Ce sunt alergenii: câte tipuri există și ce fel de reacții provoacă?

Te-ai întrebat vreodată ce sunt alergenii? Aceștia nu sunt altceva decât substanțele care pot cauza o reacție alergică. Află în cele ce urmează de câte tipuri sunt alergenii și cum acționează.

Pentru a înțelege ce sunt alergenii, trebuie să știm mai întâi ce înseamnă o alergie. Conform definiției, alergiile au loc când sistemul imunitar, adică sistemul natural de apărare al organismului, reacționează într-un mod exagerat la un anumit element din mediul înconjurător. De exemplu, polenul - care, în mod normal, este inofensiv - poate duce la o exagerare de acest gen în corp, iar această hiperactivitate a sistemului imunitar poate duce la rinoree (secreții nazale abundente), la strănut, la blocarea sinusurilor și la mâncărimi oculare și lăcrimare în exces.

Ce tipuri de alergeni există?

Există trei tipuri principale de alergeni:

1. Alergenii inhalați

Aceștia afectează corpul când intră în contact cu plămânii persoanei sau cu mucoasele care căptușesc nările sau gâtul. Polenul este cel mai frecvent alergen care se inhalează, persoana afectată confruntându-se cu strănut, mâncărimi și secreții nazale, ochi înroșiți și lăcrimare excesivă, tuse.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

2. Alergenii ingerați

Aceștia sunt prezenți în anumite alimente, cum ar fi arahidele, soia și crustaceele, iar persoana care îi ingerează și este alergică prezintă simptome specifice, cum ar fi mâncărime la nivelul gurii, umflarea feței și a gâtului, înghițire îngreunată, respirație șuierătoare și amețeală

3. Alergenii de contact

Aceștia sunt alergenii care trebuie să intre în contact cu pielea persoanei pentru a produce o reacție alergică. Exemple de reacții care apar dacă o persoană intră în contact cu un alergen, cum ar fi o plantă numită iederă otrăvitoare, sunt iritația și mâncărimile pielii.

E important de reținut că un alergen este de obicei o substanță inofensivă pentru majoritatea persoanelor, dar capabilă să declanșeze un răspuns exagerat care ia naștere în sistemul imunitar al persoanelor sensibile la acel factor și care are drept rezultat o reacție alergică.

De exemplu, dacă ești alergic la polen, sistemul imunitar identifică polenul ca pe un „invadator” care trebuie neutralizat. Apoi, sistemul imunitar răspunde la prezența acestui invadator, eliberând substanțe chimice care de regulă cauzează apariția simptomelor în nas, gât, ochi, urechi, pe piele sau în cerul gurii. Pe lângă polen, alți alergeni frecvenți sunt: acarienii de praf (există persoane alergice la praful obișnuit care se depune pe mobile), mătreața din blana animalelor, mucegaiul, unele medicamente, mușcăturile sau înțepăturile unor insecte și diverse alimente.

Alergenii și imunoglobulinele E

Un alergen reprezintă orice substanță (antigen), cel mai adesea mâncată sau inhalată, care este recunoscută de sistemul imunitar și care provoacă o reacție alergică. Praful, polenul și mătreața care se ascunde în părul animalelor de companie sunt doar câteva exemple de alergeni comuni, însă este posibil ca o persoană să fie alergică la orice altceva.

La majoritatea oamenilor, organismul lansează răspunsuri semnificative ale imunoglobulinei E (IgE, care este o clasă de anticorpi) ca răspuns la o amenințare, cum ar fi virusurile, bacteriile, paraziții. Însă la unele persoane acest răspuns al imunoglobulinei E IgE se declanșează împotriva antigenilor comuni din mediul înconjurător. Această predispoziție ereditară se numește atopie.

Tipurile de alergeni, explicate pe scurt

Diferitele tipuri de alergeni pot declanșa o reacție alergică, iar persoana afectată poate avea nevoie de îngrijiri și de sfatul unui medic alergolog. Mai jos sunt enumerați unii dintre cei mai frecvenți alergeni:

Părul animalelor

Reacțiile alergice sunt cauzate de proteinele care se găsesc pe pielea unui animal, în mătreața din blana acestuia, în salivă și în urină. Câinii și pisicile sunt cele mai frecvente surse de alergeni.

Acarienii de praf

Aceștia sunt organisme microscopice care se găsesc în locuințe, în școli, în obiecte precum așternuturi de pat și perne, mobilă capitonată, covoare, haine, jucării de pluș, obiecte acoperite cu materiale textile.

Alergia la ouă

Ouăle pot cauza reacții alergice la unele persoane - alergia la ouă este frecvent întâlnită la copii, dar majoritatea scapă de ea când mai cresc.

Alergia la lapte

Acest tip de alergie este un răspuns anormal al corpului la proteinele care se găsesc în laptele de vacă. Alergia la lapte apare preponderent la copiii cu vârste sub 5 ani, dar de obicei dispare după această vârstă.

Alergia la arahide

În acest caz, organismul reacționează anormal la proteinele din arahide. Tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu alergie la arahide, atât copii, cât și adulți.

Alergia la crustacee (fructe de mare)

Persoanele sensibile nu pot consuma creveți, stridii, homari, scoici și alte fructe de mare. Alergia la crustacee apare în general la adulții de vârsta a doua.

Alergia la soia

În această situație, corpul reacționează exagerat la proteinele care se găsesc în soia. În general copiii sunt diagnosticați cu această alergie după ce consumă lapte de soia, dar de obicei problema dispare în timp.

Alergia la oleaginoase care cresc în copaci, nu la nivelul solului

Persoanele cu acest tip de alergie nu pot consuma migdale, nuci braziliene, caju, castane, nucă de cocos.

Alergia la grâu

Corpul reacționează exagerat la proteina care se găsește în grâu, această alergie fiind una dintre cele mai răspândite. Copiii dezvoltă de obicei acest tip de alergie, dar în general scapă de ea până ajung la adolescență.

Înțepăturile insectelor

Există câteva insecte ale căror înțepături pot cauza reacții alergice: albinele, viespile, furnicile roșii.

Alergia la mucegai

Mucegaiul poate fi prezent atât în interiorul locuinței, cât și la exterior, în zone cu multă umezeală, în baie, subsoluri, pe plante, în saltele etc. Alergia la mucegai afectează și copiii, și adulții.

Alergia la latex

Unele mănuși, prezervative, baloane, brățări din cauciuc, radiere și jucării sunt realizate din latex, iar acesta produce reacții când intră în contact cu pielea unei persoane sensibile, cu membranele mucoase (nările, gura, rectul) sau cu sângele (în timpul unei operații, de exemplu).

Alergia la polen

Plantele au granule de polen care sunt cu ușurință transportate de vânt. Polenul este prezent la unii copaci, unele tipuri de iarbă, unele buruieni precum ambrozia.

Alergia la iedera otrăvitoare

Când pielea intră în contact cu această plantă, poate să apară dermatita de contact, caracterizată prin înroșirea pielii, mâncărime, urticarie și chiar prezența unor vezicule.

E indicat ca persoanele care bănuiesc că au o anumită alergie să meargă la un consult medical, pentru diagnostic și tratament adecvat.

 

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Allergy, Asthma & Immunology - Allergen definition
https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/conditions-dictionary/Allergen
Stanford Children's Health - Types of Allergens
https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=types-of-allergens-90-P01711


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0