Uleiul esențial de eucalipt: beneficii și contraindicații
Uleiul esențial de eucalipt: beneficii și contraindicații
Uleiul esențial de eucalipt: beneficii și contraindicații
Uleiul de eucalipt poate avea mai multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi ușurarea tusei, dezinfectarea rănilor și combaterea simptomelor herpesului.
Eucaliptul este originar din Australia, dar este cultivat și în alte zone ale lumii și utilizat pentru proprietățile medicinale asociate cu uleiul de eucalipt. Uleiul este fabricat din frunzele copacului: acestea sunt uscate, zdrobite și distilate pentru a elibera uleiul esențial care, după ce este extras, trebuie diluat înainte de a putea fi folosit. Ce beneficii potențiale are uleiul esențial de eucalipt?
Uleiul de eucalipt combate tusea
De mulți ani, uleiul de eucalipt a fost folosit pentru combaterea tusei și pentru favorizarea expectorației, regăsindu-se în unele medicamente pentru tuse care pot fi luate de la farmacie fără prescripție medicală. De asemenea, uleiul de eucalipt poate fi utilizat și pentru frecții pe piept și pe gât pentru a ușura tusea asociată cu răceala obișnuită sau cu gripa. Atenție, uleiul esențial nu trebuie folosit ca atare pe piele, ci se va dilua într-un ulei purtător (de măsline, de migdale dulci, de cocos etc.).
Ușurează respirația în caz de astm sau de sinuzită
Persoanele care suferă de afecțiuni respiratorii, cum ar fi astmul sau sinuzita, pot beneficia de inhalațiile cu ulei de eucalipt. Uleiul interacționează cu membranele mucoase și nu numai că reduce mucusul, ci ajută la slăbirea acestuia, astfel încât să poată fi eliminat mai ușor. De asemenea, este posibil ca eucaliptul să blocheze simptomele astmului. Atenție, însă, pentru persoanele care sunt alergice la eucalipt, acesta le poate agrava astmul. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a clarifica modul în care eucaliptul influențează persoanele cu astm.
Pentru inhalații, se va pune apă fierbinte într-un vas mai larg, în care se vor adăuga câteva picături de ulei esențial de eucalipt. Persoana va respira aburii mentolați care ies din vas pentru 5, maxim 10 minute (capul și vasul vor fi acoperite cu un prosop pentru ca aburii să nu se împrăștie prin cameră).
Împrospătează respirația
Menta nu este singura plantă utilizată pentru împrospătarea respirației. Datorită proprietăților sale antibacteriene, uleiul esențail de eucalipt poate fi folosit pentru a combate germenii care provoacă mirosul neplăcut al gurii. Unele ape de gură și paste de dinți, de exemplu, conțin ulei esențial de eucalipt ca ingredient activ. Este posibil ca produsele cu eucalipt să ajute, de asemenea, la prevenirea acumulării plăcii pe dinți și pe gingii, atacând bacteriile care cauzează cariile dentare.
Uleiul esențial de eucalipt poate fi folosit și dacă vrei să-ți faci acasă o apă de gură. Ai nevoie de o jumătate de cană de suc de aloe vera, o jumătate de cană de apă distilată, 1 linguriță și jumătate de bicarbonat, 2 picături de ulei esențial de eucalipt și 1 picătură de ulei esențial de arbore de ceai. Pui toate ingredientele într-o sticlă cu dop, o agiți bine până se dizolvă bicarbonatul și o păstrezi la frigider între utilizări.
Este util în dezinfectarea rănilor
Frunzele de eucalipt erau folosite ca remediu tradițional pentru a trata rănile și a preveni infectările acestora. În prezent, uleiul esențial de eucalipt, folosit diluat, poate fi aplicat pe piele pentru a combate inflamația și a grăbi vindecarea. La farmacie și în magazinele naturiste se găsesc, de asemenea, creme sau unguente care conțin ulei de eucalipt și care pot fi utilizate pentru arsuri minore sau alte răni care pot fi tratate la domiciliu.
