procesată ar putea ajuta la scăderea riscului de cancer de sân. Deși majoritatea studiilor nu au descoperit că scăderea aportului de grăsimi saturate ar avea un efect mare asupra riscului de cancer de sân, unele au sugerat că ar putea ajuta la scăderea riscului de deces din cauza cancerului de sân.

Ce este clar, însă, este că o dietă săracă în grăsimi animale, carne procesată și roșie și băuturi cu zahăr, dar bogată în fructe și legume poate avea în mod clar multe beneficii pentru sănătate, inclusiv scăderea riscului unor alte tipuri de cancer.

Pentru femeile cu risc crescut de cancer de sân (de exemplu, cele care au un istoric familial puternic de cancer de sân, o mutație genică cunoscută care crește riscul de cancer de sân, cum ar fi în gena BRCA1 sau BRCA2), există câteva măsuri care pot fi luate pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer de sân sau cel puțin de a-l detecta mai devreme:

  • Consilierea genetică și testarea riscului de cancer de sân;
  • Observație atentă pentru a căuta semne timpurii ale cancerului de sân;
  • Tratament recomandat de medic pentru reducerea riscului de cancer mamar;
  • Chirurgie preventivă.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bbiliografie:
American Cancer Society - Effects of Diet and Physical Activity on Risks for Certain Cancers
https://www.cancer.org/healthy/eat-healthy-get-active/acs-guidelines-nutrition-physical-activity-cancer-prevention/diet-and-activity.html
CDC - What Can I Do to Reduce My Risk of Breast Cancer? 
https://www.cdc.gov/cancer/breast/basic_info/prevention.htm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0