Poate calma herpesul
Proprietățile antiinflamatorii ale eucaliptului pot ușura simptomele herpesului și pot reducerea transmiterea virusului herpetic la alte persoane. Aplicarea uleiului de eucalipt pe leziune poate reduce durerea și poate accelera procesul de vindecare. Se pot cumpăra balsamuri de buze sau unguente fără prescripție medicală, care au în compoziție un amestec de uleiuri esențiale, inclusiv eucalipt, ca parte a listei de ingrediente active, fie se poate pune pe herpes o picătură de ulei esențial de eucalipt.
Ajută la relaxare
Aromaterapia este o metodă care se poate dovedi eficientă pentru obținerea unei stări de relaxare. Uleiul de eucalipt, diluat în apă și pu sîntr-o lampă de aromaterapie poate contribui la instalarea unei senzații de calm și la combaterea stresului și oboselii. Unele cercetări arată că persoanele care au inspirat mirosul acestui ulei înainte de o intervenție chirurgicală au fost mai puțin anxioase în ceea ce privește operația.
Uleiul esențial de eucalipt ar putea controla glicemia
Uleiul de eucalipt are potențial ca tratament pentru diabet; deși nu există prea multe date până în prezent, experții consideră că poate juca un rol în scăderea glicemiei la persoanele cu diabet. Până când nu se știu mai multe, comunitatea științifică recomandă o monitorizare atentă a glicemiei pentru persoanele care utilizează medicamente pentru diabet cu ulei de eucalipt. Atenție, diabeticii trebuie să ceară sfatul medicului curant înainte de a-și administra orice medicamente sau suplimente cu ulei de eucalipt!
Poate ușura durerile articulare
Unele cercetări sugerează că uleiul de eucalipt poate ușura durerile articulare. Multe dintre cremele și unguentele care pot fi cumpărate de la farmacie fără prescripție medicală, utilizate pentru calmarea durerilor cauzate de afecțiuni precum osteoartrita sau poliartrita reumatoidă, conțin acest ulei esențial.
Uleiul de eucalipt ajută la reducerea durerii și inflamației asociate și cu alte afecțiuni: poate fi util și persoanelor care suferă de dureri de spate sau celor care se recuperează după o leziune articulară sau musculară. Cere sfatul medicului pentru a afla dacă aceste remedii sunt potrivite și pentru tine.
Ține insectele la distanță
Țânțarii și alte insecte pot transmite boli potențial periculoase pentru sănătatea umană. Prevenirea înțepăturilor și a mușcăturilor este cea mai bună apărare pe care o avem, însă multe spray-uri sunt fabricate cu substanțe chimice puternice, care pot avea efecte nedorite.
Uleiul esențial de eucalipt este o variantă de protecție mai blândă: se poate pulveriza pe haine sau se poate aplica diluat direct pe piele pentru a ține insectele la distanță. De asemenea, dacă o persoană a fost deja înțepată de un țânțar, de exemplu, poate aplica o picătură de ulei esențial de eucalipt pe locul înțepăturii, deoarece acesta are proprietăți analgezice și antiinflamatoare. Atenție, uleiul nu se va utiliza pe pielea copiiilor cu vârste sub 3 ani!
În ceea ce privește contraindicațiile, se va evita utilizarea uleiului direct pe piele și NU se va ingera decât la recomandarea expresă a medicului! E bine ca femeile însărcinate și cele care alăptează să nu utilizeze acest ulei. De asemenea, e bine ca persoanele care suferă de diverse afecțiuni și se află în tratament medicamentos să ceară sfatul medicului înainte de a utiliza uleiul esențial de eucalipt.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
RX List - Eucalyptus
https://www.rxlist.com/consumer_eucalyptus/drugs-condition.htm
Te-ar mai putea interesa și...